Temat: Pudełko programu SZYBKIE CZYTANIE 2 pod ocenę

Witam serdecznie.
Ponownie chciałabym zachęcić Was do komentowania pudełka programu z serii Akademia Umysłu. Tym razem Szybkie Czytanie 2. Co o nim myślicie? Załączam dzisiaj pudełka wszystkich trzech programów. Dobrze jest spojrzeć na nie całościowo.

Oczywiście najciekawsze opinie (negatywne jak i pozytywne) zostaną nagrodzone, 6 grudnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Michał Z.

Michał Z. jestem kontent

Joanna Przemyślańska:
Witam serdecznie.
Ponownie chciałabym zachęcić Was do komentowania pudełka programu z serii Akademia Umysłu. Tym razem Szybkie Czytanie 2. Co o nim myślicie? Załączam dzisiaj pudełka wszystkich trzech programów. Dobrze jest spojrzeć na nie całościowo.
(...)

Podoba mi się. Zastanowiłbym się jednak nad mottem Idealne w każdym wieku - może by tak spróbować stworzyć motto odnoszące się do konkretnego produktu. Bo póki co wygląda na to, że Idealne w każdym wieku ma być raczej mottem marki, nie produktu. A poprzez konsekwentny układ graficzny na opakowaniach marka w tym przypadku może być bezpieczna i bronić się sama.
Poza treścią hasła nie mogę się do niczego przyczepić.

Jeszcze jedno skojarzenie, odnośnie do tyłu opakowania. Przypomina mi to okładki gier i programów edukacyjnych z końca lat dziewięćdziesiątych, kiedy to dostałem pierwszy komputer i jak poparzony biegałem po sklepach z takimi aplikacjami :) Pamiętam, że każda gra, program etc pakowane były w takie duże pudła, a z tyłu zawsze było nakićkane mnóstwo informacji. Ale właśnie mimo to - tył Waszej okładki kojarzy mi się z czymś bardzo miłym.
Piotr Ratajczak

Piotr Ratajczak "Nie ma nic bardziej
żałosnego od
niespełnionych
marzeń"

Michał Z.:
Jeszcze jedno skojarzenie, odnośnie do tyłu opakowania. Przypomina mi to okładki gier i programów edukacyjnych z końca lat dziewięćdziesiątych, kiedy to dostałem pierwszy komputer i jak poparzony biegałem po sklepach z takimi aplikacjami :) Pamiętam, że każda gra, program etc pakowane były w takie duże pudła, a z tyłu zawsze było nakićkane mnóstwo informacji.

I to nie każdemu miło się kojarzy... dla mnie, powiedzmy "zwykłego klienta" jednak za dużo informacji z tyłu pudełka. Konkrety powinny być. Przód - Ok.
Michał Z.

Michał Z. jestem kontent

Piotr Ratajczak:
I to nie każdemu miło się kojarzy... dla mnie, powiedzmy "zwykłego klienta" jednak za dużo informacji z tyłu pudełka. Konkrety powinny być. Przód - Ok.

Ile ludzi, tyle zdań :) Ja wyraziłem swoje, Ty swoje - a i tak znajdzie się dziesięć tysięcy innych osób, które będą miały odmienne od naszych skojarzenia. Nie sposób nawet próbować uogólnić, niestety. Tak czy inaczej na korzyć przodu jest już dwa do zera ;)

konto usunięte

Patrząc ze swojej, absolutnie subiektywnej, perspektywy, myślę, że projekt pudełek jest bardzo trafiony. Opakowanie (szczególnie w sklepie samoobsługowym typu empik) musi zastępować sprzedawcę, to znaczy z jednej strony zachęcić do przyjrzenia się produktowi, a następnie odpowiedzieć na bardziej szczegółowe pytania.

Biorąc pod uwagę trzy pudełka, podoba mi się spójna szata graficzna - z daleka widać, że produkty należą do jednej rodziny. W przypadku wprowadzania nowych produktów do oferty, klient łatwiej go sobie przyswoi - to oczywiste.

Jeśli chodzi o przód, to nic bym nie zmieniał. Główne ilustracje są przejrzyste i ciekawie pomyślane. Zdecydowanie zachęcają do sięgnięcia po pudełko. I to jest jego najważniejsza funkcja.

Tył pudełka, w mojej opinii, powinien być bardzo treściwy. Zaciekawił mnie produkt, ale z przodu pudełka nie dowiem się, czym dokładnie jest. To ma mi wyjaśnić materiał zamieszczony z tyłu. Trudno mi się odnieść do tego, co tam jest napisane konkretnie, bo zdjęcie jest zbyt małe, ale ja oczekiwałbym krótkiego opisu programu (ogólna idea); elementy, z jakich się składa (program/nagrania audio/video); KORZYŚCI, jakie odniesie klient, kupując ten produkt;minimalne wymagania sprzętowe dla uruchomienia programu; być może jakieś pozytywne opinie z prasy/od użytkowników. Osobiście nie kupiłbym produktu, który nie jest szczegółowo opisany.

Michał napisał, że można by zastanowić się nad jakimś unikalnym sloganem dla każdego produktu. Ja się nie zgodzę. Klient codziennie jest bombardowany setkami przekazów reklamowych. Żeby być kojarzonym, należy wtłaczać klientowi do głowy jedną myśl. Myśl na tyle unikalną, żeby widząc kolejny produkt z oferty firmy, traktował go jako coś znajomego. Pozostaje pytanie, czy ów slogan/hasło jest tym idealnym. Ale to chyba pytanie na inny wątek;)
Ania P.

Ania P. Web and Information
Design

nie wiem, co to so te dwójki. Druga wersja? Do kwadratu?

duzo tekstu z tylu moze byc, ale nie takim ciurkiem, najwazniejsze info jakims wiekszym fontem.

czy pudelko zacheci do siegniecia czy nie - nie wiem, trzebaby zobaczyc nie na bialym tle tylko w otoczeniu pudelek konkurencyjnych.

mnie te obrazki az tak nie przekonuja. Jest tu potencjal, bo z grubsza przynajmniej miedzy soba wyraznie pokazuja, ktory program jest od czego, ale przekazuja jakas straszna informacje.

Na razie pokazuja klienta, ktory ma wch*jrzeczy na glowie ktorych nie jest w stanie uporzadkowac, burdel z literek we łbie (zapewne spowodowany szybkim, acz bezmyslnym czytaniem), a w dodatku jest potencjalna ofiara jakichs ludzi, ktorzy koncentruja sie na nim jako na swoim celu (voodoo? bombardowanie informacjami?). A chyba mialo byc calkiem na odwrot? programy mu maja zdjac rzeczy z glowy, zamiast dowalac?Ania P. edytował(a) ten post dnia 30.11.10 o godzinie 06:17
Michał Z.

Michał Z. jestem kontent

Ania P.:

To akurat uważam za genialne - z tego, co zdążyłem się zorientować, jest to jakaś forma kontynuacji programu. Ale nawet jeżeli tak by nie było - fajny pomysł.
(...)
Na razie pokazuja klienta, ktory ma wch*jrzeczy na glowie ktorych nie jest w stanie uporzadkowac, burdel z literek we łbie (zapewne spowodowany szybkim, acz bezmyslnym czytaniem), a w dodatku jest potencjalna ofiara jakichs ludzi, ktorzy koncentruja sie na nim jako na swoim celu (voodoo? bombardowanie informacjami?). A chyba mialo byc calkiem na odwrot? programy mu maja zdjac rzeczy z glowy, zamiast dowalac?Ania P. edytował(a) ten post dnia 30.11.10 o godzinie 06:17

Tak, tylko zauważ, że przód opakowania ma minimum informacji i niezły projekt, który ma zwrócić uwagę, zachęcić do sięgnięcia. Z kolei tylna ścianka pełni funkcję informatora i rozwiewacza wątpliwości ;) Podejrzewam, że o to właśnie chodziło :)
Ania P.

Design

Michał Z.:
Ania P.:

To akurat uważam za genialne - z tego, co zdążyłem się zorientować, jest to jakaś forma kontynuacji programu. Ale nawet jeżeli tak by nie było - fajny pomysł.

no skoro trzeba "sie zorientować", żeby wiedzieć, do czego się ta dwójka odnosi, to pomysł może i zabawny, ale niejednoznaczny. Ja calkiem serio przeczytalam to jako "koncentracja do kwadratu".
Tak, tylko zauważ, że przód opakowania ma minimum informacji i niezły projekt, który ma zwrócić uwagę, zachęcić do sięgnięcia.

Czy zwróci uwagę, czy nie, to można powiedzieć jak się go zobaczy na półce między konkurencyjnymi projektami. Mojej uwagi absolutnie nie zwraca, mozedlatego, ze za duz sie naogladalam ilustracji ze stockow i jest dla mnie "jedna z kolejnych".

naprawde sie ta okladka wyroznia?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy zachęci - mnie najnormalniej odrzuca zwarty w niej przekaz. Da się zrobić ilustracje oparta na tej samej idei lepiej. (da sie tez, oczywiscie, duzo gorzej - na pewno spora zaleta tych okladek jest to, ze sa spojne, konsekwentne, bez przeladowania szczegolami i ozdobnikami, strony estetycznej sie nie czepiam, tylko przekazu). Może ja już jestem stara i przeładowana informacjami, Nie interesuje mnie bezrefleksyjne wyczytanie "wszystkiego czarnego" (czy żółtego) z książek, a to właśnie sugeruje ilustracja - wrzuc sobie latająco całą książkę do głowy a potem się martw co z tym info zrobic (czy nawet - a jakim języku ona właściwie byla i czy go w ogóle znasz, bo wleciały ci same luźne literki). Jest to moje subiektywne odczucie, no ale w końcu konsumenci się posługują subiektywnymi odczuciami. Być może to kwestia wieku - kiedyś temu też byłam zafascynowana szybkim czytaniem i wchłanianiem jak największej ilości informacji i tak dalej, byłam w stanie przeczytac 700 stron dramatów Becketta w jeden dzień, tylko co z tego? Teraz mnie interesuje jej odfiltrowanie. Pudełko się reklamuje, że to produkt idealny dla każdego wieku, ale nie do każdej grupy wiekowej IMO trafi.

Z kolei tylna ścianka pełni funkcję informatora i
rozwiewacza wątpliwości ;) Podejrzewam, że o to właśnie chodziło :)

tak, ale wygląda jak strona z ogloszeniami drobnymi, przynajmniej na tym zdjęciu, nie widać, żeby tam łatwo bylo wyłuskać informacje najważniejsze dla uzytkowników - a bierz pod uwagę, że użytkownik może wziąc do ręki i piętnaście różnych pudeł próbując je porównać.Ania P. edytował(a) ten post dnia 01.12.10 o godzinie 14:30
Michał Z.

Michał Z. jestem kontent

Ania P.:
no skoro trzeba "sie zorientować", żeby wiedzieć, do czego się ta dwójka odnosi, to pomysł może i zabawny, ale niejednoznaczny. Ja calkiem serio przeczytalam to jako "koncentracja do kwadratu".

Właśnie ujęłaś istotę tego, co uważam za doskonałe w tym przypadku :) Niejednoznaczność tej dwójki pozwala zwrócić uwagę osób, które nie znają pierwszej części programu. Zarówno interpretacja dwójki jako kontynuacji serii jak i jako produktu przyspieszającego "do kwadratu" czytanie są poprawne i w żaden sposób nie kłócą się ze sobą. Tym samym ta magiczna dwójka celuje w klientów tak dotychczasowych, jak i nowych.
Czy zwróci uwagę, czy nie, to można powiedzieć jak się go zobaczy na półce między konkurencyjnymi projektami. Mojej uwagi absolutnie nie zwraca, mozedlatego, ze za duz sie naogladalam ilustracji ze stockow i jest dla mnie "jedna z kolejnych".

Tu się zgadzam - czy zwróci uwagę, wyjdzie w tzw. praniu. Ale to też ma być jej głównym zadaniem.
(...) Może ja już jestem stara i przeładowana informacjami, Nie interesuje mnie bezrefleksyjne wyczytanie "wszystkiego czarnego" (czy żółtego) z książek, a to właśnie sugeruje ilustracja - wrzuc sobie latająco całą książkę do głowy a potem się martw co z tym info zrobic (czy nawet - a jakim języku ona właściwie byla i czy go w ogóle znasz, bo wleciały ci same luźne literki).

OK, to racja - tylko produkt ma pomóc w nauce szybkiego czytania, a nie rozumienia czytanego tekstu.
tak, ale wygląda jak strona z ogloszeniami drobnymi, przynajmniej na tym zdjęciu, nie widać, żeby tam łatwo bylo wyłuskać informacje najważniejsze dla uzytkowników - a bierz pod uwagę, że użytkownik może wziąc do ręki i piętnaście różnych pudeł próbując je porównać.

Nie zgadzam się z Tobą; uważam, że ilość i forma zawartej tam treści jest przeznaczona przede wszystkim dla osób, które z jakiegoś powodu sięgnęły po pudełko i pragną
(a) dowiedzieć się czegoś więcej - i te informacje to ułatwiają
(b) rozwiać jakiekolwiek wątpliwości - j.w.

To jest kwestia gustu - tak cholernie subiektywnie ujętego, jak tylko się da. Ale, by pogodzić te różnice w ocenach, wystarczyłoby jedno, krótkie hasło na górze (bądź też dole) tylnej strony opakowania: "czy chciałbyś (chciałabyś) umieć przeczytać to wszystko dwa/trzy/cztery/etc razy szybciej?" Hasło wrzucić większą czcionką, wyboldować - i po problemie :)
Ania P.

Design

Michał Z.:

Właśnie ujęłaś istotę tego, co uważam za doskonałe w tym przypadku :) Niejednoznaczność tej dwójki pozwala zwrócić uwagę osób, które nie znają pierwszej części programu.

to powyzsze zdanie jest mniej więcej tak "klarowne", jak ta dwójka :)

OK, to racja - tylko produkt ma pomóc w nauce szybkiego czytania, a nie rozumienia czytanego tekstu.

Ale pochuj wydawac pieniądze na to, żeby móc czytac bez zrozumienia? Okładka ma przekonac czlowieka do tego, że jest mu to do czegos potrzebne.

Nie zgadzam się z Tobą;

nie musisz. Po prostu przyjm na klatę, że nie bez powodu wynaleziono różne stopnie wielkosci i grubosci czcionek.
wystarczyłoby jedno, krótkie hasło na górze (bądź też dole) tylnej strony opakowania: "czy chciałbyś (chciałabyś) umieć przeczytać to wszystko dwa/trzy/cztery/etc razy szybciej?" Hasło wrzucić większą czcionką, wyboldować - i po problemie :)

no to też o tym mówię.Ania P. edytował(a) ten post dnia 01.12.10 o godzinie 20:28
Michał Z.

Michał Z. jestem kontent

Ania P.:
Ale pochuj wydawac pieniądze na to, żeby móc czytac bez zrozumienia? Okładka ma przekonac czlowieka do tego, że jest mu to do czegos potrzebne.

Okładka ma poinformować człowieka, że program służy do nauki szybkiego czytania a nie czytania ze zrozumieniem i nakłonić go do kupna. Te dwie umiejętności są zupełnie różne, a omawiany program zajmuje się jedynie pierwszą z nich.

Poza tym odwołujesz się do samego produktu, a nie formy opakowania. A to właśnie ona jest tematem dyskusji :) O sensie bądź nonsensie takich programów można podyskutować gdzie indziej; tu pani Joanna prosiła o co innego:
Joanna Przemyślańska:
Witam serdecznie.
Ponownie chciałabym zachęcić Was do komentowania pudełka programu z serii Akademia Umysłu. Tym razem Szybkie Czytanie 2. Co o nim myślicie?
(...)
Ania P.

Design

Michał Z.:

Okładka ma poinformować człowieka, że program służy do nauki szybkiego czytania a nie czytania ze zrozumieniem i nakłonić go do kupna.

Może i ma, ale ona informuje, że program służy do szybkiego czytania BEZ zrozumienia. Pytanie, komu taka umiejętność potrzebna.
Poza tym odwołujesz się do samego produktu, a nie formy opakowania.

Bynajmniej. Nie mam pojęcia, co to za produkt. Odwołuję się do tego, co okładka o nim mówi. Jako i odwoła się każdy, kto nie znając jeszcze tego produktu, popatrzy na obrazek.
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

A ja myślę, że niepotrzebnie się napinamy. W końcu to tylko reklama produktu. No bo ile można o trzech takich samych opakowaniach ...
Michał Z.

Michał Z. jestem kontent

Ania P.:
Może i ma, ale ona informuje, że program służy do szybkiego czytania BEZ zrozumienia. Pytanie, komu taka umiejętność potrzebna.

Gdzie jest napisane, że do szybkiego czytania BEZ zrozumienia?

Obrazek

Odwołuję się do tego, co okładka o nim mówi.

No właśnie nie do końca.
Pomijając fakt, że temat dotyczy formy treści na okładce - a nie samej treści.
Ania P.

Design

Michał Z.:
Gdzie jest napisane, że do szybkiego czytania BEZ zrozumienia?

Myślę, że czas odkryc przed Tobą wielką tajemnicę: obrazy rownież przekazuja treść (ukuto nawet takie powiedzenie, jeden obraz jest wart tysiąca słów).

@ Dagmara: no faktycznie, nie napinajcie sie, to jest tylko opinia :)

konto usunięte

Ciesze się, że nasze pudełka spowodowały ożywioną dyskusję. pozdrawiam wszystkich

Sam pomysł na wszystkie pudełka (czyli motyw głowy) oczywiście nie jest w żaden sposób oryginalny, ale patrząc po innych tego typu programach na rynku polskim (bo raczej nie ma sensu patrzeć na kontekst zagraniczny), to też pudełko się wyróżni (zaskakująco, ale jednak).

Parę przykładów (pomijam te kierowane tylko dla dzieci z grafiką wykorzystującą bajki, ilustracje dla dzieci):

Obrazek

i odmiana:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

polska wersja (mały napis na dole, czyli jak zaoszczędzić na projektowaniu)Beata Bartecka edytował(a) ten post dnia 03.12.10 o godzinie 13:04

Dziękujemy za ciekawą dyskusję. Dała nam dużo do myślenia i na pewno część uwag weźmiemy pod uwagę przy reedycji programów.
Programy są już dostępne w sklepach: Media Markt, Saturn, Empik, Merlin. Możecie więc sami ocenić, czy programy wyróżniają się od tych konkurencji, zobaczyć również dokładnie tył pudełka.

Nagrody przekazujemy Panu Michałowi Zgutce i Pani Ani Powers.
Proszę o przesłanie adresów w Polsce :)

Podsumowując, uważamy, że wzory powtarzalne, kojarzące się jednoznacznie nie są na skreślonej pozycji. Mamy tylko kilka sekund, aby zainteresować Klienta i nie zawsze przesadna kreatywność jest skuteczna. Wszystko zależy od produktu.
W tym przypadku, naszym zdaniem, jego pudełko nie powinno budzić wątpliwości.

A może macie pomysł, jak powinny wyglądać pudełka programów komputerowych do ćwiczenia koncentracji, pamięci i szybkiego czytania?:)

Najciekawsze jak zwykle opinie otrzymają programy.
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Ania P.:
Ale pochuj wydawac ...

chyba Ci się grupy pomyliły...

konto usunięte

Ale numer! Fajna dyskusja.

Po pierwsze, szybkie czytanie ze zrozumieniem jest niemożliwe.
Po drugie, szybkie czytanie bez zrozumienia jest również niemożliwe.
Niemożliwe ze względu na ograniczenia aparatu mięśniowego oka i możliwości percepcyjne. Ruch gałki ocznej (tzw. sakkadę) można przyśpieszyć najwyżej do 0,2 sek., co pozwala odczytać najwyżej 10 liter.

Zobaczcie, jakie brzydkie liternictwo na tych okładkach. Nawet w pomniejszeniu widać, że tam w składzie jest błąd na błędzie. Chyba w każdym akapicie.
I ci ludzie chcą kogoś uczyć czytać, sami nie umiejąc pisać?

Wyślij zaproszenie do