konto usunięte
- 1
- 2
konto usunięte
Temat: Profil ECI do rollupu.
Żaden!Najlepiej poprosić o taki profil w miejscu gdzie będą drukowane.
Inna sprawa, że w większości przypadków operatorzy którzy to drukują nie przejmują się profilami...
konto usunięte
Zbyszek C.:
Żaden!
Najlepiej poprosić o taki profil w miejscu gdzie będą drukowane.
Inna sprawa, że w większości przypadków operatorzy którzy to drukują nie przejmują się profilami...
I właśnie tutaj mamy taki przypadek.
Rafał Sylwester Świątek Pomożecie? Pomożemy!
Zbyszek C.:Ba! Najczęściej nie przejmują się w ogóle niczym i drukują z Photoshopa. :D
R.S.
Marek Szymański grafikam i detepczę
ważne rollupy wysyĺam do druku razem z proofem.konto usunięte
Marek Szymański:
ważne rollupy wysyĺam do druku razem z proofem.
Na to nie będzie chyba czasu i budżetu. Mogę co najwyżej zamówić zwykła cyfrę za 2 zeta i wpaść do chłopaków zobaczyć, co im wychodzi. A jeślibym miał sam drukarnię, to jakiego systemu kolorów powinienem używać dla tego rodzaju wydruku? :D
Łukasz
Misiura
grafik/DTP
operator/fotograf/
Michał Pijet:
Marek Szymański:
ważne rollupy wysyĺam do druku razem z proofem.
Na to nie będzie chyba czasu i budżetu. Mogę co najwyżej zamówić zwykła cyfrę za 2 zeta i wpaść do chłopaków zobaczyć, co im wychodzi. A jeślibym miał sam drukarnię, to jakiego systemu kolorów powinienem używać dla tego rodzaju wydruku? :D
jak masz taki wydruk dawać to se odpuść te 2 zeta... to do niczego im się nie przyda, przestrzeń kolorów oczywiście CMYK no chyba że w drukarni chcą coś innego.
tego nie dokońca zrozumiałem:
>A jeślibym miał sam drukarnię, to
jakiego systemu kolorów powinienem używać dla tego rodzaju wydruku? :D- znaczy, że Ty chcesz sam wydrukować proof'a? na własnej drukarce?
konto usunięte
Łukasz M.:
niczego im się nie przyda, przestrzeń kolorów oczywiście CMYK no chyba że w drukarni chcą coś innego.
Profil kolorów nie przestrzeń.
Łukasz
Misiura
grafik/DTP
operator/fotograf/
a na jakiej maszynie będziesz to drukował docelowo?za dużo niewiadomych by powiedzieć w prost.
profile są tworzone pod konkretne podłoża papier, winyl, pianka, czy nawet karton. Każdy z wymienionych materiałów ma inną chłonność farby.
Dla papieru: do 115g używasz np. ISOCouted v2 300%
a dla gramatur powyżej 115 już ISOCouted v2
ale to nie jest reguła...
ogólnie proponuje zapoznać się ze specyfikacją profilów na www.eci.orgŁukasz M. edytował(a) ten post dnia 16.05.11 o godzinie 16:34
konto usunięte
Łukasz M.:
a na jakiej maszynie będziesz to drukował docelowo?
za dużo niewiadomych by powiedzieć w prost.
profile są tworzone pod konkretne podłoża papier, winyl, pianka, czy nawet karton. Każdy z wymienionych materiałów ma inną chłonność farby.
Dla papieru: do 115g używasz np. ISOCouted v2 300%
a dla gramatur powyżej 115 już ISOCouted v2
ale to nie jest reguła...
ogólnie proponuje zapoznać się ze specyfikacją profilów na www.eci.org
Łukasz, to jest rollup, więc podłoże raczej jest określone.
Tak czy siak dzięki, nie mam czasu, jak nie znajdę w dokumentacji, to niech się drukarnia martwi.
Łukasz
Misiura
grafik/DTP
operator/fotograf/
no i dokładnie, skoro jest określone to mi powiedz.tak czy siak puść im w ISOCoated v2 300% co byś nie miał zacieków i winno być OK
bo to jest oparte na FOGRA39 z niewielką korektą czerni i TIL'kiem ściętym do 300%Łukasz M. edytował(a) ten post dnia 16.05.11 o godzinie 16:48
konto usunięte
Łukasz M.:
no i dokładnie, skoro jest określone to mi powiedz.
tak czy siak puść im w ISOCoated v2 300% co byś nie miał zacieków i winno być OK
bo to jest oparte na FOGRA39 z niewielką korektą czerni i TIL'kiem ściętym do 300%
Podejrzewam, ze polipropylen. Biorę ten ISOCoated v2 300.
konto usunięte
Zbyszek C.:To nieprawda. Owszem najlepiej porozumieć się z tym, kto będzie drukował. W większości jednak przypadków profil jest dowolny. Można użyć takiego jak w codziennej pracy. RIP w ploterze tłumaczy dowolny profil na profil urządzenia oparty na linearyzacji pożądanego podłoża. Na tym polega workflow color sync i po to są profile. Tak mam u siebie - i czy zostanie dostarczony plik w euroscali, swop, fogra czy choćby rgb - wszystko wyjdzie niemal tak samo.
Żaden!
Najlepiej poprosić o taki profil w miejscu gdzie będą drukowane.
Oczywiście to pewne uproszczenie, ale gdy zadba się zrobienie profili dla każdego materiału (nawet dla każdej partii materiału), to potem nie ma problemów nawet z plikami od względnych laików (poza tymi, którzy nie zadbali o kalibrację własnego monitora). A więc szkoda czasu na wasze domysły, bo to ślepa uliczka jest. Howgh.
Chyba że wydruki będą robione "u szewca", ale wtedy i najwymyślniejsze profile nie pomogą.
konto usunięte
Łukasz M.:
tak
jeśli dysponujesz kalibratorem i odpowiednią drukarką (no i RIP-em) to właśnie tak to się robi.Krzysztof Choromański edytował(a) ten post dnia 16.05.11 o godzinie 21:25
- znaczy, że Ty chcesz sam wydrukować proof'a? na własnej drukarce?
konto usunięte
Chyba masz do czynienia z mała ilością firm usługowych. Gdybyś w 30 firmach dał ten sam plik do wydruku to nawet przy tym samym typie podłoża uzyskasz różne rezultaty. I nie chodzi o możliwości RIP-a czy plotera lecz o najsłabsze ogniwo czyli pracowników. Są firmy w których warto drukować tylko jeśli konkretny pracownik jest na zmianie, jak trafisz na inną to zmarnujesz czas na wykłócanie co do jakości. Niestety równowaga pomiędzy ceną i jakością została zniszczona lata temu. Nie wymaga się już od pracowników ani wiedzy, ani doświadczenia, ani nawet rzetelnej pracy. :-(Dlatego dogadanie warunków druku z konkretnym studiem a najlepiej z konkretnym pracownikiem i zawarcie wszelkich niezbędnych parametrów w zamówieniu jest podstawą do zadowolenia przy odbiorze wydruków.
Marek Szymański grafikam i detepczę
w firmach, w których drukujemy duuuże ilości bannerów, rollupów, pcv itp. mają na używanych przez nich materiałach wzorcowo wydrukowane kolory, których używamy. Ten sposób gwarantuje bardzo wysoki procent powtarzalności barw.konto usunięte
Marek Szymański:Stały klient to inna bajka!
w firmach, w których drukujemy duuuże ilości bannerów, rollupów, pcv itp.
A co byś powiedział jakby accounci wybierali drukarnie za Ciebie?
na 99% podstawowym parametrem byłaby cena, potem czas a za jakość odpowiada dział DTP bo kreacja jak najbardziej nie. I wtedy zostajesz z nakładem którego nie można klientowi ze wstydu pokazać... Np. zrastrowane w Photoshopie wektory ze śladami silnej kompresji JPEG.
Starczy mi, że takie wizytówki dostałem. :-(
Spartolić jeden kolor, sam wektor... Można!
Łukasz
Misiura
grafik/DTP
operator/fotograf/
Zbyszek C.:
Stały klient to inna bajka!
A co byś powiedział jakby accounci wybierali drukarnie za Ciebie?
na 99% podstawowym parametrem byłaby cena, potem czas a za jakość odpowiada dział DTP bo kreacja jak najbardziej nie. I wtedy zostajesz z nakładem którego nie można klientowi ze wstydu pokazać... Np. zrastrowane w Photoshopie wektory ze śladami silnej kompresji JPEG.
Starczy mi, że takie wizytówki dostałem. :-(
Spartolić jeden kolor, sam wektor... Można!
oj wiem cos na ten temat, mi zdarzyła się ciekawa historia wydrukowania proofa przez jedną z krakowskich drukarni z poglądowego JPGa i jeszcze, że to moja wina - taki materiał im dałem itp.... a pliki przezornie nazwałem prewki72dpi.....
Zenon
B.
szukam pracy w
dziedzinie produkcja
filmowa lub TV,
aktua...
Jeśli w drukarni, w której zamierzasz drukować nie dostaniesz sensowniej odpowiedzi na pytanie o profil, to rzecziwście nie to znaczenia co Ty ustawisz oni i tak zrobią z tego tiff-a. Nawet jak proszę drukarnie o wydruk z eps-a lub pdf-a, bo są tam wektory i na ich jakości mi zależy, to niektóre drukarnie mi tumaczą, że tiff im się szybciej "ripuje". Śmieszne, ale bardzo częste.konto usunięte
Krzysztof Choromański:
To nieprawda. Owszem najlepiej porozumieć się z tym, kto będzie drukował. W większości jednak przypadków profil jest dowolny. Można użyć takiego jak w codziennej pracy. RIP w ploterze tłumaczy dowolny profil na profil urządzenia oparty na linearyzacji pożądanego podłoża. Na tym polega workflow color sync i po to są profile. Tak mam u siebie - i czy zostanie dostarczony plik w euroscali, swop, fogra czy choćby rgb - wszystko wyjdzie niemal tak samo.
Krzysztofie nie masz racji. Nawet bazując tylko na przestrzeni CMYK zakres gamutu ograniczony jest przez informacje zawarte w profilach. Dla przykładu weź sobie dwa profile CMYK'owe Coated Fogra 39 i Uncoated Fogra 29 a następnie otworz np. w Chromix ColorThink. Możesz porównać tam pełen zakres reprodukowanego gamutu w przestrzeni 3D. A wyobraź sobie teraz sytuację kiedy dokument CMYKowy drukujesz w Hi-Fi...
Systemowi RIP lepiej dostarczyć szerszy gamut (np. RGB) który następnie zostanie ograniczony do docelowej przestrzeni niż zmuszać go do "improwizacji" i próby rozszerzenia gamutu o informacje których nie posiada. Kolejnym wymogiem jest system obsługujący standard PDF-X3 w górę oraz operator, który potrafi te funkcje wykorzystać a nie bazować jedynie na predefiniowanych ustawieniach.
- 1
- 2