Adam Konopelski

Adam Konopelski Specjalista w
Krakowie

Temat: Person of Interest

To może zaproponuję jeszcze jeden (najprawdopodobniej) procedural?

http://www.youtube.com/watch?v=68xN_BNYhc4

http://www.youtube.com/watch?v=_xAK3ueOJxE

Mr. Finch (w tej roli niezapomniany Ben z "Lost", czyli Michael Emerson) dorobił się miliardów, opracowując dla rządu system inwigilacji obywateli. Przy okazji odkrył, że rządowych agencji nie interesują "zwykłe" zbrodnie – takie niezagrażające bezpieczeństwu publicznemu lub interesowi władz. Dlatego nakazał swojej Maszynie kasować "zbędne" informacje.

Z czasem jednak w życiu Mr. Fincha coś się zmieniło – nie wiemy (jeszcze) co. Zaczął się interesować "zwykłymi" zbrodniami i postanowił im zapobiegać. Przeprogramował Maszynę, by dostarczała mu numery ubezpieczenia osób w jakiś sposób związanych z przestępstwami. Następnie zaś zatrudnił człowieka, który ma ratować ludzi skazanych – zdawałoby się – na śmierć.

To właśnie ów zatrudniony przez Mr. Fincha człowiek jest głównym bohaterem "Person of Interest". Jim Caviezel (znany przede wszystkim z roli Chrystusa w słynnej "Pasji" Mela Gibsona) gra Johna Reese, byłego amerykańskiego komandosa i agenta CIA. Reese – prawdopodobnie z powodu śmierci ukochanej – traci sens życia i szuka śmierci. Gdy wdaje się w bójkę z gangsterami, wpada w oko Finchowi (czy też raczej jego Maszynie).

Opis z: http://www.serialowa.pl/7637/person-of-interest-chryst...

Ponoć krytycy w Stanach bardzo się tym serialem zachwycają (ledwie po 1 odcinku), oglądalność też była niezła. Ja powiem, że serial ma potencjał, ogląda się go bardzo dobrze i jeśli czegoś nie popsują, to może być bardzo mocna pozycja mojej liście serialowej.

konto usunięte

Adam Konopelski:
To może zaproponuję jeszcze jeden (najprawdopodobniej) procedural?
Ja
powiem, że serial ma potencjał, ogląda się go bardzo dobrze i jeśli czegoś nie popsują, to może być bardzo mocna pozycja mojej liście serialowej.

Chyba mnie przekonałeś, chociaż po 6 latach nie mam chyba ochoty patrzeć na "Bena" :P
Michał Pytel

Michał Pytel Senior Account
Executive

Mało oryginalny pomysł ale dobrze zrobione no i fajny duet Caviezel - Emerson. Pierwszy odcinek całkiem fajny.
Jakub Oślak

Jakub Oślak Research Consultant,
Pedersen & Partners
- executive search

1 odcinek mnie nie przekonał. Znowu teorie spiskowe, znowu walka z systemem, znowu samozwańczy "supermeni" w akcji. Coś jak Drużyna A, tylko na poważnie i w dwóch osobach. Poza tym "Ben" odgrywa Bena, dokładnie ta sama postać.

Wolałbym dalszy ciąg Rubicon.
Przemysław Ś.

Przemysław Ś. "Człowiek musi
działać, a skoro tak
postępuje staje się
s...

Jestem po dwóch odcinkach i na tym etapie serial jest ok, oglądam dalej ;)
7/10
Przemysław Ś.

Przemysław Ś. "Człowiek musi
działać, a skoro tak
postępuje staje się
s...

Właśnie jestem po 5 odcinku, i tu informacja dla Wszystkich pojawia się polski wątek :-D.

konto usunięte

Nie tylko polski wątek, ale też polski aktor mieszkający w USA :)
Smaczkiem tego odcinka dla fanów Fringe może być aktor grający jednego z obserwatorów
Seweryn J.

Seweryn J. Wolny człowiek

Jakub Oślak:
Wolałbym dalszy ciąg Rubicon.

Oj tak :)

konto usunięte

Pierwszy odcinek ciekawy, ale jestem ciekawy co dalej.
Adam Konopelski

Krakowie

Pierwsze odcinki (około 10) trzymają solidny poziom serialu proceduralnego. Potem zaczyna być lepiej, gdyż zaczynają się pojawiać nowe poboczne wątki i nowe tajemnice.

konto usunięte

Adam Konopelski:
Pierwsze odcinki (około 10) trzymają solidny poziom serialu proceduralnego. Potem zaczyna być lepiej, gdyż zaczynają się pojawiać nowe poboczne wątki i nowe tajemnice.

Dzięki
Tomasz M.

Tomasz M. never go full
retard!

Obejrzałem kilka pierwszych odcinków. Serial trochę takim "template'owy", ale w sumie ogląda się bez irytacji. Luźne, momentami nawet intrygujące, amerykańskie kino. Jeśli miałbym ocenić 6/10 - z braku laku.
Dorota Baran

Dorota Baran Rekrutacja dla
Ericsson

Dla mnie to jest jeden z tych nielicznych seriali, które niespodziewanie zyskują wraz z czasem i nowymi odcinkami. Powiedziałabym, że jest on dość nierówny. Na początku zupełnie nie byłam doń przekonana,a pilot i generalnie pierwsza połowa sezonu mnie nie zachwycały. Jednak im bliżej końca, tym POI coraz bardziej mnie wciągał. Ostatni odcinek to istny majstersztyk w swoim gatunku (właśnie jestem tuż po); gdybym obgryzała paznokcie, to już bym ich nie miała;) "Person of Interest" to serial dość długi (23 odcinki jednego sezonu), gdzie zdarzają się naprawdę przeciętne odcinki (i te spowalniały proces mojego oglądania, bo czasami odechciewało mi się po prostu) i absolutnie genialne (nr 21 - "Many Happy Returns", czy finałowy).
Ciekawa jestem, jak ewoluuje w drugim sezonie. Na pewno będę kontynuować swoją trudną relację z tym serialem:) Nawiasem mówiąc, cieszę się, że nie oglądałam "Lost" i nie mam "obciążeń" odnośnie Michaela Emersona. Świetny charyzmatyczny aktor, tak w ogóle.

konto usunięte

Zacząłem, po dwóch odcinkach jestem przyjemnie zaciekawiony... Skoro piszecie, że później robi się jeszcze lepiej - mam nową, mocną pozycję na liście ;)
Adam Konopelski

Krakowie

Wstyd się przyznać, ale finał I sezonu obejrzałem dopiero wczoraj. Ale ma to też tę zaletę, że jestem na świeżo przed rozpoczęciem sezonu nr 2. A serial ponoć wrócił w niezłym stylu.
Mirosław C.

Mirosław C. Fundusze UE

Tak, powrócili, II sezon już nawet enka pokazuje http://n.pl/film/impersonalni-ii
Dorota Baran

Dorota Baran Rekrutacja dla
Ericsson

Powrót jest naprawdę w bardzo dobrym stylu. Jeśli chociaż część tego sezonu będzie równie dobra, jak dwa pierwsze odcinki, to serial ma we mnie fana. Moim zdaniem bardzo dużo dało wprowadzenie silniejszych emocji między bohaterami. W pierwszym sezonu było pod tym względem dość chłodno i nijako, więc i bohaterowie byli mi nieco obojętni. Teraz chemia między nimi przybrała na mocy i od razu jest lepiej.
Ala L.

Ala L. specjalista ds. w s
z y s t k i e g o

eee, nudyyyy. obejrzalam 1 odcinek:)
Mirosław C.

Mirosław C. Fundusze UE

Mi się podoba :) Oglądam na ence :)

Co Ci się Ala nie podobało?
Adam Konopelski

Krakowie

Ala L.:
eee, nudyyyy. obejrzalam 1 odcinek:)
Bo pierwsze mniej więcej 10 odcinków to w gruncie rzeczy typowy procedural, ze "sprawą tygodnia" (przyznaję jednak, że i to mnie wciągało). Ale potem dochodzą watki poboczne, związane z samą maszyną oraz historią Reese'a i Fincha, a do gry wchodzą mniej lub bardziej utajnieni pracownicy CIA; pojawiają się też skorumpowani policjanci. Wszystko jest pokazane w atrakcyjny sposób, z dającymi się lubić bohaterami. Co ciekawe, w serialu nie zatrudniono jeszcze żadnej aktorki, której uroda miałaby "podciągać" wyniki oglądalności, więc mocna pozycja serialu np. w rankingach serwisu SpiolerTV wynika przede wszystkim z dobrego scenariusza, reżyserii i gry aktorskiej.
Moim zdaniem serial się już nieźle rozkręcił i oglądam go z niemałą przyjemnością.

Następna dyskusja:

ELT: new interest group

Wyślij zaproszenie do