Michał J.

Michał J. Starszy
Administrator
Systmów i Sieci

Temat: Dyski SSD na serwerze

Witam ,

Czy ktoś z was uruchamiał/testował serwer w oparciu o dyski SSD ? Jak to działa ? Pada? nie Pada? jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdr.
M.
Krzysztof Eugeniusz Kotkowicz

Krzysztof Eugeniusz Kotkowicz Freelancer,
Administrator
systemów
teleinformatycznych

SOA#1 ;-)

A serio, dotychczas nie miałem większych problemów z dyskami SSD w serwerach - a w wielu wypadkach uratowały tyłki klientom przed zakupem kolejnych maszyn.

konto usunięte

Krzysztof Eugeniusz Kotkowicz:
SOA#1 ;-)

A serio, dotychczas nie miałem większych problemów z dyskami SSD w serwerach - a w wielu wypadkach uratowały tyłki klientom przed zakupem kolejnych maszyn.
Second to that. Sprawują się w sumie bezproblemowo. Od roku mniej więcej jak database śmiga na SSD problemów (odpukać) nie było.

konto usunięte

Michał J.:
Witam ,

Czy ktoś z was uruchamiał/testował serwer w oparciu o dyski SSD ? Jak to działa ? Pada? nie Pada? jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdr.
M.

Wszystko zależy według mnie do czego chcesz używać te dyski, bo jeżeli chodzi Ci o sam czysty system plus aplikacja gdzie wszystkie dane będą i tak trzymane na zewnętrznej macierzy to powiem że szkoda pieniędzy.
Andrzej Zieliński

Andrzej Zieliński Administrator
Systemów
Informatycznych, Sp.
z.o.o

System na SSD ? to chyba jakichś niskobudżetowych bo na te enterprise to kasy by brakło.
System bez problemu radzi sobie na zwykłych dyskach, SSD warto użyć w macierzy do czegoś co je wykorzysta, no chyba że lubimy kasę wydawać.
Łukasz C.

Łukasz C. Senior Technical
Architect

u mnie dziala :)
Michał J.

Michał J. Starszy
Administrator
Systmów i Sieci

No SSD będzie wykorzystane :) Dzięki panowie za odp.

konto usunięte

Maszyna bazodanowa działa na dwóch SSD w soft raid1 (mdadm). System plików ext4. Wyłączony journaling i dodatkowo opcja relatime w /etc/fstab. Nie mam powodów do narzekań. Zwróć uwagę czy kontroler zapewni odpowiednią przepustowość.

konto usunięte

Marcin Ulikowski:
Maszyna bazodanowa działa na dwóch SSD w soft raid1 (mdadm). System plików ext4. Wyłączony journaling i dodatkowo opcja relatime w /etc/fstab. Nie mam powodów do narzekań. Zwróć uwagę czy kontroler zapewni odpowiednią przepustowość.
Bardzo podobne rozwiązanie mam u siebie. Wydajność i baz firebirdowych i postgresa na tym serwerze zauważalnie podskoczyła.
Łukasz C.

Łukasz C. Senior Technical
Architect

ja moge zaoferować cos takiego, lub podobne w bardziej "pro" konfiguracji:

http://allegro.pl/serwer-plikow-ognisco-nas-rack-3-6tb...

wydajnośc jest niewiele niższa od dysku SSD ale pojemność kilka krotnie wyższa, więc imho pod bazy / virtualki sie nada

konto usunięte

Istotny jest jeszcze czas dostępu, który w przypadku SSD jest znacznie mniejszy i co najważniejsze stały.

konto usunięte

Marcin Ulikowski:
Istotny jest jeszcze czas dostępu, który w przypadku SSD jest znacznie mniejszy i co najważniejsze stały.
Ale daje też profity w określonych zastosowaniach. Nie wszędzie szybki czas dostępu jest cenniejszy od stabilnego, szybkiego transferu.
W przypadku database`a owszem to wartościowa zaleta.Arkadiusz Z. edytował(a) ten post dnia 23.02.12 o godzinie 14:04

konto usunięte

a może coś z wyższej półki OCZ Revo3 ?
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

tak przy okazji:
Dyski SSD posiadają parametr zwany EBS (erase block size). Aby zachować wydajność należy zakładac początek partycji na wielokrotności EBS.
Marcin Rybak

Marcin Rybak Administrator

Michał Panasiewicz:
tak przy okazji:
Dyski SSD posiadają parametr zwany EBS (erase block size). Aby zachować wydajność należy zakładac początek partycji na wielokrotności EBS.

dokładnie, i zwrócić dużą uwagę partition alignment, ciekawy dokument jest w tym miejscu:
http://media.netapp.com/documents/tr-3747.pdf

bo czasem można sobie wybierając ssd strzelić w kolano nieumiejętną konfiguracją.
Michał Ł.

Michał Ł. Doświadczenie jest
czymś, co zdobywasz
wtedy, gdy
przesta...

Może w ogóle 4 x OCZ Z-Drive R4 CM88 w RAID10?

(PS: miałem okazję widzieć w działaniu - typowa 500GB baza SQL na tym jest szybsza niż noSQL na zwykłych SSD tak ok 4 razy).

Michał

konto usunięte

Michał Panasiewicz:
tak przy okazji:

AFAIK w praktyce oznacza to że pierwsza partycja ma się zaczynać w 2048 sektorze, tak zakłada partycje parted (przy okazji "parted /dev/sda align-check optimal 1" powie czy jest dobrze) i Windows 7.
Sektor początkowy kolejnych ma być podzielny przez 512 chyba, ale tu nie jestem pewien, kupiłem 60GB vortex3 na system więc interesowało mnie poprawne zrobienie jednej partycji.
Generalnie według informacji, które czytałem (bodajże na stronie OCZ) wynika, że jeśli zrobisz partcje pod Windows 7+ albo aktualnym ubuntu (przy użyciu (g)parted, inne narzędzia mogą robić co chcą) to partycje będą poprawnie ułożone na dysku.Łukasz M. edytował(a) ten post dnia 06.03.12 o godzinie 10:49

konto usunięte

Ja mam pytanie o stację roboczą, planuję wymienić dysk systemowy win7 na SSD, czytałem właśnie sporo że powinienem powyłączać indeksowanie, pamięć wirtualną, a najlepiej to w ogóle wgrać tam jakieś pliki i patrzeć jak leżą, nie dotykać.

Domyślam się że jest w tym sporo przesady, właśnie na szybkości pamięci wirtualnej zależy mi w systemie, nie zamierzam używać tego dysku przez 100 lat, regularnie robię backup, więc nie wiem czy powinien się tym przejmować i wyłączać wszystko jak leci ?

konto usunięte

To trochę jak z "formatowaniem" baterii - pomimo że obecnie baterii nie "formatuje" się to w świadomości jakoś to przetrwało i co raz można usłyszeć takie zalecenia od fachowców...

Za dyskami SSD też ogólna świadomość nie nadąża... Takie zalecenia były na świeczniku przy pierwszych dyskach, małych, dość awaryjnych i cholernie drogich. Zawsze to było jakieś przedłużenie ich żywotności.

Dzisiejsze rozwiązanie są o niebo lepsze, wzrosły pojemności i spadły ceny... Myślę, że jak komputer ostro korzysta z pliku wymiany, masz dużą zmienność plików to *można* rozważyć wyłączenie tego albo owego, przeniesienie pliku wymiany, etc. Przy przeciętnie "obciążonym" systemie miałbym to jednak w głębokim poważaniu... ;-)
Krzysztof Eugeniusz Kotkowicz

Krzysztof Eugeniusz Kotkowicz Freelancer,
Administrator
systemów
teleinformatycznych

Sebastian Dąbrowski:
Domyślam się że jest w tym sporo przesady, właśnie na szybkości pamięci wirtualnej zależy mi w systemie, nie zamierzam używać tego dysku przez 100 lat, regularnie robię backup, więc nie wiem czy powinien się tym przejmować i wyłączać wszystko jak leci ?

Indeksowanie zostawić. Natomiast zadam całkiem z dupy pytanie - nie lepiej Ci dokupić RAM, zamiast sobie swapować na SSD? RAM jest tani, serio. ;-)

Następna dyskusja:

Kontroler na dyski SSD

Wyślij zaproszenie do