Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...
Mariusz
K.
Wolny Strzelec oraz
Stowarzyszenie
Klientów
Indywidualnych
Temat: Swiat bez narzekania
Bardzo dobre. Przyłączam się do akcji "zero narzekania" :)konto usunięte
Trochę już tak mam, ale jeszcze nie do końca :)Pomysł fajny :))
Monika
Cichoń
zachwycam się
światem
Podoba mi się. Chętnie sie przyłączę
Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...
jak wam idzie....
Monika
Cichoń
zachwycam się
światem
Jeżeli chodzi o mnie, to efekty są bardzo owocne. Uważam, że nie jest istotne ile razy w tym czasie "narzeknęłam" sobie, chociaż i tu są postępy bo wczoraj skasowałam 8 razy, a dzisiaj tylko dwa. Cenne wydają mi się "skutki uboczne":Z większą uwagą obserwuję swoje myśli, wiem, że ta czujność jest ważna, żeby nie zaczynać od nowa projektu. Dzięki temu kilka gwałtownych, syczących, bluzgających myśli dostrzegłam zanim mnie wciągnęły na dobre i świadomie z nich zrezygnowałam. Czułam naprawdę duże zadowolenie. Nie musiałam się powstrzymywać, tłumić uczuć itp. Po prostu pilnuję tego co się we mnie dzieje i mam pełna moją akceptację i zgodę na ostrzeganie siebie przed własnym narzekaniem, krytyką i obmawianiem innychMonika Cichoń edytował(a) ten post dnia 12.04.11 o godzinie 19:55
Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...
własnie...i od tego momentu zaczynamy życ świadomie..to jet pieknekonto usunięte
Ja to stosuje juz od jakiegos czasu-nie dzieki temu filmikowi-nawet nie pamietam dzieki czemu(pewnie Tolle :P), ale pozwolilam sobie na obserwacje moich emocji, pozwolilam im byc i powiem Wam,ze ta ciagla obecnosc, obserwacja doprowadzila w sposob naturalny do potrzeby eliminacji narzekania, plotkowania, przebywania z innymi, ktorzy tak sie zachowuja ( niestety nikt nie jest od tego wolny :P). Zdarza mi sie wylaczc kiedy ktos paple albo narzeka -ma taka potrzebe a ja nie moge sie odwrocic plecami - staram sie zmienic sytuacje na pozytywna i tyle. Czuje spokoj w sobie choc wiele mogloby sie jeszcze zmienic-ale mam taka "olewke" dziwna, ktora daje mi poczucie blogosci :DDDNie potrafilabym jednak wyrzucic wszystkich narzekan-tych najmniejszych, podanych w tym filmie...tego jeszcze nie potrafie-musze sobie ulzyc czasem :)) i jestem ok :)
konto usunięte
męczy mnie ciągłe narzekanie. Mam wrażenie, że niektórym osobom podoba sie taka postawa: im gorzej, tym lepiej. Wręcz licytacja o to, komu jest bardziej źle. Jakis czas temu, gdy zachorowałam na raka, postanowiłam nie narzekać... przecież Wszystko moze być takie fajne."Mając siłę na narzekanie, masz również siłę na walkę o lepsze!"
Monika
Cichoń
zachwycam się
światem
Myślę, że często narzekamy z przyzwyczajenia. Np: dla rozpoczęcia czy podtrzymania rozmowy mówimy: ale dzisiaj zimno- okropne, albo ojej bardzo źle się dzisiaj czuję, repertuar jest zresztą dużo większy. Używany takich stwierdzeń, żeby nawiązać kontakt z drugim człowiekiem. Nauczyliśmy się takiego zachowania i stosujemy narzekanie jako formę grzecznościowej wymiany zdań.Potrzebny jest nam zestaw pozytywnych wypowiedzi i tematów do stosowania na codzień.
Bardzo łatwo jest dołączyć do narzekania innych, ale inni, nawet jeżeli zaczęli już narzekać, kiedy słyszą pozytywną odpowiedź, to zazwyczaj tez mówią coś miłego.
Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...
często narzekamy także dlatego,że nie wypada w naszej mentalności być zadowolonym,osoba taka,często postrzegana jest jako zarozumiała,nieuczciwa,inna...wszystko zalezy od środwiska w jakim przyszło nam zyc i czy stac nas na to byc sobą..
Elżbieta
Buszkiewicz
możemy zmienić tylko
siebie...
Właśnie - czy jest nas stać? Dobre pytanie :))Stosowanie w życiu zasady wdzięczności za wszystko co się wydarza dodaje sił.
To naprawdę działa . A odziaływanie na srodowisko i wzbogacanie życia innych to zapewne coś nowego czasem. Zmiana jednak warta zastanowienia i podjęcie tego wyzwania. Zapewne ważny jest sposób w jaki to zrobimy, :))