Mateusz Szymura

Mateusz Szymura właściciel, PP Bison

Temat: Strona dwu lub więcej języczna - problem

Jestem tu nowy, więc witam wszystkich :)
Założyłem stronę http://bialowiezaforest.net, (ponieważ robiłem stronę sam, wiec wiem, że jest ona trochę prymitywna) a treści w niej zawarte przetłumaczyłem na angielski. Użyłem wtyczki qtranslate aby mieć stronę 2 języczną. jednak w ostatnim czasie zaczeła ona mi trochę "siać" skutkiem czego było rozsypywanie się układu strony przy każdej zmianie i utrudnienia w korzystaniu z trybu html.

Potrzebuję porady, jakiej wtyczki użyć (a może nie jest ona potrzebna) by mieć stronę dwu języczną.
I jeszcze mam pytanie odnośnie galerii, jaką zamieściłem na pierwszej stronie. Została ona wykonana w NextGEN Gallery i jak widzicie ładuje się dość długo. co można z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam
Mateusz

konto usunięte

jednak w ostatnim czasie zaczęła ona mi trochę "siać" skutkiem czego było rozsypywanie się układu strony przy każdej zmianie i utrudnienia w korzystaniu z trybu html.

Co to znaczy siać ?
możesz wskazać gdzie masz problem z html ?
rozumiem, że gdzieś rozpada Ci się układ strony ?

to nie powinna być wina qtranslate, pokaż dokładnie na której podstronie masz problem,
bo ja na FF 10 nic nie widzę szczególnego.

Co do galerii, to ładujesz duże rozmiary a nie miniatury, a po drugie coś w skrypcie js opóźnia wyświetlanie obrazków
Mateusz Szymura

Układ strony rozpada mi się na każdej ze stron, podczas dokonywania jakiejkolwiek zmiany.

gdy wyłączyłem qtranslate problem zniknął.

A galerię zaraz zmienię na miniatury, dzięki za podpowiedz.
Konrad Karpieszuk

Konrad Karpieszuk WordPress Plugin
Compatibility
Assurance for WPML

dopowiem (bo Mateusz najpierw do mnie sie zglosil a tutaj moze niezrozumiale to opisuje, przynajmniej nie po wordpressowemu) ;)

gdy dokona sie jakiejkolwiek edycji wpisu/strony, jej tresci (w tinymce) po zapisaniu zmian znikaja wszystkie znaki nowej linii. caly tekst jest w jednej linijce. w efekcie we frontendzie tez wszystko we wpisie zmienia sie w jeden akapit

Mateusz: tak jeszcze pomyslalem - nad edytorem masz obok zakladek Wizualny i HTML dwie nowe zakladki: PL i EN (jesli dobrze pamietam). moze wlasnie w nich powinienes dokonywac edycji wpisu?
Mateusz Szymura

jednak zmiejszenie zdjęc nic nie dało, poza pogorszoną jakością.
czy jakąs inną wtyczką można uzyskać taki sam efekt w postaci galerii?
Mateusz Szymura

Konrad, tak właśnie robię:
w ten sposób strona traci formatowanie:
Obrazek

Obrazek

a tak to wygląda kiedy wyłączę qtranslate:
Obrazek
Jakub Michał Milczarek

Jakub Michał Milczarek Inspektor (Chemik
Analityk)

Całkiem niedawno też trafiłem na tej problem...

Rozwiązanie opisałem na dev.wpzlecenia.pl we wpisie Jak naprawić błąd w qTranslate związany z usuwaniem formatowania <p> oraz <br>?

Następna dyskusja:

Strona-rodzic - problem z w...

Wyślij zaproszenie do