Rafał
Szybiak
Seismic Navigator,
CGGVeritas
Temat: Inwestycja w metale szlachetne - sztabki, monety, czy tez...
Jak w temacie - jestem bardzo ciekawy Waszego zdania.Jakie argumenty przemawiaja za inwestycja w fizyczne zloto i srebro (poza stopa zwrotu, bo jest to kolejny temat-rzeka - zalozmy dla uproszczenia, ze jest to generalnie zyskowna inwestycja - nie znamy przyszlosci, jednak patrzac wstecz inwestycja w zloto i srebro na dluzsza mete byla oplacalna)?
1. Odejscie od instrumentow rynku finansowego w strone namacalnej, fizycznej inwestycji w kruszec jako element dywersyfikacji (szczegolnie w przypadku jakiegos niewyobrazalnego globalnego chaosu, chociaz nawet wtedy nie jestem pewien, czy w cenie nie bedzie bardziej np. woda pitna, niz kawalek jakiegokolwiek metalu;).
2. Zabezpieczenie wartosci pieniadza w czasie - tu nieco sie podkladam, bo mialo nie byc o stopie zwrotu. Chodzi mi glownie o zabezpieczenie przed inflacja, zostawmy na bok temat, czy zloto czy srebro zdrozeje o kolejne 50% w 2011 roku;)
A jakie wady?
1. Cena - za ile jestesmy w stanie kupic? Ech, te marze handlowcow..
2. Przechowywanie - self explained.
3. Zbyt - nie jest to inwestycja bardzo plynna. Plan zamkniecia inwestycji powinien byc dobrze przemyslany.
Zloto i srebro "papierowe" - certyfikaty RCS i akcje spolek wydobywczych. Argumenty "za":
Wszystko to, co wymienilem jako wady inwestycji w fizyczne zloto jest tu zaleta - rynkowa cena, odchodzi nam problem przechowywania i rynku zbytu - badziej plynna inwestycja.
Argumenty "przeciw":
1. Mozliwosci wyboru. Akcje spolek wydobywczych - nie szukajac szczegolnie, poza KGHMem nie przychodzi mi do glowy zadna polska spolka, ktorej wycena moglaby byc powiazana z cena metali szlachetnych. Czyli na rynku polskim wyboru wielkiego nie ma. ETFy - na rynku polskim ETFow zwiazanych z metalamis zlachetnymi nie ma.
2. Certyfikaty - nie maja pokrycia w fizycznym zlocie, nasladuja jedynie zmiany cen - patrz argument nr 1 "za" inwestycja w fizyczny kruszec.
3. Plynnosc. To od moderatora "widzi-mi-sie" lub checi nabycia certyfikatu przez inna osobe zalezy, czy to sprzedamy.
Poki co to mi przychodzi do glowy. A co Wy o tym sadzicie?
EDIT: http://www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html/218...
Troche ogolne, ale w miare rozsadne podsumowanie sposobow inwestycji w zloto (rowniez da sie to odniesc do srebra).Rafał Szybiak edytował(a) ten post dnia 14.01.11 o godzinie 05:56