Michał Mącznik

Michał Mącznik Trener Praktycznej
Improwizacji

Temat: 3.1 Wstęp do statusu

Czytając "status" zwykle mamy na myśli status społeczny, który zazwyczaj wiąże się z ilością posiadanych dóbr (pieniądze, samochody, nieruchomości, różne gadżety) lub prestiżowym tytułem związanym z zajmowanym stanowiskiem (CEO, dyrektor, kierownik) itp. To jest status o którym można powiedzieć, że w danej grupie społecznej (w danej hierarchii) posiadam taki status.
Status w technikach improwizacji trochę się różni. Podczas gdy status społeczny się posiada, to status improwizacyjny "się robi" lub jak ktoś woli "gra się statusem". Status może być niski lub wysoki.

Możesz mieć niski status społeczny (w jakiejś hierarchii) , ale w interakcjach z innymi grać wysokim statusem i na odwrót. Możesz być kierownikiem wysokiego szczebla, ale w rozmowach z innymi pracownikami grać niskim statusem. W różnych relacjach, można go dynamicznie zmieniać.

Status działa na zasadzie przeciwwagi, jeżeli ja gram wysokim statusem, to automatycznie nadaje tobie niski status. Jeżeli ktoś gra wysokim statusem, to automatycznie obniża mój status.

Są cztery rodzaje gier statusowych, każdy rodzaj prezentuje różne zestawy zachowań.

1. Zachowania podnoszące własny status
2. Zachowania obniżające własny status
3. Zachowania podnoszące status innych osób
4. Zachowania obniżające status innych osób