konto usunięte

Temat: Problem kupna biletu przez IRCTC/brak smsa OTP

Czesc wszystkim,

od paru dni probuje kupic bilety na pociag przez http://www.cleartrip.com/trains. Jestem zalogowana juz na cleartrip probuje sie zalogowac na IRCTC dostaje na emaila haslo na IRCTC na Emaila OPT ale nie przychodzi mi zaden sms OTP:/ podaje nr polski 0048 komorki, niemiecki 0049 tez probuje i nie przychodzi mi nic na komorke:(

Czy moze ktos mi pomoc?? bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam
Karolina
Katarzyna S.

Katarzyna S. fundusze unijne

na stroni indyjskich kolei nie kupisz (ponoć, bo nie próbowałam) biletu bez indyjskiej komórki - bo to na taką przysyłane są SMSy
pozostaje cleartrip - tam nigdy nie miałam problemów
spróbuj też ew. na makemytrip.com

konto usunięte

probuje wlasnie od poczatku na cleartrip. mam konto i jak chce kupic unich bilet to wyskakuje okno ze musze miec tez konto na IRCTC no i probuje sie tam zalogowac/rejestrowac podaje wszystkie dane nr adres itp i czekam na emaila potwierdzam wszystko linkiem i pisze ze mam czekac na smsa i nic nie przychodzi:(
jak to wygladalo u Ciebie?
Katarzyna Siudowska:
na stroni indyjskich kolei nie kupisz (ponoć, bo nie próbowałam) biletu bez indyjskiej komórki - bo to na taką przysyłane są SMSy
Katarzyna S.

kupowałam niejednokrotnie bez żadnych kombinacji, nawet z tego co pamiętam możliwe było bez logowania; nie wiem czy coś się zmieniło, nie jestem w stanie teraz sprawdzić, bo podstrona z pociągami coś nie chce mi się otworzyć w tym momencie
Monika G.

Monika G. Business Travel

Karolina P.:
probuje wlasnie od poczatku na cleartrip. mam konto i jak chce kupic unich bilet to wyskakuje okno ze musze miec tez konto na IRCTC no i probuje sie tam zalogowac/rejestrowac podaje wszystkie dane nr adres itp i czekam na emaila potwierdzam wszystko linkiem i pisze ze mam czekac na smsa i nic nie przychodzi:(
jak to wygladalo u Ciebie?
Katarzyna Siudowska:

Napisz na cleartipie do pomocy technicznej - naprawdę odpowiadają! Może rzeczywiście zmieniły się zasady, ale jeśli tak, to Ci to wyjaśnią.
Ja też kupowałam przez tą stronę i nie było żadnych problemów.......
Monika G.

Monika G.:
Karolina P.:
Napisz na cleartipie do pomocy technicznej - naprawdę odpowiadają! Może rzeczywiście zmieniły się zasady, ale jeśli tak, to Ci to wyjaśnią.

EDIT: jest na stronie CLEARTRIP informacja:
IRCTC introduces one-time registration process to prevent fraudulent rail bookings.
Note: You need to have a registered IRCTC account to make any rail booking in India

http://showcase.cleartrip.com/railregistration/

I zdaje się, że login, hasło i numer telefonu komórkowego muszą być identyczne i na cleartrip i na IRCTC, bo inaczej dane się nie match'ują........
Katarzyna S.

znalazłam, że na seat61 opisano patent jak "obejść" konieczność posiadania indyjskiej komórki:
http://seat61.com/India.htm#book - from outside

mam nadzieję, że działa - bo kupowanie wszystkich biletów dopiero na miejscu i to w kasach nie jest najlepszym rozwiązaniem...
Karolina P.:
Karolina, daj znać czy to działa! :)

...doczytałam, trochę to skomplikowane :( Katarzyna Siudowska edytował(a) ten post dnia 13.07.12 o godzinie 13:29
Joanna K.

Joanna K. sekretarz redakcji,
redaktor

Owszem, zasady się pozmieniały w stosunku do zeszłego roku. Procedura jest troszkę zawiła, ale mi się udało wszystko załatwić i znów wygodnie kupuję bilety przez cleartrip.

Po pierwsze - trzeba być zarejestrowanym na stronie indyjskiej kolei - irctc.co.in
Również przez nią można kupować bilety, ale nie przechodzi przez nią płatność wieloma zagranicznymi kartami. Próbowałam bez skutku kilku opcji i dałam sobie spokój:).
Potem trzeba konta cleatripowe i kolejowe "powiązać".

Zacznijmy od rejestracji na stronie kolei. Indyjska kolej wymaga teraz aktywacji konta za pomocą kodu przesyłanego na podany numer komórki. Niestety musi to być komórka indyjska, bo systemowo wpisane jest 91 i nie da się tego zmienić. Ja akurat numer indyjskiej komórki mogłam podać przy rejestracji - korzystałam z uprzejmości znajomych, którzy w trakcie wakacji używali indyjskiego numeru (podałam ten ich numer) i przeforwardowali mi kod z esemesa. Ale jeśli ktoś nie ma takiej możliwości - da się to obejść. Jak - napiszę nieco dalej:).

Bilety kupowałam dużo później, niż aktywowałam konto, i znajomi zdążyli już z Indii wrócić. Odkryłam, że przez stronę kolei moje karty nie działają. Zatem chciałam skorzystać z cleartripa. I przy próbie powiązania konta natknęłam się znów na kłopot związany z brakiem indyjskiego numeru.
Przy powiązaniu tych kont trzeba podać dwa jednorazowe hasła. Jedno przesłane na adres mailowy, drugie - ów numer komórki zarejestrowany w kolei. Niestety, z numeru nie mogłam już skorzystać.
Wystosowałam więc mejla na adres customer's service kolei - care@irctc.co.in i:

- podałam dane swojego konta kolejowego - czyli mail, nazwę użytkownika
- załączyłam skan strony paszportu z danymi osobowymi
- napisałam, że chcę kupować bilety za pośrednictwem "partner's website" i że chodzi o cleartrip
- napisałam, że wymagane są dwa hasła (OTP, czyli One Time Password) - jedno przesłane mailem, drugie - na numer komórki i że jestem poza Indiami i nie korzystam teraz z indyjskiego numeru
- zapytałam w związku z tą sytuacją o możliwość otrzymania obu haseł, zarówno mailowego, jaki komórkowego, mailem
- na wszelki wypadek podałam swój aktualnie działający numer komórki, zaznaczajac, że to mój "international number".

Chwilę później dostałam automatycznie generowane potwierdzenie złożenia swojego wniosku i numer, na który miałam się powoływać dalej w tej sprawie.
Mejla wysłałam w środę o 23 czasu polskiego. W piątek o 9 rano naszego czasu znalazłam odpowiedź - i oba hasła przesłane w dwóch osobnych mejlach.
Powiązałam konta na cleartripie.
Wszystko działa, karty cleartrip akceptuje bez kłopotu.

Teraz jak to wygląda w wypadku braku indyjskiej komórki - trzeba wystosować na tego kolejowego mejla customer's service wiadomość również ze skanem strony z danymi z paszportu i poprosić o kod weryfikacyjny przesyłany komórką - tłumacząc, że jest się obcokrajowcem i indyjskiego numeru nie posiada.

Czy da się jeszcze w tym samym mejlu poprosić o dane potrzebne do powiązania konta kolejowego z cleartripem, czy będzie trzeba wysłać drugiego mejla po udanej rejestracji na IRCTC, nie wiem. Ale w procedurze z grubsza najważniejsze - mejl do care@irctc.co.in i skan strony z danymi osobowymi z paszportu. No i cierpliwość:).Joanna K. edytował(a) ten post dnia 14.07.12 o godzinie 22:42

konto usunięte

hej dziewczyny,
rece mi juz opadamy wiec przeczytalam to obejscie z linka Katarzyny i zastosowalam sie do niego. Zrobilam tak:
napisalam do nich emaila, opisala cala sytuacje. Odpisali dosc szybko ze musze zeskanowac paszport i wtedy dostane od nich emaila z dany jak aktywowac konto.
Wychodzi na to ze zrobilam taka samo jak pisze Joanna.
Teraz czekam na emaila od nich z kodem i haslem. Zobaczymy jak to dziala.
Wychodzi na to ze od poczatku 2012 roku zasady sie zmienily:/ robia tylko kurcze utrudnienia.

Pozdrawiam i dam znac jak sprawa poszla dalej:)
trzymajcie kciuki!:)
Mariusz M.

Mariusz M. "Czasem nie wolno
odpuścić i stać z
boku. Bo w życiu są
s...

witam

Niestety nie mogę nic pomóc w temacie, sam chciałem się "podpiąć" pod ten temat i zapytać
czy naprawdę jest tak trudno kupić bilety na pociąg np. z 2-3 dniowym wyprzedzeniem tam na miejscu już ?

Ponieważ trafiłem na okazyjną cenę biletu ,nie mam czasu na odbijanie piłeczki, pisanie do IRCTC i czekanie tak jak Karolina ?

Lecę już w poniedziałek więc i tak na miejscu zweryfikuję jak się sprawy mają :)
Katarzyna S.

Mariusz M.:
czy naprawdę jest tak trudno kupić bilety na pociąg np. z 2-3 dniowym wyprzedzeniem tam na miejscu już ?
różnie bywa - zależy m.in. od trasy czy terminu;
poza tym niejednokrotnie wygodniej kupić bilet przez internet niż biegać po dworcach lub innych biurach

Ponieważ trafiłem na okazyjną cenę biletu (...)
z tego co się orientuję, ceny na pociąg zawsze są te same - nie wiem więc na jaką "okazję" trafiłeś
Monika G.

z tego co się orientuję, ceny na pociąg zawsze są te same - nie wiem więc na jaką "okazję" trafiłeś
Pewnie na "Tatkal" :)
Mariusz M.

odpuścić i stać z
boku. Bo w życiu są
s...

Katarzyna Siudowska:

przepraszam za skrót myślowy ,miałem na myśli okazyjną cenę biletu na przelot do Indii :)
Katarzyna S.

Mariusz M.:
wiem, że OT, ale pochwal się zakupem :)
no i - udanego wyjazdu!
Mariusz M.

odpuścić i stać z
boku. Bo w życiu są
s...

Katarzyna Siudowska:
wiem, że OT, ale pochwal się zakupem :)
no i - udanego wyjazdu!

udało mi się kupić tydzień temu dwa return tickety w pakiecie do wykorzystania na kierunki w Azja do wykorzystania w ciągu roku za 700 funtów:)
Katarzyna S.

Mariusz M.:

udało mi się kupić tydzień temu dwa return tickety w pakiecie do wykorzystania na kierunki w Azja do wykorzystania w ciągu roku za 700 funtów:)

za 700 w sumie?! JA TEŻ CHCĘ!! :)

konto usunięte

Udalo sie:) Dostalam wczoraj na emaila haslo do konta. Wreszcie! dzis juz nie da rady kupic bietow na pociag bo juz za pozno jest, system do 15tej(naszego czasu) chyba tylko czynny.
Jutro walcze z zakupami biletow:)
najwazniejsze ze poszlo z kontem i zaakceptowalo karte platnicza w cleartrip.
Pozdrawiam:)Karolina P. edytował(a) ten post dnia 18.07.12 o godzinie 21:29
Joanna K.

Joanna K. sekretarz redakcji,
redaktor

Karolino, teraz jest tylko godzinna przerwa w działaniu systemu:).

Super, że i Tobie udało się wszystko przeprowadzić. W sumie to niezła wprawka przed załatwianiem rozmaitych spraw na miejscu:).

Karolina P.:
Udalo sie:) Dostalam wczoraj na emaila haslo do konta. Wreszcie! dzis juz nie da rady kupic bietow na pociag bo juz za pozno jest, system do 15tej(naszego czasu) chyba tylko czynny.
Jutro walcze z zakupami biletow:)
najwazniejsze ze poszlo z kontem i zaakceptowalo karte platnicza w cleartrip.
Pozdrawiam:)

konto usunięte

Udalo sie! Dziala!!!
bilety na pociagi juz kupione:) na stronie jest napisane ze maja przerwe od 23:30 do 00:30 ichszego czasu ale ja probowalam po tym czasie przez okolo.3h wbic sie i nie dalo rade. Najwazniejsze ze bilety kupione:) obysmy tylko czasowo sie wyrobili z przejazdami z miasto do miasta.

Dziekuje wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam
Karolina
Mariusz Kołacz

Mariusz Kołacz Prezes Zarządu,
Komtech
Infrastruktura Sp. z
o.o.

Udało się ekspresowo załatwić problem braku indyjskiej komórki!
Wczoraj wysłałem do nich maila (wraz ze skanem paszportu) i w ciągu mniej niż 24 godzin dostałem haslo na mila - konto na IRCTC aktywne!!!

Następna dyskusja:

Kupowanie biletow kolejowyc...

Wyślij zaproszenie do