Joanna
M.
Księgowa/Skarbnik
Gminy
Temat: Jak rekruter widzi wasze CV...
Szymon Kufel:
Joanna Marcinkiewicz:
Drodzy rekruterzy to ja mam pytanie i bardzo proszę o opinię: wysyłam od 3 mc-y CV, moja sytuacja zawodowa wygląda tak, że rok temu w czerwcu okazało się że jestem w ciąży co połaczyło się z upadłością likwidacyjną spółki w której pracowałam. Teraz po urlopie macierzyńskim szukam pracy i ......mimo spełniania wszystkich warunków jakie stawia pracodawca w telefonie prawie cisza. Parę lat temu umiałam mniej i wiedziałam mniej , a po wysłaniu kilku CV od razu dzwonili o rozmowę ..teraz jak już idę na rozmowę każdy pyta o dziurę w CV tzn że szuka Pani już rok pracy ?
Jak mam więc napisać w CV żeby nie było dziury' a żeby była to dobra informacja dla rekrutującego?
Wpisanie urlop macierzyński też mnie dyskwalifikuje....
Ja to mysle, ze problemem jest wieksza wiedza i doswiadczenie.
Z tego co slysze jak to dziala, to warto byc niedoswiadczonym, niebardzo wiedzacym co sie chce robic, najlepiej z dyplomem z zakresu historii sztuki i to swiezo po studiach.
Wowczas sie prezentuje wlasciwa wartosc na rynku pracy... czyli tania sila robocza.
Zdaje sie, ze o to niestety ciagle w PL chodzi, i stwierdzam to ze smutkiem bo sam chetnie bym wrocil.
Tymniemniej zarowno rekruterzy jak i pracodawcy uzyja kazdej metody, zeby komus kto ma doswiadczenie i wiedze powiedziec nie, bo jeszcze bedzie trzeba godziwie zaplacic zamiast zmuszac do pracy za glodowa pensje.
Pewnie to dosc kontrowersyjna opinia jaka posiadam, ale jest ona poparta wieloma przykladami z zycia wzietymi.
Pozniej wielkie zdziwienie, ze ludzie wyjezdzaja i jakos niezabardzo sie rwa do powrotu do kraju.
chyba coś w tym jednak jest...wiadomo ,że jak człowiek umie więcej to i więcej się ceni myśli sobie to dobrze dla pracodawcy taki pracownik jest cenny bo może zaistnieje sytuacja że trzeba będzie coś zrobić za kogoś ,jednak widać pracodawca myśli sobie dużo umie to będzie dużo wymagać i w płacy i w innych sferach