Temat: "Konwentowo-outdoorowe pomysły i ciekawe miejsca"

Jak pisałem w temacie Konwentu: wszystkie pomysły , najlepiej nietypowe , jak spędzić ciekawy weekend wrzucamy TU ( niekoniecznie survival , dlatego w nazwie tematu jest również outdoorowe)!!!
Wklejajcie miejsca , zdjęcia , POMYSŁY!!!
P.S.
Tomku! Ta tratwa mi się spodobała :-)))Darek Hajduk edytował(a) ten post dnia 21.03.11 o godzinie 00:09
Tomasz Deroń

Tomasz Deroń właściciel BT
Selenge -
organizacja szkoleń,
imprez i wyj...

W takim razie ja od razu ponowię swoją propozycję tutaj:
Temat: bytowanie na pełnomorskiej 12-osobowej tratwie ratunkowej.
Miejsce: Kaszuby, Zatoka Gdańska
Termin: najlepiej wakacje...
Ilość osób: max 12 ale z doświadczenia wiem że wtedy jest już delikatnie mówiąc "ciasno".
Scenariusz: wpadasz do wody (z pomostu, łodzi, etc.), wpław docierasz do tratwy, a na jej pokładzie testujesz wszystko co jest na jej wyposażeniu oraz sprawdzasz swoją wiedzę i umiejętności. Proponuję bytowanie min. 48godz - to już daje jakiś pogląd na realia takiej sytuacji i choćby na problem radzenia sobie z defekacją, zdobywaniem wody, pożywienia, "zabijaniem czasu", ...

To na razie propozycja. Czekam na wasze pomysły, urozmaicenia, zgłoszenia.
Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Dwa pytania uściślające:

1. tratwa pneumatyczna czy szalupa ratunkowa?
2. wody śródlądowe czy morskie (choćby nawet osłonięte, jak Zatoka Gdańska czy Zalew Szczeciński)?
Błażej Kostra

Błażej Kostra instruktor, Wolf
Centrum Szkolenia
Survivalowo
Specjalist...

Na zatoce można biwakować na "Rybitwiej Mieliźnie", mam nawet zdjęcia tylko nie wiem jak z kompa wstawić...
Milena Nieścior

Milena Nieścior świat z kajaka

ja w wolnym czasie poluję na forfitery. to chyba też outdoor :) może nawet trochę survival... :)))

Obrazek
Milena Nieścior edytował(a) ten post dnia 22.03.11 o godzinie 19:48

konto usunięte

No popatrz jaka franca :)
Jacek Straszak

Jacek Straszak Szef działu HR

tylko don't give her a chicken! Ten model jest napędzany cukrem i czekoladą ;)

Milena Nieścior:
ja w wolnym czasie poluję na forfitery
Mila , Ty się nie pokazuj na aligatorze :-), miały być kajaki!!!:-))).
Masz teraz zadanie domowe :-)): opracuj szablon 4 dniowego wypadu z biwakami nad wodą (wyspy też byłoby fajnie)w ciekawych miejscach dla 5-8 osób :-))))
Łącznie ze zdjęciami poglądowymi:-)))))))

konto usunięte

Kajaki to prokreacyjnie outdorowo ;)A survivalowo żeby było to trzeba będzie zrobić tratwę :)
Tomasz Deroń

Tomasz Deroń właściciel BT
Selenge -
organizacja szkoleń,
imprez i wyj...

Andrzej Podgóreczny (ape):
Dwa pytania uściślające:

1. tratwa pneumatyczna czy szalupa ratunkowa?
2. wody śródlądowe czy morskie (choćby nawet osłonięte, jak Zatoka Gdańska czy Zalew Szczeciński)?

Tratwa pneumatyczna, w pełni sprawna - już kilkukrotnie używana do podobnych wypadów na wodach śródlądowych.
Jeśli zaś chodzi od zorganizowanie tego na wodach Zatoki, to jeszcze tam nie robiłem i nie wiem jak jest z zezwoleniami. W praktyce nie jest to zarejestrowana jednostka pływająca, a i obecność tratwy ratunkowej na wodzie może wzbudzić sporo zamieszania u postronnych osób... :)

Dawid R.:
prokreacyjnie outdorowo
Prorekreacyjnie ???? czy mówimy o zwykłym r....niu w weekend ????? :-))))))))))))))))))))))Darek Hajduk edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 18:30

konto usunięte

oczywiście chodziło mi o rekreacje:)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Darek Hajduk:

Prorekreacyjnie ???? czy mówimy o zwykłym r....niu w weekend ????? :-))))))))))))))))))))))

Oj, czepiasz się, Darku, jak pijany płotu ;p
Może być przecież w sztafecie lub po wędkarsku, czyli na żywca :-)))))))))))))))

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Tomasz Deroń:

Tratwa pneumatyczna, w pełni sprawna - już kilkukrotnie używana do podobnych wypadów na wodach śródlądowych.
Jeśli zaś chodzi od zorganizowanie tego na wodach Zatoki, to jeszcze tam nie robiłem i nie wiem jak jest z zezwoleniami. W praktyce nie jest to zarejestrowana jednostka pływająca, a i obecność tratwy ratunkowej na wodzie może wzbudzić sporo zamieszania u postronnych osób... :)

... oraz sensacji u samych zainteresowanych ;p
W razie zabawy na wodach falujących - proponowałbym jednak pewne skorygowanie czasu jej trwania :)
Jacek Straszak

Jacek Straszak Szef działu HR

Aj tam, aj tam!
A wam jak zwykle tylko prokreacja z kajakami w głowach! Będziecie się smażyć w piekle!

A na poważnie. Staszek K skądinąd zwany "geografem" zaproponował niedawno członkom innego forum, o podobnej tematyce mały "konkurs" na biwak minimalistyczny. Jednak brakło chętnych i impreza nie doszła do skutku.

Myślę, że wśród nas powinno znaleźć się kilku chętnych?

Zasady, które zaproponował Staszek są proste:
1. zabieramy maksymalnie 2 przedmioty* (poza odzieżą i przedmiotami z grupy "specjalne")
2. każdy uczestnik imprezy ma za zadanie wykonać trzy czynności:
a. rozpalić ogień
b. zdobyć i uzdatnić wodę
c. przygotować sobie miejsce na nocleg i przespać kawałek nocy

*) pierwotnie pomysł mówił o 1 przedmiocie, ale z racji mojej chomiczej odwagi wymogłem ustępstwa dla mieszczuchów.

przedmioty "specjalne" to:
- żywność
- sprzęt fotograficzny i telefony
- alkohol (do dezynfekcji oczywiście)

Warunki dodatkowe:
- nie można używać przedmiotów specjalnych (w tym opakować) do żadnych celów związanych z zadaniami.
- można mieć dowolną liczbę gratów ze sobą "na wszelki wypadek", ale ich użycie=dyskwalifikacja
- jedyną przewidzianą, a jednocześnie największą, nagrodą za wykonanie zadań - będzie własna satysfakcja ;)
- przedmiot łączący w sobie kilka funkcji (np. nóż z krzesiwem w zestawie, czy manierka z kubkiem) są liczone jako dwa osobne przedmioty.

Termin: 13-14.05
Liczba miejsc: kameralnie
Miejsce: Żywiecki Park Krajobrazowy (na legalu!)

Potencjalni chętni?

Edyta: Staszek powiedział, że jak "TU" nie znajdą się chętni to założy sobie konto na fotka.pl i tam znajdzie sobie nowych przyjaciół. Więc brońmy honoru grupy przed kompromitacją... i Staszka przed wysmażonymi w solarium laskami!Jacek Straszak edytował(a) ten post dnia 12.05.11 o godzinie 16:24
Bartosz C.

Bartosz C. Mente et Malleo

No proszę, proszę, to ja się pisze.... ale żeby, aż dwa przedmioty?;)

Z innej beczki, pomysł na jakąś wyprawę to np. wyprawa rowerowa w góry. Polecam wszystkim, śmiganie po bezdrożach, parokilometrowe podjazdy, piękne widoki i co dzień dziesiątki kilometrów z wiatrem we włosach:)
Tylko jedno jest bolesne - nie każdym szlakiem można jechać rowerem...

konto usunięte

No do tego to trzeba się przygotowywać kondycyjnie...
Jacku
Fajny pomysł pana Stanisława zwanego dalej geografem, jeżeli ustalimy jakiś sensowny termin to byłbym chętny jeżeli przebywał bym nie dalej jak 200-300km od strefy zrzutu :)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Dawid R.:
No do tego to trzeba się przygotowywać kondycyjnie...
Jacku
Fajny pomysł pana Stanisława zwanego dalej geografem, jeżeli ustalimy jakiś sensowny termin to byłbym chętny jeżeli przebywał bym nie dalej jak 200-300km od strefy zrzutu :)

Zauważ tylko, Dawidzie, że Jacek gra znaczonymi kartami: jak ma okulary i spiryt - to za dnia ma ogień, humor i potem nocleg bez trzymanki (późniejsze zapalenie płuc i kac - to pikuś) ;p
...dlatego pewnie też tak się odżegnuje od biwakowej prokreacji, bo... :DDDDD

konto usunięte

A samochód liczy się jako jeden przedmiot?
Bo ja bym wziął kubek i samochód :)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Dawid R.:
A samochód liczy się jako jeden przedmiot?
Bo ja bym wziął kubek i samochód :)

Oj, jako autko to Ci tylko zaliczą landrowerka diskawerka i to musowo oklejonego czarnymi krukami oraz jakimś dziwnym centrumem z info w nazwie ;) Z innym honkerem lub japońcem to się nie nawet załapiesz na żadne punkty. Zapomnij więc, że masz samochód :D
...a jako kubek - to nawet koślawe origami z papieru toaletowego z przeceny w biedronce biorą pod uwagę, hieny jedne ;p

Następna dyskusja:

... zapraszajcie nowe cieka...

Wyślij zaproszenie do