Grzegorz Guździk

Grzegorz Guździk specjalista ds bhp,
instruktor karatrate

Temat: nowe ,stare karate

Czy ktoś wie, które z klubów dawnego Kyokushin przystąpiły do Shin- Kyokushin
Piotrek Kaźmierczak

Piotrek Kaźmierczak sky is the limit...

http://pzkk.pl/new/
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

jak sądzicie czy kieyś karate się zjednoczy

konto usunięte

Czy jest potrzeba zjednoczenia KARATE ?? :) Chyba nie (ponadto KARATE podobno jest tylko jedno). Moim zdaniem wystarczy jak odpowiednie organizacje będą współpracować i utrzymywać poprawne relacje. A ideałem jak dla mnie byłoby organizowanie międzystylowych zawodów/mistrzostw kumite w różnych formułach. Musiałaby powstać jednak międzystylowa komisja zatwierdzona przez większość styli, która stworzyłaby regulamin takiej rywalizacji :)Darek J. edytował(a) ten post dnia 07.02.11 o godzinie 13:52

konto usunięte

Podział jest potrzebny, aby rządzić ludźmi.
Jednakże wielu z nas nic sobie z tego nie robi. Sensei Piotr Szeligowski napisał fajną książkę o kyokushin. Nie ma na okładce oznaczeń IFK, bo jak zaznaczył autor, książka jest dla wszystkich ćwiczących kyokushin. To jest właśnie postawa godna kyokushin. Czytałem także , iż sensei Szeligowski przygotowuje grupę zawodników na Mistrzostwa Europy SHinkyokushin w Barcelonie. Czyli można?!! Skupmy się na treningach i na propagowaniu karate. Ja należę do shinkyokushin, ale co to zmienia?

konto usunięte

Karol Kopeć:
Sensei Piotr Szeligowski napisał fajną książkę o kyokushin. Nie ma na
okładce oznaczeń IFK, bo jak zaznaczył autor, książka jest dla wszystkich ćwiczących kyokushin. To jest właśnie postawa godna kyokushin.
Bardzo fajna pozycja, mam tą książkę. :)
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

czy ta ksiąrzka dostępna jest w internecie

konto usunięte

Karol Kopeć:
Podział jest potrzebny, aby rządzić ludźmi.

Trafiłeś bracie w sam sedno!
IMHO zjednoczenie przydałoby się, ale na poziomie zasad kumite sportowego. Trudne to ale nie niemożliwe obawiam się jednak, że jeszcze sporo wody upłynie w rzekach zanim osoby decydujące dojrzeją do takich zmian lub... wymrą, bo zdaje się, że ten temat ma o wiele więcej wspólnego z polityką niż z Karate - jakimkolwiek Karate.

Wieszamy psy na Rysku Muracie, a o ile się orientuje w zawodach systemu tsunami może startować kto chce. A u nas stopnie, licencje...

Na szczęście można olewać to wszystko i skupić się na mae-keage

konto usunięte

Grzegorz Guździk:
czy ta ksiąrzka dostępna jest w internecie

K s i ą ż k a jest do kupienia w merlinie:
http://www.empik.com/szukaj/produkt?author=Piotr+Szeli...Marcin K. edytował(a) ten post dnia 08.02.11 o godzinie 10:08
Michał B.

Michał B. Michał Barański

Też posiadam tą książke i szczerze polecam,takiego materiału szkoleniowego nie widziałem w formie spisanej.
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

Książki na temat karate może pisać Mas Oyoma jak żył
Grzegorz Guździk edytował(a) ten post dnia 09.02.11 o godzinie 21:42
Piotrek Kaźmierczak

Grzegorz Guździk:
Książki na temat karate może pisać Mas Oyoma jak żył
Grzegorz Guździk edytował(a) ten post dnia 09.02.11 o godzinie 21:42

pomijając to, że pomimo wyedytowania postu nadal zdanie jest, źle sformułowane, mała poprawka - Mas Oyama (nie Oyoma)
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

Mimo tego szczegółu nie uważasz ,że mam facje. Książki na temat karate mógł pisać twórca naszego stylu
Piotrek Kaźmierczak

Książki na temat karate może pisać każdy, ale będą miały one swoją wartość gdy napisze je ktoś z odpowiednim doświadczeniem, zresztą jak w każdej dziedzinie.
Nie rozumiem więc Twoich filozofii, ale ok możesz mieć swoje zdanie.
Moje poznałeś. Ze swojej strony kończę ten krótki offtop.

konto usunięte

Karate, jak już pisałem, zwykle jest systemem podrasowanym pod konkretnego mistrza, a co za tym idzie, do jego możliwości ruchowych. Potem my próbujemy dopasować to do naszych możliwości...... Karate nieodwołalnie ewoluuje w stronę sportu. Jakby Małysz był tradycjonalistą i skakał ze złączonymi nartami , to co by było? Poza tym, gdyby Mas Oyama nie zerwał z tradycją, ćwiczylibyście koledzy shotokan.......albo chińskie kempo :))))

ps.Co do tsunami - film jest taki, jaki jest, a zdarzenia z karategą opisane wcześniej są prawdziwe. Kolega zadał na początku pytanie, "dlaczego kyokushin", i moja wypowiedź mieści się w wątku. Co do Pana Murata. Zazdroszczę Mu jednego. Wspaniałego wyczucia marketingowego i stworzenia tak prężnej organizacji. Reszta bez komentarza .......
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

Żebyś my się dobrze zrozumieli nie mam nic do Senseja Piotra Szeligowskiego , który wywodzi się z Karate Kyokushin i reprezentant naszego kraju na wielu imprezach w tej dyscyplinie. Mimo to uważam, książki na temat naszego stylu mógł pisać Ms Oyama
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

Podobno mamy trzy organizacje czy to prawda?

konto usunięte

Zależy jak liczyć. IFK , Shin , Nowa organizacja shihan'a Drewniaka, Stare "krakowskie" kyokushin, Oyama , Kyokushin tradycyjne .......
Powiem Ci , że nie mogę się w tym wszystkim połapać......Karol Kopeć edytował(a) ten post dnia 25.02.11 o godzinie 15:54
Grzegorz Guździk

instruktor karatrate

Nie tylko ty.

konto usunięte

Ja wiem czy jest potrzeba aby to kontrolować ? :) Najważniejsze moim zdaniem jest trenować prawdziwe KARATE, polegające na uprzejmości, szacunku i dbałości o bezpieczeństwo (zarówno swoje jak i przeciwnika). Poza tym KARATE jest SZTUKĄ SAMOOBRONY, więc akcent powinien być położony nie na ATAK, jak to często bywa, a na OBRONĘ, co jest kluczowe przy całej filozofii KARATE... :) Co nie zmienia faktu, że czasem najlepszą OBRONĄ jest podobno ATAK, no ale załóżmy, że OBRONA jest ważniejsza i postawmy na OBRONĘ... :)Darek J. edytował(a) ten post dnia 04.03.11 o godzinie 13:12

Następna dyskusja:

Karate a dźwignie

Wyślij zaproszenie do