konto usunięte

Temat: Jak długo trzymać papier...?

Zadebiutuję /giełdowo/ takim tematem
1. Jak ===> najdłużej trzymaliście akcje jakiejś spółki (jakiej, jeśli można, na której giełdzie i ewentualnie dlaczego??)
2. Czy Waszym zdaniem AT, AF cykle koniunkturalne, makroekonomia upoważniają nas do wykreślania jakichś ram, czy podpowiadają zachowania??

Przeczytam WSZYSTKO, zapewne skomentuje niejednokrotnie i na koniec napiszę o moim rekordzie... :-)

konto usunięte

=> trzymałem KB przez ponad 10 lat, dlaczego ? Nie wiem, pewnie zastosowałem regułę - "jeść nie woła", sprzedałem po ok. 21, kupiłem po cenie emisji...

Prawdy są 4 lub więcej ;

1. AF ma rację,
2. AT ma rację,
3. Dane makro i mikro mają rację
4. Insider Trading ma rację,

Gdyby wiadomo było, dlaczego niektórzy wygrywają, rynek nie istniałby od dawna....

PS. Każdy ma swoją strategię, kopiowanie czyjejś też ma sens...

konto usunięte

"kupuj powoli, sprzedawaj szybko"
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Waren Buffet mówi, że kupuje akcje na zawsze, można i tak:-)

A tak na poważnie to chyba zależy od konkretnej spółki, czy widzimy w niej potencjał do wzrostów, czy też może już nie i lepiej poszukać innego papieru

konto usunięte

Kiedyś trzymałem akcje zazwyczaj trochę krócej, teraz-po latach -nie chce mi się uganiać za nimi, chociaż śledzę niemal codziennie.
Czasami -jak cytowany WB - kupię coś na zawsze, ale przeważnie chcę coś wygrać i nacieszyć się zyskiem [to takie ludzkie :)] zatem kupuję na krócej. Czasami to krócej się przeciąga...

Mam kilka spółek po lat parę i czasami jakaś miła niespodzianka się trafi:
===> niedawne wezwanie na POLNĄ
czasami większa wtopa:
===> VARIANT
...ale moim królem pozostaje:
===> FASING kupiony ponad 9 lat wstecz
daje mi satysfakcję, gdyż zwiększa przychody; ostatnio płaci dywidendę; Prezes obiecywał kilka lat wstecz, że nie będzie dodruku no i po styczniowej bodajże wizycie Prezydenta w Chinach, gdzie zachęcał do zainteresowania polskimi wyrobami zainteresowanie spółką tamże wzrosło, a o dorobku tamtejszej spółki join venture nic nie słyszałem od jej powstania czyli od bodaj 5 lat.
I tą spółkę mam -powiedzmy- "na zawsze", natomiast inne to już niekoniecznie.
Miałem w planie jeszcze przytrzymanie ===> MILMETU, niestety wycofali z GPW :/
Dobrze, że udało się 350% ugrać, bo to przecież nie zawsze jest tak miło...
Jak widać inspirują mnie małe podmioty, z tym, że omijałem i omijam NC

FASING kupiłem, gdy miał 0,1 c/wk
MILMET miał wówczas ten wskaźnik na poziomie 0,15
Miałem też kupioną AMICĘ i BORYSZEW w dołku 2009 za bezcen; niestety nie utrzymałem ich zbyt długo.
Teraz nie widzę spółek z owym wskaźnikiem na tym poziomie, co też jest nie bez znaczenia dla obserwacji rynku
Może komuś kiedyś przyda się ta wiedza...?
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Fasing po 0,1 ksiażka to dopiero książkowy przykład inestowania fundamentalnego:-)

konto usunięte

Racja!
Ale ta AMICA też nie była droższa
...spłoszyli mnie ci o zajęczych sercach, ja im uwierzyłem i ledwie 100% wyjałem, albo nawet i tego nie:/ a było 1300 jeśli nie więcej do ściągnięcia, nadal jest ponad 1000 (sic!)

Bywa, że sam już nie wiem "grać z trenem*" czy "przeciw niemu**"

IGła

* aby nie łapać lecących noży i nie tracić (ale wówczas przy lokalnym dołku można zawsze wyjśc z zyskiem)
** tylko zdrowe ryby płyną pod prąd (niestety te łososie co płyną na tarło zaraz zdychają, o ile w ogóle dopłyną!
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Noo, jak ktoś uwierzył że Amica odrodzi się można było sporo zarobić:-)

konto usunięte

Wygląda na to, że poza Marcinem Z., który się dodatkowo nie chce ujawnić i mną NIKT na tym forum nie trzyma i NIE TRZYMAŁ akcji...
...a wpadliście tu tylko z ciekawości...

IGła

Wyślij zaproszenie do