Temat: Jak rekruter widzi wasze CV...

Badania może nie za bardzo reprezentatywne ale na pewno coś nam mówią. "Na co patrzy się rekruter w przeciągu 6 sekund, które poświęca waszemu CV".

Obrazek

http://www.businessinsider.com/heres-what-recruiters-l...Andrzej Pieniazek edytował(a) ten post dnia 31.05.12 o godzinie 17:12
Anna Ł.

Anna Ł. kontrola/audyt

Andrzej Pieniazek:
Badania może nie za bardzo reprezentatywne ale na pewno coś nam mówią. "Na co patrzy się rekruter w przeciągu 6 sekund, które poświęca waszemu CV".

Obrazek

http://www.businessinsider.com/heres-what-recruiters-l...

A to w dużej mierze prawda. Otrzymuję aplikacje, których nie da się czytać bo są tak mocno doprawione grafiką, paskami, liniami, brakiem "wytłuszczonych" informacji kluczowych itp.
Agnieszka M.

Agnieszka M. Farmaceuta, Product
Manager

Trochę wątpię, że aż tyle czasu poświeca rekruter na obejżenie CV. No chyba, że zawiera ono zdjecie aplikanta.
Mateusz P.

Mateusz P. logi(sty)ka

Agnieszka M.:
Trochę wątpię, że aż tyle czasu poświeca rekruter na obejżenie CV. No chyba, że zawiera ono zdjecie
aplikanta.

lub -ntkiMateusz P. edytował(a) ten post dnia 31.05.12 o godzinie 22:51
Jaroslaw Kamirski

Jaroslaw Kamirski Fin - tech / risk /
software / data
science

Mateusz P.:
Agnieszka M.:
Trochę wątpię, że aż tyle czasu poświeca rekruter na obejżenie CV. No chyba, że zawiera ono zdjecie
aplikanta.

lub -ntki

obejrzanej ;) obejrzanego ;) o staranie się o pracę ;)
Anna Ł.

Anna Ł. kontrola/audyt

Agnieszka M.:
Trochę wątpię, że aż tyle czasu poświeca rekruter na obejżenie CV. No chyba, że zawiera ono zdjecie aplikanta.

Ilość czasu poświęcanego na przeglądanie cv zależy tez od stanowiska na, które aplikują.
A co do zdjęcia to czasami lepiej żeby go nie było w ogóle. Zdarzyło mi się nie poznać aplikującego przy osobistym spotkaniu. :)
Krzysztof Katra

Krzysztof Katra Sprzedaż jest jak
gra, która ma
ustalone reguły gry
i tyl...

Anna Ł.:
Agnieszka M.:

Ilość czasu poświęcanego na przeglądanie cv zależy tez od stanowiska na, które aplikują.
A co do zdjęcia to czasami lepiej żeby go nie było w ogóle. Zdarzyło mi się nie poznać aplikującego przy osobistym spotkaniu. :)

A jeśli mogę zapytać. jeśli CV zajmuje kilka stron to jak to jest widziane ?
Sławomir Kuziak

Sławomir Kuziak I feel you...

Krzysztof Katra:
Jeśli to jest student, takie CV są natychmiast odrzucane :)
Krzysztof Katra

gra, która ma
ustalone reguły gry
i tyl...

Sławomir Kuziak:
Krzysztof Katra:
Jeśli to jest student, takie CV są natychmiast odrzucane :)

To znaczy ? Przecież to, że jest się studentem nie dyskwalifikuje danej jednostki z rynku pracy. Zwłaszcza jeśli oprócz pracy wykonuje inne obowiązki, chodzi na kursy, dorabia, bądź szkoli się w kilku dziedzinach ?
Sławomir Kuziak

Krzysztof Katra:
To znaczy ? Przecież to, że jest się studentem nie dyskwalifikuje danej jednostki z rynku pracy. Zwłaszcza jeśli oprócz pracy wykonuje inne obowiązki, chodzi na kursy, dorabia, bądź szkoli się w kilku dziedzinach ?
skoro tak uważasz to doskonal swe elaboraty a ja zapewniam że będziesz mógł je wieeeelokrotnie modyfikować zanim zadzwoni telefon :)
Rekruter posiadając 500 CV myśli raczej o tym że pora napić się kawy, wyjść na fajkę albo o tym co na obiad ugotować. Dokładne czytanie wszystkiego to strata czasu.
Polecam Ci abyś w CV pisał tylko o tych kursach, które mają coś wspólnego z wakatem, w przeciwnym wypadku osiągniesz odwrotny rezultat.
Bo po co komuś kurs szydełkowania, skoro szuka księgowego?
A pisząc długie elaboraty i umieszczając jakieś pierdoły, możesz mieć pewność że rekruter przeoczy/odrzuci również te pożądane cechy czy kursy.
Krzysztof Katra

gra, która ma
ustalone reguły gry
i tyl...

Sławomir Kuziak:
Krzysztof Katra:
skoro tak uważasz to doskonal swe elaboraty a ja zapewniam że będziesz mógł je wieeeelokrotnie modyfikować zanim zadzwoni telefon :)
Rekruter posiadając 500 CV myśli raczej o tym że pora napić się kawy, wyjść na fajkę albo o tym co na obiad ugotować. Dokładne czytanie wszystkiego to strata czasu.
Polecam Ci abyś w CV pisał tylko o tych kursach, które mają coś wspólnego z wakatem, w przeciwnym wypadku osiągniesz odwrotny rezultat.
Bo po co komuś kurs szydełkowania, skoro szuka księgowego?
A pisząc długie elaboraty i umieszczając jakieś pierdoły, możesz mieć pewność że rekruter przeoczy/odrzuci również te pożądane cechy czy kursy.

Ahhh jeśli tak Pan mówi... to cenna uwaga gdy zacznę szukać pracy na pewno się do niej dostosuje. Szkoda tylko, że tak na prawdę nie liczy się to co ma się rzeczywiście w CV tylko co co ma być "kiełbasą wyborczą" dla danego rekrutera. Mimo wszystko jeśli to pomaga w osiągnięciu sukcesu to czemu nie spróbować.
Anna Ł.

Anna Ł. kontrola/audyt

Ahhh jeśli tak Pan mówi... to cenna uwaga gdy zacznę szukać pracy na pewno się do niej dostosuje. Szkoda tylko, że tak na prawdę nie liczy się to co ma się rzeczywiście w CV tylko co co ma być "kiełbasą wyborczą" dla danego rekrutera. Mimo wszystko jeśli to pomaga w osiągnięciu sukcesu to czemu nie spróbować.

To nie kiełbasa wyborcza, tylko pokazanie pracodawcy jakie ma się atuty w związku z pracą na konkretnym stanowisku z konkretnymi umiejętnościami czy wiedzą. CV piszę się i ocenia pod kątem konkretnego stanowiska i zamieszcza w nim te informacje, które z punktu widzenia pracodawcy są istotne i będą mu potrzebne. Pan Krzysztof pisząc dość obrazowo o kursie szydełkowania ujął to chyba najlepiej.

konto usunięte

Można ewentualnie uznać, że skoro ktoś szydełkuje, to prawdopodobnie jest cierpliwy, co jest dobrą cechą księgowego. Jednak na pewno nikt w ciągu kilku sekund nie będzie się nad tym zastanawiał. Chyba warto jednak dostosować treść cv do konkretnego stanowiska i konkretnych wymagań.

Krzysztof Katra:

A nie mógłby Pan spróbować zastanowić się samemu? Jak Pan idzie do Empika kupić książkę, żadną konkretną lecz coś co się Panu akurat może spodoba to co Pan robi?

Bo ja to patrze na okładki i tytuły książek na półkach, jak mnie coś zainteresuje to wezmę taką do ręki i otworzę..
Krzysztof Katra

gra, która ma
ustalone reguły gry
i tyl...

Anna Ł.:

To nie kiełbasa wyborcza, tylko pokazanie pracodawcy jakie ma się atuty w związku z pracą na konkretnym stanowisku z konkretnymi umiejętnościami czy wiedzą. CV piszę się i ocenia pod kątem konkretnego stanowiska i zamieszcza w nim te informacje, które z punktu widzenia pracodawcy są istotne i będą mu potrzebne. Pan Krzysztof pisząc dość obrazowo o kursie szydełkowania ujął to chyba najlepiej.

Dobrze przy czym napisał jeden z uczestników, że warto mieć jeszcze coś co pozwoli na wyróżnienie się z tłumu. Aplikant nie jest wróżką, co więcej nie zna preferencji przyszłego pracodawcy prawda ? Skąd w takim razie wiedzieć co może być ważne a co nie z punktu widzenia przyszłego pracodawcy...
Krzysztof Katra

gra, która ma
ustalone reguły gry
i tyl...

Andrzej Pieniazek:
Krzysztof Katra:

A nie mógłby Pan spróbować zastanowić się samemu? Jak Pan idzie do Empika kupić książkę, żadną konkretną lecz coś co się Panu akurat może spodoba to co Pan robi?

Bo ja to patrze na okładki i tytuły książek na półkach, jak mnie coś zainteresuje to wezmę taką do ręki i otworzę..

Tak ???? O to dziwne bo trochę to stereotypowe.... Nie ocenia się książki po okładce. Jak mówią badania (w 75%) jeśli twój kandydat na samym początku robi dobre wrażenie może się okazać, że w toku pracy jest bardzo trudnym pracownikiem natomiast jeśli jest on kandydatem, który sprawia wrażenie trochę wycofanego lub niedostępnego może okazać się bardzo dobrym członkiem załogi na przyszłość.

Krzysztof Katra:
Tak ???? O to dziwne bo trochę to stereotypowe.... Nie ocenia się książki po okładce.

Widzę, że nie zrozumiał Pan w ogóle o co chodzi. Ten wątek nie jest o ocenie czegokolwiek lecz o pewnych ludzkich reakcjach i zachowaniach.

No wiec powtarzam jeszcze raz, nie jestem w stanie ocenić, a nawet wziąć do ręki każdej z kilkudziesięciu tysięcy książek, które są na regałach czy ekspozycjach w takim Empiku.

Co robię więc jak mimo tego chcę "kupić jakąś" książkę? Zawężam swój wybór tak, że przejdę może do interesującego mnie działu. Kolejna decyzja może być tylko na podstawie tytułu i okładki?Andrzej Pieniazek edytował(a) ten post dnia 31.05.12 o godzinie 18:21

konto usunięte

Andrzej Pieniazek:
Ty masz Andrzej świętą cierpliwość....

jak ja tu czytam najdziksze pomysły niektórych osób, które z desperacją pragną znaleźć pracę, to mi słabo....a potem trafia mnie szlag.

z tych postów wychodzą kompleksy i ta obrzydliwa desperacja, która brzydzi. I to robienie z siebie ofiary....rekruter to ten obrzydliwy i podły człowiek, który nie pochyla się nad każdym CV, nie rozmyśla, co kryje się za wszystkimi sformułowaniami i nie daje szansy najmniej wykwalifikowanym.
Sławomir Kuziak

Karolina Ł.:
No właśnie.
A poza tym ja uważam, że tylko ci, co nie mają kwalifikacji, leją wodę by to ukryć :)

Karolina Ł.:
Andrzej Pieniazek:
Ty masz Andrzej świętą cierpliwość....

No ale jak jeden czy drugi jakieś wnioski wyciągnie to już było warte zachodu. Niestety tak jak mówisz, wielu nie chce pewnych rzeczy zaakceptować. Cały świat można zawsze winić, nic nie kosztuje ale własne problemy musimy sami rozwiązać, a większość tych problemów to właśnie takie..:)

Wyślij zaproszenie do