Dawid Milczarek AkademiaVAT.pl
Temat: Sprzedaż wierzytelności
Zainspirowany komentarzem Jerzego Martiniego w dzisiejszej Gazecie Prawnej chciałbym poruszyć temat, który w sumie od dawna chodzi mi już chodzi po głowie, a mianowicie kwestię sprzedaży wierzytelności. W tym kontekście w 100 % zgadzam się z J.M., że absurdalny jest pomysł, zgodnie z którym to podmiot kupujący wierzytelność świadczy usługę (za wyjątkiem sytuacji, gdy nabyciu wierzytelności towarzyszą jakieś dodatkowe świadczenia ze strony kupującego). Zawsze wydawało mi się to takim wprowadzaniem na siłę quasi-mechanizmu reverse charge.Kolejna kwestia, to czy przedsiębiorca sprzedający własną wierzytelność występuje w odniesieniu do tej transakcji jako podatnik VAT. W mojej ocenie - jak najbardziej, i to nawet jeżeli zawodowo nie trudni się obrotem wierzytelnościami. Po prostu - wszelki obrót aktywami przedsiębiorstwa stanowi działalność gospodarczą. Ta sytuacja niczym się dla mnie nie różni od, powiedzmy, jednorazowej transakcji zbycia środka trwałego.
Jak Wy się na to zapatrujecie? // przy czym nie oczekuję odpowiedzi w stylu "sprawa jest już/będzie (C-93/10) rozstrzygnięta przez ETS" ;)Dawid Milczarek edytował(a) ten post dnia 29.07.11 o godzinie 21:11