Justyna Lipińska

Justyna Lipińska Business
Controller,Fluid
Control AS, Bergen

Temat: bezpiecznie???

Chcielibysmy sie wybrac w tym roku do Meksyku, ale...
Ogladalismy ostatnio reportaz, ze strasznie niebezpiecznie jest juz nie tylko w samym Mexico City ale rozniez na prowincjach.
Co sadziecie? Nie zabija tam nas? Nie porwa? :)
Pozdrawiam
Krzysztof W.

Krzysztof W. Dream as if you'll
live forever, live
as if you'll die
to...

Byłem,było bardzo bezpiecznie.
Co prawda dwa razy wysiadałem z autobusu i kontrolowali mnie i cały autobus uzbrojeni karabinierzy ale potraktowałem to jako atrakcję.

konto usunięte

Justyna - są dwa rodzaje bezpieczeństwa/niebezpieczeństwa w Meksyku:

Jedno to mieszkanie, pobyt w tym kraju. Kiedy stajesz się rezydentem, gromadzisz pewien majątek, mieszkanie samochód dzieci rodzina - wtedy rzeczywiscie jest taka szansa że staniesz się celem gangu, bądź po prostu przytrafi ci się napad z bronią na ulicy.
Absolutnie nie dotyczy to rozsądnych turystów, którzy przebywają tylko w miejscach turystycznych (typu Mexico City centrum, inne miejscowości turystczne, dworce, lotniska itd).

Drugi dotyczy bezposrednio turystów. Oczywiście należy zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa żeby nie "narazić się" naciągaczom czy kieszonkowcom. Albo innym nieuczciwym ludziom.
Nie powiem że Meksyk jest równie spokojnym krajem jak Polska czy pozostałe w UE, ale spokojnie można tam podróżować.

Tutaj cała dyskusja na ten temat:
http://www.goldenline.pl/forum/402708/meksyk-pierwszy-...
Justyna Lipińska

Controller,Fluid
Control AS, Bergen

Dziekuje za pomoc :)
Paweł M.

Paweł M. Data Scientist

Justyna Lipińska:

Jak byś miała problemy mów , że to Twój znajomy z fejsbuka :)

Obrazek
Marcin Swider

Marcin Swider Senior Credit
Manager, Citigroup

bylem w Mex city rok temu... w centrum i dzielnicach typu Coyoacan mozna spokojnie funkcjonowac, jest bezpiecznie... MOj znajomy Meksykanin (z Mex City) radzil tylko aby na polnoc od Parku Alameda nie chodzic (zreszta nie ma po co)... a na Jukatanie jest spokojnie jak w Polsce...

M.
Justyna Lipińska

Controller,Fluid
Control AS, Bergen

Paweł M.:
Justyna Lipińska:

Jak byś miała problemy mów , że to Twój znajomy z fejsbuka :)

Obrazek

Na Ciebie to zawsze moge liczyc :)

konto usunięte

Hej,
mam bezpośredni kontakt z Meksykiem i nie chcę nikogo straszyć, ale sytuacja od ostaniego roku się tam nieżle pogorszyła. Nie chodzi o to, że można być porwanym, czy ograbionym. Najgorsze jest to, że to porachunków między gangami dochodzi w bialy dzień, pośród ludzi i jeśli znajdzie się w nieodpowiednim miejscu i w nieodpowiednim czasie, to może być gorąco. Jukatan jest jeszcze w miarę bezpieczny, najgrożniej jest w stolicy, większych miastach i na północy kraju. Rodzice mojego chlopaka mieszkają na południe od Meksyku i mama miała już pogróżki telefoniczne, że ją uprowadzą jak nie zapłaci za ochronę. Nie zapłaciła, tylko spędziła 3 miesiące za granicą, aż się uspokoiło. Jest ogólnie nieciekawie, Meksykańczycy czekają z niecierpliwością na wybory i nowe rządy, które "pójdą na układy" z gangami.
Amy Kami

Amy Kami Microsoft

Akurat Mexico City (w granicach odpowiednich dzielnic oczywiście)jest stosunkowo bezpieczne, choć faktycznie, ostatnio sie pogorszyło wszedzie - a zwłaszcza na terenach objetych wzmożonym działaniem narcos - handlarzy narkotyków. Uważajmy na wszelkie miejsca nieskomunikowane, autostrady w dzungli, nie podróżujmy po zmroku (w niektórych rejonach zmrok, to już godzina 17.00). Ale: miejsca turystyczne, sa nadal bezpieczne - więc jeśli miałabyś ochotę robic wycieczkę np.na Jukatan czy w inna dobrze znaną destynację to nie sądzę, żebyś musiała się martwić.
Jakby co, to dzwoń po Machete :)
Anna Maria N.

Anna Maria N. Magister Sztuk /
Plastyk / Grafik /
Dekorator /
Renowato...

Mieszkam w Meksyku już prawie 4 lata.
Podstawowa zasada to nie chodzić samej po nocy, nie szukać guza w podejrzanych dzielnicach, nie jeździć pesero, czyli takimi busami kolektywnymi oraz nosić plecak lub torbę zawsze z przodu i nie afiszować się biżuterią i aparatem lub kamerą (oczywiście bez przesady).
Samo Mexico City jest bezpieczne, jest sporo policji, nawet tej turystycznej, która mówi po angielsku.
Inne rejony Meksyku jak Jukatan, Oaxaca, Veracruz, Puebla, Jalisco, są regionami bezpiecznymi.
Zabawa zaczyna się głównie na północy, gdzie nie polecam podróżować oraz w ostatnim czasie w stanie Guerrero gdzie znajduje się słynne Acapulco, tam są ciągłe wojny a samo miejsce brudne i nie ciekawe.
Tak więc spokojnie, Meksyk to piękny kraj!Anna Maria N. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 04:22
Sławomir Żółkiewski

Sławomir Żółkiewski Naukowiec, inżynier,
akademik,
Politechnika Śląska

a to dobre, policja która mówi po angielsku. Nie spotkałem. Rady z nie chodzeniem po nocach uważam za wysoce przydatne. Tak poza tym jest podobnie jak wszędzie indziej. Z tymże gdy szuka się przygód to łatwiej znaleźć. W każdym razie polecam podstawową znajomość hiszpańskiego, zwłaszcza jeśli się nie jedzie nad Ocean

Grzegorz Szymański

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Grzegorz Szymański

konto usunięte

Zapraszam do naszej promocji "Wakacje 2011/2012", znizki i rabaty.
W razie pytan prosze o kontakt.

Zapraszam!

--

Biuro Podróży COKOS
ul. Matejki 9,47-220 K-Kozle
tel: 504 80 30 37
email: cokos.bpodrozy@gmail.com
GG:35205396
NK:http://nk.pl/#grupy/166941
FB: http://www.facebook.com/pages/COKOS-biuro-podrozy/1141...
Jolanta Bathelt

Jolanta Bathelt specjalista, Centrum
Finansowo-Księgowe
Żywiec

Byłam w lipcu, nie miałam wrażenia że jest jakoś szczególnie niebezpiecznie.W Meridzie próbowano mnie okraść, ale takie rzeczy zdarzają się wszędzie gdzie są turyści.Podstawa to zdrowy rozsądek i dobre miejsce do schowania pieniędzy:)
Oprócz tego w drodze z Teotihuacan do busika wsiadły miłe panie (chyba jakaś ochrona albo coś w rodzaju policji turystycznej? straż miejska?) poprosiły wszystkich panów aby wysiedli i obszukali nasze siedzenia w busie.
Wbrew pozorom, to mi dało odczucie że ktoś dba o moje bezpieczeństwo, podobnie jak pan ochroniarz przed każdym urzędem, bankiem i kantorem.
Tyle że ja byłam na południe od Mexico City. Na północy nie.

Grzegorz Szymański

Grzegorz Szymański

Grzegorz Szymański

Grzegorz Szymański

Małgorzata Ś.

Małgorzata Ś.
www.freetimepassion.
wordpress.com

Osobiście bardzo polecam Meksyk i moim zdaniem jest bezpiecznie, ale jak wiadomo wiele zależy od indywidualnego szczęścia lub też nieszczęścia.
Mimo wszystko nie odważyłam się pojechać na północ od Mexico City, choć samą stolicę zwiedzałam i piechotą i metrem, również wieczorem. Podróżowałam na Jukatan autobusami nocnymi (takie 2 w 1 - przejazd i nocleg ;). Jezdziłam rowerem po okolicy Monte Alban i samochodem już po samym Jukatanie (ale jak wiadomo Półwysep, to już inna bajka).
Z całą pewnością lepiej się czułam w Meksyku niż w innych krajach Ameryki Łacińskiej pod względem bezpieczeństwa.
Nie miałam też większego problemu, gdy będąc tam po raz pierwszy nie znałam prawie w ogóle hiszpańskiego, bo mieszkańcy najczęściej po prostu chcą się dogadać, ale na pewno znajomość dużo ułatwia.
To co bardzo mi się podobało to życzliwość Meksykanów i pozytywne usposobienie.

Następna dyskusja:

Zarabiaj bezpiecznie i prac...

Wyślij zaproszenie do