Paweł Tatarczak

Paweł Tatarczak Service Engineer,
Wincor-Nixdorf Sp. z
o.o.

Temat: Madera w pigułce - co warto zobaczyć?

Witam serdecznie

Za kilkanaście dni krótki bo krótki, przełożony z zeszłego roku (pozdrowienia dla wulkanów) upragniony wyjazd. Krótki bo jedynie 2,5 dnia, dlatego chciałbym go maksymalnie wykorzystać, tak wiem, i tak później pojadę tam na dłużej :)

Dzięki postom na forum i wiadomościom od Jacka (thx) część planu jest już ułożona.

o W pierwszy dzień to zwiedzanie stolicy i najbliższych okolic (przylot ok 12)
o Drugi chciałbym zacząć od wschodu słońca na PdA i wejście na PdR i z powrotem (jeśli warunki pozwolą)

co do reszty to:
o Levada das 25 fontes + Levada do risco.
o Klif
o półwysep

No i właśnie do Was pytanie, jak zagospodarować dobrze te pozostałe 1,5 dnia. Samochód planowany od lotniska do lotniska, coby nie tracić czasu na miejską komunikację.

Pozdrawiam
PawełPaweł Tatarczak edytował(a) ten post dnia 24.02.11 o godzinie 21:47
Paulina Flandorfer

Paulina Flandorfer Finance &
Administration
Manager, SFA Polska

co do reszty to:
o Levada das 25 fontes + Levada do risco.
o Klif
o półwysep

z tych propozycji zdecydowanie warto zobaczyć półwysep.
jeśli chodzi o levady, to według mnie lepiej wybrać się na Levadę das Rabacas (wyjście z Boca Encumeada), niż na 25 fontes i do risco.
Jacek Ochmiński

Jacek Ochmiński Administrator
Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Tak zakładałem - wszystkie 3 razem :) Oba szlaki powinny zająć dokładnie cały dzień.
Może dolinę zakonnic? Mnie niestety zabrakło czasu.
Jeśli warunki pozwolą pojedź Antigą 101 z Sao Vicente (trasa jednokierunkowa)
Można też pójść pieszo.
Jeśli będziesz jechał z północy na południe lub odwrotnie, a będziesz miał troszkę czasu, proponuję jechać górą zamiast tunelem. Przy okazji mi się przypomniało - Las Laurowy.
http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81935,9148133,M... fotki troszkę za bardzo podciągnięte w PS, ale zawsze warto wspomnieć :)Jacek Ochmiński edytował(a) ten post dnia 25.02.11 o godzinie 09:50
Paweł Tatarczak

Paweł Tatarczak Service Engineer,
Wincor-Nixdorf Sp. z
o.o.

z tych propozycji zdecydowanie warto zobaczyć półwysep.
jeśli chodzi o levady, to według mnie lepiej wybrać się na Levadę das Rabacas (wyjście z Boca Encumeada), niż na 25 fontes i do risco.

Dlaczego polecasz tę? Niestety na stronie Madery nie ma tej trasy i z tego co znalazłem to trzeba przejść przez 2 długie tunele.
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Jeszcze znalazłem coś takiego http://www.madeira-seekers.com/MadeiraWalks.html
http://www.mountainhikingholidays.com/TrSmadeira.htmJacek Ochmiński edytował(a) ten post dnia 28.02.11 o godzinie 09:07
Paulina Flandorfer

Paulina Flandorfer Finance &
Administration
Manager, SFA Polska

Dlaczego polecasz tę? Niestety na stronie Madery nie ma tej trasy i z tego co znalazłem to trzeba przejść przez 2 długie tunele.

25 fontes i do risco są fajne, ale krótkie, najbardziej uczęszczane, no i trzeba najpierw przejść 2km asfaltem co psuje jak dla mnie trochę wyprawę. wszystkie wycieczki zorganizowane też są tam kierowane, czasem stoi się w kolejkach do przejścia, itp.

das Rabacas to zdecydowanie mniej ludzi i super widoki - idzie się po zboczu i masz piękną panoramę. my nie przeszliśmy całej, doszliśmy do wejścia do drugiego tunelu, który na mapie był baardzo długi, wiec zawróciliśmy. Ale pierwszy tunel ok, nie taki długi, a to zawsze dodatkowa atrakcja:) przechodzi się na całkiem inną stronę, u nas akurat była diametralnie inna pogoda przed i za - z mgły, weszliśmy w piękne słońce. widoczki niezapomniane, cisza i spokój. mnie takie klimaty dużo bardziej pasują dlatego mając do wyboru, zdecydowanie ta:)

jest jeszcze jedna bardzo fajna, z wielkim wodospadem na samym końcu (trzeba się wspiąć i dojść do samego wodospadu) i mini jeziorkiem, gdzie bardziej zaprawieni nawet sobie pływali;) Caldeirao Verde. tam też są tunele, ale króciuteńkie.

konto usunięte

Festiwal Kwiatów już od 5 maja 2011.
Więcej informacji tutaj.Paweł Hammer edytował(a) ten post dnia 02.05.11 o godzinie 14:31

konto usunięte

Ja polecam Tropical Garden (wejscie troche kosztuje ale warto!) oraz wycieczke na północny zachód- niezapomniane widoki! W szczególności polecam Porto Moniz.

konto usunięte

Malownicza trasa wzdłuż urwiska, opuszczonym szlakiem z Sao Vicente do Seixal. Zdjęcia mówią same za siebie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adam C. edytował(a) ten post dnia 12.10.11 o godzinie 12:26

konto usunięte

Adamie jak odnaleźć ten szlak?
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Musisz pojechać do Sao Vicente i skierować się na zachód.
Rapida tunelem odbija dalej od morza, a Antiga 101 prowadzi samym brzegiem.
Renata S.

Renata S. Licencjonowany
przewodnik na
Maderze

Stara droga jest zamknieta i w bardzo zlym stanie. Kupe kamieni i osuwisk. nawet na piechote nie polecam. Jest wiele innych ciekawych tras - a najlepiej na piechote ;-)Renata N. edytował(a) ten post dnia 24.01.13 o godzinie 19:48
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Niedaleko Sao Vicente jest levada z 800 metrowym tunelem :)
http://www.goldenline.pl/forum/1732224/czego-nie-wziel...Jacek Ochmiński edytował(a) ten post dnia 25.01.13 o godzinie 11:26
Renata S.

Renata S. Licencjonowany
przewodnik na
Maderze

jest i levada z 2300m tunelem ;-) miedzy caldeirao do inferno i faja da nogueira
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Ale zdaje się nieudostępniona turystom (z tego co wiem).
Renata S.

Renata S. Licencjonowany
przewodnik na
Maderze

Witam,
Na Maderze mamy dwa rodzaje szlakow: PR (czyli te dostepne na stronie wydzialu turystyki i zalecane turystom, poniewaz sa w bardzo dobrym stanie, czyli: linki zabezpieczajace, dobre podloze, na biezaco kontrolowane i w razie potrzeby oczyszczane (kamienie, osuwiska).
Lista tych tras znajduje sie tutaj: http://www.visitmadeira.pt/?s=menu&e=/madeira/trekking...
W razie jakichkolwiek utrudnien, informacja o zamknieciu szlaku pojawia sie na tej stronie.

I jest drugi rodzaj szlakow: nie-PR, czyli te, ktore nie znajduja sie na stronie wydzialu turystyki jako polecane, co nie oznacza, ze nie mozna po nich chodzic. Stan tych szlakow niekoniecznie jest najlepszy (brak linek, waska sciezka, szlak zarosniety, wymagajacy dobrej kondycji fizycznej). Po prostu przed wyprawa nalezy sie dowiedziec/podpytac w jakim stanie jest szlak i jaki stopien trudnosci on reprezentuje.Renata N. edytował(a) ten post dnia 25.01.13 o godzinie 15:45
Kamila  Kużaj-Karaszewsk a

Kamila
Kużaj-Karaszewsk
a
Kierownik Działu
Personalnego,
Trener, Rekruter,
Psycholog

Witam,

Planuję wybrać się na Maderę, ale zastanawiam się jaka jest tam pogoda w lutym? Może ktoś był i może się wypowiedzieć? I czy często pada?

A jeśli chodzi o trekking, to czy szlaki są dobrze oznaczone i bezpieczne? Do tej pory chodziłam tylko po naszych polskich górach i nie wiem czy to doświadczenie mi wystarczy :-)

No i ostatnie pytanie - w jaki sposób najlepiej przemieszczać się po Maderze jeśli chodzi o piesze wędrówki - autobusem? samochodem? czytałam też, że wielu turystów korzysta z taksówek.. Jeśli ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami to będę wdzięczna :-)
Renata S.

Renata S. Licencjonowany
przewodnik na
Maderze

Witam,
W tym tygodniu troche sie ochlodzilo. Mamy okolo 19 stopni ;-P
Oto link do strony portugalskiego IMGW http://www.ipma.pt/pt/otempo/prev.10dias/index.jsp?loc...
W sloncu jest cieplo, w cieniu jest chlodno. W gorach jest wiatr, wiec warto miec jakis polar (a moze i czapke) przy sobie.

Odnosnie szlakow i ich oznakowania. Turysci na samodzielne wyprawy powinni wybierac szlaki PR, czyli te polecane przez tutejszy wydzial turystyki. Sa w dobrym stanie, zabezpieczona i generalnie idzie sie wzdluz jednego kanalu/sciezki. Informacje o ewentualnych utrudnieniach/zamknieciu szlaku sa na biezaco podawane na tej stronie http://www.visitmadeira.pt/?s=menu&e=/madeira/trekking...
Wybor transportu, zalezy od wybru szlaku. Do niektorych mozna dojechac autobusem: SAM (wschod wyspy; strona dostepna tylko w j. portugalskim: http://www.sam.pt/carreiras-regulares/hor%C3%A1rios-1...., Rodoeste - zachod wyspy: http://www.rodoeste.pt/horarios.html Niestety nie wszedzie mozna wszedzie dojechac/wrocic autobusem. Rzeczywiscie mozna umowic sie z taksowkarzem na podwiezienie/odebranie z konkretnego miejsca.
Zawsze mozna skorzystac z uslug przewodnika gorskiego. Na necie/lub juz na miejscu znajdziesz wiele firm oferujacych taka usluge. Generalnie podjezdzaja pod hotel, zawoza na poczatek szlaku, przewodnik podczas wyprawy opowiada o Maderze, florze i faunie itd, i na koniec odwoza do hotelu.
Ostatnia opcja, to wynajecie samochodu. Jedyny problem, to wybor szlaku ktory zaczyna sie i konczy w tym samym miejscu.

Pozdrawiam karnawalowo :-)
r
Kamila  Kużaj-Karaszewsk a

Kamila
Kużaj-Karaszewsk
a
Kierownik Działu
Personalnego,
Trener, Rekruter,
Psycholog

Dzięki :)

Miejsce bajka - polecam wybrać się z Madeira Dreams

Następna dyskusja:

co warto zobaczyć :)

Wyślij zaproszenie do