konto usunięte

Temat: Okupacja Wall Street w ciszy medialnej

Amerykanie postanowili zaprotestować przeciwko chciwości i korupcji szerzącej się wśród finansistów i polityków - kilka tygodni temu rozpoczęli okupację Wall Street. Do podobnych protestów dochodzi w krajach europejskich, m.in. w Grecji. Ludzie dają wyraz swojemu oburzeniu zgodnie z mottem akcji "Łączy nas to, że jesteśmy tymi 99% ludzi, którzy nie będą już dalej tolerować chciwości i zepsucia 1%" (za ich stroną occupywallst.org)

W polskich mediach zdawkowe informacje bez aktualizacji - gdzie dziennikarska rzetelność? O ile potrafię zrozumieć mediach amerykańskie ignorujące obywatelską niesubordynację w tym temacie, to zastanawiam się, gdzie się podziali nasi dziennikarze. Tak sobie lubię wyobrażać, że zwłaszcza my, Polacy, mielibyśmy powody by monitorować i nagłaśniać to wydarzenie.

Zwłaszcza, że skutki kryzysu spowodowanego właśnie chciwością poniesiemy i my - wg doniesień portali finansowych do nas fala recesji dotrze pochłaniając ok. 2 000 000 miejsc pracy :(

I, btw, myślicie, że i u nas pojawi się taki protest?

konto usunięte

Chyba się więszy news w końcu zrobi, znalazłam linka do mapy wskazującej miejsca protesu

http://www.meetup.com/occupytogether/
Katarzyna K.:
Amerykanie postanowili zaprotestować przeciwko chciwości i korupcji szerzącej się wśród finansistów i polityków - kilka tygodni temu rozpoczęli okupację Wall Street. Do podobnych protestów dochodzi w krajach europejskich, m.in. w Grecji. Ludzie dają wyraz swojemu oburzeniu zgodnie z mottem akcji "Łączy nas to, że jesteśmy tymi 99% ludzi, którzy nie będą już dalej tolerować chciwości i zepsucia 1%" (za ich stroną occupywallst.org)

W polskich mediach zdawkowe informacje bez aktualizacji - gdzie dziennikarska rzetelność? O ile potrafię zrozumieć mediach amerykańskie ignorujące obywatelską niesubordynację w tym temacie, to zastanawiam się, gdzie się podziali nasi dziennikarze. Tak sobie lubię wyobrażać, że zwłaszcza my, Polacy, mielibyśmy powody by monitorować i nagłaśniać to wydarzenie.

Zwłaszcza, że skutki kryzysu spowodowanego właśnie chciwością poniesiemy i my - wg doniesień portali finansowych do nas fala recesji dotrze pochłaniając ok. 2 000 000 miejsc pracy :(

Beata M.

Beata M. Darth Miracle

Nie wydaje mi się, żeby u nas był podobny protest na większą skalę, może jakiś odprysk, może środowisko Krytyki...
Mało w nas Polakach takiego konstruktywnego wkurwu, poza moherami oczywiście ;0

Katarzyna K.:
W polskich mediach zdawkowe informacje bez aktualizacji - gdzie dziennikarska rzetelność?

Wzmianki o tych wydarzeniach pojawiły się dzisiaj w głównych wydaniach programów informacyjnych.
Katarzyna K.:

Tzn. pod GPW? ;-)

konto usunięte

Mariusz M.:
Katarzyna K.:
W polskich mediach zdawkowe informacje bez aktualizacji - gdzie dziennikarska rzetelność?

Wzmianki o tych wydarzeniach pojawiły się dzisiaj w głównych wydaniach programów informacyjnych.
Katarzyna K.:

Tzn. pod GPW? ;-)

Tak, pojawiły się, gdy już napisałam swojego posta. Może dlatego, że akcja 99% w tym momencie nabrała wyjątkowej dynamiki. Tym niemniej rano na stronach PAP nie było nic, a protest trwa już kilka tygodni. Są w niego zaangażowani nie tylko bezdomni czarni z dredami, ale i znani artyści i twórcy. Pojawił się m.in. Tim Robbins, finansowo wsparł akcję Michael Moore (jakże by nie).

Co do miejsca - myślę, że w Polsce nie miałoby ono znaczenia. Tym bardziej, że protestersów łączy idea sprzeciwu wobec chciwości bankierów, a to można wyrażać nawet na polu w miejscowości Czachy-Kołaki na Mazurach (zresztą dobra nazwa wioski do tego projektu). Byleby byłaby kamera, by to zapisać, a potem opublikować.

Ja te demonstracje postrzegam jako wyrażanie troski o przyszłość swoją i swoich bliskich, poza tym wszystkich słabszych - tych, których tzw. system przesuwa dalej i dalej na margines.

Katarzyna K.:
Co do miejsca - myślę, że w Polsce nie miałoby ono znaczenia.

Czy w Polsce państwo władowało miliony w sektor bankowy, żeby zapobiec jego upadkowi?
Marceli Matczak

Marceli Matczak Security Account
Manager

Mariusz M.:
Katarzyna K.:

Czy w Polsce państwo władowało miliony w sektor bankowy, żeby zapobiec jego upadkowi?

w Polsce jeszcze nie w tym momencie, gospodarczo dalej przemy do przodu, choć już wolniej - jeśli zaczną się protesty w Europie bliżej nas, to my też do nich dołączymy - zobaczymy też jaką politykę obierze nowy rząd, bo albo może oddalić takie widmo, albo je przyśpieszyć - tak czy siak życzyłbym sobie by moje dzieci wchodziły w dorosłość już w innym systemie, a nie monetarnym

Polska ma bardziej przemyślany system bankowy niz Stany i tu łatwo o jego upadek nie będzie, ale jeśli doszłoby do dramatycznej sytuacji to myślę ze polskie banki byłyby ratowane

trochę na ten temat też tutaj:
http://www.goldenline.pl/forum/2190412/rosnaca-swiadom...

pozdrawiam
MM

konto usunięte

Mariusz M.:
Katarzyna K.:

A czy nasz kraj wiruje w przestrzeni międzyplanetarnej? Polski - a raczej mieszkających w niej ludzi - nie dotykają skutki działań finansowych podejmowanych w jednej z największych gospodarek?

Katarzyna K.:
A czy nasz kraj wiruje w przestrzeni międzyplanetarnej?

Jest nierozerwalną częścią planety Ziemia, w związku z czym - poniekąd. ;-D
Katarzyna K.:
Polski - a raczej mieszkających w niej ludzi - nie dotykają skutki działań finansowych podejmowanych w jednej z największych gospodarek?

Ah, teraz rozumiem. Będziemy protestować przeciw bankom w USA dającym kredyty NINJA przed kryzysem (w związku m.in. z jedną fajną ustawą), politykom amerykańskim i działaniom FED. OK, super, dzięki za info. :-)
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

Katarzyna K.:

Dziennikarze chadzają na paskach tego kto zaplaci zeby jemu było wygodnie. Przez wiele redakcji przed wyborami przeszedl bez echa list. List byl prosba o naglosnienie tematu prawa biernego niepelnosprawnych w wyborach demokratycznych. Wszyscy potrafia wmawiac nam ze mamy glosowac. Tylko gdy pojawiaja sie pytania o kandydowanie to zapada cisza. Kandydatow wybiera sie za nas. Ale placic musimy My.Romuald K. edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 18:52

konto usunięte

Mariusz M.:
Katarzyna K.:
A czy nasz kraj wiruje w przestrzeni międzyplanetarnej?

Jest nierozerwalną częścią planety Ziemia, w związku z czym - poniekąd. ;-D
Katarzyna K.:
Polski - a raczej mieszkających w niej ludzi - nie dotykają skutki działań finansowych podejmowanych w jednej z największych gospodarek?

Ah, teraz rozumiem. Będziemy protestować przeciw bankom w USA dającym kredyty NINJA przed kryzysem (w związku m.in. z jedną fajną ustawą), politykom amerykańskim i działaniom FED. OK, super, dzięki za info. :-)

Jeśli dalej szukałby Pan powodu, dla którego Polska (lub inny kraj europejski) mógłby chcieć okazać solidarność z protestującymi na Wall Street, to zacytuję słowa Jean-Claude'a Tricheta z Europejskiego Banku Centralnego (wywiad dla Die Welt cytowany wczoraj przez Onet): "Mamy do czynienia z napięciami na rynku obligacji państwowych i w systemie bankowym. [...]Banki muszą wzmocnić swój kapitał własny, odkładając zyski i mniej hojnie wypłacając premie".

Mówi o strefie euro, ale jednocześnie o chciwości bankierów. Wg mnie mielibyśmy powód, aby wyrazić sprzeciw wobec ślepej korporacyjnej żądzy pieniądza, która jest jak widać globalna.
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

w Polsce sa mlodsi zniecierpliwieni i sfrustrowani arogancja obecnych elit wladzy.
Manifestanci - głównie młodzi ludzie - nieśli transparenty z hasłami: "Kapitał ludzki mówi dość", "Ignoruj media, dowiaduj się sam", "Chcemy mieszkań, nie kredytów", Nie tańcz, jak ci zagrają", "Hiszpanio jesteśmy z wami", "Stop tyranii rynku", "Nikt się nie spodziewał polskiej rewolucji" oraz "Stop eksperymentom na społeczeństwie. Szczepienia - ukryte fakty".
http://spoleczenstwo.newsweek.pl/marsz-oburzonych-odby...
Moze dlatego ze ich starsi koledzy juz na studiach wpadli w pulapki konsumpcji, sukcesu za wszelka cene, zadluzenia i boja sie jak ognia utraty pracy.

Obrazek

Im wczesniej tym lepiej.

spodobalo mi sie haslo :
"Nikt się nie spodziewał polskiej rewolucji"Romuald K. edytował(a) ten post dnia 15.10.11 o godzinie 19:05

konto usunięte

Romuald K.:
w Polsce sa mlodsi zniecierpliwieni i sfrustrowani arogancja obecnych elit wladzy.
Manifestanci - głównie młodzi ludzie - nieśli transparenty z hasłami: "Kapitał ludzki mówi dość", "Ignoruj media, dowiaduj się sam", "Chcemy mieszkań, nie kredytów", Nie tańcz, jak ci zagrają", "Hiszpanio jesteśmy z wami", "Stop tyranii rynku", "Nikt się nie spodziewał polskiej rewolucji" oraz "Stop eksperymentom na społeczeństwie. Szczepienia - ukryte fakty".
http://spoleczenstwo.newsweek.pl/marsz-oburzonych-odby...
Moze dlatego ze ich starsi koledzy juz na studiach wpadli w pulapki konsumpcji, sukcesu za wszelka cene, zadluzenia i boja sie jak ognia utraty pracy.

Obrazek

Im wczesniej tym lepiej.

spodobalo mi sie haslo :
"Nikt się nie spodziewał polskiej rewolucji"

Bardzo się cieszę.

konto usunięte

Trudno powiedzieć jakie mają poparcie protestujący w USA. Są ich tysiące, ale to nie jest 99% amerykańskiego społeczeństwa. Protesty w USA są wynikiem bardzo poważnego kryzysu w USA. Spadają zarobki, rośnie bezrobocie. Gdyby nie to, że dolar jest walutą zapasową świata to Ameryka dawno by zbankrutowała. Kryzys tam jest poważniejszy niż w UE.
Tyle, że to ekonomia a nie etyka.

konto usunięte

Robert Suski:
Trudno powiedzieć jakie mają poparcie protestujący w USA. Są ich tysiące, ale to nie jest 99% amerykańskiego społeczeństwa. Protesty w USA są wynikiem bardzo poważnego kryzysu w USA. Spadają zarobki, rośnie bezrobocie. Gdyby nie to, że dolar jest walutą zapasową świata to Ameryka dawno by zbankrutowała. Kryzys tam jest poważniejszy niż w UE.
Tyle, że to ekonomia a nie etyka.

Liczyłam na dyskusję nad zachowaniem mediów, zwłaszcza krajowych, w odniesieniu do protestów. Nota bene, ekonomia z etyką mają wiele wspólnego. Jeśli je rozłączamy, to mamy właśnie taki problem, jaki mają Amerykanie...
Marceli Matczak

Manager

media informują, ale nie na szeroką skalę

trochę przykładów znajdziesz w kolejnych wpisach na tej grupie
http://www.goldenline.pl/forum/2190412/rosnaca-swiadom...
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

nazwiazujac do tematu nie wiem czy cisza medialna nie dziala na niekorzysc tych w ktorych wymierzone sa te akcje protestu.
Marceli Matczak

Manager

Romuald K.:
nazwiazujac do tematu nie wiem czy cisza medialna nie dziala na niekorzysc tych w ktorych wymierzone sa te akcje protestu.

dokładnie odwrotnie, im mniej będzie o protestach tym szybciej o nich zapomnimy ;-)
Romuald K.

Romuald K. szef, K-mex

Marceli M.:
Romuald K.:

dokładnie odwrotnie, im mniej będzie o protestach tym szybciej o nich zapomnimy ;-)
Dobrze ale czy w protescie nie liczy sie cos takiego jak praktyka. Naglosnic mozna wszystko samemu w internecie. Sa do tego narzedzia. Zreszta wiele z tego przekazu jaki maja prostesujacy o tym wlasnie mowi zeby nie wierzyc szumowi medialnemu wielkich stacji i koncernów..

Banki, instytucje finansowe czy spekulantów i ich pracownikow najemnych mozna puscic latwo w skapetkach. Jak ? Nie poddajac sie zapewnieniom tychze. To juz kwestia wyboru.Romuald K. edytował(a) ten post dnia 17.10.11 o godzinie 20:32
Marceli Matczak

Manager

ważne o co chodzi tym "niewidzialnym" - im chodzi o spokoj i by nikt im się nie wpieprzał w realizację ich planów... protesty "oburzonych" wybuchły za szybko, sam powiem ze jestem zaskoczony że tak szybko... to wywoła reakcje tych na górze, tym bardziej że Pan Barroso albo dobrze gra albo postanowił zmienić zasady gry z bankierami

Następna dyskusja:

Kara dla chorej na SM za za...

Wyślij zaproszenie do