Adam
Buciński
samodzielny
specjalista ds.
programów PUP,
konsultant itp.
Temat: Imię i nazwisko, szkolenia a ochrona danych osobowych
Dzień dobryMam taką zagwozdkę dotyczącą przetwarzania danych osobowych związaną z projektem unijnym realizowanym w ramach PO KL.
Abstrahując od tego, że w tej kwestii mam interpretację GIODO a stanowisko MRR jest odmienne (wg mnie błędne) mam takie pytanie:
1. Czy jeżeli przekazuje firmie szkoleniowej jedynie imiona i nazwiska uczestników szkolenia to można mówić, iż przekazuje im dane osobowe (załóżmy, że imiona i nazwiska są typowe, brak charakterystycznych) i należy zawrzeć umowę o powierzenie danych osobowych z firmą szkoleniową?
2. Opcja druga
Wydajemy uczestnikowi skierowanie, gdzie jest wskazane, że instytucja taka i taka kieruje Pana/i (tu imię i nazwisko) na szkolenie i nazwa. I firma szkoleniowe przyjmuje taką osobę po okazaniu przez nią takiego skierowania.
Byłbym pewny, że nie dochodzi w tych przypadkach do przekazania danych osobowych, ale w innej instytucji kontrola z IP (Instytucji Pośredniczącej) nakazała zawieranie umów o powierzenie danych (ale nie wiem czy to nie była nadgorliwość).
Potrzebne mi byłby jakieś opinie, decyzje, wyroki , żebym mógł to dobrze udokumentować dla kontroli.
Ja bym wolał żeby to nie było powierzenie danych, bo mam obecnie sytuację taką:
MRR - zawierać umowy o powierzenie danych (ale jeżeli dochodzi do przekazania danych)
GIODO - nie zawierać, bo nie jesteśmy do tego uprawnieni (administratorem jest MRR) możemy udostępnić za zgodą uczestnika w celu udzielenia mu wsparcia.
I tak kontrola będzie postępowała wg MRR, a przecież właściwym jest w tych kwestiach GIODO (nawet tak się zastanawiałem czy ich nie napuścić na siebie, ale z GIODO czekałem ponad 4 m-ce na interpretację to mi się odechciewa).
Pozdrawiam