konto usunięte
Temat: Już bessa i jeszcze nie bessa - indeksy
Witam,Tak się akurat składa, że od paru dni spółki z parkietu głównego które obserwuję oraz te które obserwuję ze szczególną uwagą (u mnie to dwie osobne kategorie) silnie spadają. Powiedziałbym, że zaskakująco silnie. Tak silnie jakbyśmy mieli prawdziwą bessę i rynek ignorowałby wszelkie (czy niemalże wszelkie) pozytywne informacje z nich płynące. To zachęciło mnie do sprawdzenia jak w istocie zachowują się poszczególne indeksy i gdzie tak na prawdę jest rynek. Okazuje się, ze pobieżna obserwacja szerokiego rynku pokrywa się z zachowaniem odpowiednich indeksów. I tak, najgorzej prezentuje się najszerszy z nich (nie uwzględniając indeksu WIG), czyli sWIG80. Na wczorajszej sesji przełamane zostało wsparcie w postaci dołka z 23/09, które i tak ma wg mnie znacznie mniejsze znaczenie niż wcześniej pokonany poziom 8470 pkt. Co więcej, można mówić o wybiciu z trójkąta zniżkującego (formował się od sierpnia) z zasięgiem ruchu do poziomu 7249 pkt. Spadek jednak na pewno zatrzyma się 200 pkt. wyżej - nie wiem tylko czy na dobre czy będzie to wówczas tylko korekta. Czyli tu mamy bessę.
Bardzo perspektywicznie wygląda indeks mWIG40. Tu wsparcie jest w zasadzie jedno, stąd łatwo w oparciu o nie wyciągać sygnały. Na razie poziom 2058 pkt. testowany był aż 6-krotnie (uwzględniając wczorajszą sesję i dzisiejszy - póki co - wzrost). Jest zatem bardzo silne. Czy się utrzyma? Wątpię. Dzienny MACD dał w zasadzie taki sam sygnał sprzedaży na sWIG80 i indeks wsparcie przełamał.
Podobnie wygląda sytuacja na indeksie WIG20. Tu nawet można dopatrzeć się odwróconej formacji głowy z ramionami - radzę rzucić okiem na wykres (tygodniowy) w jej poszukiwaniu. Szerokie WIG wsparcie ma między 35400 a 36300 pkt. Tu też można układ słupków interpretować jako odwróconą G&R.
Reasumując, o ile na indeksie najmniejszych spółek trwa w najlepsze bessa (która ostatnio dodatkowo znalazła potwierdzenie), o tyle na trzech pozostałych indeksach mamy trend boczny (w średnim terminie). Szanse na przebicie wsparć oceniam tak samo jak szanse na utworzenie formacji zapowiadających zmianę trendu na wzrostowy. Na indeksie mWIG40 szanse na obronę wsparcia są wg mnie największe.
Aha, i skojarzyło się jeszcze jedno. Na WGPW zachowanie indeksów najmniejszych spółek interpretuje się różnie. Czasem uznaje się, że wyprzedzają zachowanie innych indeksów, a czasem że jedynie podążają za indeksami większych spółek. Pamiętając, że na sWIG80 mamy sygnał S po stronie której interpretacji się wy opowiecie?
Pozdrawiam,