konto usunięte
konto usunięte
Dariusz A. IT Project Manager
2. Nie przeginaj - nie biegaj za często i za szybko - ma być wolno i na luzie
3. Baw się dobrze :-)
konto usunięte
Joanna K. tłumacz
Aleksandra
Zagórska
Psycholog, fotograf,
podróżnik
Ważne, żebyś też wybierał takie trasy, które będą dla Ciebie interesujące. Ja np. biegam tam, gdzie są ładne krajobrazy i równe, wygodne, szutrowe bądź bite drogi.
Gdy mieszkałam w Wawie uwielbiałam biegać na Kępie Potockiej - nie musiałam myśleć nad drogą, po prostu trzymałam się głównej ścieżki. Mogłam za to obserwować ludzi, motywować się tym jak inni wokół mnie również trenują. Niby jest to taki poboczny element związany z bieganiem, ale moim zdaniem ważny dla relaksu, radości z biegania oraz może sprzyjać innemu spojrzeniu na okolicę :)Aleksandra Zagórska edytował(a) ten post dnia 13.08.12 o godzinie 21:12
Grzegorz
Ciosk
kierownik budowy,
"Climatic" sp. z
o.o. sp.K
konto usunięte
Ja butów jeszcze nie kupiłem nowych biegam w starych do kosza daje radę, bo są fajne miękkie.
W dniu biegania jak wypada Ci bieganie, cały dzień o tym myśl a zobaczysz, że inaczej się biega. Cel na pierwszy miesiąc wytrzymać 30 min biegu, potem już leci. Trzymam kciuki bo bieganie to jest siła i moc!
A i co najważniejsze jem normalnie 7kg poszło:)Wojciech Izbicki edytował(a) ten post dnia 14.08.12 o godzinie 19:44
Joanna
Lis
www.riwieratravel.pl
/Biuro Podróży -
Spełnij z nami
swoj...
Wojciech Izbicki:Z mojej strony powiem,
naucz się oddychać nosem dotleniając serce, i wydychać przeponą trudne na początku ale później niezbędne.niby czemu?
Bartek
D.
analiza biznesowa,
audyt, IT
konto usunięte
Joanna Lis:Kiedyś gdzieś wyczytałem, że to uspokaja serce i przez to bardziej dotlenia mięśnie. I bardzo mi to na początku pomogło, żeby nie mieć zadyszki.
Piotr Cieślak, masz jakiś plan treningowy?
Wojciech Izbicki:Z mojej strony powiem,naucz się oddychać nosem dotleniając serce, i wydychać przeponą trudne na początku ale później niezbędne.niby czemu?
Marcin
B.
Senior Key Account
Manager w Nestle
Polska S.A. o.
Nespresso
Wojciech Izbicki:
Kiedyś gdzieś wyczytałem, że to uspokaja serce i przez to bardziej dotlenia mięśnie. I bardzo mi to na początku pomogło, żeby nie mieć zadyszki.
na początku biegania warto robić marszo-biegi. ja na swoich pierwszych 5km przespacerowałem 1km - w odcinkach po 250m po każdym kolejnym kilometrze, wówczas jest czas na uspokojenie tętna i regenerację
Warto też odpowiedzieć sobie na pytanie "po co biegam"....i dobrać sobie do tego "plan treningowy".
Joanna
Lis
www.riwieratravel.pl
/Biuro Podróży -
Spełnij z nami
swoj...
Wojciech Izbicki:a ja z kolei czytałam, że bardziej się organizm dotlenia kiedy oddycha się ustami :) Ja oddycham ustami.
Kiedyś gdzieś wyczytałem, że to uspokaja serce i przez to bardziej dotlenia mięśnie. I bardzo mi to na początku pomogło, żeby nie mieć zadyszki.
Moje rady dla początkującego biegacza:
1. Buty do biegania
2. Biegaj zgodnie z planem treningowym, przynajmniej do momentu, kiedy osiągniesz 30min ciągłego biegu
3. Przed bieganiem dobrze się rozgrzej.
4. Pamiętaj o rozciąganiu po bieganiu.
5. Biegaj 3-4 razy w tygodniu.
6. Nie ubieraj się zbyt grubo (to częstszy błąd niż ubieranie się zbyt cienko).
7. Każda pogoda (za wyjątkiem burzy z piorunami i mega silnego wiatru) jest dla biegacza.
8. Staraj się jak najwięcej biegać po naturalnej nawierzchni (miękka nawierzchnia nie obciąża tak stawów)
9. Pamiętaj o ćwiczeniach siłowych na nogi.
Joanna
Lis
www.riwieratravel.pl
/Biuro Podróży -
Spełnij z nami
swoj...
Marcin B.:myślę, że cel przychodzi z czasem, najpierw warto wypracować sobie przynajmniej te 30min ciągłego biegu i zobaczyć, czy ciągnie nas do zwiększania dystansu, czy może jednostajny bieg nas nudzi i chcemy go wzbogacać o przebieżki, interwały, a może zależy nam na ulepszaniu tempa biegu
Warto też odpowiedzieć sobie na pytanie "po co biegam"....i dobrać sobie do tego "plan treningowy".
jeśli zależy nam na gubieniu tkanki tłuszczowej, to efektywniejsze będą interwały, HIIT niż wydłużanie aerobowego bieguJoanna Lis edytował(a) ten post dnia 15.08.12 o godzinie 12:45
Marcin
B.
Senior Key Account
Manager w Nestle
Polska S.A. o.
Nespresso
Joanna Lis:
myślę, że cel przychodzi z czasem
A ja od tego zaczałem. biegam by zrzucić resztę balastu.... do tego dobrałem odpowiednie plany treningowe... ale zgadzam się, że warto zacząć od dojścia do 30min ciągłego biegu, w czym kompletnemu amatorowi, jakim i ja byłem jakiś czas temu, pomoże plan "5km w 10 tygodni"
poszperaj też w sieci, po stronach poświęconym bieganiu, sporo cennej wiedzy można znaleźć
konto usunięte
Joanna Lis:
Piotr Cieślak, masz jakiś plan treningowy?
Wybrałem plan 10 kilometrów w 10 tygodni
http://treningbiegacza.pl/trening/plany-treningowe/ite...
Moja kondycja nie jest zła, dużo tańczę, a do tego Muay Thai i Krav Maga ale..... mam swoje lata, a i doświadczenie biegaczamizerne, nogi będą musiały się przestawić ;)
A i pewien "balast" też jest :)Piotr Cieślak edytował(a) ten post dnia 15.08.12 o godzinie 13:55
Beata M. Darth Miracle
Lepiej stopniowo obciążać stawy :)
Joanna
Lis
www.riwieratravel.pl
/Biuro Podróży -
Spełnij z nami
swoj...
Ja na 10km mogę polecić ten plan: http://www.maratonczyk.pl/content/view/322/14/ Pierwsze tygodnie są dla naprawdę początkujących, więc jeśli forma pozwala na 10min ciągłego biegu, można zacząć np. od 9, 10 tyg.
A i plan, który wybrałeś zdecydowanie nie jest na gubienie balastu (mało minut treningowych). Joanna Lis edytował(a) ten post dnia 15.08.12 o godzinie 14:33
Marcin
B.
Senior Key Account
Manager w Nestle
Polska S.A. o.
Nespresso
Joanna Lis:
Ja na 10km mogę polecić ten plan: http://www.maratonczyk.pl/content/view/322/14/ Pierwsze tygodnie
Ja się zastanawiałem nad metodą Galloway'a... ale wybrałem wspomnainy wczesniej plan.... i pierwsze 10km zrobiłem bodajże w 14 tygodniu. Najważniejsze to biegać z przyjemności, a nie z koniecznosci. przetrenowanie na początku może skutecznie zniechęcić.
konto usunięte
Źle nie było, zobaczę jutro ;)