konto usunięte

Temat: Pytania do odwołania z egzaminu 27.03.2011

Niestety już uwzględnione.Mi brakuje jednego punkcika. Proponuje umieszczanie własnej argumentacji. Przedstawiam swoje propozycje- argumentacje wkleje później bo jestem w trakcie przygotowywania:

1. Model Coxxa-Rubinsteina- poza komunikat
2. Ustawa o nadzorze nad rynkiem kapitałowym-ustne wyjaśnienia; miał ktoś ten sam problem, że dał "Żadna z powyższych" zamiast jest podpisywany oraz .......
3. Convexity- o co chodzi z tym wzorem, w fabozzim jest MD+ 0,5 Convexity *(deltaYTM)^2 a jak jest w jajudze???
4. Czy kara aresztu, kara ograniczenia wolności i kara grzywny to sankcje karne czy tylko część z powyższych? Wie ktoś gdzie to sprawdzić??
5. Ceduła- oficjalną publikacją jest ceduła giełdy warszawskiej, zwana dalej cedułą- czyli w skrócie ceduła

Ma ktos jeszcze jakies inne pomysły?
Szymon Juszczyk

Szymon Juszczyk Dyrektor
Departamentu
Zarządzania
Portfelami w RDM
Wealth...

7.45 kurs odniesienia
Jacek Hodun

Jacek Hodun ...................

B 7,46 bliżej odniesienia
Szymon Juszczyk

Szymon Juszczyk Dyrektor
Departamentu
Zarządzania
Portfelami w RDM
Wealth...

Ok, dzięki.
Szymon Juszczyk

Szymon Juszczyk Dyrektor
Departamentu
Zarządzania
Portfelami w RDM
Wealth...

Janina Kowalska:
Niestety już uwzględnione.Mi brakuje jednego punkcika. Proponuje umieszczanie własnej argumentacji. Przedstawiam swoje propozycje- argumentacje wkleje później bo jestem w trakcie przygotowywania:

2. Ustawa o nadzorze nad rynkiem kapitałowym-ustne wyjaśnienia; miał ktoś ten sam problem, że dał "Żadna z powyższych" zamiast jest podpisywany oraz .......
3. Convexity- o co chodzi z tym wzorem, w fabozzim jest MD+ 0,5 Convexity *(deltaYTM)^2 a jak jest w jajudze???
4. Czy kara aresztu, kara ograniczenia wolności i kara grzywny to sankcje karne czy tylko część z powyższych? Wie ktoś gdzie to sprawdzić??
5. Ceduła- oficjalną publikacją jest ceduła giełdy warszawskiej, zwana dalej cedułą- czyli w skrócie ceduła

Nie rozumiem Twoich wątpliwości w związku z Cedułą?
Tomasz Choromański

Tomasz Choromański MPW 2644,
www.blogobligacje.pl

Janina Kowalska:

AD 2. Dalem D i mam -1 pkt. Zgodnie z cytatem z ustawy ktory ktos wklejal moim zdaniem powinno tak byc - tekst przepisu mowi o parafkach na kazdej stronie i podpisie protokolu jako calosci.

AD 3. To ze jakis wykladowca z Europy Srodkowo Wschodniej upiera sie ze nie ma tam 1/2, nie znaczy ze mamy nie wiedziec jakiego wzoru uzywa reszta cywilizowanego swiata. Poza tym, o ile pamietam, ta 1/2 wpada z aproksymacji funkcji ceny Taylorem.

AD 5. Bylem pewny ze cedula nazywa sie Cedula Gieldy Pap Wrt w Wawie, a nie troche potocznie ja nazwali Cedula Gieldy Warszawskiej. A jednak. Nie ma co sie tu odwolywac, nazwa to nazwa, zwykle lapanie za slowka.

AD 4. Kodeks Postepowania Karnego z 97r ?

AD 1. sa opcje w zakresie materialu i modele ich wyceny, wiec raczej odwolanie do tego odrzuca.

konto usunięte

7.3. Opcje.
7.3.1. Rodzaje opcji.
7.3.2. Czynniki warunkujace cene opcji i ich pomiar.
7.3.3. Wartosc wewnetrzna a wartosc czasowa opcji.
7.3.4. Wykorzystanie opcji.
7.3.5. Strategie handlu opcjami.

Nie widzę możliwości klasyfikacji modelu dwumianowego do jednego z powyższych podpunktów.

Jakiś pomysł jak uzasadnić naszą wersję dotyczącą ustnych wyjaśnień- na pewno należy wykazać, że okolicznik na każdej stronie może dotyczyć dwóch imiesłowów. Może coś z logiki matematycznej- że koniunkcja jest prawdziwa gdy oba jej człony są prawdziwe, czyli protokół jest podpisywany a parafowany na każdej stronie, to że podpisujemy każdą stronę to nieprawda i dlatego żadna z powyższych.
Co do sankcji to prawda kodeks karny i kodeks postępowania karnego reguluje wszystkie ww. kary.
Ceduła to nadinterpretacja z mojej strony- ale brakuje mi 1 punkta. Oficjalną publikacją Giełdy Papierów Wartościowych jest Ceduła Giełdy W..... zwana dalej cedułą. Czyli ceduła to ceduła giełdy warszawskiej. Ceduła GPW też jest w takim razie oficjalną publikacją??

konto usunięte

Janina Kowalska:
7.3. Opcje.
7.3.1. Rodzaje opcji.

Nie widzę możliwości klasyfikacji modelu dwumianowego do jednego z powyższych podpunktów.

Jakiś pomysł jak uzasadnić naszą wersję dotyczącą ustnych wyjaśnień- na pewno należy wykazać, że okolicznik na każdej stronie może dotyczyć dwóch imiesłowów. Może coś z logiki matematycznej- że koniunkcja jest prawdziwa gdy oba jej człony są prawdziwe, czyli protokół jest podpisywany a parafowany na każdej stronie, to że podpisujemy każdą stronę to nieprawda i dlatego żadna z powyższych.
Co do sankcji to prawda kodeks karny i kodeks postępowania karnego reguluje wszystkie ww. kary.
Ceduła to nadinterpretacja z mojej strony- ale brakuje mi 1 punkta. Oficjalną publikacją Giełdy Papierów Wartościowych jest Ceduła Giełdy W..... zwana dalej cedułą. Czyli ceduła to ceduła giełdy warszawskiej. Ceduła GPW też jest w takim razie oficjalną publikacją??

co do modelu dwumianowego to na 100% wykracza bo bo przykładowo w zakresie dla doradców jest wymieniony, i jeszcze nigdzie nie jest napisane, że to "przykładowy zakres tematyczny" z tą ceduła to też ciekawe choć akurat w tym przypadku myślę, że nie uznają bo przecież chodzi o dokładne cytowanie... ale innej giełdy warszawskiej nie ma tylko gpw...

konto usunięte

Tomasz OoO:
Janina Kowalska:
7.3. Opcje.
7.3.1. Rodzaje opcji.

co do modelu dwumianowego to na 100% wykracza bo bo przykładowo w zakresie dla doradców jest wymieniony, i jeszcze nigdzie nie jest napisane, że to "przykładowy zakres tematyczny" z tą ceduła to też ciekawe choć akurat w tym przypadku myślę, że nie uznają bo przecież chodzi o dokładne cytowanie... ale innej giełdy warszawskiej nie ma tylko gpw...

jest Warszawska Giełda Towarowa;)

konto usunięte

Paweł Skórka:
Tomasz OoO:
Janina Kowalska:
7.3. Opcje.
7.3.1. Rodzaje opcji.

jest Warszawska Giełda Towarowa;)

czyli nasza odpowiedź jest jeszcze bardziej poprawna :p
Uno Due

Uno Due makler papierów
wartościowych

Może ktoś odpowiedzieć na pytanie jaka jest poprawna odpowiedź w tym pytaniu?

Inwestor oczekujący dużej zmiany cen instrumentu bazowego, nie będąc pewnym kierunku tych zmian, mający na celu maksymalizację zysku, powinien:

A) zająć krótką pozycję w strategii strangle (ang. short strangle)
B) zająć długą pozycję w strategii condor (ang. long condor)
C) zastosować strategię rotated vertical bear spread
D) zająć krótką pozycję w strategii motyla (ang. short butterfly)

Tak wygląda wykres wypłat do strategii A:

Obrazek

Tak do strategii B:

Obrazek

Tak do strategii D:

Obrazek

Do strategii C: Znalazłem wykres w tej prezentacji:
http://i2.pinger.pl/paux1290/802760b300027aa9480874d9/...

Z tego co widzę, to żadna z tych strategii nie maksymalizuje zysku przy oczekiwaniu dużych wahań kursu w nieznanym kierunku.

Długi stelaż (long straddle) i długi dusiciel (long strangle) maksymalizuje zyski przy dużych wahaniach w nieokreślonym kierunku, ale takich odpowiedzi nie ma.

Długi stelaż:

Obrazek

Długi dusiciel:

Obrazek

Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.Uno Due edytował(a) ten post dnia 30.03.11 o godzinie 12:44Uno Due edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 01:56Uno Due edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 02:05
Marcin Zbych

Marcin Zbych starszy konsultant
d/s audytu, KPOMP
S.A.

Mam pytanie;

Chyba bez sensu jest odwoływać się do zadań co do których dostałem +2 punkty ?

Np zadanie 2) test nr 1) z prawa handlowego o "2 głosy z akcji" .

Chciałbym zaznaczyć, że wciaż istnieją spółki z akcji których można wykonywać max 5 głosów.

Pytanie jest więc nieścisłe - moje pytanie czy uwazace, że jest sens się odwoływać.

I jeśli bym sie odwołał i nawet gdyby anulowali to co? nawet pomimo tego, że dostałem +2 to dostałbym jeszcze +3 ???
Uno Due

Uno Due makler papierów
wartościowych

Marcin Zbych:
Mam pytanie;

Chyba bez sensu jest odwoływać się do zadań co do których dostałem +2 punkty ?

Np zadanie 2) test nr 1) z prawa handlowego o "2 głosy z akcji" .

Chciałbym zaznaczyć, że wciaż istnieją spółki z akcji których można wykonywać max 5 głosów.

Pytanie jest więc nieścisłe - moje pytanie czy uwazace, że jest sens się odwoływać.

I jeśli bym sie odwołał i nawet gdyby anulowali to co? nawet pomimo tego, że dostałem +2 to dostałbym jeszcze +3 ???

Raczej nie dostaniesz więcej niż dwa, ale powiedz coś więcej o tych spółkach. Mam dzisiaj w planie przejrzeć cały KSH, więc mógłbyś mi to trochę ułatwić :)
Marcin Zbych

d/s audytu, KPOMP
S.A.

Szczegółów nie zapodam Ci teraz od razu, ale z tego co pamiętam, że wszystkie akcje, sprzed KSH (bodajże sprzed 2000 roku), które były uprzywilejowane co do prawa głosu 5-1 i istnieją do dziś wciaż pozwalaja na korzystanie z 5 głosow. Głowy nie dam, ale gdyby było takie pytanie na egz to bym je w ciemno zaznaczył.
Marta M

Marta M Student, Akademia
Ekonomiczna w
Krakowie

do kiedy można się odwoływać?

konto usunięte

Marta Malysa:
do kiedy można się odwoływać?

poniedziałek 4 kwietnia
Marcin Zbych

d/s audytu, KPOMP
S.A.

Chciałbym sie odwołać do zadania 20 zestaw 1.

Ryzyko bazy występuje na rynku kontraktów terminowych to:
a) ryzyko zwiazane z inwestowaniem w kontrakty temrinowe , których instrumentem bazowym są instrumenty rynku pieniężnego
b) ryzyko związane bezpośrednio z dużą zmiennością ceny instrumentu bazowego
c) ryzyko związane z inwestowaniem w kontrakty terminowe, których instrumentem bazowym jest stopa procentowa
d) ryzyko związane z niedostosowaniem temrinów rozliczenia kontraktów do terminu transakcji zabezpieczanych tymi kontraktami terminowymi.

odp a i c odpadają od razu

Odpowiedziałem B, ale pewnie prawidłowa odp to D. Ale dlaczego? Moim zdaniem obie odpowiedzi są prawdziwe z czego odp B bardziej co obserwowałem w praktyce na rynku FW20 - gdzie duża zmienność bardzo często wywołuje ogromne zmiany samej bazy jak też nawet jej znaku. W przypadku kontraktów terminowych na akcje i waluty zapadalność tych instrumentów nie jest określon. Co to znaczy "termin transakcji zabezpieczanych" ??? Jeśli zabezpieczamy cenę pszenicy i rolnik wie, że np uzyska fizycznie towar 15 dni po terminie zapadania kontraktów to wie, że może sprzedać kontrakt z wcześniejszym bądź późniejszym terminem realizacji i wie z góry, że powstanie "niedostosowanie". Natomiast zupełnie nie można przewidzieć tego, że np w terminie rolizczenia transakcji warunki rynkowe nie doprowadzą do gwałtownego skoku ceny kontraktu futures powodujące nadnaturalne odchylenie ceny rynkowej futures od Fair Value.

Moim zdaniem pytanie jest do odwołania. Prosze także wszystkich o udowodnienie mi wprost cytatem, że nie mam racji.
Marcin Zbych

d/s audytu, KPOMP
S.A.

Z jakich książek można korzystać aby odwołać się do zadań "o porfelach" ?

Było ich aż 4 (23, 49, 59, 80) - i ich treści wyraźnie wykraczają poza zakres tematyczny ustalony na "Podstawowe strategie zarządzania porftelami" (Komunikat 6/2010 z 9 grudnia 2010, pkt 8 ppkt 6)

To był egzamin na maklera papierów wartościowych a nie na Doradce Inwestycyjnego. Przypominam, że makler papierów wartościowych NIE MOŻE zarządzać porftelami, nawet pod kontrolą doradcy inwestycyjnego, stad moja argumentacja będzie podążała tą linią. Rozumiem jedno pytanie, ale nie aż 4. Z tych pytań zrobiłem tylko 1 - oczywiście błednie. Pozostałe pozostawiłem bez odpowiedzi.

Prosze o informacje z jakich książek zostały zaczerpnięte w/w pytania. Dzięki.
Tomasz Choromański

www.blogobligacje.pl

Marcin Zbych:

a) ryzyko zwiazane z inwestowaniem w kontrakty temrinowe , których instrumentem bazowym są instrumenty rynku pieniężnego
c) ryzyko związane z inwestowaniem w kontrakty terminowe, których instrumentem bazowym jest stopa procentowa
d) ryzyko związane z niedostosowaniem temrinów rozliczenia kontraktów do terminu transakcji zabezpieczanych tymi kontraktami terminowymi.

Odpowiedziałem B, ale pewnie prawidłowa odp to D. Ale dlaczego? Moim zdaniem obie odpowiedzi są prawdziwe z czego odp B bardziej co obserwowałem w praktyce na rynku FW20 - gdzie duża zmienność bardzo często wywołuje ogromne zmiany samej bazy jak też nawet jej znaku. W przypadku kontraktów terminowych na akcje i waluty zapadalność tych instrumentów nie jest określon. Co to znaczy "termin transakcji zabezpieczanych" ??? Jeśli zabezpieczamy cenę pszenicy i rolnik wie, że np uzyska fizycznie towar 15 dni po terminie zapadania kontraktów to wie, że może sprzedać kontrakt z wcześniejszym bądź późniejszym terminem realizacji i wie z góry, że powstanie "niedostosowanie". Natomiast zupełnie nie można przewidzieć tego, że np w terminie rolizczenia transakcji warunki rynkowe nie doprowadzą do gwałtownego skoku ceny kontraktu futures powodujące nadnaturalne odchylenie ceny rynkowej futures od Fair Value.

Moim zdaniem pytanie jest do odwołania. Prosze także wszystkich o udowodnienie mi wprost cytatem, że nie mam racji.

Powiem tak, nie ma argumentowac ,,(...)co obserwowałem w praktyce na rynku''.
Ten i inne nasze urzedowe egzaminy nie maja zbyt wiele wspolnego z praktyką rynkową. Trzeba znalezc odpowiedni opis w literaturze.
Tomasz Choromański

www.blogobligacje.pl

Tomasz Choromański:
Marcin Zbych:

Powiem tak, nie ma argumentowac ,,(...)co obserwowałem w praktyce na rynku''.
Ten i inne nasze urzedowe egzaminy nie maja zbyt wiele wspolnego z praktyką rynkową. Trzeba znalezc odpowiedni opis w literaturze.

Tez chcialem zaznaczyc B, ale wstrzymalem sie, najlepiej jakby sie ktos wypowiedzial kto dobrze zaznaczyl.
Zapewne chodzilo o dostosowanie terminow.Tomasz Choromański edytował(a) ten post dnia 30.03.11 o godzinie 13:32

Następna dyskusja:

Pytania z egzaminu i klucze...

Wyślij zaproszenie do