Anna I.

Anna I. Dyrektor
zarządzający

Temat: Jak skutecznie realizować cele?

Jan D.:

przy strukturze macierzowej można:
1. robić np. miesięczne spotkania, gdzie każdy z kierowników robi sobie SWOT i przedstawia na tym spotkaniu, dwie ma tutaj szanse - wspomaganie zarządu oraz doradztwo innych gdy potrzeba
2. dedykować komórkę monitoringu, ale moim zdaniem to do bardzo dużych projektów zasilanych przez wiele źródeł finasowania i przy spawozdawczości np. do KE
3. dobierać ludzi na kierowników projektów według umiejętności kierowania, a nie specjalistów w wąskiej dziedzinie. Specjalista zamie się tym na czym się doskonale zna i nie będzie tracił na sprawy organizacyjne czasu
Coś podobnego przerabiałem :-))

I który punkt najbardziej zadziałał?
Anna I.

Anna I. Dyrektor
zarządzający

Coraz bardziej wydaje mi się, że to kwestia dyscypliny.

Ponieważ wiele projektów czy po prostu większych zadań nie udało się zrealizować i nikt nie poniósł konsekwencji to pewnie mamy taką sytuację przyzwolenia na nierealizowanie zadań.

I teraz będziemy musieli odwrócić tą sytuację - jakoś bezboleśnie - tylko jak to zrobić bezboleśnie?
Jan D.

Jan D. nie wszystko na raz
- mam ochotę na
zmiany

Anna I.:
Jan D.:

przy strukturze macierzowej można:
1. robić np. miesięczne spotkania, gdzie każdy z kierowników robi sobie SWOT i przedstawia na tym spotkaniu, dwie ma tutaj szanse - wspomaganie zarządu oraz doradztwo innych gdy potrzeba
2. dedykować komórkę monitoringu, ale moim zdaniem to do bardzo dużych projektów zasilanych przez wiele źródeł finasowania i przy spawozdawczości np. do KE
3. dobierać ludzi na kierowników projektów według umiejętności kierowania, a nie specjalistów w wąskiej dziedzinie. Specjalista zamie się tym na czym się doskonale zna i nie będzie tracił na sprawy organizacyjne czasu
Coś podobnego przerabiałem :-))

I który punkt najbardziej zadziałał?
1 i 3
1 - pod warunkiem rygorów czasowych - np. max 5 min na prezentację (można przyjąć nawet oświadczenie kierownika projektu - np. mój temat idzie zgodnie z harmonogramem" - wtedy skracany jest czas, od czasu do czasu trzeba się pochylić nad takim rozwiązaniem ) ,zarząd wybiera temat wg. niego zagrożony - alternatywą jest formalne stosowanie metodyki zarządzania projektami
3 - samo przez się :-))
Damian Ciechański

Damian Ciechański manager; trener
wewnętrzny; redaktor
managerworld.pl

1. kontrola na bieżąco wykonywanych zadań
2. konstruktywna krytyka
3. realizacja własnych celów i zaangażowanie w prace zespołu
Roman Z.

Roman Z. import/export Profil
niealtywny kontakt
dla zinteresowany...

Anna I.:

Ponieważ wiele projektów czy po prostu większych zadań nie udało się zrealizować i nikt nie poniósł konsekwencji to pewnie mamy taką sytuację przyzwolenia na nierealizowanie zadań.

I teraz będziemy musieli odwrócić tą sytuację - jakoś bezboleśnie - tylko jak to zrobić bezboleśnie?
Ja wiem jak chcesz mogę coś podpowiedzieć na Priv :)
Jan D.

- mam ochotę na
zmiany

Anna I.:

"Kij zawsze ma dwa końce - po jednej stronie kija stoisz Ty" - to trzeba mieć na uwadze.

Może to i kwestia dyscypliny ale niech Pani rozważy całą sytuację. Nie warto działać pochopnie.
Może przyczyna tkwi całkiem gdzie indziej ? Mam takie wrażenie czytając tylko opis sytuacji.

Może warto odpowiedzieć sobie na pytanie Dlaczego ? i to 5 razy po kolei (polecam metodę prostą i być może coś wnoszącą 5 x dlaczego)
A już powziąwszy raz decyzję tak i zarząd i jego członkowie muszą być konsekwentni.
Piotr A.

Piotr A. Ubezpieczenia dla
Firm Piotr
Adamkiewicz

Z mojego doświadczenia wynika że kluczowy w realizacji celów jest odpowiedni lider do wdrożenia zmian. Tylko osoba w pełni oddana, "zapalona" i pewna siebie jest w stanie zrealizować założone cele.
oczywiście mile widziane jest "namaszczenie" wsparcie ze strony Zarządu jednak krytyczny będzie upór i umiejętności w realizowaniu odpowiedniego celu czy projektu przez dedykowanego Lidera/ Menadżera
Anna I.

Anna I. Dyrektor
zarządzający

Roman Z.:
Ja wiem jak chcesz mogę coś podpowiedzieć na Priv :)

Bardzo chętnie, proszę
Anna I.

Anna I. Dyrektor
zarządzający

Piotr Adamkiewicz:
Z mojego doświadczenia wynika że kluczowy w realizacji celów jest odpowiedni lider do wdrożenia zmian. Tylko osoba w pełni oddana, "zapalona" i pewna siebie jest w stanie zrealizować założone cele.
oczywiście mile widziane jest "namaszczenie" wsparcie ze strony Zarządu jednak krytyczny będzie upór i umiejętności w realizowaniu odpowiedniego celu czy projektu przez dedykowanego Lidera/ Menadżera

Hmm, lider który potrafi prowadzić projekty zgodnie z metodyką wdrożeń?

Rzeczywiście, może to kwestia umiejętności i wiedzy - jak prowadzić projekty.

Dzięki. Muszę to przemyśleć

Obok wielu propozycji, jakie podały na tym forum mogę dodać kilka "ludzich"t. brak wiary w sukces przedsięwzięcia, brak powiązania pomiędzy celami firmowymi, a celami indywidulanymi pracownika (w rozumieniu korzyści materialnych i poza materialnych), jakie może on odnieśćEwelina Rypina - Cywińska edytował(a) ten post dnia 08.11.11 o godzinie 22:53
Piotr A.

Piotr A. Ubezpieczenia dla
Firm Piotr
Adamkiewicz

Anna I.:
Piotr Adamkiewicz:

Niekoniecznie. Można realizować projekty wykorzystując tylko część działań metodycznych. Znam skutecznych liderów realizujących projekty nie oglądając się na katechizm i zasady. To lider podejmuje decyzję czy robi to organicznie i od początku czy realizuje dany projekt indywidualną scieżką.

konto usunięte

Anna I.:
...

Wrócę jeszcze do początku:

w firmie mamy problem z realizacją zaplanowanych celów, powstają świetne pomysły i strategie które pozostają niezrealizowane,

"Jeśli firma nie osiąga swoich celów w 70 proc. przypadków przyczyną nie jest błędna strategia, ale nieskuteczność wdrożenia. Prezesi firm przyznają w badaniach, że skuteczność realizacji celów, jest ich największym zmartwieniem. Ponad 90 proc. z nich doświadczyło porażki starając się wdrożyć strategię."

Jak dzisiaj wygląda u was, po stronie zarządu, inicjowanie projektów i dalszy nadzór nad nimi ? Pytam, bo za porażki prezesów odpowiedzialni są przede wszystkim ... prezesi ... Tak mi się wydaje.

konto usunięte

Bardzo ciekawy temat. Niestety temat rzeka.

Zgadzam się z opiniami tych, którzy jako kluczową wskazują rolę lidera.
Moim zdaniem kompetentny i skuteczny lider to połowa sukcesu.
Drugą połową sukcesu jest kompetentny zarząd umiejący wykorzystać potencjał zespołu i jego lidera.
Anna I.

Anna I. Dyrektor
zarządzający

Albert C.:

Jak dzisiaj wygląda u was, po stronie zarządu, inicjowanie projektów i dalszy nadzór nad nimi ? Pytam, bo za porażki prezesów odpowiedzialni są przede wszystkim ... prezesi ... Tak mi się wydaje.

Odbywa się spotkanie z liderem, na którym przedstawia się oczekiwania - cele i oczekiwany termin realizacji. Następnie lider przygotowuje harmonogram, zespół, itd. Podczas spotkania podsumowującego Q lider ma zapreznetować postępy i tutaj okazuje się, że były problemy i etap nie został zrealizowany, itd. Więc lider dostaje zadanie aby ponownie przygotować harmonogram i znów to samo - bo lider nie potrafił rozwiązać jakiegoś problemu ... I tak w kółko.

Nie każdy projekt jest monotorowany na poziomie Prezesa - tylko te stricte strategiczne. Pozostałe są monitorowane na poziomie dyrektorów pionu np. dyrektor zakupów monitoruje temat - projekt optymalizacji zapasów magazynowych.
Jan D.

- mam ochotę na
zmiany

Anna I.:
Albert C.:

Odbywa się spotkanie z liderem, na którym przedstawia się oczekiwania - cele i oczekiwany termin realizacji. Następnie lider przygotowuje harmonogram, zespół, itd. Podczas spotkania podsumowującego Q lider ma zapreznetować postępy i tutaj okazuje się, że były problemy i etap nie został zrealizowany, itd. Więc lider dostaje zadanie aby ponownie przygotować harmonogram i znów to samo - bo lider nie potrafił rozwiązać jakiegoś problemu ... I tak w kółko.

Nie każdy projekt jest monotorowany na poziomie Prezesa - tylko te stricte strategiczne. Pozostałe są monitorowane na poziomie dyrektorów pionu np. dyrektor zakupów monitoruje temat - projekt optymalizacji zapasów magazynowych.
I Q lider nie zgłasza problemów w trakcie realizacji etapu?
A może zgłasza tylko nikt jego nie słucha ?
Roman Z.

Roman Z. import/export Profil
niealtywny kontakt
dla zinteresowany...

Ewelina Rypina - Cywińska:
brak powiązania pomiędzy celami firmowymi, a celami indywidulanymi pracownika (w rozumieniu korzyści materialnych i poza materialnych), jakie może on odnieść
BINGO :)
Ireneusz Adamczyk

Ireneusz Adamczyk Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną

Moim zdaniem problem ma przynajmniej trzy wymiary (jeśli nie więcej).

Wydaje mi się, że zarządzanie przez cele dlatego okazało się nie być panaceum na wszystkie bóle, bo kładło nacisk na cel bez ciągu dalszego. Dlatego jestem bardziej zwolennikiem kolejnego etapu ewolucyjnego - zarządzania wynikami. Zakłada ono samo w sobie pętlę zwrotną oraz ocenę uzyskanego efektu - jakikolwiek on by nie był.

We wskazanym przez autora wątku przykładzie moim zdaniem jest ewidentny rozdźwięk między celami narzuconymi przez Zarząd, a celami na niższych szczeblach. Poza tym wydaje mi się, że pracownicy innych szczebli nie widzą żadnej wartości dodanej w prowadzonych narzuconych projektach. Wyciągając bardzo daleko idące wnioski można zaryzykować twierdzenie, że Zarząd ma inną mapę świata niż niższe szczeble i w związku z tym inicjuje projekty z zupełnie innej bajki; żyjąc w różnych rzeczywistościach rozdźwięk mamy gotowy.

Po trzecie - bardzo prozaiczne: jakich kompetencji wymagają te projekty? Jestem na świeżo po lekturze modelu zarządzania wg. Blanchard-a. Czy zawsze pracownik, któremu zlecany jest projekt, ma odpowiednie umiejętności, wiedzę i doświadczenie, żeby prawidłowo projekt przeprowadzić i zakończyć z sukcesem? Jak następuje wprowadzenie do projektu? Jak jest on monitorowany na początkowym etapie, a jak na końcowym? Itd.

Kwestie motywowania finansowego, czyli nagradzania za cele indywidualne/firmowe pomijam, choć one też mogą mieć znaczenie. Nie od dziś wiadomo, że będzie realizowane to, co jest monitorowane/premiowane.
Michal Wojciechowski

Michal Wojciechowski Kierownik Projektu,
brightONE

Z doświadczenia wiem, że ciekawym i skutecznym sposobem jest zorganizowanie warsztatów dla zespołu. Podczas tego czasu zespół zastanawia się czego potrzebuje i co go boli. Na koniec wypracowuje cele, z których wybiera te najważniejsze dla zespołu i te które mają szansę na realizację w jakimś okresie, np pół roku.

Kierownik / manager jest tutaj tylko moderatorem...

Potem ustala jak będzie mierzyć postęp i w jakich odstępach czasu. No i "wisienką na torcie" jest osoba, o odpowiednim nastawieniu, która będzie potem dopingowała zespół, w szczególności w chwilach zniechęcenia i poczucia bezsensu.

A manager...? No cóż, może powiedzieć, że przecież sami się zgodziliście na te cele, to jest dla Was, tego potrzebowaliście!

konto usunięte

Anna I.:
Witam,

w firmie mamy problem z realizacją zaplanowanych celów, powstają świetne pomysły i strategie które pozostają niezrealizowane,

"Jeśli firma nie osiąga swoich celów w 70 proc. przypadków przyczyną nie jest błędna strategia, ale nieskuteczność wdrożenia. Prezesi firm przyznają w badaniach, że skuteczność realizacji celów, jest ich największym zmartwieniem. Ponad 90 proc. z nich doświadczyło porażki starając się wdrożyć strategię."

Jak zmienić tą sytuację? Co jest podstawą skuteczności w realizacji celów?
To, że to temat rzeka już powiedziano.

Jeśli chodzi o strategię, należy mniej rozmyślać, a więcej działać.
J. Welch

Postaram się przekazać kilka przemyśleń i praktyk w tym temacie.

Strategia powinna odzwierciedlać trzy zasady wg (Kawasaki):
:: zwięzłość - krótka, łatwa do zrozumienia i zapamiętania
:: elastyczność - łatwość dostosowania się do różnych sytuacji
:: oryginalność - pomysł na biznes, który wyróżni Ciebie od innych

Misja, Wizja, Wartości
Niestety bardzo często zdarza się, że strategia jest po prostu napompowanym balonem celów, czy też koncertem życzeń Zarządu (właściciela), mniej lub bardziej sprecyzowanych, zamkniętym w szafie dokumentem lub nigdy nie spisanym marzeniem. Dlatego należny zacząć od weryfikacji strategii lub jej stworzenia od nowa, począwszy od MISJI, WIZJI i WARTOŚCI. Bardzo często są bagatelizowane te kluczowe elementy. Misja, ma nam odpowiedzieć na pytanie po co istniejemy, innymi słowy, wyznacza nam sens istnienia. Wizja, ma nam odpowiedzieć na pytanie dokąd zmierzamy. Wartości z kolei powinny odpowiedzieć na pytania: Jak postrzegamy Klientów, którym służymy? Jakie unikalne wartości im zapewniamy? Jakimi wartościami się kierujemy w trakcie pełnienia misji. Za te elementy odpowiada Zarząd, co nie wyklucza angażowania innych osób do ich współtworzenia - ważne, aby to były osoby bezpośrednio odpowiedzialne za pełnienie misji, realizację wizji i propagowania wartości. Nie wolno ich powierzać do zdefiniowania osobom trzecim.

Po zdefiniowaniu sensu istnienia i kierunku, strategia w dalszej części powinna nam odpowiedzieć na pytanie: jak chcemy to osiągnąć?

Celem weryfikacji lub zdefiniowania strategii, proponuję wykonać następujące 5 kroków/czynności, de facto udzielenia odpowiedzi na pytania:
:: zdefiniuj cel i obszar działań: jak wygląda dzisiaj Twoja działalność? czy Twoja działalność zgodna jest z misją i wizją?
:: przeprowadź analizę otoczenia: z czym, kim będziemy konkurować? jak wygląda pole gry? Twoje szanse i zagrożenia? co udało się zmienić w minionym roku?
:: zdefiniuj CSF (critical success fuctors): co możesz zrobić aby zmienić pole gry? jakie planujesz zwycięskie posunięcia? co zrobisz, aby Klienci byli do Ciebie bardziej przywiązani?
:: zdefiniuj cele strategiczne (sugeruję nie więcej niż pięć): odpowiesz tym samym na pytanie: dokąd zmierzasz?
:: dokonaj operacjonalizacji celów, czyli zdefiniuj cele długoterminowe (taktyczne) i krótkoterminowe (operacyjne). Stosuj do tego zasadę SMART.

Angażuj pracowników w tworzenie strategii, na każdym poziomie struktury. Bardzo często rozwiązania problemów są na wyciągnięcie ręki do pracowników, którzy na co dzień wykonują najprostsze zadania. Poza tym współtworzenie powoduje naturalną, silną identyfikację pracowników ze strategią firmy.

Kompetencje
Kluczowym elementem do opracowania, wdrożenia i realizacji strategii są kompetencje pracowników, i to na każdym poziomie struktury i zaangażowania w realizację strategii. Począwszy od szeregowych pracowników, poprzez menedżerów i liderów, skończywszy na top managemencie. Szczególnie polecam uwadze znalezienie naturalnych liderów. Ciągle rozwijaj kompetencje ludzi. Istotnym elementem jest odpowiedni dobór przywództwa do poziomu kompetencji pracownika, pozwalających na realizację zadań i celów - do tego doskonałym narzędziem jest SLII, Kena Blancharda.

:: Wdrożenie strategii nie kończy się na jej zakomunikowaniu.
:: Do realizacji strategii może jedynie brakować kompetencji, nigdy zasobów.
:: Definiuj i zarządzaj strategią na każdym poziomie struktury, od zespołów po strategię firmy.
:: Bez zaangażowania Zarządu, żadna strategia nie ma szans powodzenia.

Lista "kontrolna":
:: sprawdzaj aktualność strategii
:: sprawdzaj spójność misji i wizji z celami
:: sprawdzaj znajomość misji, wizji, w tym celów strategicznych i wartości (poziom identyfikacji pracowników)
:: sprawdzaj poziom kompetencji pracowników, niezbędnych do zwiększenia prawdopodobieństwa realizacji strategii

Tak ogólnie rzecz ujmując.

pozdrawiamRafał Kamiński edytował(a) ten post dnia 22.11.11 o godzinie 23:44

konto usunięte

Wojciech K.:

ze swojej strony polecam powiedzenie zasłyszane od znajomego:
"Kto nie potrafi narysować tego, o czym mówi ... nie wie, o czy mówi"...
zgadza się, a dokładnie:

Jeżeli tego co robisz nie potrafisz opisać jako procesu, to znaczy, że nie wiesz co robisz.
W.E. Deming

Wyślij zaproszenie do