Temat: Interfejsy przemysłowe
Witam,
na razie jesteśmy na etapie zbierania ludzi chętnych zaangażować kawałek swojego czasu, w weekend będę zakładał konto na Goplanie (odpowiednik Basecampa), każdy zainteresowany udziałem w projekcie będzie miał swoje konto i będzie mógł wrzucać swoje pomysły, dyskutować, proponować, etc.
Na razie wyobrażam sobie kształt raportu tak (choć zapewne ulegnie to jeszcze zmianom, jestem otwarty na Wasze propozycje):
roboczy tytuł: Rynek interfejsów HMI w Polsce z perspektywy projektanta
dlaczego warto się tym zająć: Z tego powodu, ze polskie firmy przechodzą obecnie proces szybciej modernizacji, kupują coraz więcej zaawansowanych technologicznie maszyn, integrują soft klasy ERP: o dynamice sprzedaży dużo pisze serwis MSI Polska.Poza tym temat ten jest w ogóle w Polsce nie poruszany (z perspektywy projektowania).
działy raportu :
Wprowadzenie - interfejsy HMI na świecie:
trendy, sytuacja w USA i Europie Zachodniej
Przegląd polskiego rynku interfejsów HMI:
desk research, spotkania z przedstawicielami dystrybutorów typu National Instruments - pozyskanie danych bezpośrednio od nich, tutaj na pewno przydałaby się pomoc osób bardziej znających temat dlatego już rozpocząłem kontaktować się z redaktorami takich pism jak Control Engineering i serwisów branżowych
Projektowanie interfejsów HMI w Polsce:
przynajmniej jeden case study projektowy - już Maciej Lipiec pisał w tym wątku, że ma jeden case study, a na pewno w miarę postępów z raportem znajdzie się więcej osób,
Użytkownicy końcowi interfejsów HMI:
tutaj idealnie byłoby przeprowadzić badanie terenowe - hala fabryczna, rozmowy z osobami wdrażającymi HMI, kwestia szybkości obsługi maszyn z HMI w stosunku do starych rozwiązań, oszczędności kosztów, koszty przeszkolenia pracowników, integracja z resztą softu w firmie
Miejsce projektanta:
jakie kompetencje powinien mieć projektant HMI, projektanci rozwiązań konsumenckich a projektanci rozwiązań przemysłowych, współpraca projektant - inżynier, proces projektowy
To jest pomysł roboczy jeśli macie jakieś sugestie, nowe pomysły, albo uważacie, że wszystko co napisałem jest do d....to też dajcie znać ;)