konto usunięte

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

przypomnijcie co to są kopalnioki ?
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Cukierki do ssania o czarnym kolorze.

Obrazek


Obrazek

konto usunięte

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

czy one są o smaku anyżu ? bo jakoś tak mi się kojarzą
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Tak, anyżkowe. Bardo podobnego smaku i koloru są czeskie cukierki (bonbóny) "hašlerky". Czeska nazwa jednak nie ma nic wspólnego z kopalniami, cukierki otrzymały nazwę na cześć przedwojennego popularnego pieśniarza i aktora Karela Hašlera, piosenki jego autorstwa nazywano również "hašlerkami". Będę musiał kupić paczkę kopalnioków i hašlerek i skosztować, czy się smakiem różnią.

konto usunięte

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Luděk V.:
Asia J.:
a pamiętacie kopalnioki? jeśli już o bombonach mowa...;)

Dlaczego stosujesz czas przeszły? W niedzielę je kupiłem w Silesii przy stoisku, gdzie robią soki owocowe.

bo dawno ich nie widziałam nigdzie. Ale widzę, że muszę sie rozglądać :)

Widzę, że nie tylko ja jestem fanką tych cukierków :)))

konto usunięte

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Pamietam, kiedyś, kiedyś jak moja babcia je kupowała. Były one w sprzedaży na wagę, przynosiła je do domu w szarej,papierowej torbie takie posklejane... a jak dłużej leżały w kuchni (w cieple) to jeszcze bardziej były posklejane, ehh cięzko się je jadło, ale i tak były dobre
Tomasz W.

Tomasz W. handlowiec,
specjalista ds
bezpieczeństwa; od
wyzwania do...

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

konkurs "Najsłodszy regionalny przepis świąteczny" - http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,110383.html
Slonskie górą?
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Luděk V.:
Tak, anyżkowe. Bardo podobnego smaku i koloru są czeskie cukierki (bonbóny) "hašlerky". Będę musiał kupić paczkę kopalnioków i hašlerek i skosztować, czy

Kupilem wczoraj w Pradze paczke hašlerek, wiec mozemy zorganizowac spotkanie i skosztowac kopalnioki i hašlerki, czy sie roznia smakiem.
Tomasz W.

Tomasz W. handlowiec,
specjalista ds
bezpieczeństwa; od
wyzwania do...

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)


Obrazek

Zrób sobie 40 pączków

1 kg mąki tortowej
5 jaj
5 żółtek
szczypta soli
4 duże garście cukru
0,5 kostki margaryny
10 dkg drożdży
0,5
l mleka
2 łyżki spirytusu lub octu 10%
1 cukier waniliowy
litr oleju
Rozczyn: drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Przepis na kreple
Pulchny, drożdżowy kołocz ze můnki pszynnyj we ksztołće źdźebko plaskatyj kugle. Nojczyńśćij filůngůma kreplůw sům kůnfitury, dżym abo uowoce, nale tyż likwor, puding, szlagzana lebo ańi kyjza. Kreple sům smażůne na farba ćymno-złoto, na głymbokym feće - ze tustygo abo z uolyju, dowńij tyż na maśle.

Jako fertich je uůn zauobycz lukrowany abo uobsuty cukrym pudrym, idźe go tyż posuć kandy-zowanům skůrkům apluziny abo poloć szekuladům.

dzieki http://www.dziennikzachodni.pl/fakty24/375105,tlusty-c...Tomasz W. edytował(a) ten post dnia 03.03.11 o godzinie 11:07
Tomasz W.

Tomasz W. handlowiec,
specjalista ds
bezpieczeństwa; od
wyzwania do...

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)


Obrazek

http://pitraszenie.tnb.pl/viewpage.php?page_id=1
Tomasz W.

Tomasz W. handlowiec,
specjalista ds
bezpieczeństwa; od
wyzwania do...

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Święto Krupnioka - Nikiszowiec
28 maja 2011
http://www.goldenline.pl/spotkanie/swieto-krupnioka-ni...
Tomasz W.

Tomasz W. handlowiec,
specjalista ds
bezpieczeństwa; od
wyzwania do...

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Kołocz pod ochroną prawa Unii ;)
pierwszy produkt, który Wspólnota Europejska uznała za charakterystyczny dla Śląska. Od wczoraj tylko pieczone według tradycyjnej receptury wypieki będą mogły nosić nazwę kołocza śląskiego


Obrazek

http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,10015842,Kolocz_c...
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Szczerze mówiąc, nie rozumiem. U nas takie kołacze są powszechne i mówimy na nie po prostu "koláč" (bez przymiotnika "śląski/slezský"). Takie kołacze są może rarytasem w Polsce (oprócz Śląska), ale nie w Czechach, na Morawach i czeski Śląsku.

http://www.google.com/search?hl=cs&sout=1&biw=1280&bih...
Tomasz W.

Tomasz W. handlowiec,
specjalista ds
bezpieczeństwa; od
wyzwania do...

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

KŌNOPIŎTKA

Zupa na Wilijŏ, kerŏ warzi sie ze siymiyniŏ kōnopnego i keryj gorsko-słōny smak niy przipōminŏ niczego inkszego. Jedyne prawe ôryginalne danie kuchni ślōnskij.
SKŁŎDNIKI:
Siymie kōnopne trocha tak na ôko, ale wiela, woda, cybula, sōl, korzynie, ziylynina jak na rosōł.
ZRYCHTOWANIE:
Siymie zalywŏ sie wodōm i tŏplŏ. Dugo. Potym trza warzić pŏra godzin, aże ôbtyngnie i napyncznieje. Dalij trza to wyklupać. Biere sie drzywiany tuczek albo cosik inszego podanego i trzaskŏ uwarzōne siymie w gŏrku. Potym ze ôbtrzaskanego ôdsōnczŏ sie mlyczko bez gaza, do nowego gŏrka. A co ôstanie zaś sie tucze i zaś przesōnczŏ bez gaza. I juzać tucze i juzaś przesōnczŏ. Jeźli sōm żeście już fest zmachane
i wydŏwŏ sie wōm, co wytukliście już milijōn rŏzōw, a odsōnczyli już ze dwa milijōny, to znŏczy, co sōm żeście może w pōłowie roboty. Nŏjważniyjsze, coby czŏrne łupinki ziŏrek ôstały we jednym miejscu, a szaro-biŏłe mlyczko we drugim. I niy bydzie ańfach, wielgŏ czyńść synsu kōnopiŏtki polygŏ na tym, co niy ma ańfach. Do szarobiŏłego mlyczka dodŏwŏ sie dalij: soli, korzyni i warzi sie w nim pociachanŏ cybula i ziylynina. Ziylynina sie wyciōngŏ, cybula już ôstŏwŏ. I fertich. Zupōm zalywŏ sie kupki krupōw pogańskich na talyrzach.

MAKŌWKI

SKŁŎDNIKI:
Pōł fōnta maku, 2-3 czyrstwe żyłmy, 1 liter zawarzōnej wody, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 1 tytka cukru wanilijowego, 2 łyżki roztopiōnego masła, szklōnka pōmlōnych ôrzechōw włoskich, szklōnka pōmlōnych ôrzechow lyskowych, pōł szklōnki pōmlōnych mandlōw, pōł szklōnki rozynkōw.
ZRYCHTOWANIE:
Bakalie trzimać kole 1 godziny we wrzōntku, potym ôdcedzić. Mak zalŏ wrzōncōm wodōm, wciepnōń cuker a miōd, uwarzić. Żymły pokrajać we plastry, położyć piyrszŏ szichta we wcześnij narychtowanyj misce. Zalŏ makiym tak, coby zakrōł trocha kōncki żymłōw. Posypać bakaliōma. Szichty ukłŏdać aże do kōńca miski abo skłŏdnikŏw. Wrazić do kilszranku i trzimać bez cołkŏ noc.

MOCZKA

SKŁŎDNIKI:
22 litry wody, 200 g piernika, 300 g rozynkōw (jasne, ciymne, sułtańske), 100 g suszonych śliwkōw, 150 g ôrzechōw włoskich, 150 g mandlōw, 150 g suszonych moreli, 200 g gorzkij szekulady, pōl litra kōmpotu truskawkowego abo ze śliwkōw wyngierkōw, pōł litra kōmpotu z wieprzkōw, 1 cuker wanilijowy, sok z pōł cytrōny.
ZRYCHTOWANIE:
Dziyń przed Wilijōm pokrŏ piernik w kostka i potōnkać w zawarzōnej, ôstudzōnejwodzie. We Wilijŏ rano zawarzić piernik, dodać posiekane ôwoce i ôrzechy, fyrlać w czasie warzyniŏ. Na kōniyc warzyniŏ dodać szekulada i mandle. Narychtować zasmażka z masła i mōnki pszynnyj
i dodać do moczki. Na sōm kōniyc dolŏ kōmpoty i sok z cytrōny. Trzimać w ôziōmbniyntym miejscu, podŏwać na zimno.

FISZ-ZŌUZA

SKŁŎDNIKI:
2 gowy kapra, 2 ôgōny kapra, 1 petersyla, 1 markew, 1 zeler, 1 cybula, piernik do ryby, 250 g śmietōny kwaśnyj 18%, 100 g rozynkōw, 1 tytka płatkōw mandlōw, 2 laski kōrzicy, 1 łyżka stōłowŏ mōnki, 1cytrōna, sōl, cuker.
ZRYCHTOWANIE:
Warzimy ôsōlōny aufgus ze ryby i ziylyniny, potym cedzymy. Piernik tōnkōmy w wodzie, mlyku abo piwie, dodŏwŏmy do aufgusu. Do wszyjskego dodŏwŏmy rozynki, płatki mandlōw i dwa kōnski kōrzicy. Na kōńcu zalywōmy śmietōnōm rozfyrlanōm z łyżkōm stołowōm mōnki. Doprŏwiōmy cytrōnōm a cukrym do smaku.


http://www.nowagazetaslaska.eu/ostatnie-sowo/70-histor...
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

Tłumaczę teraz na temat śląskiej Wigilii. I mam pytanie na temat moczki. Wg Wikipedii jako środek "moczący" stosowano dawniej wywar jarzynowy, z karpich łbów, ciemne piwo, "dziś w wielu domach robi się go bez dodawania piwa, a z owoców oraz kompotów tak aby moczka była słodka".

Jaki płyn do moczki stosujecie wy?Luděk V. edytował(a) ten post dnia 02.12.11 o godzinie 19:24

konto usunięte

Temat: Kołocz i wodzionka - kącik kulinarny (pogodejcie sie)

U mie w doma sie moczki nie robi. Jo robia makówki. Ale ojciec mi godali, że do moczki był wywar z gów od karpi, wiym, że dowali piernik i bakalie. Nigdy tego żech nie jodł.

A makówki robia na mlyku i ze sucharkami. Lepsze ale cza gibci zjeśc bo mlyko skiśnie. Teoretycznie jak sie wszystko z godzina poważy to nawet na mlyku powinny od wiliji do nowego roku styknoć. Ale u nos, farona, na św. Szczepona już braknie :-)Piotr S. edytował(a) ten post dnia 05.12.11 o godzinie 11:07

Następna dyskusja:

Gizdy Karliki Pierony Elwry...




Wyślij zaproszenie do