konto usunięte

Temat: Gdzie wymienić pieniądze w BKK?

Witam,

Chciałbym poznać Wasze zdanie w temacie gdzie najkorzystniej można wymienić THB i jaką walutę polecacie żeby ze sobą zabrać - USD czy EUR, a może inną?

Z tego co słyszałem to najlepiej wymieniać w kantorze na lotnisku w BKK, ale nie przed - tylko za bramkami - już po odprawie.

Czy to prawda, że najlepiej mieć banknoty 100$, bo wtedy kurs wymiany jest korzystniejszy?

Jak to jest z tą kwotą wymaganą przy odprawie? Dalej obowiązuje 10,000 THB/os.?

Z góry dzięki.

konto usunięte

Spokojnie mozna po odprawie wymienic pieniadze. Banknoty 100 USD i chyba 50 maja troszke lepszy kurs.

Ale generalnie nie przejmowalbym sie wymiana walut - wziac Euro (dolar doluje) a potem ciagnac caly czas z ATM-u. Jest ich pelno wszedzie.

Teoretycznie, przy wizie turystycznej, moga Cie poprosic o okazanie 10,000 THB, ale przekraczalem granice z Tajlandia bardzo wiele razy, tez na lotnisku i nigdy nie poproszono. Chyba ze bedziesz wygladal w sposob nie budzacy respektu, typu mocno niechlujny wyglad, itp. wiec wtedy moga teoretycznie zaczac szukac dziury w calym.

konto usunięte

taki sam kurs przed i za bramkami na lotnisku, taki sam kurs w miescie. Jakkolwiek, kazdy bank bedzie sie roznil - wiec warto polazic i posprawdzac. Kurs zmienia sie codziennie, wiec nie przywiazuj sie do jednego banku.

nie chodzi o banknoty ale o sume - przy wiekszej sumie, np $2k, bedzie lepszy kurs.

oprocz bankow w ostanim czasie zaczely powstawac prywatne kantory wymiane - daja lepszy kurs, ale tych kantorow jest niewiele, w okolicach sukhumvit rd czy khaosan rd w bangkoku

konto usunięte

co powiecie na temat karty Visa Electron, czy wystarczy? czy może lepiej mieć kartę kredytową? jak z bankomatami? jest ich wystarczająco dużo czy trzeba szukać?
Tomasz Korzeniowski

Tomasz Korzeniowski Inżynier
Oprogramowania

Nie bedzie, żadnych klopotow z Visa Electron. W grudniu zeszłego roku korzystałem z Visa Electron zarówno w Tajlandii jak i Kambodży. Bankomatów jest sporo.

Bankomatow jest mnostwo, chyba nawet wiecej niz u nas w PL :) Kurs wszedzie jest taki sam, zarowno na lotnisku jak i w miescie, w kazdym badz razie roznice sa groszowe. Faktycznie wyzsze norminaly maja ciut wyzsze notowania, ale jesli chodzi o dolary to najwazniejsze jest to, zeby nie miec starych banknotow, wydanych przed 2002rokiem. Nie chca ich przyjmowac do wymiany.
Tomasz G.

Tomasz G. Director Software
Development, MBA

Uscislajac:

- najlepszy kurs maja banknoty 50 i 100 USD
- gorszy 5-10-20
- najgorszy 1-2

Roznice sa mniej wiecej 0.5 Baht na dolarze miedzy poszczegolnymi grupami banknotow, przykladowo za 100 dolarowy banknot dostajesz np. 3650 Baht a za 100USD w dwudziestkach dostaniesz 3600, 50 Baht mniej - tragedii nie ma.

Przyjmuja tylko dolce z "duzymi glowkami" (chodzi o wizerunek prezydenta na przedniej stronie banknotu), ale podobno w bankach przyjma i male (nie wiem, nie sprawdzalem, nie mielismy).

Kantorow i bankow w duzych miastach jest mnostwo i wszedzie kurs jest podobny, wiec nie ma sie co martwic o wymiane i latac szukajac lepszego kursu. Jedynie na prowincji / na wyspach, moze byc maly problem, bo wlasciwie wymiana jest tylko w bankach, a te moga byc czynne tylko do 16 (wlasne doswiadczenie w Phang Nga).

Pozdro
Tomek
Magdalena H.

Magdalena H. project manager,
podróżniczka,
makijażystka,
estetka, mal...

W każdym banku można wymienić, ale uwaga, jeśli zależy Ci na 1-dolarówkach (takimi płaci się w Kambodży i Wietnamie) to w takie radzę Ci się zaopatrzyć w Polsce w miarę możliwości, bo w Tajlandii może być z tym problem (i uwaga na stare banknoty - takich w Polsce już nie wymienimy: nie pamiętam niestety dat wydania nieaktualnych, ale w pierwszym lepszym kantorze można się w Polsce dowiedzieć).

Witam,
mam pytanie odnośnie waluty - lepsze dolary czy euro? Z biura podróży dostałam informacje iż na chwilę obecną korzystniejsze są rozliczenia w euro - dlatego taką walutę podają przy kosztach realizacji programu (np. w katalogu). A jak jest naprawdę?
W jaką kwotę należy się zaopatrzyć na wyjazd dla 2 osób (styczeń/luty - 16 dni) zapewnione śniadania i objadokolacje, nie będziemy bardzo rozrzutni, ale nie chcemy też przesadnie oszczędzać.
Jeśli ten temat już się pojawiał to z góry przepraszam za zamieszanie i dziękuję za rady :)
Magdalena H.

Magdalena H. project manager,
podróżniczka,
makijażystka,
estetka, mal...

Euro, bo lepszy kurs ma... Dolar jest niepewny, poza tym nisko stoi.

konto usunięte

ostatnio byłam w Tajlandi i częśc znajomych miała ze sobą euro czesc dolary, generalnie wyszło podobnie, wiec nie ma to znaczenia, obie waluty się wahają jesli chodzi o kurs,
natomiast już w kambodzy warto mieć dolary, bo tam to główna waluta, z bankomatów się ją nawet wyjmuje

Katarzyna K.:
Witam,mam pytanie odnośnie waluty - lepsze dolary czy euro?

kurs wg NBP a z obcej na THB wg http://www.xe.com/ucc/convert.cgi
Dolary: 2000 PLN / 649,35 $ -> THB 23,213.61
Euro: 2000 PLN / 513,14 E -> THB 23,490.59
także zyskujesz jakieś 23 PLN przy 2K na korzysć Euro.. dodając element umiejętnosci negocjacyjnych, kwoty wymienianej oraz ilości posiadanych banknotów o najwyższym nominale - bez różnicy... ;>>>

konto usunięte

w punktach wymiany walut zmienia się kurs w zalezności od nominału ktory chcesz wycenić troche wyższy będzie jak dasz im nominały dolarów 50-100 niższy jak 20-10 a najnizszy jak 5 i nizej...
Rafał M.

Rafał M. gotowy na nowe
wyzwania - Menadżer,
profesjonalista
finan...

Reaktywuję ten temat.

Chodzi mi przede wsyzstkim o wypłatę pieniędzy w bankomatach w Tajlandii. W zeszłym roku próbowałem wypłacić z Visy Electron Inteligo i mBanku w Phukecie, ale nie udało mi sie. Fakt, że tylko w jednym banku (nazwy nie pamiętam) i w jednym bankomacie próbowałem (niedziela). Nie wiem czy miałem pecha z bankomatem.

Napiszcie jakie wy mieliście doświadczenia (pozytywne czy negatywne). Czyli jakiej karty używaliście/jakiego banku i w jakim ATM/jakiego banku wypłacaliście.
Rafał M.

Rafał M. gotowy na nowe
wyzwania - Menadżer,
profesjonalista
finan...

właśnie spojrzałem na przelicznik i złoty w porównaniu z lipcem 2008 r. osłabił się ponad 70% do bahta :-( z 6gr na 10 gr.

A jak ogólnie ceny w Tajlandii w lokalnej walucie ? Spadły z powodu kryzysu czy bez zmian ? Czuć tam jakiś kryzys ?
Marta C.

Marta C. Logistyk

Ja niedawno wróciłam z Tajlandii i Kambodży i nie było najmniejszych problemów z wypłacaniem pieniędzy z ATM-ów. Korzystaliśmy z karty Visa mBanku i Inteligo. Wypłacaliśmy z bankomatów różnych banków.
Piotr Siemek

Piotr Siemek GA,Tesco Stores Ltd.

A jak tam z GBP w Tajlandii , wymiana tej waluty bez problemu , jakies roznice w zaleznosci od nominalu ???
Ewa M.

Ewa M. Advertising Business
Partner ||
Allegro.pl

Piotr Siemek:
A jak tam z GBP w Tajlandii , wymiana tej waluty bez problemu , jakies roznice w zaleznosci od nominalu ???

są różnice, tak samo z USD i EUR
Monika G.

Monika G. Business Travel

W Kambodży też nie ma problemu z bankomatami? Gdzieś czytałam, że akceptują tylko kredytówki...A zwykłe Maestro? :)

A z małymi nominałami w polskich kantorach cienko: niestety mam większość setek :(Monika G. edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 19:02

Jaką walutę zabrać?

Następna dyskusja:

Tanie bilety do BKK?

Wyślij zaproszenie do