Cezary
Ziemiński
creative arts &
strategy
Temat: WACOM - co powinieneś wiedzieć o "wakomie" zanim go kupisz.
WitamNiektórzy powiedzą, że bije pianę ale ja naprawdę żyje nadzieją, że poniżej przedstawiona wiedza pomoże komuś uniknąć takich kłopotów jakie ja mam z tą firmą oraz ich szanownym otoczeniem.
2 lata temu kupiłem tablet CINTIQ 21UX za prawie 12tysięcy.
Przez pierwszy rok tablet kilkukrotnie reklamowałem ponieważ wyświetlał obraz z cieniem a Polski serwis po konsultacjach z serwisem w Niemczech profilaktycznie wymienił kable a następnie odsyłał sprzęt twierdząc, że sprzęt nie ma żadnej wady.
W końcu udało mi się podłączyć tablet pod kartę graficzną 8800 GT i działał "fine". No cóż przyszedł czas na zmianę sprzętu i kupiłem mocniejszy komputer z systemem win7 (64bit) i kartą 460 gtx se (mocniejsza od poprzedniej) i problem powrócił.
Od tygodnia wałczę z supportem Wacom NVIDIA oraz przeglądam fora w poszukiwaniu mi podobnych.
Okazało się że problem polega na braku możliwości przesyłu sygnału dvi mimo, że karta obsługuje ten sygnał i jest wyposażona w takowe wejścia.
(Nie łudźcie się, że są to informacje otrzymane od firmy wacom lub ich polskich resselerów czy serwisantów, są to lata zbierania informacji i diagnozowania problemu na (w sumie) 16 komputerach PC z różnymi konfiguracjami i systemami operacyjnymi.) Firma WACOM na jasno postawione pytanie (po 2 latach problemów ze sprzętem) czy mogę otrzymać listę kart graficznych na których ich sprzęt działa bez problemu reaguje identycznie jak na prośby serwisowe, czyli odpisuje:
In answer to your request, we ask our expert about your case. Here is what he wrote:
The tablet works with all graphics cards that have VGA or DVI output. The tablet is only providing xy-coordinates for the pointer and in addition the Cintiq acts as a monitor. This is independent of the graphics card – only some very old cards would not be able to handle the Cintiqs screen resolution. The tablet performance depends on the computers processing power and of course if graphics applications are used, then this application may require a suitable graphics card and computer memory. In such case, the producer of the graphics application gives some system requirements.
Czyli jeśli masz problem ze sprzętem wacom na PC to nie licz, że ktokolwiek sprawdzi czy faktycznie występuje ten problem na PC, serwis podłączy pod swoje maki na których wszystko chula i odeśle z adnotacja, że nie ma problemu. Mi tak zrobiono 2 razy i nikogo nie obchodziło, że jest to urządzenie sprzedawane jako kompatybilne z PC.
Mega jazda zaczyna się jak rozpaczliwie proszę o konfiguracje komputera z systemem win 7 64 bit na którym tablet działa poprawnie.. WTEDY SZYBKI ZA ZWYCZAJ SERWIS MILKNIE NA ZAWSZE.
Kiedy zredukowałem swoje wymagania i przestałem żądać listy kompatybilnych kart graficznych a nabijając minuty na międzynarodowej rozmowie z serwisem zażądałem podanie choć jednego modelu kompatybilnej i bezproblemowej w kontekście CINTIQ karty, otrzymałem odpowiedz I DON'T KNOW!!!
Nie wiem po co pytałem bo znam 3 modele kart graficznych gdzie śmigało wszystko bez problemu (w końcu testowałem na 16 maszynach:), może po prostu zależało mi żeby jednak używać tego narzędzia bo się troszkę do niego przyzwyczaiłem (i ten kolejny tydzień walki z wiatrakami) ale nie pozostaje mi nic innego jak zwrócić sprzęt jako niezgodny z umową TEN TABLET NIE DZIAŁA PRAWIDŁOWO NA PC a WACOM rozwiązuje problemy twierdząc, że nie ma problemów które masowo są opisywane na forach choćby tu:
http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=155490&st...
i innych forach łącznie z oficjalnymi WACOMA gdzie specjaliści doradzają klikanie AUTOADJUSTMENT bądź testowanie sprzętu na innych maszynach.
Jeśli macie ochotę na zabawę w testera za którą zapłacicie kilkanaście bądź kilka (cena spadła) tysięcy to zapraszam do sklepów po w/w urządzenie.