Temat: Fundusze czy złoto fizyczne?

Ekonomiści: Budżet musi być znowelizowany!
http://wgospodarce.pl/informacje/3884-ekonomisci-budze...

MF przeszacowało tegoroczny wzrost gospodarczy, konieczna będzie nowelizacja budżetu, zdjęcie z Polski procedury nadmiernego deficytu może nie dojść do skutku nawet w 2014 r. - przewidują eksperci.

Witam
Dziś polecam:

Co dzieje się z ceną złota?
Autor: Robert T. Kiyosaki

Jak wiele osób wie, lubię złoto, a jeszcze bardziej srebro. Jeśli obserwowałeś co dzieje się na rynku, wiesz że ceny tych kruszców w ostatnich dniach spadały. Można by zapytać: Co się dzieje? Moja odpowiedź brzmi: Nie wiem. Czas ostatnich tygodni był bardzo dezorientujący. Kiedy nic nie jest sensowne, jak w tej sytuacji, najlepiej przyjrzeć się wszystkiemu z dystansu.

Wojna walutowa
Obecnie trwa wojna walutowa. Na przykład, Japonia dewaluuje jena. Oznacza to, że jen traci siłę nabywczą i rośnie inflacja.
Świat musi podążać za przykładem Japonii w zmniejszaniu wartości pieniądza. Dlaczego? Kiedy Japonia dewaluuje jena, japońskie produkty tanieją i wzrasta eksport tego kraju. Japonia więcej eksportuje, wzrasta zatrudnienie, ale Japończycy za zarobione pieniądze kupują coraz mniej.

Co dzieje się z ceną złota?Gdy Japonia dewaluuje jena, państwa z nią handlujące i nie tylko one, muszą dewaluować swoje waluty. Powinno to oznaczać, że rynek złota i srebra na tym zyskuje, jednak tak się nie dzieje. Jest to trochę dezorientujące.

Kiedy jen traci na wartości, japońska giełda idzie w górę. Ceny na giełdzie rosną, ponieważ Japończycy muszą chronić siłę nabywczą swojego pieniądza i zapobiegać zbyt wielkiemu transferowi oszczędności na giełdę.

Giełda w USA dryfuje na bańce łatwych pieniędzy Bena Bernanke. Jak długo będzie trwał ten proces, nie wiem.

Rynek nieruchomości w USA znów wraca na szerokie wody. Prezydent Obama ogłosił, że chce wprowadzić subprime II ponownie ułatwiając pożyczkobiorcom, którzy mieli w przeszłości problemy ze spłatą zobowiązań, zaciągać kredyty na wysoki procent pod kupno domów. To istne szaleństwo.

Moi znajomi, którzy aktywnie działają na rynku złota sądzą, że ceny tego kruszcu maleją, ponieważ podlegają manipulacjom.

Niektórzy uważają, że to Fed celowo manipuluje ceną złota, ponieważ niskie ceny kruszcu wpływają na lepsze postrzeganie pieniądza, giełdy oraz rynku nieruchomości.

Czy Fed manipuluje ceną złota? Nie wiem. Pogłoski zwykle nasilają się, gdy panuje dezorientacja na rynku.

Obecnie pogłoski wydają się być jedynym głosem z rynku, a ja nie jestem zwolennikiem podejmowania decyzji nie opartych na faktach.

Osobiście cieszę się, że ceny złota i srebra spadają. Postrzegam to jako okazję do kupowania. Choć nie wiem, kiedy zacznę kupować. Dlatego jedynie obserwuję przebieg tej wojny walutowej.

Czy to oznacza, że nie powinieneś inwestować na giełdzie? To jest Twoja decyzja. Miliony ludzi zarobiło krocie na giełdzie i mógłbyś być jednym z nich. Jednak również miliony ludzi straciło miliardy na handlu akcjami. Nie chcę żebyś Ty lub ja stał się jednym z nich.

Jak mówi Warren Buffet: Najgorszą głupotą jest kupowanie akcji tylko dlatego, że ich ceny rosną. Tę samą zasadę stosuje się do czegokolwiek: złota, srebra czy nieruchomości.

Obserwuję ceny złota i srebra i przygotowuję się do ponownego inwestowania. Nie kupuję by handlować. Kupuję, by na zawsze zachować. Ponieważ lubię złoto i srebro, cieszę się gdy ich cena spada, gdyż mogę kupować po niższych cenach. Jak wiesz złoto i srebro przez tysiące lat były prawdziwym pieniądzem i jestem przekonany, że zostaną w obiegu znacznie dłużej niż amerykański dolar lub inne waluty.

Tymczasem z Kenem McElroyem planujemy kupić więcej budynków wielomieszkaniowych w Teksasie. Ceny są niskie, odsetki od kredytów również, a populacja na tym terenie rośnie. To świetny rynek do inwestowania w nieruchomości.

Podsumowując mogę doradzić, żebyś kierował się wiedzą. Jeśli czegoś nie wiesz, może teraz jest czas zacząć się uczyć, zamiast spekulować?

A jakie są Twoje odczucia odnośnie obecnej sytuacji na rynku złota i srebra?

Jak inwestować w złoto i srebro - zabezpiecz swoją finansową przyszłość
http://tinyurl.com/88ftd4n
lub
Jak inwestować w złoto i srebro
http://tinyurl.com/7eawhfl

Pozdrawiam serdecznie
Adrian Markowski
---------------------
Nie licz na ZUS! Zadbaj o swoją emeryturę z ...
http://tinyurl.com/64wda59

Pamietaj, ze w poniedzialki i środy, trwa prezentacja o 20:30
http://tinyurl.com/5vhlghk
login "twojeimie/434"

Szokujący raport: Co piąty agent ubezpieczeniowy przyznaje, że naciąga klientów
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-szokujacy-raport...
Szymon B.

Szymon B. Wicedyrektor ds
Ubezpieczeń
Majątkowych, EKSPERT
ds. PLAN...

szokują:
złoto nadal leci

stooq.pl

Alfred F.

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Szymon B.

Ubezpieczeń
Majątkowych, EKSPERT
ds. PLAN...

jak mam to co?
jak nie mam to co?

PS
Naciągania?
hmm..Zyski dwucyfrowe u ciebie też dwycyfrowe ale STRATY!
Grzegorz Bąk

Grzegorz Bąk Alcatel-Lucent |
Global Materials
Management
Supervisor

http://www.parkiet.com/artykul/38,1320906-Blask-zlota-...

pozdrawiam

gb
Szymon B.

Ubezpieczeń
Majątkowych, EKSPERT
ds. PLAN...

Albercik
wdech
wydech
wdech
wydech

Nowości - fundusze
Ważne że ludzie którzy zostali oszukani wygrywają w Sądzie
oraz mamy 3 nowe wpisy klauzul niedozwolonych w UOKIK
http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych...
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 4 kwietnia 2013r
(VI wydział Cywilny sygn. akt VI ACa 1324/12)
oddalający apelacje pozwanego (Aegona)

Za tym idą dalsze wpisy do klauzul niedozwolonych w UOKIK

Numer wpisu: 4631
Data wyroku: 2012-06-04

"Aegon Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie" S.A. z siedzibą w Warszawie
"W razie odstąpienia od umowy Ubezpieczenia Towarzystwo zwraca Ubezpieczającemu Wartość Rachunku Ubezpieczającego, ustaloną według wyceny Jednostek Uczestnictwa najpóźniej z dziewiątego Dnia Wyceny po dniu zaakceptowania przez Towarzystwo oświadczenia o odstąpieniu od Umowy Ubezpieczenia, zwiększoną o pobranie opłaty, wskazane w § 18 ust. 1 pkt. 1-6"

Numer wpisu: 4632

"Opłata likwidacyjna pobierana z Subkonta Składek regularnych, poprzez umorzenie Jednostek Uczestnictwa, przed Całkowitą Wypłatą, w razie wygaśnięcia Umowy Ubezpieczenia […] oraz tej części Częściowej Wypłaty z Subkonta Składek regularnych, która powoduje, że Wartość Subkonta Składek Regularnych staje się niższa od kwoty odpowiadającej Statusowi Polisy Opłaconej przed wskazaną poniżej Rocznicą Polisy, w następującej wysokości:
do dnia poprzedzającego 1. Rocznicę Polisy - 100,0%
od 2. Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 3. Rocznicę Polisy - 80,0%
od 3 Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 4 Rocznicę Polisy - 70,0%
od 4. Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 5 Rocznicę Polisy - 60,0%
od 5. Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 6 Rocznicę Polisy - 50,0%
od 6. Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 7. Rocznicę Polisy - 40.0%
od 7. Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 8. Rocznicę Polisy - 30,0%
od 8 Rocznicy Polsy do dnia poprzedzającego 9. Rocznicę Polisy - 20,0%
od 9. Rocznicy Polisy do dnia poprzedzającego 10. Rocznicę Polisy - 10,0%
od 10. Rocznicy Polisy - 0%"

Numer wpisu: 4633

„Opłata likwidacyjna pobierana jest w wysokości wskazanej w tabeli poniższej:
Rok Polisowy, w którym jest pobierana opłata likwidacyjna od środków wypłacanych z Subkonta Składek Regularnych:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Wysokość opłaty likwidacyjnej stanowiąca procent środków wypłacanych z Subkonta Składek
100%
100%
80%
70%
60%
50%
40%
30%
20%
10%

:)Ten post został edytowany przez Autora dnia 20.05.13 o godzinie 10:41
Szymon B.

Ubezpieczeń
Majątkowych, EKSPERT
ds. PLAN...

co ma złoto ( i jego DRASTYCZNE SPADKI ) do AEGON?

Fundusze czy złoto fizyczne?

taki mamy temat - fundusze i aegon są niestety skompromitowane
reasumując ostatnie poprawki ageona nie pomogły
teraz mamy 3 wyroki sądu
oraz
Klauzule 4 niedozwolone - UOKIK
Numer wpisu: 3834 z 16 października 2012 r
oraz
Numer wpisu: 4631
Numer wpisu: 4632
Numer wpisu: 4633
Data wpisu przez UOKIK 2013-05-14

Ciekawe, że UOKIK czekał z wpisem na
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 4 kwietnia 2013r
(VI wydział Cywilny sygn. akt VI ACa 1324/12)
z innymi podmiotami UOKIK się tak nie "certoli"

Osobiście uważam, że fundusze i polisy są dla niedoinformowanych,
złoto nawet jeśli straci na wartości to nigdy nie będzie to zero...
jak w przypadku akcji, złoto od 3000 lat pełniło rolę pieniądza
i zawsze posiada wartość, oraz jest środkiem przenoszenia wartości w czasie.

:)Ten post został edytowany przez Autora dnia 20.05.13 o godzinie 14:29

Przypomnienie - tu masz ceny złota
Adrian M.:
Ceny złota podawane są:

1) The London Bullion Market Asocacion
w $, Euro i Funtach
http://www.lbma.org.uk/pages/index.cfm

2) Aktualne ceny złota w PLN
http://uncja.com/ceny.html

3) Gold (ozt) / U.S. Dollar 1:1 (XAUUSD)
http://stooq.pl/q/?s=xauusd

:)
Wojciech Kurzyński

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Adrian M.:
Fundusze czy złoto fizyczne?
taki mamy temat - fundusze i aegon są niestety skompromitowane
reasumując ostatnie poprawki ageona nie pomogły
teraz mamy 3 wyroki sądu

Adrianie naprawdę weź głęboki wdech.

1. Złoto traci, to boli tych którzy mieli określone plany z nim związane. Zwłaszcza jeśli uwierzyli reklamom, które przecież sam zamieszczałeś tutaj na forum, zapewniającym/sugerującym 15% zyski w skali roku. Możesz oczywiście pocieszać siebie i innych, że przecież nie spadnie do zera. Ale ból straty i zawiedzionych marzeń pozostaje, a część inwestorów wyjdzie z tak "znakomitej inwestycji" gdy tylko cokolwiek odrobią. Tak się dzieje od lat na różnych rynkach (nie tylko złota).

2. Ani Aegon, ani inni ubezpieczyciele, ani fundusze nie są w żaden sposób skompromitowani. Wiem chciałbyś aby tak było...... . Aegon nie łamał prawa. Doskonale zostało to wyjaśnione w wątku który dotyczy tej kwestii. A fundusze niby w jaki sposób zostały skompromitowane? Bo tak Ci wygodnie? Bądźmy poważni. Jeśli inwestor nie wie co to jest fundusz inwestycyjny i uważa go za odmianę lokaty bankowej to problemem jest Jego ignorancja i traci na własne życzenie bo brak mu podstawowej wiedzy. Jeśli Inwestor inwestuje, nie mając sprawdzonej koncepcji inwestowania, to także jego wynik inwestycyjny zależy tylko i wyłącznie od jego naiwności. Gdyby inwestowanie było proste, mielibyśmy w koło samych miliarderów. Ale tak nie jest. Inwestowanie wymaga wiedzy, wysiłku, to praca (i bez znaczenia jest w co się inwestuje).

3. Dla mnie żałosne jest ciągłe wałkowanie sprawy Aegon czy innych produktów UL. Robi się wiele szumu, o opłaty likwidacyjne. Ale co to są te opłaty. To karna opłata za to, że jedna ze stron nie dotrzymała warunków umowy. I to nie Aegon czy inny ubezpieczyciel jest tutaj sprawcą zerwania umowy. Osobiście uważam, że opłaty z tytułu niedotrzymania umowy powinny być mniejsze. Ale to nie zmienia faktu, że stroną która nie dotrzymuje umowy jest Inwestor. Może jestem staroświecki, ale dla mnie dotrzymywanie danego słowa jest ważne.

4. I rodzi się jeszcze jedno pytanie. Czy gdyby opłaty za niedotrzymanie umowy były niższe, to czy Inwestor zarobiłby na inwestycji w UL? Nie bo zrywają umowy zwykle Ci, którzy nie widzą sensu w dalsze inwestowanie, bo ponieśli stratę. Uważam więc że warto porzucić to bicie piany. Informację o rozszerzeniu klauzul niedozwolonych należało zamieścić (ale wystarczyło raz, w jednym wątku, istniejącym lub nowym). Ale warto wytężyć siły i zastanowić się nad tym w jaki sposób można inwestować, i czy takie inwestowanie może być dochodowe. Warto analizować różne sposoby inwestowanie z pokazaniem, jak wielką rolę odgrywają koszy i to wszystkie, nie tylko te oczywiste.

Wreszcie poważna wypowiedz, merytoryczna i na temat. Bez bicia piany. Podpisuje się pod taką wypowiedzią.
Brawo Panie Wojciechu.
Zbigniew Bednarek

Zbigniew Bednarek www-z-projekt.pl -
projekty instalacji
elektrycznych

ogólnie zgadzam się z Wojtkiem, jednak nie można pomijając faktu, że wielu posiadaczy ULi, zostało po prostu w nie wmanewrowanych na podstawie wyników historycznych, mydliło im się oczy wynikami z hossy, sprzed roku 2008, nikt takiemu klientowi nie powiedział, że na wypadek bessy są fundusze gotówkowe, gdzie może "przezimować", po prostu sprzedawcy zarabiali na nieświadomych leszczach, a opłaty likwidacyjne były tak wysokie, bo system był taki, że sprzedawca bo zwerbowaniu klienta dostawał sowitą prowizję od ubezpieczyciela, więc w przypadku gdy klient rezygnował, a sprzedawca został już sowicie opłacony, to ten ubezpieczyciel musiał sobie na kimś to odbić ... również sądzę, że nie ma sensu wałkowanie tego tematu, na różnych wątkach, fakty są takie, że wielu sprzedawców zachowywało się nieetycznie, opłaty karne były kosmiczne i cały ten system był szemrany.

Panie Wojciechu Kurzyński dlaczego jest Pan "adwokatem"
tych, którzy okradali inwestorów ???

Ma Pan interes w tym ponieważ wtedy "mydlenie oczu" inwestorom
pozwala udowodnić że Pańska praca jest ważna.

Ja tak nie uważam, nie mówię że czarne jest białe
dowód 3 przegrane rozprawy sądowe
oraz 4 klauzule niedozwolone
nie potwierdzają Pańskiej tezy, że wszystko było legalne
JA OSOBIŚCIE POPIERAM POKRZYWDZONYCH INWESTORÓW
wmanewrowanych w ten "szemrany interes inwestycyjny"

W końcu każde g... można wpakować w pazłotko i powiedzieć,że to cukierek.
Z taką argumentacją jak Pańska - ZAPRZECZANIE FAKTOM - można zostać tylko politykiem
a nie uznanym doradcą finansowym.

Ciekawe jakie zdanie maja pokrzywdzeni? - oni poszli do Sądu i 3 razy wygrali,
nie bierz ich wygranej do siebie to tylko dzwonek oszczegawczy, aby nie zmieniać
prawdy w fałsz, ponieważ na oszukiwaniu inwestora nie powinno się zarabiać!!!

z poważaniem
Adrian Markowski
Zbigniew Bednarek

Zbigniew Bednarek www-z-projekt.pl -
projekty instalacji
elektrycznych

Adrian, daj spokój, takie same chwyty stosowałeś, gdy ludziom produkty Noricum wciskałeś ... zapomniał wół, jak cielęciem był.

Witam
nie było w Noricum opaty za wycofanie się z inwestowania
99%, 90%. 80% .....
jak w funduszach, gdzie "ograbiano" inwestorów

Tu ja jako inwestor decyduje całkowicie o swojej inwestycji
wpłacam na fizyczne złoto do Mennicy Śląskiej
lub zlecam sprzedaż i wybiera gotówkę

TO JEST ZASADNICZA RÓŻNICA !!!
nie uważasz?
a może nie widzisz tej RÓŻNICY?

z poważaniem
Adrian Markowski

Zbigniew B.:
Adrian, daj spokój, takie same chwyty stosowałeś, gdy ludziom produkty Noricum wciskałeś ... zapomniał wół, jak cielęciem był.
Grzegorz Bąk

Grzegorz Bąk Alcatel-Lucent |
Global Materials
Management
Supervisor

Adrian M.:

Adrian,

Nie znam za bardzo sprawy Aegon i "tych, którzy okradali inwestorów " bo wole GPW lub FIO.

Ale jak tak bardzo chcesz walczyć o sprawiedliwość to pomóż byłym klientom Amber Gold, bo jak sam twierdzisz Aegon już został skazany przez sąd.

pozdrawiam

gb

Klienci Amber Gold czekają na twoją pomoc
ja pomagam poszkodowanym Aegona publikując
Nr klauzul zakazanych i sygnatury wyroków Sądowych
Ci którzy chcą mogą skorzystać, nie ma tu przymusu
:)

Grzegorz B.:
Adrian M.:

Adrian,

Nie znam za bardzo sprawy Aegon i "tych, którzy okradali inwestorów " bo wole GPW lub FIO.

Ale jak tak bardzo chcesz walczyć o sprawiedliwość to pomóż byłym klientom Amber Gold, bo jak sam twierdzisz Aegon już został skazany przez sąd.

pozdrawiam

gb

Wyślij zaproszenie do