Janusz
K.
Ekspert rozwoju i
przyszłości firm,
struktur, systemów
or...
Michał
Kowalski
"Promienie słońca
nie wzniecą ognia,
dopóki się ich nie
s...
Temat: Literatura - dotycząca Excela, VBA, VB
możecie coś polecić? Jakieś linki?Pozdrawiam
Tomasz Skołuda Kontroler jakości
PolecamExcel w nauce i technice. Receptury
Autor: David M. Bourg
Zawiera:
Podstawy obsługi Excela
Programowanie w języku VBA
Importowanie danych do arkuszy
Sortowanie i filtrowanie
Obliczanie przedziałów ufności
Analiza i predykcja ciągów czasowych
Regresja liniowa
Aproksymacja funkcji
Rozwiązywanie równań i układów równań
Całkowanie i różniczkowanie
Optymalizacja
Obliczenia finansowe
Tutaj ją znajdziesz i wiele innych.
Dorota
Krawczykiewicz
Logistic Manager,
Vitis Pharma Sp. z
o.o.
John Walkenbach. Biblia Excela.Dużo przykładów, które zdecydowanie objaśniają co trudniejsze zagadnienia
Dariusz
A.
Digital/ Online
marketing/ Content
marketing
Pozycja dla każdego: Metodyka 4TG na tle metodologii projektowania systemów informatycznych Tomasza Głuszkowskiego. Książka poświęcona jest zasadom budowy rozwiązań w MS Excel. Autor porównuje sposób podejścia do projektowania i budowy modeli Johna Walkenbacha oraz podejście oparte na teorii budowy systemów informatycznych. Autor prezentuje bardziej radykalne podejście do budowy rozwiązań. Wg Głuszkowskiego konieczna jest standaryzacja rozwiązań, stosowanie schematów dla potrzeb rozwiązywania typowych problemów – dlatego w książce zaprezentowane są przykłady standardowych rozwiązań, stosowanych zasad i metod.Więcej: http://4tg.pl/ksiazki.html
Oskar
Shon
Dodatki do Office
www.VBATools.pl
Excle 2003 PL. Ilustrowany przewodnikVBA dla Excela 2007 Pl. 88 praktycznych przykładów
Excel 2003 Pl. Programowanie w VBA. Vademekum profesjonalisty
Excel 2007 PL. Programowane w VBA
Inne autorstwa John Walkenbacha
Ale też na dobry materiał trafisz u kolegów:
http://www.apocotenexcel.pl/
http://www.123office.pl/
http://www.swiatexcela.pl/
No i zapraszam do mnie, gdzie znajdziesz już gotowe narzędzia i profesjonalne dodatki dla Office:
http://vbatools.pl/lista-aplikacji/
Przemysław
Szyperski
Analytical Manager,
Berlin-Chemie/Menari
ni
Szkolenie Excela i VBA numer 1 w Polsce, a do tego darmowe:http://ExcelSzkolenie.pl
lub bezpośrednio na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=R-TTkC7Pa4Q&list=PLgU2X...
Franciszek Felski Student,
Przemysław S.:
Szkolenie Excela i VBA numer 1 w Polsce, a do tego darmowe:
http://ExcelSzkolenie.pl
lub bezpośrednio na YT:
Panie Przemku
napiszę tu tak:
obejrzałem jeden film z pętlą Loop - nawet nie szczegółowo
co zwróciło moją uwagę:
1. brak wcięć - trudno się czyta (nie zachowuje reguł metodyki 4TG - brak czytelności)
2. że to znowu kolejna lekcja, która chce uczyć wszystkiego co występuje w arkuszu, a nie tego co jest potrzebne, przeglądając mogę się tylko uśmiechać,
kolejna lekcja, która mówi co można użyć a nie dlaczego i jak
już kilka lat temu skończyłem studia, na studiach uczył mnie Tomasz Głuszkowski
potem byłem u niego na obydwu Visual Basic for Excel
- trzymam się tych reguł, które on pokazał - po prostu zaufałem, uwierzyłem w to co mówi
bo jest to logiczne, zrozumiałe i daje efekty, ale ok, spróbuję wyjaśnić dlaczego...
Postaw sobie takie pytanie: po co chcemy się nauczyć VB czy Excel?
Odpowiedź:
po to, aby wiedzieć jak rozwiązywać problemy,
a nie po to, aby poznać kolejny kawałek narzędzia,
czy ktoś się może z tym nie zgodzić?
- a jeśli tak, to dlaczego się trzeba uczyć działania wszystkich pętli, ja tylko stosuję dwie (według reguł metodyki 4TG)
Dwie, które realizują wszystko co jest potrzebne (na zajęciach VB dowiedziałem się dlaczego zob. http://4tg.pl - tam jest program). Nie potrzebuję wszystkich, które są w Excelu. To samo jest w Excelu, też jest wiele rzeczy, których się nie stosuje i właśnie dlatego, co paradoksalne, można więcej osiągnąć.
Pomyśl, jeśli używasz wiele rzeczy z Excela i VB, to musisz wiele znać, nad wieloma panować.
To znaczy, że bardzo ułatwisz sobie pracę jeśli będziesz używać tylko potrzebne rzeczy.
Wtedy:
- łatwo możesz panować nad tym,
- skupisz uwagę na problemie do rozwiązania, który jest nowy,
a nie będziesz skupić uwagi nad przypominaniem sobie jak działa dane narzędzie, które w danym momencie może być użyte i czy w ogóle może być użyte (a właśnie tak jest wtedy, kiedy stosuje się dużo narzędzi, i jak raz jednym, raz drugim sposobem rozwiązuje się dany problem)
- autor metodyki 4TG zdefiniował typowe problemy i ich rozwiązania w Excelu i VB, schematy postępowania, to znaczy, że znając je łatwiej się nimi posługiwać, to powoduje skrót myślowy: jak masz określony tym problemu, to już wiesz jakim narzędziem go rozwiązać (przy wprawie jest rewelacja)
Wyobraź sobie jeszcze:
jak masz już program w Visual Basic i chcesz go poprawić, to
- jeśli w tym programie są użyte elementy z grupy ważnych, potrzebnych, znajomych (bo właśnie trzymamy się określonych reguł, to znaczy nie wszystkie rzeczy Visual Basic używamy), to zdecydowanie łatwiej taki program przeanalizować i poprawić.
- jeśli w programie są użyte różne elementy Excela czy Visual Basic, które realizują podobne funkcjonalności i jeszcze tak użyte, że trudno zrozumieć to nie jest łatwo go analizować i poprawiać
czyż nie jest to proste i logiczne?
I jeszcze to, że jak od początku będzie się uczyło takiego myślenia to się udaje. Wiem to sam po sobie, a widzę jak pracują inni w Excelu, pomagam to zmienić w firmie. Niestety ciężko się walczy ze złymi nawykami. Dlatego to co reklamujesz nie jest wysokich lotów.
Panie Przemku proszę przeczytać książkę "Metodyka 4TG na tle metodologii projektowania systemów informatycznych" Nie da się informacji z tej książki porównać z tym co pisze w swoich książkach Walkenbach. Walkenbach napisał, że jest tyle sposobów rozwiązań ilu projektantów, Wniosek jest prosty: trudno się porozumieć między tymi, którzy rzeźbią w Excelu, bo każdy ma inne wizje. I oglądając to co robią moi koledzy w pracy widzę, że faktycznie tak jest.
Walkenbach proponuje znać jak najwięcej elementów Excela, a T.Głuszkowski wręcz przeciwnie, dobrze znać te które są potrzebne, a o innych tylko wiedzieć, bo zbyt wiele rzeczy które są potrzebne - przeszkadza.
Dlatego chylę czoła przed moim nauczycielem Tomaszem Głuszkowskim, który wymyślił i opracował metodykę 4TG - spójne zasady (zasady, a nie brak zasad jak u Walkenbacha)
- zasady, które powodują wspólne reguły pracy w tym narzędziu, które jest tak powszechnie stosowanie. To jest coś co porządkuje wiedzę, ułatwia zdecydowanie pracę. Definicja typowych problemów i standardowe rozwiązania pozwalające problem rozwiązać. Poznanie takiej wiedzy merytorycznej - w jakim przypadku użyć jaki element i jak jest cenne, a nie tylko wiedzy technicznej - że dane elementy są.
Zupełnie inna jej jakość.
Miałem to szczęście i trafiłem na studiach na nauczyciela, który pokazał mi prawidłową drogę. Moja żona też. Dzięki temu jesteśmy z żoną doceniani w pracy. Tylko trzeba było poświęcić trochę czas i się nauczyć, nauczyć tego co do tej pory jest dla wielu nowością.
Niestety na studiach wielu moich kolegów narzekało na wymagania. Dziś, jak spotykam się z niektórymi z nich, którzy pracują w MS Excel, to mają już zupełnie inne zdanie, a kilku nawet było na szkoleniach z tego co było w na studiach.:) Ja tylko uzupełniłem Visual Basic, ale wybieram się na jeszcze jedno szkolenie w przyszłym roku.
To co tu piszę i czasem jeszcze będę pisał to forma podziękowania dla Tomasza Głuszkowskiego.
Panie Przemku, tak, że ta jedynka tu napisana to zupełne nieporozumienie:)
Pozdrawiam F.
Sławomir
Broda
VBA, Excel, Access,
SAP i wszystko
związane z
automatyzac...
Franciszek F.:A Pana wpis wcale nie śmierdzi kryptoreklamą na kilometr.
Przemysław S.:
Szkolenie Excela i VBA numer 1 w Polsce, a do tego darmowe:
http://ExcelSzkolenie.pl
lub bezpośrednio na YT:
Panie Przemku
napiszę tu tak:
Przemysław
Szyperski
Analytical Manager,
Berlin-Chemie/Menari
ni
Franciszek F.:
chylę czoła przed moim nauczycielem Tomaszem Głuszkowskim, (...)
Miałem to szczęście i trafiłem na studiach na nauczyciela, który pokazał mi prawidłową drogę. Moja żona też. Dzięki temu jesteśmy z żoną doceniani ...
Ubawił mnie ten post - myślałem że takie teksty to tylko w sektach.
Z moich doświadczeń wynika, że wiele osób po prostu lubi pewne sposoby rozwiązywania problemów i nie można im tego zabraniać, nawet jeśli inny sposób pozwoliłby zaoszczędzić 10% czasu, co innego zupełnie niepraktyczne metody, których należy się oduczyć.
Szkolenie jest numerem 1 w Polsce z racji swej popularności: 1,3 mln odwiedzin strony głównej od jej powstania, 1000 unikalnych użytkowników dziennie, oraz nr 1 w Google na podstawie linków / poleceń dla zapytania 'Excel Szkolenie'.
Franciszek F - postać wygląda na fikcyjną - brak zdjęcia i cv, pewnie nieznany nikomu autor reklamowanego podręcznika pisze o sobie w 3 osobie :-)
Jacek Cetnarski Data Analyst
Franciszek F.:
Miałem to szczęście i trafiłem na studiach na nauczyciela, który pokazał mi prawidłową drogę. Moja żona też. Dzięki temu jesteśmy z żoną doceniani w pracy. Tylko trzeba było poświęcić trochę czas i się nauczyć, nauczyć tego co do tej pory jest dla wielu nowością.
Niestety na studiach wielu moich kolegów narzekało na wymagania. Dziś, jak spotykam się z niektórymi z nich, którzy pracują w MS Excel, to mają już zupełnie inne zdanie, a kilku nawet było na szkoleniach z tego co było w na studiach.:)
Pozdrawiam F.
Wzruszajaca historia. Dalej jest Pan/i studentem?
Sławomir
Broda
VBA, Excel, Access,
SAP i wszystko
związane z
automatyzac...
Przemysław S.:Szkolenie jest tak popularne, że trzeba zatrudniać do jego reklamy prymitywnych klakierów.
Franciszek F.:
chylę czoła przed moim nauczycielem Tomaszem Głuszkowskim, (...)
Miałem to szczęście i trafiłem na studiach na nauczyciela, który pokazał mi prawidłową drogę. Moja żona też. Dzięki temu jesteśmy z żoną doceniani ...
Ubawił mnie ten post - myślałem że takie teksty to tylko w sektach.
Z moich doświadczeń wynika, że wiele osób po prostu lubi pewne sposoby rozwiązywania problemów i nie można im tego zabraniać, nawet jeśli inny sposób pozwoliłby zaoszczędzić 10% czasu, co innego zupełnie niepraktyczne metody, których należy się oduczyć.
Szkolenie jest numerem 1 w Polsce z racji swej popularności: 1,3 mln odwiedzin strony głównej od jej powstania, 1000 unikalnych użytkowników dziennie, oraz nr 1 w Google na podstawie linków / poleceń dla zapytania 'Excel Szkolenie'.
Franciszek F - postać wygląda na fikcyjną - brak zdjęcia i cv, pewnie nieznany nikomu autor reklamowanego podręcznika pisze o sobie w 3 osobie :-)
Grzegorz
C.
Specjalista,
Uniwersytet Śląski
Franciszek F.:
Panie Przemku
napiszę tu tak:
Jesienna odsłona "kampanii reklamowej" 4TG?
Justyna
Kasjaniuk
szkolenia, team
coaching
A może by tak jakaś merytoryczna wypowiedź zamiast przepychanek?... ;-)Czekam na konstruktywną krytykę, opinie osób które wiedzą i mają coś w tym temacie do powiedzenia. Szukam książki dla osoby zaawansowanej, sama nie mając o Excelu pojęcia. Wypowiedź o 4TG była wyczerpująca i zaciekawiła mnie, ale liczę na równie merytoryczne wypowiedzi oponentów. Ktoś podejmie wyzwanie? ;)
Pozdrawiam, przy okazji z góry dziękuję za pomoc.
Sławomir
Broda
VBA, Excel, Access,
SAP i wszystko
związane z
automatyzac...
Justyna K.:Temat dotyczył literatury, a nie reklamy pewnych firm.
A może by tak jakaś merytoryczna wypowiedź zamiast przepychanek?... ;-)
Czekam na konstruktywną krytykę, opinie osób które wiedzą i mają coś w tym temacie do powiedzenia. Szukam książki dla osoby zaawansowanej, sama nie mając o Excelu pojęcia. Wypowiedź o 4TG była wyczerpująca i zaciekawiła mnie, ale liczę na równie merytoryczne wypowiedzi oponentów. Ktoś podejmie wyzwanie? ;)
Oskar podał najlepsze pozycje.
Justyna
Kasjaniuk
szkolenia, team
coaching
dznxWitold P. CFO, MBA
Justyna K.:>
Czekam na konstruktywną krytykę, opinie osób które wiedzą i mają coś w tym temacie do powiedzenia. Szukam książki dla osoby zaawansowanej, sama nie mając o Excelu pojęcia. Wypowiedź o 4TG była wyczerpująca i zaciekawiła mnie, ale liczę na równie merytoryczne wypowiedzi oponentów. Ktoś podejmie wyzwanie? ;)
z anglojęzycznych pisanych lekkim piórem ciekawe są
Excel for Dummies i ew. VBA for Dummies
Sławomir Broda:>Pozdrawiam, przy okazji z góry dziękuję za pomoc.
>Oskar podał najlepsze pozycje.
zgadzam się