Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Temat: TU WPISZ zadania co do których MOŻNA się ODWOŁAĆ
Dzwonilem dzis do knf, i babka powiedziala mi ze nie zaliczylem po odwolaniu..(mialem 149 pkt). Jakby ktos chcial to telefon do sekretarza komisji (bo lista bedzie dopiero jutro...) Zapomnialem sie jej zapytac ktore pytania ostatecznie zostaly anulowane wiec jak by ktos mogl to bede wdzieczny..Krzysztof Majorek edytował(a) ten post dnia 08.12.10 o godzinie 11:47
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
podobno 2 zadania anulowali - newiem ktore wiec niewiem ile doszlo.. zapewne 6 czyli mam 155 pkt... ale trzeba poczekac na wersje papierowa odpowiedzi..
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
http://www.knf.gov.pl/Images/Lista_osob_ktore_zdaly_po...TO niech ktos mi wyjasni jakim cudem np. pani
18. Zbroszczyk Agnieszka 10/0399/11 168
uzyskała 168 pkt skoro anulowane zostly 2 pytnia co daje max 6 pkt a ona dostala minimum 9 pkt (przy alozeniu ze miala 159 pkt przed odwolaniem).....?? podobnie zreszta
12. Sioda Michał 10/0306/11 167Krzysztof Majorek edytował(a) ten post dnia 07.12.10 o godzinie 12:46
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Tom E.:
Z tego prostego powodu, że nie chodziło tylko o anulowanie pytań. Te osoby mogły mieć w jakimś pytaniu dobrą odpowiedź (i to udowodniły w odwołaniu), ale pierwotny klucz odpowiedzi przewidywał inną odpowiedź.
Według komisji istnieje tylko mozliwosc anulowania pytan dla wszystkich! Bo czym sie niby rozni to co napisales od anulowania pytania? skoro pytanie jest anulowane to dlatego ze 1) nie bylo na nie odp. 2) odp. byla bledna.. gdyby istniala mozliwosc zmiany klucza to osoby ktore zdaly w pierwszym podejsciu musialy by miec odjete punkty... Dlatego pytanie moze byc tylko anulowane co powiedzieli mi wlasnie w komisji (bo do nich dzwonilem :) ) Tylko nikt mi nie jest w stanie wyjasnic dlaczego w/w osoby mialy min +9 i 8 pkt... a Przewodniczaca komisji jest na szkoleniu. Ale spoko ja zlapie jutro :)Krzysztof Majorek edytował(a) ten post dnia 07.12.10 o godzinie 13:28
Tomasz Konopa księgowy
Skoro anulowano od razu 1-no pytanie a potem jeszcze dwa, to gdy ta kobietamiała wcześniej 159 pkt. to po odwołaniu akurat wychodzi 168. Te pytania miała na -1 każde. Tak wynika z treści waszych wpisów tutaj.
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Tomasz Iksiński:
Skoro anulowano od razu 1-no pytanie a potem jeszcze dwa, to gdy ta kobieta
miała wcześniej 159 pkt. to po odwołaniu akurat wychodzi 168. Te pytania miała na -1 każde. Tak wynika z treści waszych wpisów tutaj.
TO pytanie ktore zostalo anulowane zaraz po egzaminie bylo juz wliczone w sume punktow przy pierwszych wynikach i od niego nikt sie nie odwolywal.. (osoby ktore zaliczyly w pierwszym podejsciu mialy w/w pytanie wliczone do punktow tak jak kazdy). Co wiecej poniewaz nie bylo tam dopisanej tresci zadania to nikt nie mogl na nie poprawnie odp. (wiec ta osoba mogla by miec za to dodane 2 pkt a nie 3 tak jak w przypadku odp blednych co daje 8 pkt a nie 9...?)
Arkadiusz
G.
C# Developer,
Financial Services
Tomasz Iksiński:
miała wcześniej 159 pkt. to po odwołaniu akurat wychodzi 168. Te pytania miała na -1 każde. Tak wynika z treści waszych wpisów tutaj.
ja miałem przed odwołaniem 154 a po odwołaniu mam 165, odwołałem się od zadania z kursem jednolitym 30.00 za który miałem -1 i od zadania z limakt+PCR za które miałem też -1 tak więc za to dodali mi 6 pkt. poza tym musieli chyba jeszcze anulować coś czego nie zaznaczyłem i coś innego za co miałem -1 żeby się zsumowało do 11.
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Arkadiusz G.:
Tomasz Iksiński:
ja miałem przed odwołaniem 154 a po odwołaniu mam 165, odwołałem się od zadania z kursem jednolitym 30.00 za który miałem -1 i od zadania z limakt+PCR za które miałem też -1 tak więc za to dodali mi 6 pkt. poza tym musieli chyba jeszcze anulować coś czego nie zaznaczyłem i coś innego za co miałem -1 żeby się zsumowało do 11.
I właśnie mi brakuje 11 pkt....
Mariusz
Śliwiński
Właściciel
Maklers.pl, CIIA,
Doradca
Inwestycyjny,
Makler...
Krzysztof Majorek:
Arkadiusz G.:
Tomasz Iksiński:
I właśnie mi brakuje 11 pkt....
Moim zdaniem anulowano co najmniej 4 pytania, gdyż 2 pytania dotyczące technik notowań punktowały błędną odpowiedź, za 2 pkt. Więc jak na jedno z nich odpowiedziałeś źle i miałeś 2pkt, to już nie dostałeś poprawki.
Zadanie z bonem też prawdopodobnie zostało anulowane, gdyż było nieprecyzyjne, a zatem nierozwiązywalne, podobnie jak zadanie z WACC.
Jeszcze z 2-3 pytania z teorii też były nieprecyzyjnie napisane, ale tych mogli nie anulować, gdyż w jakiejś z wypisanych lektur takie zdania mogły być powstawiane (np. zadanie z IRR).
Widziałem i rozwiązywałem ten test, podchodzę w marcu.
Trochę licencji doszło po odwołaniach. Gratuluję wszystkim, którym się udało i współczuję tym, którzy po odwołaniach znaleźli się tuż pod kreską. Będę trzymał kciuki za was wszystkich i siebie samego na egzaminie w marcu.
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Piotr Szajda:
w osobach które zdały
Niewiem... co wiecej przewodniczaca komisji tez mi nie umiala odpowiedziec na to pytanie... niewiedziala nawet ile pytan zostalo anulowanych.... nie mowiac o tym ktore ;) (choc ona podpisuje protokół...) W każdym razie mnie sie nie pozbeda tak latwo, choc w***** mnie poziom olewactwa i niekompetencji tej komisji..
Krzysztof
Majorek
Makler Papierów
Wartościowych
Gdyby ktoś kto posiada arkusz drugi napisał chociaż treść pytań (przyblizona tak zeby dalo sie odszukac w innych arkuszach) nr. 6, 13, 18, 94 z arkusza "2" będę bardzo zobowiązany!!!!!!!!!
Arkadiusz
Malarczyk
Student, Akademia
Leona Koźmińskiego w
Warszawie
Niewiem... co wiecej przewodniczaca komisji tez mi nie umiala odpowiedziec na to pytanie... niewiedziala nawet ile pytan zostalo anulowanych.... nie mowiac o tym ktore ;) (choc ona podpisuje protokół...) W każdym razie mnie sie nie pozbeda tak latwo, choc w***** mnie poziom olewactwa i niekompetencji tej komisji..
NIe no to dla mnie są jakieś jaja, że takie są różnice w punktach a przewodnicząca komisji nie potrafi powiedzieć nawet ile pytań jest anulowanych.. Również czekam teraz na uzasadnienie KOmisji i w razie czego przyłączam sie do dalszej walki..nie można tak tego zostawić.. Ja potrzebowałem 3 zadan do anulowania i mnie na tej liscie nie ma..
Krzysztof
Mazurski
Makler Papierów
Wartościowych |
Makler Giełd
Towarowych
Arkadiusz Stawowczyk:
NIe no to dla mnie są jakieś jaja, że takie są różnice w punktach a przewodnicząca komisji nie potrafi powiedzieć nawet ile pytań jest anulowanych.. Również czekam teraz na uzasadnienie KOmisji i w razie czego przyłączam sie do dalszej walki..nie można tak tego zostawić.. Ja potrzebowałem 3 zadan do anulowania i mnie na tej liscie nie ma..
Mnie brakowało więcej ale nie lubię być oszukiwany także jeśli odpowiedź od nich nic nie wyjaśni to sprawa jak dla mnie w toku..nie wiem co wtedy zrobię..narazie poczekam jeszcze na "indywidualną
odpowiedź"..Krzysztof Marek Mazurski edytował(a) ten post dnia 08.12.10 o godzinie 19:00
Piotr Szajda Product Controller
Powiedziałem to po egzaminie i mogę powtórzyć teraz: oddajcie moje 500zł : P kradzież przecież jest w Polsce nielegalna :P
Krzysztof
Mazurski
Makler Papierów
Wartościowych |
Makler Giełd
Towarowych
Ktoś już może otrzymał odpowiedź na odwołanie ?
Arkadiusz
Malarczyk
Student, Akademia
Leona Koźmińskiego w
Warszawie
Ja dzisiaj dostalem odpowiedź->jestem wsciekly! Anulowali pytania:1. akcje spółki A i akcje spółki B
2. ważony koszt kapitału
3. to z limitem aktywacji
4. wyznaczenie kursu praw poboru
5. z emitentem
NIe uznali krzywej rentownosci, banku powierniczego, opcji amerykańskich, bonu skarbowego.
I CIEKAWOSTKA, jak cos anulowali i nie miales -1 to nie dodawali kazdemu pkt tylko tym co mieli -1!!!!
np co do bonow podobno nikt nie podaje dyskonta do wykupu tylko w skali rocznej, po drugie po przecinku powinienem sie domyslic, że chodzi o stopę w skali roku,ponadto po zaobserwowaniu podanych odpowiedzi powinienem dymyslec sie o jaka stope chodzi...skoro mam sie domyslec tzn przeciez ze zadanie nie jest jednoznaczne!!! ale nie dla nich..158pkt;/ nie chce tego tak zostawic..
Nie no nie moge..okazuje sie ze zakres tematyczny przez nich podany jest tylko pomocniczy..a dobra praktyka jest stosowanie uaktualnień!!! Niech mi k*** powiedza gdzie pisze, że zakres tematyczny jest tylko pomocniczy, ustawa tego nie mowi.. Rozumiem w takim razie ze moga pytac nawet o cykle ksiezyca i ich powiazania z giełda bo to przeciez tez z giełdą związane..
To tyle na goraco..musze to przeanalizowac..Arkadiusz Stawowczyk edytował(a) ten post dnia 15.12.10 o godzinie 15:04
Krzysztof
Mazurski
Makler Papierów
Wartościowych |
Makler Giełd
Towarowych
ja też mam..no to uznali z wielką łaską zadania z kursami i to by było na tyle..
nie uznano bonów [to nie była stopa przed wykupem bo przecinki stoją ! tak sobie wrzucili te 157 dni ;D..tu jest naprawdę niezła perfidia jak dla mnie..]
aha no i nauczka na przyszlośc to wykaz literatury jest pomocniczy [to akurat faktycznie jest napisane w którymśtam komunikacie - dopiero teraz doczytalem]
i generalnie powołują sie na nowsze wydania bo taka jest dobra praktyka..tu akurat kłamią jak nic bo są miejsca gdzie powołują sie na stare a są miejsca gdzie powołują sie na nowe takze hipokryzja...
np zadanie z tymi spolkami [co powoduje wyzsza stope zwrotu] to jak ktos zaznaczyl to B to ma pkty jak ktos nie zaznaczyl nic nie ma nic..ja nie czaje tej sytuacji ale generalnie wyszlo ze malo czaje to nie ma sie czemu dziwic :/
a np tam gdzie pisze ze nie ma poprawnej odpowiedzi [tam byl blad o 2 grosze] no to juz wiem ze "tablice maja ograniczona prezycje"..to juz tak humorystycznie..
po lekturze - scio me nihil scire [ale to na gorąco może z czasem dojrzeje ;)]Krzysztof Marek Mazurski edytował(a) ten post dnia 15.12.10 o godzinie 18:14
Arkadiusz
Malarczyk
Student, Akademia
Leona Koźmińskiego w
Warszawie
Nie daje mi spokoju to zadanie ze stopą dyskontowa..Mowią, że ta stopa zawsze podawana jest w skali.. no skoro tak, to na cholere na poprzednich testach było to zawsze dopowiedziane? Skoro tak mówią o DOBRYCH PRAKTYKACH to dobrą praktyką byłowy na ostatnim egz też to dopisac!Komisja pisze, że żeby można było bony porównywać między sobą , stopę dyskonta oblicza się zawsze z skali roku. Ale przeciez to jest zadanie egzaminacyjne, tu nie mam porywnywac z innymi bonami, tu mam rozwiązać zadanie, a jego treść w tym wypadku wprowadza w błąd!
Nad resztą zadań dopiero będę się zastanawiał.. ale chyba tak tego nie zostawie..idiote chyba chcą ze mnie zrobić tymi argumentami.Arkadiusz Stawowczyk edytował(a) ten post dnia 15.12.10 o godzinie 19:45
Arkadiusz
Malarczyk
Student, Akademia
Leona Koźmińskiego w
Warszawie
A jednak się udało:)Podobne tematy
Następna dyskusja: