Wojciech Szymulański Software Developer
Temat: Na co komu certyfikat(y) RedHat'a?
Od pewnego czasu nurtuje mnie ww. pytanie, certyfikaty słono kosztują a co otrzymujemy w zamian?Dlatego postanowiłem wrzucić kilka pytań na grupę administratorów. Mam nadzieję, że znajdą się admini posiadający certyfikat(y) RH i jednocześnie chętni udzielić odpowiedzi na poniższe pytania.
1. Komu mogą przydać się certyfikaty RedHat'a?
Z mojego doświadczenia zawodowego na Polskim rynku pracy wynika, że pracodawca nie zwraca uwagi na posiadane przez kandydata tytuły czy certyfikaty. Ani razu nikt nie sprawdził mojego dyplomu (mgr. inż. informatyk), ani nie pytał o certyfikaty.
Rozmowy kwalifikacyjne kończą się na testach przygotowanych przez team pracujący w danej firmie i na tej podstawie podejmowana jest decyzja czy potrafię X, czy też nie.
Więc na co mi certyfikaty RedHat'a? jeśli Polska rzeczywistość jest taka a nie inna.
2. Kto zdobywa certyfikaty RH?
Z cennika wynika, że zdobycie certyfikatu może słono kosztować - średnio 3k PLN co jest równoważne średniemu miesięcznemu wynagrodzeniu (netto) programisty w Polsce.
A przejścia całej ścieżki (od technika do architekta) kosztuje zapewne roczną pensję programisty w Polsce.
Dlatego interesuje mnie kto właściwie zdobywa certyfikaty RedHat'a?
4. Czy certyfikaty RH trzeba odnawiać z czasem?
Wiadomo technika idzie do przodu, więc rozsądnym wydawałoby się odnowić certyfikat co jakiś czas. Czy tak faktycznie jest, że certyfikat może wygasnąć/stracić ważność z czasem?
5. Jak pracodawca może sprawdzić czy kandydat faktycznie posiada certyfikat RH?
Widziałem w sieci papierowe wersje certyfikatów, gdzieś przeczytałem, że RH posiada stronę www, na której można sprawdzić autentyczność certyfikatu.
6. Czy opłatę za zrobienie certyfikatu można wliczyć w koszta prowadzenia działalności gospodarczej?
Kwestia interesująca ludzi legalnie prowadzących DG. Swoją drogą wiem, że na przykład w ramach realizacji projektów dofinansowanych ze środków unijnych (POIG Dz. 8.X) można zaliczyć do kosztów kwalifikowanych opłaty za doradztwo i szkolenia. Jednak czy administrator komputerowy prowadzący DG polegającą na outsourcingu usług administracyjnych może zaliczyć koszt zdobycia certyfikatu w koszta uzyskania przychodu ?
Pozdrawiam wszystkich i liczę na szczere przemyślenia.