Temat: Kredyty Walutowe i Wybory

- gdy cena ropy rośnie, gospodarka USA mizernieje, dlatego kapitał szyka innych rynków do wzrostu, tym samym kapitał napływa do krajów peryferyjnych.
potem, gdy gospodarka w usa wymizernieje tak że reszta to odczuwa, kapitał wraca miedzy innymi do usa - np. obligacje, T-Bondy itp
(to tak ze skrótami myslowymi i nie tylko)

W międzyczasie jest kluczowy dla tego tematu moment. Ludzie wierzą, że z USA w ciężkiej recesji, cała reszta świata może się rozwijać, a nawet to lepiej, że USA jest w recesji dla rozwoju reszty (*) Ten moment to było lato 2008 roku ...

Wtedy właśnie waluty peryferiów są gigantycznie przewartościowane a lud boży wierzy, że to trwała tendencja i zadłuża się po uszy w walutach.

Obrazek

(*) Ludzie głoszący takie tezy byli swojego czasu "guru"

konto usunięte

Sylwester R.:
>> > (to tak ze skrótami myslowymi i nie tylko)

W międzyczasie jest kluczowy dla tego tematu moment. Ludzie wierzą, że z USA w ciężkiej recesji, cała reszta świata może się rozwijać, a nawet to lepiej, że USA jest w recesji dla rozwoju reszty (*) Ten moment to było lato 2008 roku ...

Wtedy właśnie waluty peryferiów są gigantycznie przewartościowane a lud boży wierzy, że to trwała tendencja i zadłuża się po uszy w walutach.

Obrazek

(*) Ludzie głoszący takie tezy byli swojego czasu "guru"
Usa popadną w kłopoty pod koniec roku i w 2013

no i frak się wybił.

kurs 3.50 to chyba tyle, na ile franka stać.
teraz pora na dłuższą konsolidację w okolicy 3.30

konto usunięte

Sylwester R.:
Obawiam się, że jeszcze parę tygodni obaw o kondycję finansów publicznych we Włoszech i kurs franka zrówna się z euro.
Magdalena J.

Magdalena J. Dyrektor
Zarządzający, branża
stomatologiczna

Marian Siedlecki:
Obawiam się, że jeszcze parę tygodni obaw o kondycję finansów publicznych we Włoszech i kurs franka zrówna się z euro.

Też się ku temu skłaniam, choć:
1) EUR to waluta spekulacyjna wobec USD i wbrew pozorom spekulanci ją polubili. Jeszcze 8 dni i dowiemy się, czy USA będzie w stanie spłacać swoje zobowiązania ( o czym się w ogóle nie mówi), czy też nie. Więc może porządnie zatrząść parą EUR/USD, co nie pozostanie bez wpływu na PLN

2) Szwajcarzy dobrze wiedzą, że silna waluta to zarzynanie gospodarki, wiec będą się bronić, przed zbytnim umacnianiem się CHF. Strefa EUR jest za duża, aby taką obronę zastosować.

Marian Siedlecki:
Sylwester R.:

nic nie trwa wiecznie.
Dzisiaj wyczytałem w wyborczej, jak główni analitycy przeróżnych banków, którzy miesiąc temu twierdzili, że 3.50 nigdy nie będziej, dzisiaj pisali że 3.50 to dopiero początek.

konto usunięte

Magdalena Malgorzata J.:
Marian Siedlecki:
>>
2) Szwajcarzy dobrze wiedzą, że silna waluta to zarzynanie gospodarki, wiec będą się bronić, przed zbytnim umacnianiem się CHF. Strefa EUR jest za duża, aby taką obronę zastosować.
Szwajcarzy nic nie zrobią, Japończyzy nie potrafia osłabic jena, ile było juz interwencji, rynek sam zadecyduje kiedy, poki strefa ero i Ameryka maja wodę w płucahc poty bedzie po kazdej korekcie przyciaganie góra na franku
Pytanie, ktory trup w szafie lepszy czy europejski czy amerykański, po kolei beda państwa trupki sobie odbijac i na walutach beda sztormy

konto usunięte

Niec chce mi się wnikac, ale ekonomistów wystarczy poczytać, ja pisałem juz pod koniec zeszłego roku, ze frank bedzie po 3,45-6 wielu z was to pamięta
Ekonomisci przeiwdywali inflacje ponzej 3% w Polsce w ustawie budżetowej a kazdy widzi jaka jest, na kolejne lata zakladaja, ze inflacja spadnie wzrst ze wzrostem gospodarczym, w tym roku inflacja bedzie wyzsza od wzrostu w przyszlym pewnie na równym poziomie lub lekko ponizej wzrosty
Ekonmisci znowu chyba juz 3 rok z rzdu się mylą co do inflacji zazwyczaj i przez to, żele planuja wydatki państwa

Najciekawsze, że od kilku lat prowadzenie dzialanosci stało się bardzo drogie, a jaeszcze wielu by chciało, żeby zatrudniac pracownikwó, najpierw państwo nic nie robi, zeby pomoc przedisbiorcom, zmniejszyc koszta, bo to oni daja prace i zatrudniaja nowych

Ile kosztuje wymiana opon tylko? samych
Znajomy ma park tirów to 8tys chyba komplet dla jednego, a kola leca wkolko
Teraz jakies nowe oplaty, ponoc widosznosc to ogranicza, bo kazdy kraj chce swoje nalepki,a np słowackie nalepki sa wielkosci talerza))Arkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 12.07.11 o godzinie 22:11

konto usunięte

Arkadiusz Mirosław Brysiak:
Adam Pawliczek:

Nie wiem co ma obniżanie kursu franka do "złapią cię za rękę, mów, że nie twoja ręka" (widocznie coś nie tak z moim pojmowaniem), ale powtórzę: głosuję na PiS bo obiecali obniżenie kursu franka i nic mnie nie przekona abym zmienił zdanie! Jarosław Kaczyński jako prawdziwy polak i patriota obiecał więc tak będzie! I ja w to wierzę a nie temu rządowi który załatwia po kryjomu swoje interesy, brata się z odwiecznymi wrogami ze wschodu i zachodu i wyprzedaje kraj, a sądy, prokuraturę i policję upolitycznił pod swoje dyktando, po czym sfałszował wybory parlamentarne i prezydenckie przez co prawdziwi polacy nie są u władzy i nie mogą spokojnie składać hołdu wielkiemu mężowi stanu który zginął męczeńską śmiercią dobity w ruskim błocie...

ufff... :)
Franek się bedzie śnił często ludziom teraz, bedą na kurs patrzeć, będa zyli pracą i frankiem i śnic będa o franku, życie bedzie podporządkowane kursowi franka w setkach tys. rodzin
z marca moja wypowiedż

konto usunięte

Adam Pawliczek:
Adam S.:
Adam Pawliczek:
Paweł P.:
Adam Pawliczek:
Ja głosuję na pis bo PIS NA PEWNO OBNIŻY kurs franka!

Był dużo niższy za PiSu. Bezrobocie spadło 11% (za SLD było ponad 20%). Wszystkie współczynniki się poprawiły. Rząd PO jeszcze pojechał na tym rok z rozpędu, ale najwyraźniej dalej już się nie da.
Ciekawe ile zajmie posprzątanie po tych "fachowcach"? I dlaczego musieliśmy przejść ten eksperyment? Przy tym co się dzieje to nawet rządy SLD były i liberalne i prorynkowe i nawet pro polskie.
Nie przekona mnie Pan Panie Pałasz, że czarne jest czarne a białe jest białe, ja i TAK BĘDĘ głosował na PiS bo oni obniżą kurs franka!
No was przecież nic nie przekona - wasza naczelna zasada to "złapią cię za rękę, mów, że nie twoja ręka".
Nie wiem co ma obniżanie kursu franka do "złapią cię za rękę, mów, że nie twoja ręka" (widocznie coś nie tak z moim pojmowaniem), ale powtórzę: głosuję na PiS bo obiecali obniżenie kursu franka i nic mnie nie przekona abym zmienił zdanie! Jarosław Kaczyński jako prawdziwy polak i patriota obiecał więc tak będzie! I ja w to wierzę a nie temu rządowi który załatwia po kryjomu swoje interesy, brata się z odwiecznymi wrogami ze wschodu i zachodu i wyprzedaje kraj, a sądy, prokuraturę i policję upolitycznił pod swoje dyktando, po czym sfałszował wybory parlamentarne i prezydenckie przez co prawdziwi polacy nie są u władzy i nie mogą spokojnie składać hołdu wielkiemu mężowi stanu który zginął męczeńską śmiercią dobity w ruskim błocie...

ufff... :)
jak narazie to za PO ustawa antyspredowa przeszła i ma obnizyc raty kredytów, więc kolega piszac w marus straszył nas jak Tusk benzyna po 5 heheh

konto usunięte

Leszek Zalewski:
Arkadiusz Mirosław Brysiak:
Ropke na 200 bujna i wywrotkana śiwecie, zawirowania się zaczna wtedy globalne
i tak ględzisz i ględzisz i ględzisz.....

Moze się doczekasz "chłopie" za 10 lat...
niech no się franki uspokoją)))) i giełdy i sruba okretowa zacznie pracować

konto usunięte

Arek, wez sie moze idz przespaceruj, co? Biegasz po tematach i wklejasz wszedzie bzdury nie pasujace nijak do tresci. Pogoda sie zrobil, to skorzystaj. Bo wieczorem przyjdzie wasaty troll i to on bedzie mial pierwszenstwo we wklejaniu glupot;)

konto usunięte

Dawid B.:
Arek, wez sie moze idz przespaceruj, co? Biegasz po tematach i wklejasz wszedzie bzdury nie pasujace nijak do tresci. Pogoda sie zrobil, to skorzystaj. Bo wieczorem przyjdzie wasaty troll i to on bedzie mial pierwszenstwo we wklejaniu glupot;)
cóż o franku też pisałem głupoty, o ropie niebawem bedzie głosno, nie moja wina, że to widzę

Młodzi jesteśmy to przeżyjemy))

konto usunięte

Dawid B.:

No to uprzedźmy fakty:
Sondaż przeprowadzony metodą wywiadu ulicznego na grupie 500 osób w powiecie Zajedwabisto Zadupskim (woj. - nazwa utajniona) w dniu 21 lipca br.: PiS 132.8%.
Konkluzja - czeka nas miażdżące zwycięstwo PiS w nadchodzacych wyborach, co należy wróżyć na podstawie fusów, o ile kawa pochodzi z patriotycznie polskiej palarnii, a nie dajmy na to germańsko-aryjskiego Jacobsa

:)

konto usunięte

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
4,18 niebawem za euro pl

3.80
====

konto usunięte

Sylwester R.:
3.80
====
4.07 euro pl tu nam rurę przeczyszcza, franki to tylko 700tyś rodzin ma
Z resztą bezrobocie spada, to każdy dorobic sobie moze i spłacić wyzsza ratę 5tyś daja studentomArkadiusz Mirosław Brysiak edytował(a) ten post dnia 08.08.11 o godzinie 20:08

powiem szczerze, że gdy zobaczyłem piwerwsze informacje o Lepperze to chciałem je wkleić w tym wątku ...
Magdalena J.

Magdalena J. Dyrektor
Zarządzający, branża
stomatologiczna

Sylwester R.:
powiem szczerze, że gdy zobaczyłem piwerwsze informacje o Lepperze to chciałem je wkleić w tym wątku ...

Nie potrzebnie. Niech najpierw wykluczą ostatecznie udział osób trzecich.
Samóbójstw może być pod dostatkiem, patrząc na to co się teraz dzieje w USA...
Zalatuje paniką a z czym to się wierzę tłumaczyć nie muszę...

Wyślij zaproszenie do