konto usunięte

Temat: niezła krytyka języka PHP

Jacek Romanowski:
PHP mam w profilu dość często wymienione i zaznaczoną bardzo dobrą znajomość, a mimo nikłej znajomości Pythona, dostałem tyle samo ofert pracy.
Nawet, jakbyś miał tam wpisane "nienawidzę PHP!", to i tak byś te oferty dostał, bo wyszukiwarka wyłapie słowo kluczowe PHP. Rekruterzy nie czytają opisów w profilu, szczególnie tak opasłych, jak Twoje ;)
Jacek R.

Jacek R. programista

Michał Wachowski:
@Jacek - ale to niczego nie dowodzi, może jedynie tego że rekrutujący ślą jak popadnie pod hasło "programista" :)
To dowodzi temu, że pod hasłem programista dostaje się dużo więcej innych ofert, niż PHP, i dokładnie to chciałem przedstawić :)
Tomasz K.:
Nawet, jakbyś miał tam wpisane "nienawidzę PHP!", to i tak byś te oferty dostał, bo wyszukiwarka wyłapie słowo kluczowe PHP. Rekruterzy nie czytają opisów w profilu, szczególnie tak opasłych, jak Twoje ;)
Ale to nie ma specjalnie znaczenia :)

konto usunięte

Jacek Romanowski:
Tomasz K.:
Ale to nie ma specjalnie znaczenia :)
Tak samo nie ma znaczenia Twój jednostkowy przypadek na GL. Musi być odpowiednia liczba próbek, choć sam pomysł mierzenia popularności języków na podstawie ofert pracy jak najbardziej słuszny i IMHO lepszy niż metoda TIOBE, która opiera się na liczeniu wejść z wyszukiwarek.
Jacek R.

Jacek R. programista

Ok, to załóżmy tak z 1000 fake'owych kont, które będą miały w opisach takie same technologie i zliczmy ilość konkretnych ofert. Albo odwrotnie, załóżmy po tyle samo kont dedykowanych konkretnym technologiom i zmierzmy, jakie konta zbiorą najwięcej ofert w ciągu miesiąca :)

Mój przypadek jest jednostkowy, ale nie sądzę, by był odosobniony, zwłaszcza, że na innych portalach proporcje są podobne.

konto usunięte

Jednostkowy czy nie, nie ma znaczenia.
Ale żadnych pomiarów nie przeprowadzono - o to się rozchodzi.
Wraz z ilością próbek, rośnie miarodajność pomiarów.

Laborek nie miałeś na studiach czy sprawozdania robił ktoś inny? :)

PS. Sam pomysł mierzenia mi się podoba.Michał Wachowski edytował(a) ten post dnia 13.04.12 o godzinie 12:36
Jacek R.

Jacek R. programista

Ale gdzie ja napisałem, że to jest miarodajne, a wynik jest oficjalną statystyką? ;) Pisałem, że to zliczone z ciekawości z mojego profilu. Możecie zrobić tak samo :)

konto usunięte

okey, niczego nowego nie dowiedziałem się z tego arta

:-)

to wszystko jest tak stare i znane jak PHP4

;-)

konto usunięte

Michał Wachowski:
PS. Sam pomysł mierzenia mi się podoba.
Jest taki serwis Job Trends, który analizuje oferty pracy. Zrobiłem porównanie C++, C#, Javy, PHP i Pythona. Wykres relatywny, czyli procentowy wzrost (spadek) w czasie:

Obrazek

Wygląda na to, że z tej piątki Python miażdży :) PHP na drugim miejscu, ale wzrost wyraźny. Jeśli porównamy to z indeksem TIOBE, to jest rozjazd i to znaczny.
Tomasz Zadora

Tomasz Zadora programuję

"Wierzę tylko w te statystyki, które sam sfałszowałem." - Winston Churchill ;)
Konrad Karpieszuk

Konrad Karpieszuk WordPress Plugin
Compatibility
Assurance for WPML

Wykres relatywny, czyli procentowy wzrost (spadek) w czasie

otóż to. tym wykresem dowiodłeś nie, że python jest popularniejszy od innych, a że python w ostatnich dniach miał największy wzrost ofert pracy.

teraz zobacz sobie wykres bezwzględny dla tych języków :)

Obrazek

najczęściej szukani programiści to spece od Javy. php i python są w ogonie.

to, że miesiąc temu rynek potrzebował 100 programistów pythona a teraz potrzebuje 400 to żadna wiadomość, ale ładnie wygląda na Twoim wykresie. bo wtym samym czasie rynek potrzebował 3,5 raza wiecej programistow javy

konto usunięte

http://spectrum.ieee.org/image/1928472

http://spectrum.ieee.org/at-work/tech-careers/the-top-...

e tam, wszystko zależy od tego jak podejdziemy do definiowania tego najczęściej

w każdym razie, co to wnosi do dyskusji ?

że lepiej programować w Javie, bo więcej Javovców potrzeba ?

//

wszystko zależy jakie kryteria ktoś sobie ustala, jeśli ktoś lubi Weby i składnia C (mniej więcej) mu odpowiada, to wsiądzie na PHP

...

i tak, my PHP-owcy wiemy, że PHP ma dużo wad

:-)

ale ma też zaletyTomasz Grzechowski edytował(a) ten post dnia 13.04.12 o godzinie 15:33

konto usunięte

Konrad Karpieszuk:
Wykres relatywny, czyli procentowy wzrost (spadek) w czasie
otóż to. tym wykresem dowiodłeś nie, że python jest popularniejszy od innych, a że python w ostatnich dniach miał największy wzrost ofert pracy.

teraz zobacz sobie wykres bezwzględny dla tych języków :)

najczęściej szukani programiści to spece od Javy. php i python są w ogonie.

to, że miesiąc temu rynek potrzebował 100 programistów pythona a teraz potrzebuje 400 to żadna wiadomość, ale ładnie wygląda na Twoim wykresie. bo wtym samym czasie rynek potrzebował 3,5 raza wiecej programistow javy
Przyjrzyj się dokładnie, te wykresy nie pokazują danych ze stycznia, tylko z ostatnich kilku lat :)

konto usunięte

Relatywny daje fajny wynik jak się wpisze "android" :D

Szkoda że nie można owych wykresów filtrować do konkretnych dziedzin rynku (chyba że można ale nie wiem jak).
Nic dziwnego więc że Java wygrywa.

konto usunięte

Tak jak ludzie zmieniają samochody, dla wygody, dla lansu, dla przedłużenia wiadomo czego tak samo jest z programistami szukającymi nowych rozwiązań starych problemów.

Klient dzwoniący po taksówkę nie zastanawia się jakie auto po niego przyjedzie gdyż interesuje go tylko czy dojedzie do celu i ile będzie go to kosztowało. Nie interesuje go czy auto jest na benzynę, diesla czy olej z frytek.

Język programowania to właśnie taka taksówka, czasem bagażowa a w innych przypadkach ryksza, ale zawsze jedynie narzędzie do wykonania usługi.

Nie ma języka który nadaje się do kompletnie każdego zastosowania i każdy ma swoje mocne i słabe strony. Oczywiście możliwe jest przewiezienie wersalki rykszą, ale o wiele łatwiej będzie wziąć taksówkę bagażową. Identycznie jest z programowaniem i dlatego warto znać więcej niż 1 język i stosować go w odpowiednich sytuacjach.
Jacek R.

Jacek R. programista

Adam Piotrowski:
Język programowania to właśnie taka taksówka, czasem bagażowa a w innych przypadkach ryksza, ale zawsze jedynie narzędzie do wykonania usługi.
Słabe porównanie, gdyż wybór technologii do aplikacji jest na stałe, długofalowy, a taksówkę wybierasz jednorazowo, per potrzebę. To tak, jakbyś miał do zamówienia taksówkę, ale ta zamówiona dziś będzie się za Tobą ciągnęła przez lata i wybór innej będzie wymagał czasu i kasy. Uwierz mi, że wtedy byś przemyślał ten dziurawy dach, wielkość i inne aspekty... :)

Aplikacje to niestety nie są jednorazowe podejścia, no, chyba że Ty (Wy) pracujecie nad takimi systemami - zakoduj, zdeployuj, zgarnij kasę, zapomnij :) W moim przypadku to decyzje na lata zazwyczaj.

konto usunięte

Jacek Romanowski:
Adam Piotrowski:
Słabe porównanie, gdyż wybór technologii do aplikacji jest na stałe, długofalowy, a taksówkę wybierasz jednorazowo, per potrzebę. To tak, jakbyś miał do zamówienia taksówkę, ale ta zamówiona dziś będzie się za Tobą ciągnęła przez lata i wybór innej będzie wymagał czasu i kasy. Uwierz mi, że wtedy byś przemyślał ten dziurawy dach, wielkość i inne aspekty... :)

Aplikacje to niestety nie są jednorazowe podejścia, no, chyba że Ty (Wy) pracujecie nad takimi systemami - zakoduj, zdeployuj, zgarnij kasę, zapomnij :) W moim przypadku to decyzje na lata zazwyczaj.

Ty i ja akurat jesteśmy taksówkarzami, dostarczamy różnych klientów w różne miejsca, a to że taki kurs czasem zajmuje bardzo dużo czasu to już inna kwestia.

W moim przypadku lepsze byłoby raczej pojęcie korporacji taksówkarskiej bo wiozę bardzo wielu klientów do celu, robię cykliczne przeglądy aut i wymiany oleju w silniku ;).

Sam jednak przyznasz że mając odpowiednie uprawnienia bez problemu pojedziesz i osobówką i ciężarówką jeżeli zajdzie taka potrzeba i będzie to konieczne aby zrealizować dane zlecenie. Czasem opłacalne może być nawet wskoczenie na rykszę jeżeli akurat widzisz jakiś korek przed sobą ;).

Dlatego uważam że ważna jest interdyscyplinarność i zdobycie "uprawnień" do kilku różnych języków programowania aby w każdej sytuacji wykorzystać odpowiedni "pojazd".Adam Piotrowski edytował(a) ten post dnia 13.04.12 o godzinie 20:11
Michał Jastrzębski

Michał Jastrzębski Django-fu, phpjutsu,
sql-do

Znać można parę języków, ale być w jakimś specjalistą to trochę inna sprawa...

konto usunięte

Michał Jastrzębski:

Wszystko przychodzi z czasem i ja naprawdę nie widzę przeciwwskazań aby programować tak samo dobrze w PHP i np. C#, Java czy Pythonie. Takie podejście ma dużo zalet bo wypracowane, pozytywne wzorce możesz stosować w każdym języku.

Siedzenie tylko w 1 języku to moim zdaniem złe rozwiązanie bo jeżeli dana technologia przestanie być popularna/stosowana to i tak nie będziesz miał wyjścia jeżeli nie nastawiasz się na stałego klienta lub długi okres wsparcia po wdrożeniu. Nie tak dawno ludzie rzucali się na Coldfusion, a co z tego wyszło każdy wie.

konto usunięte

Tomasz K.:
Jacek Romanowski:
PHP mam w profilu dość często wymienione i zaznaczoną bardzo dobrą znajomość, a mimo nikłej znajomości Pythona, dostałem tyle samo ofert pracy.

Ja dostalem miedzy innymi zaproszenie na rozmowe na stanowisko programisty w Intelu (ktorys z jezykow C, cos z embedded systems). Rekruterzy nie czytaja profili, widza "programista" "monachium" i wala jak w dym. Ja znam w zasadzie tylko PHP i praktycznie tylko to mam wymienione w profilu, a i tak 75% ofert pracy kasuje po przeczytaniu, bo nie maja nic wspolnego z tym, czym sie zajmuje.Mateusz Jaworski edytował(a) ten post dnia 13.04.12 o godzinie 20:47
Michał Jastrzębski

Michał Jastrzębski Django-fu, phpjutsu,
sql-do

Adam Piotrowski:
Michał Jastrzębski:

Wszystko przychodzi z czasem i ja naprawdę nie widzę przeciwwskazań aby programować tak samo dobrze w PHP i np. C#, Java czy Pythonie. Takie podejście ma dużo zalet bo wypracowane, pozytywne wzorce możesz stosować w każdym języku.

Siedzenie tylko w 1 języku to moim zdaniem złe rozwiązanie bo jeżeli dana technologia przestanie być popularna/stosowana to i tak nie będziesz miał wyjścia jeżeli nie nastawiasz się na stałego klienta lub długi okres wsparcia po wdrożeniu. Nie tak dawno ludzie rzucali się na Coldfusion, a co z tego wyszło każdy wie.

Tak, tylko być ekspertem to znaczy znać przynajmniej z 2 fw, multum bibliotek do różnych rzeczy itp, do tego dochodzą niuanse każdego języka, najlepsze praktyki itp. Sama znajomośc składni to imho 10% znajomości języka. Może z php tak nie jest bo php służy tylko do jednego, webu. Ale już python to inna sprawa, bo można pisać w appki na różnych płaszczyznach, i każda ma swój zestaw bibliotek, rozwiązań itp.

Następna dyskusja:

Narzędzia do PHP

Wyślij zaproszenie do