Dawid Milczarek AkademiaVAT.pl
Temat: Wybory 2011 - pomysły na usprawnienie VAT
Zbliżają się wybory i to chyba jest jeden z niewielu momentów, gdy aktywni obywatele mają wpływ na losy swojego państwa. Wpływ mniejszy lub większy, ale zawsze jakiś. Przyglądam się ostatnio programom politycznym różnych partii w zakresie podatków i generalnie jestem załamany. Politycy albo na ten temat milczą, albo prawią komunały w stylu "chcemy prostszego systemu podatkowego", "jak podatki będą mniejsze, to wpływy będą większe", "jak podatki będą prostsze, to szara strefa będzie mniejsza" itp.Czy macie jakieś konkretne i realistyczne pomysły na usprawnienie krajowego systemu VAT?
Moje propozycje są następujące (zupełnie nieskomplikowane i do wprowadzenia w życie od ręki, bez żadnego uszczerbku dla SP):
1. Uproszczenie zasad ustalania momentu powstania obowiązku podatkowego. Szczególne momenty powstania obowiązku podatkowego (nie zawsze zgodne z przepisami unijnymi) zostały przewidziane przede wszystkim po to, by podatnikom ułatwić życie, dostosować się do specyfiki ich działalności itd. Wychodzę z założenia, że nikt nie powinien być uszczęśliwiany na siłę. Jeżeli ktoś chce, to powinien mieć prawo stosowania zasad ogólnych powstania obowiązku podatkowego, nawet jeżeli są to usługi transportowe czy najmu. Państwo na tym nie straci, a w większości przypadków nawet zyska.
2. Precyzyjne określenie zasad i terminów dokonywania korekty podatku należnego i naliczonego - zarówno w przypadku transakcji krajowych, jak i zagranicznych. Współczuję wszystkim podatnikom, którzy zastanawiają się, czy korekty podatku należnego/naliczonego powinni dokonywać na bieżąco, czy też poprzez korektę pierwotnej deklaracji.
3. Totalne przeredagowanie przepisów dotyczących momentu powstania prawa do odliczenia. Na dzień dzisiejszy podatnik chcący dowiedzieć się z ustawy, w którym miesiącu może skorzystać z prawa do odliczenia np. z faktury zakupowej za najem, musi nie tylko przeczytać, ale i doskonale zrozumieć treść art. 86 ust. 10 pkt 1, art. 86 ust. 11, art. 86 ust. 12 oraz art. 86 ust. 12a u.p.t.u. Ja wiem, że wiele osób uważa, iż przepisy podatkowe są pisane nie dla podatników, tylko dla podatkowców-profesjonalistów. Niech i tak będzie, choć uważam, że takie twierdzenia są przesadne. Tyle tylko, że jeżeli chodzi o tak podstawową sprawę jak termin powstania prawa do odliczenia VAT, to uważam, że ta kwestia może i powinna być uregulowana w sposób znacznie czytelniejszy.
A jakie są Wasze pomysły?Dawid Milczarek edytował(a) ten post dnia 09.09.11 o godzinie 20:18