Marcin
Bielicki
Doradca
Inwestycyjny, Makler
Papierów
Wartościowych
Temat: Zadania z egzaminu maklerskiego
Hugo Bols:
Marcin Bielicki:
Tadeusz Kołakowski:
Karol BB:po raz pierwszy widzę treść tego sławnego już zadania- współczuję tym którzy stanęli przed dylematem udzielenia odpowiedzi
Jak tradycja nakazuję zacznę wątek odwołań :P
Osiągnąłem wynik 157 pkt. Potrzeba tylko 1 zadnie które zrobiłem źle abym znalazł się w grupie szczęśliwców. Znalazłem takie:
Linia rynku PW SML została wyznaczona w oparciu o stopę zwrotu z portfela rynkowego w wysokości 37.5% oraz stopę zwrotu z aktywów wolnych od ryzyka w wysokości 6.2 %. Beta 1.22 zaś oczekiwana stopa zwrotu z akcji X obliczona na podstawie analizy fundamentalnej, wynosi 44.4%.Porównując oczekiwaną stopę zwrotu z akcji X z linią SML prawdą jest, że:
A.akcje X są prawidłowo wycenione
B.akcje X są niedowartościowane
C.akcje X są przewartościowane
D.akcje X powinny mieć współczynnik beta równy 1
Jak wszyscy już wiemy oczekiwana stopa zwrotu wychodzi 44.386% więc ja udzieliłem odpowiedzi B ale niestety dostałem punkt ujemny :(
co do grupy trzeciej to wiem że na forum investstock ktoś pisał że miał 3 zetasaw(nawet chyba wypisał odpowiedzi)
Ja zaznaczyłem A, jako że różnica była do zaokrąglenia i nie miałem żadnego dylematu. Poza tym jeśli nawet nie byłyby dobrze wycenione, to byłyby PRZEWARTOŚCIOWANE a nie niedowartościowane - cena jest za wysoka w stosunku do stopy zwrotu.
Ale trzymam kciuki za 158 maklera :-)Marcin Bielicki edytował(a) ten post dnia 24.03.10 o godzinie 15:58
Dlaczego znowu przewartościowane?:) Jeśli przy tym samym stopniu ryzyka osiągasz więcej dochodu to źle?:) Pozdr
Jeszcze raz spojrzałem na zadanie i faktycznie zgadza się, jeśli zakładamy, że akcje nie są wycenione prawidłowo, to powinny być niedowartościowane - przestawiły mi się po prostu stopy zwrotu. Przepraszam :-)