konto usunięte

Temat: Jaki obiektyw zamiast kitowego

Adam,
czy aby na pewno do "robienia zdjęć do sklepu internetowego w domowym studio plus od czasu do czasu u "cioci na imieninach" :)"

...potrzeba Ci czegoś więcej niż podstawowego kita???!!!?
Czy jesteś pewien, ze do tych celów chcesz w ogóle inwestować w body 50D?

Przepraszam, pytanie może trochę na zasadzie wsadzania kija w mrowisko, ale zastanów się dobrze...

Pozdrawiam i życzę udanych, przemyślanych decyzji!
Piotr
Adam Kupiński

Adam Kupiński
www.butikdladzieci.p
l

Piotr Rutkowski:

Coraz bardziej się skłaniam ku decyzji, że chyba pozostanę przy kitowym obiektywie, ewentualnie coś dodatkowego sę później zakupi.
Tak, jestem tego pewnien, bo za róznicę, przynajmniej w moim mieście ok 500-600zł, zamiast 550D wolę kupić robiącego lepsze zdjęcia 50D, bo nie wykluczam bardziej zaawansowanego zainteresowania fotografią.
Przepraszam, pytanie może trochę na zasadzie wsadzania kija w mrowisko, ale zastanów się dobrze...
Nie no spokojnie, każda opinia jest ważna.

konto usunięte

Piotr Rutkowski:
Adam,
czy aby na pewno do "robienia zdjęć do sklepu internetowego w domowym studio plus od czasu do czasu u "cioci na imieninach" :)"

Pozdrawiam i życzę udanych, przemyślanych decyzji!
Piotr

Co racja to racja...
W sumie jak nie jest się fanem lustrzanek to bezluterkowiec soniaka z wymienną optyką też dobrze wygląda.
Albert W.

Albert W. creative director

Moja opinia jest taka, że kit 18-55 na 50D nie jest dobrym rozwiązaniem. Z czasem i tak będziesz chciał zakupić lepszą wersję tego zakresu ogniskowych, piszę to na bazie własnych doświadczeń. 18-55 to jest zwyczajna tandeta, pierścienie mają luzy (więc podczas ręcznego ostrzenia możesz mieć efekty znane z obiektywów tilt/shift), autofocus jest nienajlepszy... Generalnie cena jasno świadczy o jakości. Do 50D nawet Canon nigdy nie proponował 18-55, kitem jest 17-85 is usm, o niebo lepszy optycznie choć i tak pozostawiający wiele do życzenia.

Domyślam się, że chcesz kupić zestaw tanio, ale naprawdę to się nie opłaca.
Pamiętaj, że obiektyw to nie tylko zakres ogniskowych, ale przede wszystkim jest to rozdzielczość układu optycznego (im większy zoom, tym niższa rozdzielczość a za tym idzie ostrość), transmisja światła, a dokładnie poszczególnych jego składowych (kolory zdjęcia), praca pod światło, itp.

Lepiej zacisnąć pasa, wziąć na raty, czy w jakikolwiek inny sposób pozyskać kasę i kupić przynajmniej coś takiego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-135mm-f-35-56-e...
Dobre ostre szkło entry level, projektowane pod gęsto upakowane przetworniki.

A 550D naprawdę nie jest złym aparatem. Jego wnętrze jest dobrze wyposażone, a plastik obudowy jest w miarę wytrzymały. I co tu dużo mówić, zdecydowanie lepszą alternatywą jest 550D + np. 15-85, niż 50D + 18-55. W pierwszym przypadku zdjęcia będą miały zdecydowanie lepszą jakość. No ale to trzeba samemu sobie odpowiedzieć czy lepiej jest "wygladać" czy "oglądać"... :) Bo nie będzie żadnej różnicy w cenie dokupienia z czasem korpusu do dobrego obiektywu, czy też obiektywu do dobrego korpusu....

konto usunięte

Co racja to racja...
W sumie jak nie jest się fanem lustrzanek to bezluterkowiec soniaka z wymienną optyką też dobrze wygląda.

Jakieś dwa lata temu wraz z bratem kupiliśmy sobie po Soniaku Alfa 300. Brat używa go do dzisiaj. Ja po około roku stwierdziłem, że ten sprzęt mi nie wystarcza i zdecydowałem się na wejście w zestaw 50D + 17-55/2.8. Po roku użytkowania, stale i niezmiennie jestem moim sprzętem ZACHWYCONY!

Ale z drugiej strony, kiedy teraz czasami porównujemy z bratem nasze zdjęcia, to... w codziennych zdjęciach typu "u brata na imieninach" wcale nie widać specjalnej różnicy....

Wiem, wiem, zaraz zostanę wyzwany od amatorów, fotograficznych abnegatów itp. ;)
Ale z tych porównań naszych zdjęć nauczyłem się jednego - ręka fotografa jest 100x ważniejsza, niż sprzęt. Ja czasami mam wrażenie, że tylko swym aparatem PATRZĘ, a mój brat często swym aparatem WIDZI.

Adam - jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek i czujesz, że ten sprzęt będziesz dłużej używał, to może faktycznie go kup. Dziś, dla 50D współczynnik cena/możliwość jest rewelacyjny (vide 60D). Tym niemniej, czytając Twoje posty, chyba jednak doradzałbym Ci jakiegoś przyzwoitego kita.

Pozdrawiam!
Piotr

konto usunięte

Co racja to racja...

Jakieś dwa lata temu wraz z bratem kupiliśmy sobie po Soniaku Alfa 300. Brat używa go do dzisiaj. Ja po około roku stwierdziłem, że ten sprzęt mi nie wystarcza i zdecydowałem się na wejście w zestaw 50D + 17-55/2.8. Po roku użytkowania, stale i niezmiennie jestem moim sprzętem ZACHWYCONY!

Ale z drugiej strony, kiedy teraz czasami porównujemy z bratem nasze zdjęcia, to... w codziennych zdjęciach typu "u brata na imieninach" wcale nie widać specjalnej różnicy....

Wiem, wiem, zaraz zostanę wyzwany od amatorów, fotograficznych abnegatów itp. ;)
Ale z tych porównań naszych zdjęć nauczyłem się jednego - ręka fotografa jest 100x ważniejsza, niż sprzęt. Ja czasami mam wrażenie, że tylko swym aparatem PATRZĘ, a mój brat często swym aparatem WIDZI.

Adam - jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek i czujesz, że ten sprzęt będziesz dłużej używał, to może faktycznie go kup. Dziś, dla 50D współczynnik cena/możliwość jest rewelacyjny (vide 60D). Tym niemniej, czytając Twoje posty, chyba jednak doradzałbym Ci jakiegoś przyzwoitego kita.

Pozdrawiam!
Piotr

konto usunięte

Albert W.:
Moja opinia jest taka, że kit 18-55 na 50D nie jest dobrym rozwiązaniem. Z czasem i tak będziesz chciał zakupić lepszą wersję tego zakresu ogniskowych, piszę to na bazie własnych doświadczeń. 18-55 to jest zwyczajna tandeta, pierścienie mają luzy (więc podczas ręcznego ostrzenia możesz mieć efekty znane z obiektywów tilt/shift), autofocus jest nienajlepszy... Generalnie cena jasno świadczy o jakości. Do 50D nawet Canon nigdy nie proponował 18-55, kitem jest 17-85 is usm, o niebo lepszy optycznie choć i tak pozostawiający wiele do życzenia.

Zgadzam się w 100%.
Moja droga to najpierw 350D z kitem 18-55 + 55-250.
Zaczęło brakować szybkości w body (pies w ruchu, rajdówki) i wysiliłem się na body 50D, przekładając obiektywy.
Było szybciej, ale to nie to... Brakowało nadal jakości.
Dlatego dwa miesiące później kupiłem 15-85, pół roku później 70-300 i 50 1.4.
Teraz jestem zadowolony - 50-tka ożyła:)
Lepiej zacisnąć pasa, wziąć na raty, czy w jakikolwiek inny sposób pozyskać kasę i kupić przynajmniej coś takiego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-135mm-f-35-56-e...
Dobre ostre szkło entry level, projektowane pod gęsto upakowane przetworniki.
To prawda, podpinając powyższe szkła do 350 - ona też ożyła:)
OK - są ciężkie, więc użytkowanie 350 bez gripa nie jest wygodne.

konto usunięte

Piotr Rutkowski:
50D + 17-55/2.8. Po roku użytkowania, stale i niezmiennie jestem moim sprzętem ZACHWYCONY!
Zainwestuj w Canon 85/1.8 lub 100/2 USM oraz matówkę precyzyjną - zobaczysz czego jeszcze nie widziałeś ;))
Piotr M.:
Moja droga to najpierw 350D
Hrhrhrhr, mam do tej pory ;) ze szkłami 28/50/85/100 USM (wielkości kita ;)) jest w sam raz :)

Canon 350D + 28/1.8 USM

Obrazek

Canon 350D + 100/2 USM

Obrazek

Na odbitkach A3 można liczyć włoski modelek :) Dla wszelkich niedowiarków potwierdzenie, że nie aparat, tylko optyka jest najważniejsza :)

(przy tej okazji chciałem pozdrowić Piotrka eL z Sopotu że mnie dawno temu na ten aparat namówił :))Kamil W. edytował(a) ten post dnia 21.11.10 o godzinie 23:43
Adam Kupiński

Adam Kupiński
www.butikdladzieci.p
l

Witam wszystkich.

Ponownie dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o mnie to już zdecydowałem i zakupiłem sobie jednak
puszkę 50D z obiektywem 15-85.

konto usunięte

Zainwestuj w Canon 85/1.8 lub 100/2 USM oraz matówkę precyzyjną - zobaczysz czego jeszcze nie widziałeś ;))

hrrrrmmmmmmmmmmmmmmm...
narobiłeś smaku facet!

;)

konto usunięte

Adam Kupiński:
Witam wszystkich.

Ponownie dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o mnie to już zdecydowałem i zakupiłem sobie jednak
puszkę 50D z obiektywem 15-85.

Gratuluję, będziesz mega zadowolony-jak ja:)
Bazując na moich doświadczeniach - zbieraj na zoom:) (polecam 70-300, słabe światło ale super rysuje:) )

konto usunięte

Polecam 70-300 IS, nieraz wolę ostrzyć ręcznie, ale IS wspomaga jak nie wiem co ;)

Potem 50tka na środek i 10-20 albo 10-22 zamiast kita :)
Adam Kupiński

Adam Kupiński
www.butikdladzieci.p
l

Kamil W.:
Polecam 70-300 IS, nieraz wolę ostrzyć ręcznie, ale IS wspomaga jak nie wiem co ;)

z miłą chęcią powiatam taki zestaw, aczkolwiek mówiąc szczerze to finanse jak finanse, ale umiejętności trzeba podszlifować zanim się zainwestuje w sprzęt.
Więc cierpliwości.

Edit:
a tak btw to warto coś takiego kupić do Canona? ale już nie dla mnie...

http://allegro.pl/canon-28-90-black-jak-nowy-i13253658...Adam Kupiński edytował(a) ten post dnia 24.11.10 o godzinie 14:35

konto usunięte

Adam Kupiński:
Tylko jeśli kupujesz body na film (za 50zł) i klisze po 1zł ;)
Ergo: nie.
Albert W.

Albert W. creative director

Adam Kupiński:
Kamil W.:

z miłą chęcią powiatam taki zestaw, aczkolwiek mówiąc szczerze to finanse jak finanse, ale umiejętności trzeba podszlifować zanim się zainwestuje w sprzęt.
Więc cierpliwości.

Edit:

http://allegro.pl/canon-28-90-black-jak-nowy-i13253658...Adam Kupiński edytował(a) ten post dnia 24.11.10 o godzinie 14:35

to jest to samo co 18-55 tylko ciut gorsze...
Adam Kupiński

Adam Kupiński
www.butikdladzieci.p
l

Albert W.:
to jest to samo co 18-55 tylko ciut gorsze...
domyśliłem się po powyższych wypowiedziach.
Ale to tak tylko pytanie z ciekawości było.

konto usunięte

Adam Kupiński:
Ale to tak tylko pytanie z ciekawości było.
Do kliszy najlepszym plastikowym kitem był 28-80 USM wersja IV i V:

Obrazek

C40d, wołane z RAWa i zmniejszone, niepoprawiane i nie doostrzane:

Obrazek

Obrazek

Imo optycznie o niebo lepszy od kita 18-55 bez ISa :)Kamil W. edytował(a) ten post dnia 24.11.10 o godzinie 23:10

Następna dyskusja:

Jaki obiektyw wybrać

Wyślij zaproszenie do