Temat: Australia - wschód czy zachód?
Klaudia Lipińska:
Klaudia, ja w listopadzie lecę na 3 tygodnie. Jeśli chcesz zrobić Melbourne i Sydney to będziesz mogła skorzystać z "mojej" trasy, którą obmyśliłem. Nie wiem, czy jest najlepsza, możliwe, że jest wiele innych miejsc, które warto zwiedzić, ale dużo czytałem i planowałem tę podróż i chyba mój plan jest ciekawy. Ja go robię w 3 tygodnie i to z dzieckiem byłoby męczące, ale możesz częściowo skorzystać, zrobić to dłużej i dodać coś jeszcze innego. Plan jest taki:
Przylot do Brisbane (bo w QL można na legalu przytulać koale i robić sobie z nimi zdjęcia, co na przykład w NSW jest zabronione), tam spędzam 3 dni głównie w mieście i w Koala Sanctuary (koala.net/pl).
Stamtąd samochodem robię ok. 1000km (przez tydzień), zwiedzając m.in. Surfers' Paradise (ponoć najbardziej lanserskie miejsce na wybrzeżu, więc lekcję surfingu trzeba zaliczyć), Southport, Byron Bay (ponoć bardzo urokliwe miejsce i jednocześnie najbardziej wysunięty na wschód przylądek Australii), Port Macquaire (m.in. Koala Hospital) i jeszcze jakąś winnicę po drodze zahaczę. Na końcu, przed Sydney - park w Blue Mountains.
Potem 4 dni w Sydney (wycieczka po moście, opera, parki wokół i inne typowo turystyczne punkty programu).
Potem pociągiem 1000km (przejazd przez bodajże 14h) do Broken Hill (stolica outback'u) na pustynię, żeby posmakować czegoś mniej miastowego, mniej komercyjnego (takie mam wyobrażenie). Stamtąd kilka wycieczek samochodem do White Cliffs (można m.in. wynająć niedrogi pokój... pod ziemią) po regionalnych parkach i do Silverton (miasteczko, które miało swoje role w wielu filmach, bo wygląda jak z "Powrót do przeszłości").
Później pociągiem i autobusami do Melbourne z zahaczeniem o Mildura (wycieczka parowozem) i do Melbourne na 3 dni z zaliczeniem Acquarium i nurkowanie z rekinami (podobno fajne przeżycie).
Jeśli chciałabyś jakieś bliższe info (mam linki do parków, transportu, noclegów itd.) to daj znać. A jeśli miałabyś jakieś inne miejsca po drodze, których nie można ominąć - również daj znać :)