Dominik A. Badam nowe ścieżki.
konto usunięte
Temat: Umowa gazowa, która kosztuje nas rocznie o 2 mld zł...
Z załączonej powyżej tabeli cen gazu Gazpromu dla odbiorców w Europie, wynika, że Polska płaci za gaz najwięcej w Europie po Słowacji i Węgrzech.
Wiem, wiem, powie ktoś zaraz, że nie było innego wyjścia. Po co więc było podpisywać umowę gazową do 2022 roku, lub nawet do 2037 roku, skoro za 2 lata ruszy gazoport i będzie można kupować tańszy gaz z Kataru. Podaję dwie daty trwania umowy, ponieważ nie wiemy, która wersja została w końcu podpisana a premier Pawlak na swoim blogu na S24 nie udziela odpowiedzi na ten temat.
Gdybyśmy mogli kupować za dwa lata gaz z Kataru zaoszczędzilibyśmy ok. 650 mln USD (ok. 2 mld zł) rocznie. Będąc związani umową gazową z Rosją musimy kupować 9 mld m.sześć gazu rocznie, bez względu na to, czy go wykorzystamy, czy nie.
Powoduje to, że dopóki będzie trwać ta umowa kupowanie gazu z Kataru, ani wydobycie gazu z łupków do sprzedaży w Polsce będzie nieopłacalne.
konto usunięte
Stwierdzam, że jak się chce merytorycznie dyskutować o tym co rząd ewidentnie zawalił, to brakuje dyskutantów. Łatwiej wyśmiewać się z Kaczyńskiego.Dominik A. Badam nowe ścieżki.
Sebastian Skorecki:
Stwierdzam, że jak się chce merytorycznie dyskutować o tym co rząd ewidentnie zawalił, to brakuje dyskutantów. Łatwiej wyśmiewać się z Kaczyńskiego.
To proszę przyciągnąć atrakcyjnymi treściami dyskutantów.
konto usunięte
Dominik A.:Wiem, że jakbym napisał coś złego Kaczyńskim to zaraz by się was tutaj zlazło i byście mieli radochę. Nic z tego. To merytoryczny wątek. Jak się nie podoba to wypad.
Sebastian Skorecki:
Stwierdzam, że jak się chce merytorycznie dyskutować o tym co rząd ewidentnie zawalił, to brakuje dyskutantów. Łatwiej wyśmiewać się z Kaczyńskiego.
To proszę przyciągnąć atrakcyjnymi treściami dyskutantów.
Sylwester R. -, -
temat "ropa i gaz" też nie ma wzięcia ;-))Dominik A. Badam nowe ścieżki.
Sebastian Skorecki:
Jak się nie podoba to wypad.
Z wątku, który założyłem? Nic się Panu do buta nie zaplątało?
konto usunięte
Na merytoryczne tematy wciąż brak chętnych do dyskusji. Gdzie jesteście tuzy intelektu z Peło?Dominik A. Badam nowe ścieżki.
Sebastian Skorecki:
Na merytoryczne tematy wciąż brak chętnych do dyskusji. Gdzie jesteście tuzy intelektu z Peło?
Nie wiem, trzeba peło pytać.
Ja tam jestem
BEZ
Partyjny