Krystian Skiba

Krystian Skiba kreatywny właściciel

Temat: Jak z rosyjskim VAT-em przy Imporcie z Rosji. Płacę netto...

Hejka,
Powiedzcie mi na prostym przykładzie. Np chcę kupić pewne urządzenie pomiarowe za np 100 000RUB (to cena z VAT). Czy przy imporcie z Rosji płacę brutto, czy może Rosja ma VAT=0% na eksport?
Czyli w tym wypadku kupując od producenta w Rosji, płacę mu jedynie netto.

Nie mówimy oczywiście o odprawie celnej juz w Polsce - jedynie interesuje mnie, ile muszę zapłacić w Rosji za ten towar:).

Pzdr
Krystian
Galina Drozdova

Galina Drozdova Nigdy nie gaśnie
ktoś zawsze
obserwuje

Firma, która działa w Rosji, który przewozi towary za granicą, płaci cenę z VAT. Ona ma prawo do zwrotu podatku VAT zapłaconego postavschiuk od państwa. Aby to zrobić musi to napisać podanie i dostarczenia dokumentów do organów podatkowych państwa. Jeśli chcesz - mogę wysłać link do rosyjskiego prawa - w języku rosyjskim.

konto usunięte

Witam, Rosjanie ZAWSZE operują kwotami brutto. W rozliczeniach między firmami, czy w wypłacaniu pensji itd itp.
Teoretycznie istnieje mechanizm zwrotu VATu, ale w mojej ponad 20 letniej praktyce nie spotkałem się z takim przypadkiem w Rosji.
Wszystko, czego dobiły się firmy rosyjskie, to zaliczenie na poczet przyszłych należności VAT, przy czym zwykle rozłożone to jest na kilka lat.

Teoretycznie firma Rosyjska powinna sprzedać towar w kwocie NETTO, ale to tylko wtedy, jeżeli sama będzie eksporterem, t.j. będzie zarejestrowana jako uczestnik operacji importowo-eksportowych i sama będzie wyrabiać metrykę transakcji.

Generalnie licz się z tym, że zapłacisz kwotę brutto i nic nie odzyskasz. Więc walcz o rabaty...

Pozdrawiam
Tomasz Wróblewski

PS Prawo po rosyjsku to akurat kopalnia wiedzy teoretycznej, która nijak się ma do rzeczywistości...
Galina Drozdova

ktoś zawsze
obserwuje

Mam różne doświadczenia

Dla poszczególnych transakcji eksportowych jest trudna do przedstawienia wszystkich niezbędnych dokumentów. Muszę znaleźć konkretnego przypadku.

Zwykle w Rosji do zwrotu VAT pozwać do Sądu Arbitrażowego.

konto usunięte

Anne Cusick:
Mam różne doświadczenia

Dla poszczególnych transakcji eksportowych jest trudna do przedstawienia wszystkich niezbędnych dokumentów. Muszę znaleźć konkretnego przypadku.

Zwykle w Rosji do zwrotu VAT pozwać do Sądu Arbitrażowego.

Ale omawiamy przypadek polskiego przedsiębiorcy... On nie będzie występował do sądu arbitrażowego o zwrot 1800PLN

EDIT: Анна пишите по русски, гуглтранслатор глючит, однако...Tomasz Wróblewski edytował(a) ten post dnia 23.02.11 o godzinie 22:30
Galina Drozdova

ktoś zawsze
obserwuje

Спасибо, Томаш, что Вы оценили мои усилия в области перевода .

Nie wiem, czy obraschatsya kupującego do arbitrażu na powrót 18.000 PLN

Ale jeśli ma rosyjski numer VAT - może powrócić podatku - jeśli nie, to podatek będzie zwracać rosyjski sprzedającego.

Mam dobrych praktyk w rosyjskiej arbitraż w sporach podatkowych. Mogę pomóc danej osoby.

Лично для Вас, Томаш, дам любые разъяснения на русском языке - если вдруг у вас возникнут вопросы в этой области. Я прочла многие ваши комментарии, и понимаю, что вы очень мощный специалист, знаете русский рынок лучше многих русских. И все что-то из моего опыта безусловно может быть вам интересно.
Krystian Skiba

Krystian Skiba kreatywny właściciel

Czyli jednak zostaje zapłata ceny brutto. Nie ma szans aby producent w Rosji sprzedał mi to w cenie netto?

Na moim przykładzie wygląda to tak:
Producent (Rosja) sprzedaje swoim partnerom (w Rosji) ten przedmiot w cenie brutto: 85000RUB.

Jego partnerzy w Rosji sprzedają ten produkt po SRP brutto: 100 000RUB. Partnerów rosyjskich zarobek to 15000RUB.

Teraz mój przypadek:
Kupuję od producenta w cenie brutto 85000RUB. (to jest w tym momencie moja stawka netto, przy odprawie w UC (towar z poza UE)).
Doliczając np tę samą marże co przedstawiciele w Rosji to wychodzi 100000 RUB netto (nie doliczając na razie do ceny zakupy kosztów transportu oraz cła).
Czyli mój klient w Polsce ma ten towar droższy dokładnie o VAT w Polsce?
pzdr
Krystian

konto usunięte

Dokładnie tak!

Анна, мне очень интересно с Вами пообщаться, есть несколько проектов, в которых могли бы нам помочь (конечно не бескорыстно) Давайте обменяемся контактами, я в личку отправил Вам сообщение.
Galina Drozdova

ktoś zawsze
obserwuje

Спасибо, я уже ответила
Galina Drozdova

ktoś zawsze
obserwuje

Czyli jednak zostaje zapłata ceny brutto. Nie ma szans aby producent w Rosji sprzedał mi to w cenie netto?

Podatku VAT powstaje ze sprzedaży w Rosji.

Producent (Rosja) sprzedaje swoim partnerom (w Rosji) ten przedmiot w cenie brutto: 85000RUB. Jeśli mają numer VAT, jeśli firma jest zarejestrowana jako firma, która prowadzi działalność w Rosji.

W takim przypadku należy zawrzeć umowę w ten sam sposób.
Jeśli sprzedałeś towarów na eksport do Polska - możesz wrócić do organów podatkowych państwa podatek VAT 18% (16,67% kwoty brutto) - 16 670 rubli.

Jeśli nie jesteś w Rosji i nie są zarejestrowane przez organy podatkowe nie mają indentifikatsoinnogo numer identyfikacji podatkowej (INN - Numer Identyfikacji Podatkowej indywidualnych).

W takim sprzedający Twój sprzedawca (Rosji) jest eksporterem . Możesz kupić produkt, który jest sprzedawany za brutto (z VAT) 70 830 (= 85000 - 85000 * 16,67%). Jest to cena towaru wraz z podatkiem VAT 0%. Ale sprzedający musi przekazać dokumenty, które potwierdzają prawo do sprzedaży w tym 0% VAT na rzecz organów podatkowych. Jeżeli takie dokumenty nie są, sprzedający zapłaci 18% podatku VAT, 14.170 (16,67% z ceny brutto).

Wyślij zaproszenie do