Marcin Zawistowski

Marcin Zawistowski W sprzedaży od
zawsze ...

Temat: Sposób pracy Pośredników - historia pewnego mieszkania

Robert odpowiadając na Twoje pytania :
- żaden z do tej pory spotkanych agentów nie zaproponował wyłączności, a wręcz przeciwnie wszyscy z góry zarzekali się że to "oczywiście umowa otwarta, bez żadnych zobowiązań..."
- z mojego pkt. widzenia umowa na wyłączność jest dla mnie niekorzystna bo ogranicza mi rynek zbytu o osoby bezpośrednie które nie chcą słyszeć o agencji (takie też są). Choć sam widzę kilka ewentualnych + takiej umowy. Nie będę zdradzał jakie :P jednak ponieważ śpieszy mi się ze sprzedażą postanowiłem nie ryzykować.
- czemu współpracuję z agencjami, no cóż tutaj Ula świetnie sprawdziła się w roli mojego adwokata ;) zdaję sobie sprawę że są klienci, którzy mają swojego zaufanego agenta i tylko z nim szukają.
Monika S.

Monika S. Marketing

sprzedane? :)
Marcin Zawistowski

zawsze ...

Monika S.:
Moje czy sprzedane ?
Teoretycznie tak :) podpisałem umowę przedwstępną ale klient ma jakieś problemy z kredytem więc zacząłem znowu pokazywać.

konto usunięte

Marcin Zawistowski:
Monika S.:
Moje czy sprzedane ?
Teoretycznie tak :) podpisałem umowę przedwstępną ale klient ma jakieś problemy z kredytem więc zacząłem znowu pokazywać.

Życzę, by nie skończyło się jak u mnie ostatnia transakcja :( Dziewczyna miała wstępne pozytywne decyzje z 2 banków, podeszliśmy do przedwstępnej i się okazało, że OF nawalił i od nowa procesowała wnioski:( nie wyrobiła się, Właściciel nie przedłużył umowy... w firmie mówią, że straciłam "dziewictwo" - pierwsza umowa do ... kosza:(
Robert M.

Robert M. Zarządca
nieruchomości,
trener, negocjator,
handlowiec.

Ula wcale się nie zdziwię gdy klientka kupi teraz przez HB ;))) Odnośnie zaś Twojej utraty dziewictwa :) Była przedwstępna? Była. Doprowadziłaś do możliwości zawarcia transakcji? Tak. Klienci zostali dogadani? Tak! Właściciel okazał się cwaniakiem i zachował zadatek? Pewnie tak. Kurczę Ulka oprócz dziewictwa straciłaś dodatkowo potencjalne wynagrodzenie i okazję do twardych negocjacji. Szczegóły chętnie podam na priv lub zadzwonię ;) Pozdrawiam cieplutko!

konto usunięte

Robert M.:
Ula wcale się nie zdziwię gdy klientka kupi teraz przez HB ;))) Odnośnie zaś Twojej utraty dziewictwa :) Była przedwstępna? Była. Doprowadziłaś do możliwości zawarcia transakcji? Tak. Klienci zostali dogadani? Tak! Właściciel okazał się cwaniakiem i zachował zadatek? Pewnie tak. Kurczę Ulka oprócz dziewictwa straciłaś dodatkowo potencjalne wynagrodzenie i okazję do twardych negocjacji. Szczegóły chętnie podam na priv lub zadzwonię ;) Pozdrawiam cieplutko!

Robert... :) masz rację nie mam do siebie pretensji - wynegocjowałam maluśki zadatek 5000zł przy cenie mieszkania 300 tyś ...więc kupująca straciła tylko / aż 5 tyś, ale Właściciel to właśnie w I fazie oskarżał Pośrednika za nie doprowadzenie do transakcji, za mały zadatek i żądał zwrotu I transzy prowizji...
Straciłam małą prowizję.... bo zrezygnowaliśmy z wynagrodzenia od Kupującej ...
Co do Klientki - raczej nie kupi przez HB bo ma anty do korporacji , w trakcie umowy zmieniała już na innego Doradcę... po drugie musi zebrać fundusze bo ubiegała się o hard core 100% LTV i już wie, że bank jej nie da takiego kredytu - nawet śmieciowy GetinUla R. edytował(a) ten post dnia 07.09.12 o godzinie 12:45

konto usunięte

Wracając do tematu: @ w sprawie oferty bezpośredniej mojej koleżanki:

Witam, Poszukujemy dla swoich Klientów nieruchomości o podobnych parametrach, jak prezentowana w Państwa ofercie. Jeśli wyrażają Państwo zgodę na przedstawienie Państwa nieruchomości naszym Klientom, uprzejmie proszę o informację. Praktykujemy podpisanie otwartej umowy pośrednictwa przy pierwszym spotkaniu z Klientem zainteresowanym nieruchomością. Prowizja biura wynosi 2,5%. W oczekiwaniu na pozytywną odpowiedź pozostajemy z poważaniem, Ireneusz Michalec ANAG Nieruchomości Licencjonowane Biuro w Obrocie Nieruchomościami

MASAKRA - SORKA
Robert M.

Robert M. Zarządca
nieruchomości,
trener, negocjator,
handlowiec.

Ula R.:
Wracając do tematu: @ w sprawie oferty bezpośredniej mojej koleżanki:

Witam, Poszukujemy dla swoich Klientów nieruchomości o podobnych parametrach, jak prezentowana w Państwa ofercie. Jeśli wyrażają Państwo zgodę na przedstawienie Państwa nieruchomości naszym Klientom, uprzejmie proszę o informację. Praktykujemy podpisanie otwartej umowy pośrednictwa przy pierwszym spotkaniu z Klientem zainteresowanym nieruchomością. Prowizja biura wynosi 2,5%. W oczekiwaniu na pozytywną odpowiedź pozostajemy z poważaniem, Ireneusz Michalec ANAG Nieruchomości Licencjonowane Biuro w Obrocie Nieruchomościami

MASAKRA - SORKA

I dlatego własnie jestem za likwidacją struktur nieradzących sobie z takimi przypadkami czyli całkowitym otwarciem zawodu :)
Marcin Zawistowski

zawsze ...

Robert a dla mnie to jest właśnie powód do tego żeby jeszcze bardziej uregulować ten zawód..
A przedewszystkim pilnować tego bałaganu...

konto usunięte

Marcin Zawistowski:
Robert a dla mnie to jest właśnie powód do tego żeby jeszcze bardziej uregulować ten zawód..
A przedewszystkim pilnować tego bałaganu...

problem w tym, że nie ma komu pilnować tego bałaganu - ale to nie o tym ten wątek :P o uwolnieniu zawodu jest na glucie tona tego :)
Monika S.

Monika S. Marketing

A propos bałaganu, i historii sprzedaży innego mieszkania:
właściciel opowiadał mi, jak to ci sami klienci potrafią przyjść do mieszkania 3 razy, za każdym razem z inną agencją.
Ciekawe, kto coś takiego uporządkuje......
Marcin Zawistowski

zawsze ...

Monika i właśnie dlatego w każdej umowie pośrednictwa jaką podpisałem kazałem dopisać klauzulę, iż dotyczy ona tylko klienta którego pokwituję pisemnie. Mam listę klientów w mieszkaniu i jak przychodzą to wiem czy nie było ich już wcześniej. W przeciwnym wypadku może dojść do sytuacji że po sprzedaży mieszkania o prowizję upomną się 2-3 lub nawet więcej agencji...

konto usunięte

Monika S.:
A propos bałaganu, i historii sprzedaży innego mieszkania:
właściciel opowiadał mi, jak to ci sami klienci potrafią przyjść do mieszkania 3 razy, za każdym razem z inną agencją.
Ciekawe, kto coś takiego uporządkuje......

a ja się zastanawiam co za idioci z tych klientów, że idą w ciemno za agentem ...
Marcin Zawistowski

zawsze ...

A to inna sprawa ... :)
Robert M.

Robert M. Zarządca
nieruchomości,
trener, negocjator,
handlowiec.

Marcin Zawistowski:
Monika i właśnie dlatego w każdej umowie pośrednictwa jaką podpisałem kazałem dopisać klauzulę, iż dotyczy ona tylko klienta którego pokwituję pisemnie. Mam listę klientów w mieszkaniu i jak przychodzą to wiem czy nie było ich już wcześniej. W przeciwnym wypadku może dojść do sytuacji że po sprzedaży mieszkania o prowizję upomną się 2-3 lub nawet więcej agencji...

Marcin a gdyby sprzedający był nieuczciwy i nie kwitował informując, że ów klient już oglądał? A przecież rozwiązanie jest takie proste :)
Marcin Zawistowski

zawsze ...

Robert to nie ja kwituje tylko pośrednik mi kwituje :)
Marcin Zawistowski

zawsze ...

No trochę zapomniałem o tym temacie :)
A więc mieszkanie zostało sprzedane, ostateczna cena wyszła niższa o jakieś 3% od ceny ofertowej. Mieszkanie kupił klient za Gotówkę :)
Transakcja przeprowadzona za [b]Pośrednictwem Agencji [b], a więc po raz kolejny nie mogę zgodzić się z osobami, które twierdziły że przy umowie otwartej agencja ma nikłe szanse. Dodam jeszcze że moje ogłoszenie bezpośrednie wisiało jako pierwsze w kategori mieszkania/sprzedaż/warszawa na dwuch dużych serwisach ogłoszeniowych. Stało się tak jak przewidywałem :) agencja miała klienta kupującego, któremu nie zalerzało na oszczędzeniu tych kilku tys. kosztem jego własnego bezpieczeństwa, a więc szukał tylko poprzez agencję.
"Szczęśliwej" agencji serdecznie gratuluję :) myślę że byłem dobrym i wyjątkowo dobrze przygotoanym klientem :)

Wyślij zaproszenie do