Tomasz B.

Tomasz B. mgr fizjoterapii,
mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Temat: O Fizjoterapii Polskiej po roku

Minął rok, odkąd napisałem na forum o stowarzyszeniu Fizjoterapia Polska, że w ciągu roku nie będzie o nim, ani słychu, ani widu (vide: http://www.goldenline.pl/forum/1644788/stowrzyszenie-f....

Jakiś czas temu, na przekór moim publicznie głoszonym sceptycyzmie wobec działań FP, zostałem przez aktywnie działających członków tegoż stowarzyszenia zaproszony do wygłoszenia wykładu na organizowanej przez nich w Szczecinie konferencji podologicznej na temat mojej metody funkcjonalnej terapii koślawości palucha (FPC).
Konferencja odbyła się 24 września br. i przygotowana była z niezwykłą dbałością i profesjonalizmem, a uczestnictwo w niej darmowe. Kto nie był, a mógł być, niech żałuje do końca życia.

Wspólna, długa rozmowa w przemiłym, kameralnym gronie (celowo nie wymieniam nazwisk, gdyż nie wiem, czy mogę czynić to bez ich wiedzy) przekonała mnie nie tylko o sensownych intencjach FP, ale i całkiem ciekawych, podejmowanych działaniach na rzecz rozwoju polskiej fizjoterapii. Nie wiem, jacy są inni członkowie FP, ale dzięki takim osobom jak Radek i Jacek, widzę losy naszego środowiska zawodowego w o wiele jaśniejszych odcieniach.

Miłym uczuciem jest mieć rację. Jednak jeszcze większą radość odczuć można z weryfikacji błędnych przekonań. Bardzo cieszę się, że się pomyliłem.

konto usunięte

a to miłe zaskoczenie.
Czekamy na dalszą realizację celów stowarzyszenia
Kanya Krongboon

Kanya Krongboon www.massagethai.info
kurs masaz tajski,
indonezyjski, ste...

pare dni temu wysmarzyli projekt ustawy

http://fizjoterapeuci.org/wstepny_projekt_ustawy

bedzie przedstawiony na walnym zebraniu delegatow w ten weekend

konto usunięte

i o ten nadrzędny cel mi chodzi :)
Mateusz Tutaj

Mateusz Tutaj Fizjoterapeuta,
fizjoklinika.com,
Warszawa

Będę na owym spotkaniu w sobotę to postaram się później zamieścić tu jakąś relację.
Jednocześnie zachęcam do wstępowania w nasze szeregi, zakładania oddziałów terenowych i wspólnego działania na rzecz fizjoterapii, także udziału w ciekawych warsztatach.
Pozdrawiam wszystkich fizjoterapeutów!
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

Na Walnym zebraniu zostało przedstawione sprawozdanie dotychczasowej działalności (w tym rozliczenie finansów), zmiana kilku punktów w statucie (m.in. o możliwości rozpoczęcia działalności gospodarczej, choć jak zaznacza zarząd taka działalność ma być ewentualnym uzupełnieniem wpływów ze składek członkowskich), odbyła się rozmowa z prawnikami z kancelarii, która pracuje nad projektem Ustawy o Zawodzie Fizjoterapeuty. Omówionych zostało tylko kilka punktów z owej ustawy, większą część dyskusji zajęło omówienie przeprowadzenia całego procesu legislacyjnego (m.in. zgłoszenie inicjatywy ustawodawczej obywatelskiej i poselskiej) oraz akcji informacyjnej i zbierania podpisów. Zgodnie z zapowiedziami w najbliższym czasie cały projekt ustawy ma zawisnąć na stronie fizjoterapeuci.org
Omówione zostały również plany działań na rok 2012 (nie pamiętam wszystkich, ale wśród pomysłów i planów pojawiła się ogólnopolska akcja informacyjna nt. zawodu fizjoterapeuty, wymienione już działania związane z ustawą o zawodzie, ogólnopolskie spotkanie integracyjne fizjoterapeutów (coś w stylu balu fizjoterapeuty), mecze drużyny piłkarskiej (zaplanowanych jest 6 spotkań) oraz olimpiada letnia dla fizjoterapeutów). Prawdopodobnie prowadzona także zostanie opłata (ok 15zł) za udział w warsztatach ponieważ zdarzają się sytuacje, że zapisuje się 20-30 osób, a przychodzi po 3-5 osób. Niestety jak wiemy wynajęcie sali, przygotowanie wystąpienia to czyjaś praca i pieniądze, także nieodpowiedzialność ludzi chwilami jest osłabiająca. Ze swojej strony dodam, że warsztaty są naprawdę świetnie merytorycznie, występują na nich fachowcy z najwyższej półki w naszym kraju, miałem okazję uczestniczyć, więc wypowiadam się w swoim imieniu.
Na meczu drużyny fizjoterapeutów z dziennikarzami nie byłem, ale z informacji uzyskanych od kolegi, który w meczu wystąpił, wiem, że padł remis 5:5.
Na koniec zachęcam do wstępowanie w nasze szeregi, ponieważ działania wąskiej grupy ludzi nie mają większego sensu, a biorąc pod uwagę, że jakaś ustawa wkrótce wejść musi (bo wymagają tego przepisy unijne), to lepiej, żeby weszła ustawa przygotowana przez środowisko fizjoterapeutów. Składka to 150 zł (czyli 12,5 zł miesięcznie). Zapraszam na stronę fizjoterapeuci.org
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

Na stronie stowarzyszenia Fizjoterapia Polska pojawił się projekt Ustawy o zawodzie fizjoterapeuty. Jest on dostępny pod adresem http://www.fizjoterapeuci.org/media/inne/ustawa.pdf
Zachęcam do lektury, dzielenia się uwagami (biuro@fizjoterapeuci.org) i wsparcia w działaniach mających na celu uchwalenie ustawy.
Pozdrawiam!Mateusz Tutaj edytował(a) ten post dnia 06.10.11 o godzinie 14:32
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Mateusz Tutaj:
Na stronie stowarzyszenia Fizjoterapia Polska pojawił się projekt Ustawy o zawodzie fizjoterapeuty. Jest on dostępny pod adresem http://www.fizjoterapeuci.org/media/inne/ustawa.pdf
Zachęcam do lektury, dzielenia się uwagami i wsparcia w działaniach mających na celu uchwalenie ustawy.

Przeczytałem z zainteresowaniem projekt ustawy. Chylę czoła nad całością pracy. Sam tekst jest jednak jak na poważny projekt ustawy nieco mało spójny, jakby pracowało nad nim kilka zespołów, wzajemnie się niekomunikujących i nikt nie miał czasu przejrzeć całości. Mam kilka życzliwych uwag:

1. Do czego odnosi się artykuł 18. projektu? Czy ukierunkowany jest na np. zaburzenia psychiczne czy inne? Bo trudno mi wyobrazić sobie insze przypadłości, które według członków "rady fizjoterapeutów" definitywnie skreślałby kogoś z szerokiego wachlarza wykonywania zawodu fizjoterapeuty, opisanego w art. 4. projektu.
Poza tym, zapis ten, o ile nie zostanie bliżej dookreślony, można będzie w większości przypadków uznać za sprzeczny z artykułami 32, 47, 65 Ustawy nadrzędnej, czyli Konstytucji RP (wystarczy wspomnieć choćby zapis o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej). Cały ten artykuł 18. jest nieco infantylny w treści, zamyśle i w języku. I w ogóle niepotrzebny. A z racji faszystowskich inspiracji rodem z III Rzeszy - zapisy takie są szkodliwe społecznie.

2. Artykuł 19, pkt. 6, ustępu 2. o złożeniu egzaminu państwowego. W części dalszej nie ma jasnego sprecyzowania, co do fizjoterapeutów obecnie praktykujących, a do takowego egzaminu nie przystąpiwszy. Wiadomo, że "lex retro non agit", ale może przydałby się dodatkowy zapis w tym artykule, bo precyzuje go dopiero na końcu projektu artykuł 140. Po jakiego grzyba odnosić się na końcu ustawy (art. 140) do artykułu będącego na początku (art. 19), zamiast po prostu umieścić stosowny zapis w artykule 19? To jest ten właśnie brak spójności i dopracowania, o którym mówiłem na wstępie.

3. Artykuł 29. projektu określa wysokość wynagrodzenia w złotych dla członków komisji egzaminacyjnych. Może, (np. z powodu inflacji czy zmiany w przyszłości złotego na euro) lepiej byłoby określić je procentowo, jak ma to miejsce w przypadku np. opisania wysokości opłaty za wydanie prawa wykonywania zawodu? Myślę, że warto było to ujednolicić (znów
brak wewnętrznej spójności).

4. Czym skutkuje w praktyce sytuacja opisana w artykule 142. projektu? Pytam, bo kompletnie nie rozumiem, "co autor ma na myśli".

Pozdrawiam serdecznie:
Tomasz BorowskiTomasz B. edytował(a) ten post dnia 06.10.11 o godzinie 14:36
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

Istotnie rzeczy na które zwrócił Pan uwagę wymagają wyjaśnienia i doprecyzowania, prześlę je do biura FP, ponieważ ja osobiście tylko "puszczam w obieg" ten projekt. Nie potrafię zatem odpowiedzieć na postawione pytania, a wspomnianego art. 142 też nie rozumiem (mam wrażenie, że jest sprzeczny z poprzednimi, ale nie znam się na prawie - nie wiem).

Pozdrawiam,
Mateusz TutajMateusz Tutaj edytował(a) ten post dnia 06.10.11 o godzinie 14:47
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Mateusz Tutaj:
wspomnianego art. 142 też nie rozumiem (mam wrażenie, że jest sprzeczny z poprzednimi, ale nie znam się na prawie - nie wiem).

Na pewno jakiś okres karencyjny jest potrzebny, byleby nie był on pretekstem do opieszałości ;)

konto usunięte

Tomasz B.:

A z racji faszystowskich inspiracji rodem z III Rzeszy - zapisy takie są szkodliwe społecznie.

Artykuł 19, pkt. 6, ustępu 2. o złożeniu egzaminu państwowego. W części dalszej nie ma jasnego sprecyzowania, co do fizjoterapeutów obecnie praktykujących, a do takowego egzaminu nie przystąpiwszy. Wiadomo, że "lex retro non agit"

Jednak szanowny panie Tomku zauważył pan w końcu, że faszyzm nie umarł i jeszcze wielu zwłaszcza rządzących za nim tęskni i nam go powoli wprowadza. Jest jeszcze wiele innych inspiracji z III Rzeszy czy łamania zasady "Prawo nie działa wstecz".
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Marek C.:
Tomasz B.:

A z racji faszystowskich inspiracji rodem z III Rzeszy - zapisy takie są szkodliwe społecznie.

Artykuł 19, pkt. 6, ustępu 2. o złożeniu egzaminu państwowego. W części dalszej nie ma jasnego sprecyzowania, co do fizjoterapeutów obecnie praktykujących, a do takowego egzaminu nie przystąpiwszy. Wiadomo, że "lex retro non agit"

Jednak szanowny panie Tomku zauważył pan w końcu, że faszyzm nie umarł i jeszcze wielu zwłaszcza rządzących za nim tęskni i nam go powoli wprowadza. Jest jeszcze wiele innych inspiracji z III Rzeszy czy łamania zasady "Prawo nie działa wstecz".

Projekt ustawy, o którym mowimy nie łamie zasady, że prawo nie działa wstecz. Niczego takiego nie napisałem, ani tak nie uważam.
Poza tym myślę, że rozmawiać można o jakimś dokumencie, pod warunkiem się go przeczytało.

Hiperboliczne określenie "faszystowskie" użyte zostało przeze mnie w odniesieniu wobec legislacyjnych prób dyskryminacji ze względów zdrowotnych. Ufam, że takie szkodliwe zapisy takie zostaną zmodyfikowane.

Szanowny Panie Marku, zgadzam się z Panem, ze faszyzm nie umarł. Niestety, z powodu ciszy wyborczej nie określę, w jakiej orientacji politycznej ma się on najlepiej. Wiem, że Pan się domyśla i się ze mną nie zgadza ;)

Pozdrawiam serdecznie :)Tomasz B. edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 19:19
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

W związku z pojawieniem się drugiego projektu ustawy o zawodzie fizjoterapeuty spotkali się przedstawiciele PTF i FP. Ustalono, że powstanie jeden wspólny projekt wypracowany przez przedstawicieli obu stowarzyszeń, ponieważ forsowanie dwóch projektów nie ma sensu. Do czasu powstania jednolitego projektu dotychczasowe będę zdjęte ze stron www.

http://fizjoterapeuci.org/media/Porozumienie.pdf

Uważam, że to świetna wiadomość dla wszystkich fizjoterapeutów!
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Mateusz Tutaj:
W związku z pojawieniem się drugiego projektu ustawy o zawodzie fizjoterapeuty spotkali się przedstawiciele PTF i FP. Ustalono, że powstanie jeden wspólny projekt wypracowany przez przedstawicieli obu stowarzyszeń, ponieważ forsowanie dwóch projektów nie ma sensu. Do czasu powstania jednolitego projektu dotychczasowe będę zdjęte ze stron www.

http://fizjoterapeuci.org/media/Porozumienie.pdf

Uważam, że to świetna wiadomość dla wszystkich fizjoterapeutów!
"Pażywiom, uwidziem" - jak mawiali starożytni Rosjanie...Tomasz B. edytował(a) ten post dnia 19.10.11 o godzinie 00:37
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

Oczywiście, że tak, ale ja tam wolę być optymistą ;)
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

Mateusz Tutaj:
Oczywiście, że tak, ale ja tam wolę być optymistą ;)
ktoś, kto o 5:46 rano jest w stanie przytomnie dyskutować musi być optymistą ;)
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

;) Ów ktoś czasem nie ma czasu w ciągu dnia, bo pracować trzeba ciężko, ale przy śniadaniu, przed wyjściem do pracy, przed kompem można usiąść na chwilkę.
Pozdrawiam optymistycznie!Mateusz Tutaj edytował(a) ten post dnia 20.10.11 o godzinie 18:21
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

(autopromocja)

"Jakiś czas temu "Dziennik Polski" donosił z przerażeniem, że oto wciąż nie ma przepisów, określających, kto może zostać fizjoterapeutą. Prezes Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii w wywiadzie stwierdził rezolutnie, że "dochodzi do nadużyć, a zawód ten wykonują wszyscy: od humanistów po górników".

więcej na: http://www.fizjopedia.pl/
Tomasz B.

mgr filologii
polskiej;
Fizjopedia.pl; ...

I rozegrała się wielka wojna na górze... albo rzecz o niekońcu świata
http://www.fizjopedia.pl
Mateusz Tutaj

fizjoklinika.com,
Warszawa

W dniu 27.04.2012 złożony został Projekt Ustawy o Zawodzie Fizjoterapeuty http://fizjoterapeuci.org/ustzawfizter

Wyślij zaproszenie do