Przemysław S.

Przemysław S. Geoinformacja,
INSPIRE, liczenie
bobrów, zawracanie
rzeki...

Temat: pytanie o widoki w postgresql (POSTGIS) i unikalny klucz

witam

mam taki mały problem:

posługuje się widokami aby zestawić ze sobą tabelę opisową z geometrią - obie kojarzone sa ze sobą poprzez pole GUID . Wszystko jest w porządku do czasu jak pojawi się rekord w tabeli opisowej z powielonym GUID (co czasem jest konieczne - np opisujac dwa razy ten sam punkt w czasie) dzieki temu w widoku w polu "gid" pojawiają sie dwie te same wartości i już np program QUANTUM GIS nie czyta tego widoku jako warstwy wektorowej, ponieważ nie potrafi znaleźć pola z unikatowym kluczem (do tej pory funkcję tego pola pełni "gid".

mój widok wygląda mniej wiecej tak (tabele gady_pft z geometrią i gadyobse z opisami):

CREATE OR REPLACE VIEW gatunki.gady_pft_obse AS
SELECT gady.gid, gady.gat, gady.the_geom, gady.nazwa_lac, gady.nazwa_pol, gady.uwagi_1, gady.uwagi_2, obs.lcz, obs.jdnlcz, obs.datobs, obs.guid_
FROM gatunki.gady_pft gady
FULL JOIN gatunki.gadyobse obs ON gady.guid_::text = obs.guid_::text;

jak widać "gid" służący w widoku jako pole klucza pobiera mi z tabeli w której gromadzona jest geometria (nie moge pobrac go z opisówki bo często nie mam opisów dla każdej geometrii)

problem rozwiązało by dodanie jakiegoś pola które mogło by zliczyć rekordy - próbowąłem coś z row_number(*) ale nie potrafie sobie z tym poradzić w moim widoku.

ma ktoś moze jakis pomysł - nie jestem specjalista z baz danych więc mój problem moze razić ale naprawdę nie wiem jak sobie z tym poradzić.

pozdrawiam przemek
Jakub Fila

Jakub Fila Inżynieria / finanse
/ zarządzanie

Najprościej byłoby rozszerzyć klucz, np. o INT Unique ID, które byłoby wstawiane z sekwencji. Wtedy (jeśli dobrze rozumiem zagadnienie) GUID jednoznacznie identyfikowałby punkt w przestrzeni, podczas, gdy Unique ID identyfikowałoby go w przestrzeni i czasie. Oczywiście zamiast Unique ID możesz użyć czasu wstawienia/modyfikacji rekordu.

Podane powyżej rozwiązanie ma 2 zalety i 1 wadę:
zalety:
- rozszerza klucz i wprowadza brakującą zależność funkcyjną
- nie powoduje denormalizacji

wady:
- wymaga zmian w tabeli, a nie tylko w widoku (no chyba, że już właściwe ID istnieje w tabeli).

Pytanie tylko, czy w Quantum GIS możesz dokonać przemapowania na złożony klucz?
Przemysław S.

INSPIRE, liczenie
bobrów, zawracanie
rzeki...

witam

dzieki za odpowiedź. Qgis nie ma możliwości zmiany odczytu struktury danych z postgisa. Przy odczycie sam poszukuje pola które mu odpowieda za primary key i to wszystko. Przynajmniej ja o niczym innym nie wiem

tez zastanawialem sie czy tego nie moze zrobić sekwencja ale niestety nie potrafię sobie z tym poradzić
Jakub Fila

/ zarządzanie

To jeszcze tylko się upewnię - dla QGIS ważne jest, który z elementów opisanych tym samym Guid'em weźmie, czy też nie? Jeśli nie, to po prostu wystarczy w konstrukcji widoku:

SELECT DISTINCT ...

albo (ale to będzie nieprzenośne poza Postgres)

SELECT DISTINCT ON (gad.gid) ...
[ORDER BY gad.createdate]

co zapobiegnie zwracaniu duplikatów rekordów i powinno umożliwić mapowanie na QGIS. Ewentualne użycie [ORDER BY gad.createdate] pozwoli zachować kontrolę nad Distinctem i wybrać późniejszy wiersz, o ile przechowujesz createdate albo jakiś moddate. Możesz tylko określić jak wygląda maksymalny klucz?

Sekwencja:

http://www.postgresql.org/docs/8.1/static/sql-createse...

w Postgresie bardzo miło steruje się sekwencją - unika się pewnych problemów, które mi przeszkadzają np. w MS SQL.Jakub Fila edytował(a) ten post dnia 15.11.11 o godzinie 14:19
Przemysław S.

INSPIRE, liczenie
bobrów, zawracanie
rzeki...

witaj

z Distinctem problem w tym ze te wiersze z tym samym GIUD nie dą sobei równoważne gdyż poza GUID sa inne kolumny z innymi wartościami

w Q gis istotne bylo by aby wyświetlił oba wiersze z tym samym GIUD (po prostu zdubluje punkt geometrii) ale dzieki temu bedzie wiadomo ze opisywany punkt geometrii (czyt. stanowisko gatunku) bylo kontrolowane przynajmniej dwukrotnie wiec mozna porównac wyniki obserwacji. W oprogramowaniu GIS jest to po prostu FULL JOIN dwóch tabel i w takich przypadkach punkty sie po prostu zwielokrotnieją. Mogę Joinowac coprawda z poziomu Qgisa ale jest to upierdliwe i troche niewygodne - lepiej skorzystać z gotowego widoku, szczególnie jak sie korzysta z baz danych.

chyba pozostaje sekwencja choć ni w ząb nie wiem jak jej użyć w widokach - wtedy jak rozumiem byla by stworzona w widoku dodatkowa kolumna - np GID2 która by miala juz unikalne wartosci dzieki czemu Qgis po przeskanowaniu GID w przypadku gdyby znalazł zwielokrotnione wiersze użyłby GID2 jaki prim key? to by chyba rozwiązało sprawę

pzdr
Jakub Fila

/ zarządzanie

Zdefiniować sekwencję i wstawić pole z wartością z sekwencji do tabeli, której używasz do stworzenia widoku. Nie wiem, czy można tworzyć sekwencje GUID'ów, można sekwencję int'ów.
Przemysław S.

INSPIRE, liczenie
bobrów, zawracanie
rzeki...

to na to samo wyjdzie, sekwencja musiala by być juz w samym widoku. w sumie sekwencja (gid) juz jest w tabeli z której robię widok - przy joinowaniu bedzie to samo - pojawią sie dwa rekordy o tym samym polu w którym zastosowano sekwencję (gid)
Przemysław S.

INSPIRE, liczenie
bobrów, zawracanie
rzeki...

udało się - kolega podesłał mi rozwiązanie problemu troche zmodyfikowałem i działa ;)

CREATE OR REPLACE VIEW gatunki.plaz_pft_obse AS
SELECT int4(row_number() OVER (ORDER BY plaz.gid)) AS gid,......

Następna dyskusja:

Postgresql - widok i wydajn...

Wyślij zaproszenie do