konto usunięte

Temat: ZAKŁAMANIE, czyli słów kilka o kręgosłupie moralnym...

Był sobie pewien prezydent: Lech Kaczyński.
Miał też bardzo uroczą żonę: Marię.

Lech był prezydentem kiepskim. Dzisiaj próbuje się temu przeczyć, tworząc heoriczną legendę, szczególnie silnie związaną z ostatnimi minutami życia Lecha.
Kto nie z nami, ten przeciwko nam.
Jak nie czcisz Lecha, nie gloryfikujesz jego prezydentury znaczy się, że jesteś ***[każde z Państwo z powodzeniem sobie dopowie]***.

Wielu peroruje i wielbi Lecha, żąda szacunku, moralizuje, udziela moralnych dymisji za minioną i współczesną krytykę jego urzędowania.

Ale jednocześnie doskonale wiemy, że z tą przyzwitością bywało i wciąż bywa różnie.

Mówmy wprost: ZAKŁAMANIE jest obecne na każdy kroku tworzenia mitu i legendy Lecha.

Zaczęło się od Pierwszej Damy.
Za Rydzykową "czarownicę" nikt w PiS się nie obraził.
Za "czarownicę" nikt nie udzielił toruńskiemu ajatollahowi moralnej dymisji.
Z powodu życzenia eutanazji pod adresem Pierwszej Damy nikt nie wyraził dezaprobaty.
Czy ktoś w PiS ma wybec siebie wyrzuty z powodu milczenia po tych słowach?

http://www.youtube.com/watch?v=XnqUXoMPoDs&feature=rel... Cóż,

Pierwszą Damę poświęcono w imię toruńskiego poparcia.
Widać, że zasadami można nawet całkiem elegancko kupczyć.
Jeśli trzeba to należy poświęcić nawet dopiero co wykreowaną legendę, a więc można poświęcić Lecha Kaczyńskiego:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v...

W całej tej aferze nie jest wcale największym problemem to, że wielki przyjaciel PiSu, Kazimierz Świtoń podsumował krytycznie minioną prezydenturę.

W tej całej aferze nie jest też problemem to, że w eter poszły całkiem otwarte teksty antysemickie.

W całej tej aferze nie jest wcale problemem uśmiechnięta, wielka twarz niejakiego Ryszarda Bendera, dla którego teksty antysemickie to nie pierwszyzna. Nie raz musiał się tłumaczyć już z tego, że ma specyficzny stosunek do Żydów.

Nie, nie!

W tej całej aferze najgorsze dla Prawa i Sprawiedliwości jest to, że ktoś śmiał upublicznić film o zakłamaniu pisowców, że trzeba się gęsto tłumaczyć (nie chodzi o to, że trzeba kłamać, bo dla PiS to też nie pierwszyzna!).

Pech!
Prawdziwy pech!
TVP to kolejna telewizja, na którą będzie trzeba pogniewać w imię... wartości.Maciej Piechocki edytował(a) ten post dnia 31.03.11 o godzinie 19:57Maciej Piechocki edytował(a) ten post dnia 31.03.11 o godzinie 19:57
Magdalena J.

Magdalena J. Dyrektor
Zarządzający, branża
stomatologiczna

Panie Marcinie, osobiście nie znajdzie Pan we mnie poparcia dla Ojca Rydzyka.
Nigdy się z nim nie utożsamiałam, gdyż przeciwna jestem łączenia polityki z wiarą. Z tego też powodu nigdy się w takich tematach nie wypowiadam.

To moje osobiste zdanie,ale uszanuję też każde odmienne.

konto usunięte

Maciej Piechocki:

Nie " pewien " tylko wybrany w wyborach Prezydent Rzyczypospolitej Polskiej Pan Lech Kaczyński.

dla ciebie Panią Marię Kaczyńską

trochę szacunku dla osoby zmarłej kolego!

Lech był prezydentem kiepskim.

Za dużo oglądałeś TVN-u !

śp. Lech Kaczyński był bardzo dobrym prezydentem.

Rada 1: ogladaj mniej TVN-u...

Pzdr Dario

konto usunięte

taaak...strategia straszenia pis-em trwa nadal...

konto usunięte

Dariusz Szul:
Maciej Piechocki:

Nie " pewien " tylko wybrany w wyborach Prezydent Rzyczypospolitej Polskiej Pan Lech Kaczyński.

Co nie zmienia faktu, że był jednym z kilku prezydentów, a więc "pewnym prezydentem".

Przesadna filozofia zakrawa o kuriozum.

dla ciebie Panią Marię Kaczyńską

Po pierwsze nie "dla ciebie", ponieważ na "ty" nie przeszliśmy. Bruderszafta Pan ze mną nie wypije.
Po drugie zwracając się do kogoś per "ciebie" piszemy dużą literą.
trochę szacunku dla osoby zmarłej kolego!

I znowu filozofia pomieszana z dulszczyzną.
Za dużo oglądałeś TVN-u !

Niezależnyj.rus chyba wogóle nie wspomniało o lżeniu pamięci Lecha Kaczyńskiego przez Świtonia. Nie wspomniało też chyba o obojętności dwóch funkcjonariuszy partyjnych.

A jak się Pan zapatruje na lżenie Marii Kaczyńskiej przed kilkoma laty przez toruńskiego duchownego???

http://www.youtube.com/watch?v=XnqUXoMPoDs&feature=rel...
śp. Lech Kaczyński był bardzo dobrym prezydentem.

Niskie oczekiwania najwyraźniej spowodowały wysoką ocenę.

Wysokie oczekiwania sprawiły, że moja ocena prezydentury jest niska.

konto usunięte

Magdalena Malgorzata J.:
Panie Marcinie, osobiście nie znajdzie Pan we mnie poparcia dla Ojca Rydzyka.
Nigdy się z nim nie utożsamiałam, gdyż przeciwna jestem łączenia polityki z wiarą. Z tego też powodu nigdy się w takich tematach nie wypowiadam.

Nie, nie, chwileczkę!

Tu obrażono Pierwszą Damę.
Nie ma co szukać wykrętów w łączeniu polityki i wiary.
Obrażono żonę prezydenta.

Nie tak dawno Świtoń obrażał samego prezydenta.
I co?
Poseł Hofman próbuje tyradować coś o manipulacji???

Żałosne.

konto usunięte

Dostrzegam brak argumentów u oponentów.

Nie pierwszy raz zresztą.

Nie jestem zdziwiony.
Tomasz M.

Tomasz M. W życiu jak w tańcu
- każdy krok ma
znaczenie, więc
tańcz...

Ponownie się
zasmuciłem
tym brakiem
argumentów
...

konto usunięte

Tomasz M.:
Ponownie się
zasmuciłem
tym brakiem
argumentów
...

"Gazieta Polszaja" nie dała wykładni najwyraźniej...

konto usunięte

Maciej Piechocki:
Dostrzegam brak argumentów u oponentów.

Nie pierwszy raz zresztą.

Nie jestem zdziwiony.
Wyborców PiS-u nie można szufladkować na ludzi popierących Rydzyka, mozna popierac część jego poglądów lub żadnych, mozna podzilić zwolenników Pis-u na fanatycznych katolików jak i zwykłych ludzi, którzy z religia mają mało wspólnego, a jedynie popieraja jakies tam poglądy, punkt widzenia
To jak ze zwolennikami PO, moga być czy Katolikami czy innymi wyznawcami a popieraja PO, no według nich może są mniej skrajni w poglądach

Wyborców SLD też w coś wierzą, zresztą każdy indywidualnie w coś wierzyArkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 13:35

konto usunięte

Arkadiusz Mirosław Brysiak:
Wyborców PiS-u nie można szufladkować na ludzi popierących Rydzyka, mozna popierac część jego poglądów lub żadnych, mozna podzilić zwolenników Pis-u na fanatycznych katolików jak [...]

Problem, który przedstawiłem dotyczył wybiórczego okazywania szacunku i czci. Zarówno prezydentowi, jak i jego żonie.
W ciągu jego kadencji oraz kilku ostatni dni spotkaliśmy z przypadkami takiego własnie zachowania.
Obrażono jego żonę. Lech zachował milczenie, Jarosław nabrał wody w usta, partia też milczała (przypominam, że więcej hałasu narobiło wokół tego PO - to jest paradoks).
Ostatnio Świtoń w towarzystwie funkcjonariuszy partyjnych też dał śpiewkę (z krytyczną oceną prezydentury ja się zgadzam, inna sprawa, ze Świtoń bredził).
I co?
I znowu brak reakcji.

Jak Wam mógł przeszkadzać Palikot?
Skoro z takim smakiem tolerowaliście "czarownicę" wobec śp.Pierwszej Damy?
I jestem ciekaw jak się czuje sam Rydzyk, który sugerował prezydentowej eutanazję. Poniekąd wywróżył...
Lecz grono propisowskich mścicieli wciąż milczy...

konto usunięte

Maciej Piechocki:

Problem, który przedstawiłem dotyczył wybiórczego okazywania szacunku i czci. Zarówno prezydentowi, jak i jego żonie.
W ciągu jego kadencji oraz kilku ostatni dni spotkaliśmy z przypadkami takiego własnie zachowania.
Obrażono jego żonę. Lech zachował milczenie, Jarosław nabrał wody w usta, partia też milczała (przypominam, że więcej hałasu narobiło wokół tego PO - to jest paradoks).
Ostatnio Świtoń w towarzystwie funkcjonariuszy partyjnych też dał śpiewkę (z krytyczną oceną prezydentury ja się zgadzam, inna sprawa, ze Świtoń bredził).
I co?
I znowu brak reakcji.

Jak Wam mógł przeszkadzać Palikot?
Skoro z takim smakiem tolerowaliście "czarownicę" wobec śp.Pierwszej Damy?
I jestem ciekaw jak się czuje sam Rydzyk, który sugerował prezydentowej eutanazję. Poniekąd wywróżył...
Lecz grono propisowskich mścicieli wciąż milczy...
Każde państwo winno byc świeckie, aczkolwiek to zależy od rodzaju państwa, bo róznorakie ich rodzaje moga się wykształcić
Ja uważam, że opieranie sie danej partii na pogladach religijnych daleko nie doprowadzi, bo świeckośc poglądów będzie sie zwiększać wraz z umieralnoscia osób starszych.
Każdy Kosicół czy zromadzenie winno słuzyć, wiadomo jednak, że Kościół zazwyczaj popiera państwo silne oparte na warościach rodziny itd., jest mozna rzec jednostajym w pogladach
Ojciec Rydzyk nie jest głową Kościoła w Polsce, taj jak Palikot nie był głownym członkiem PO, nie zasiadał na stanowiskach ministerialnych, no był może takim niepisanym Ministrem Propagandy.Arkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 14:09

konto usunięte

Arek, piszesz kompletnie nie na temat. Było na temat : dlaczego obrażono żonę głowy państwa , bez konsekwencji i braku reakcji prezydenta i męża.Dorota R. edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 14:11

konto usunięte

Dorota R.:
Arek, piszesz kompletnie nie na temat. Było na temat : dlaczego obrażono żonę głowy państwa , bez konsekwencji i braku reakcji prezydenta i męża.Dorota R. edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 14:11
o reakcjach jakie wiemy czy były czy nie nie wiemy, o Rydzyku słyszałem tu wiele, że dzoni do Jarka czy Lecha, więc może jeden baz Śp. Lech zadzwonił, o czym my wiedziec nie musimy, co działo się za kulisami potem
Media, ludzie chciały od razu przeprosin oficjalnych, którymi by sie wszyscy nasyciliArkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 14:21

konto usunięte

Każde państwo winno byc świeckie, [...]

Panie Arku,
POST ZUPEŁNIE NIE NA TEMAT, p.Dorota ma rację.

Nie mówimy tu o świeckim lub religijnym charakterze państwa polskiego.
Państwo ewidentnie uciekacie od tematu.

Mówimy o obrażeniu Pierwszej Damy, gdy żyła oraz o odsądzeniu od czci całej prezydentury Lecha Kaczyńskiego.

Mówimy o tym, że politycy-obrońcy czci heroicznie pomordowanych oraz tutejsi moraliści nie potrafią w tej sprawie zająć stanowiska.

Czyli - jak w tytule wątku - wykazują się ZAKŁAMANIEM.

konto usunięte

Maciej Piechocki:
Każde państwo winno byc świeckie, [...]

Panie Arku,
POST ZUPEŁNIE NIE NA TEMAT, p.Dorota ma rację.

Nie mówimy tu o świeckim lub religijnym charakterze państwa polskiego.
Państwo ewidentnie uciekacie od tematu.

Mówimy o obrażeniu Pierwszej Damy, gdy żyła oraz o odsądzeniu od czci całej prezydentury Lecha Kaczyńskiego.

Mówimy o tym, że politycy-obrońcy czci heroicznie pomordowanych oraz tutejsi moraliści nie potrafią w tej sprawie zająć stanowiska.

Czyli - jak w tytule wątku - wykazują się ZAKŁAMANIEM.
JEzeli nie potępiono tego to żle, jakies tam łosy krytyki były słyszane

Mówiąc o zakłamaniu nalezy spojrzeć na cała ludzkośc i np. na pokazanie tego w Apocalipto Mella Gibsona, gdzie kapłan w amoku wyrywa serca, a przywódca siedzi i udaje głupka w momencie pojawienia się zaćmienia słońca, o czym i kapłan i przywódca dobrze wiedzieli(jeden spojrzał z uśmiechem na drugiego), że będzie i wpływali tym na reakcje tłumu.Arkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 14:29Arkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 14:30
Marcin L.

Marcin L. Trade Finance RM

Mówiąc o zakłamaniu nalezy spojrzeć na cała ludzkośc i np. na pokazanie tego w Apocalipto Mella Gibsona, gdzie kapłan w amoku wyrywa serca, a przywódca siedzi i udaje głupka w momencie pojawienia się zaćmienia słońca, o czym i kapłan i przywódca dobrze wiedzieli(jeden spojrzał z uśmiechem na drugiego), że będzie i wpływali tym na reakcje tłumu.
?

konto usunięte

...

;)

konto usunięte

"Mówimy o obrażeniu Pierwszej Damy, gdy żyła oraz o odsądzeniu od czci całej prezydentury Lecha Kaczyńskiego."

Kurczę, jakby ktoś z PO ukarał tych z RM to dopiero byłaby chryja...
Z drugiej strony to już zakrawałoby na cenzurę...

edit: w sumie u Szymona vel "3 balony z PKO" w szoł również się drwi z prezydenta obecnego, który skacze jak piłeczka... a wszystko to w TVN...hmmmEwelina S. edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 19:36
Dominik A.

Dominik A. Badam nowe ścieżki.

Marcin L.:
Mówiąc o zakłamaniu nalezy spojrzeć na cała ludzkośc i np. na pokazanie tego w Apocalipto Mella Gibsona, gdzie kapłan w amoku wyrywa serca, a przywódca siedzi i udaje głupka w momencie pojawienia się zaćmienia słońca, o czym i kapłan i przywódca dobrze wiedzieli(jeden spojrzał z uśmiechem na drugiego), że będzie i wpływali tym na reakcje tłumu.
?

Chyba jednak ktoś się do kompa dobiera ;-)

Następna dyskusja:

Zakazane tuskolenie, czyli ...

Wyślij zaproszenie do