Tomasz Piotr
Sidewicz
Ponad 20 lat
doświadczeń w handlu
w tym 14 w handlu
zagra...
Temat: „Generał, który lekceważy swojego przeciwnika...
„Generał, który lekceważy swojego przeciwnika, kończy jako jego jeniec.” Sun Tzu, Sztuka Wojny.We wtorkowym Pulsie Biznesu (19.09.2011) pojawił się artykuł nawiązujący do rynku szkoleń dla sektora MSP. To co mnie uderzyło, choć nie zaskoczyło, to wynik badań mówiący, że jedną z przyczyn niskiego udziału małych firm w szkoleniach jest… wysoka ocena kompetencji swoich kadr przez pracodawców. Aż 91,5 proc. menedżerów z sektora MŚP uważa, że umiejętności ich pracowników są wystarczające i nie trzeba ich rozwijać.
Trudno jest mi dyskutować z przedstawionym wynikiem. Wyniki gier, które prowadzę potwierdzają, że kompetencje menedżerów nie są porywające.
Czy w świecie biznesu można postawić tezę, że już wszystko wiemy i niczego nowego nie musimy się uczyć? Czy zadufanie w sobie, zbytnia wiara we własne umiejętności nie bywa początkiem czyjegoś końca? Czy sytuacja gospodarcza gwarantuje poczucie bezpieczeństwa firmom oraz ludziom w nich zatrudnionym? Takich pytań mógłbym stawiać jeszcze więcej, oraz oczywiście mógłbym przytaczać następne, zarówno piękne, jak i mądre sentencje, mówiące o przewadze mądrości nad głupotą ludzką.
Wiem jedno, konkurencja nie śpi i czeka na błąd decyzyjny któregoś z menedżerów. Ten błąd, wynikający z głupoty i zadufania na poziomie menedżerskim, przełoży się na sytuację osób zależnych od pyszałkowatego menedżera, któremu wydaje się, że zjadł wszelkie rozumy świata. Wybaczcie, świerzbi mnie do granic aby zakończyć ten wpis cytatem Jean de La Bruyere - Są dwa sposoby odnoszenia sukcesów w życiu: albo dzięki własnej pracowitości, albo przez głupotę innych.
TPS