konto usunięte

Temat: Hojni Toruńczycy podarowali kościołowi prawie półtora...

http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,8597247,Kosciol_z...

"Toruńska kuria diecezjalna przejmie od miasta lokal przy ul. Podmurnej 15 za 1 proc. jego wartości. Zapłaci niecałe 14,3 tys. zł za pomieszczenia warte ponad 1,4 mln zł. Olbrzymią bonifikatę zaproponował Kościołowi prezydent Torunia Michał Zaleski, a zgodzili się na nią radni. Przeciw sprzedaży głosowało zaledwie dwóch rajców"

Zawsze uważałem że o ile Rydzyk i jego wpływy w Polsce to patologia o tyle akurat Toruń nie może na niego narzekać. Tu wprawdzie sam Rydzyk nic nie przeskrobał ale wiadomość mi kością w gardle stanęła. Tym bardziej że kiedyś Instytut Archeologii w którym wtedy studiowałem szukał na tej ulicy kolejnego budynku bo ciasno było, nie znalazł i musiał się przenieść aż do budynku po Merinoteksie. Jak dla mnie taka wiadomość to czerwona kartka dla Zaleskiego pomimo tego że sporo zdziałał jako prezydent miasta w poprzednich kadencjach.
Rafał Z.

Rafał Z. Co-founder of Mobay
Software

Jedrzej M.:
http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,8597247,Kosciol_z...

"Toruńska kuria diecezjalna przejmie od miasta lokal przy ul. Podmurnej 15 za 1 proc. jego wartości. Zapłaci niecałe 14,3 tys. zł za pomieszczenia warte ponad 1,4 mln zł. Olbrzymią bonifikatę zaproponował Kościołowi prezydent Torunia Michał Zaleski, a zgodzili się na nią radni. Przeciw sprzedaży głosowało zaledwie dwóch rajców"

Zawsze uważałem że o ile Rydzyk i jego wpływy w Polsce to patologia o tyle akurat Toruń nie może na niego narzekać. Tu wprawdzie sam Rydzyk nic nie przeskrobał ale wiadomość mi kością w gardle stanęła. Tym bardziej że kiedyś Instytut Archeologii w którym wtedy studiowałem szukał na tej ulicy kolejnego budynku bo ciasno było, nie znalazł i musiał się przenieść aż do budynku po Merinoteksie. Jak dla mnie taka wiadomość to czerwona kartka dla Zaleskiego pomimo tego że sporo zdziałał jako prezydent miasta w poprzednich kadencjach.

Zaleski musi odejść.
Konrad Brywczyński

Konrad Brywczyński menedżer ds.
handlowych - PTC
Polymer Trade Center
Sp. z ...

Nóż się w kieszeni otwiera. Nawet bez komisji majątkowej można takie głupoty robić?

A teraz kler wyremontuje i sprzeda za pare milionów za jakiś czas. Tak jak zrobili to na ul. Żeglarskiej.

Pokłońcie czoła czarnym panom, oni wasze dzieci molestować będą i ksiąg rachunkowych pilnować ;)
Jestem od krok od złożenia pisma o apostazję, ale wtedy będziecie musieli mnie po śmierci skremować i na kominku trzymać, bo mnie nie pochowają na cmentarzu :)

Nie mam kominka, ale dla Ciebie wybuduję...

Alicja Dylewska:

A na co będe miał widok podczas wiecznego spoczywania?
Jarek M.

Jarek M. POP (Pan Od
Pudełek), czasem i
inne...

Krzysztof Kondziella:
A teraz kler wyremontuje i sprzeda za pare milionów za jakiś czas. Tak jak zrobili to na ul. Żeglarskiej.

Pokłońcie czoła czarnym panom, oni wasze dzieci molestować będą i ksiąg rachunkowych pilnować ;)
Jestem od krok od złożenia pisma o apostazję, ale wtedy będziecie musieli mnie po śmierci skremować i na kominku trzymać, bo mnie nie pochowają na cmentarzu :)

wez ze soba dwoch swiadkow - przy nich na parafii mozesz akt ten zlozyc
cialo zas zpisz akademii Medycznej na rok, dwa - niech sie poucza na Tobie

a potem pochowaja cie na komunalnym za pieniedze akademii :)

co do darowizny: moim zdaniem tak w skali mikro robia w toruniu, a wskali makro to sie odbywalo przez ostatnie 20 lat - przed wyborami oblaskawia sie KK zeby postawili na wlasciwego baranka czy tam owieczke

konto usunięte

Krzysztof Kondziella:
będziecie musieli mnie po śmierci skremować i na kominku trzymać, bo mnie nie pochowają na cmentarzu :)
Nowelizacja ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych ma już dopuszczać rozsypanie prochów. Znajdziemy Ci jakąś ładną okolicę :)
Krzysztof Kaczyński

Krzysztof Kaczyński Proofreader w firmie
Helion

Jarek M.:
cialo zas zpisz akademii Medycznej na rok, dwa - niech sie poucza na Tobie
Gorzej jak trafi na studenta nekrofila który zapragnie się na nim pouczyć... ;)
Jarek M.:
co do darowizny: moim zdaniem tak w skali mikro robia w toruniu, a wskali makro to sie odbywalo przez ostatnie 20 lat - przed wyborami oblaskawia sie KK zeby postawili na wlasciwego baranka czy tam owieczke
Już sam brak opodatkowania kościoła katolickiego w Polsce uważam za skur!#$%syństwo. W Niemczech ta kwestia wygląda zupełnie inaczej, ale u nas chodzenie w kościele z tacą (nawet na pogrzebie) to "normalka", podobnie jak tego typu "wały" dot. zakupu gruntów czy nieruchomości.
Przemysław R.:
Nowelizacja ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych ma już dopuszczać rozsypanie prochów. Znajdziemy Ci jakąś ładną okolicę :)
Moje prochy możecie nawet na cmentarzu dla zwierząt zakopać (w pudełku po iPhonie) i na tabliczce infomacyjnej kaczuszkę namalować (jeśli tylko nowa ustawa na to zezwoli).Krzysztof Kaczyński edytował(a) ten post dnia 03.11.10 o godzinie 15:49
Jarek M.

Jarek M. POP (Pan Od
Pudełek), czasem i
inne...

Krzysztof Kaczyński:
>ciach
Moje prochy możecie nawet na cmentarzu dla zwierząt zakopać (w pudełku po iPhonie) i na tabliczce infomacyjnej kaczuszkę namalować (jeśli tylko nowa ustawa na to zezwoli).Krzysztof Kaczyński edytował(a) ten post dnia 03.11.10 o godzinie 15:49

Bedzie Duckmac ;)

konto usunięte

Część radnych będzie po wyborach szukać nowej pracy i z pewnością przychylność kurii pomoże przetrwać trudny okres wysyłania cefałek lub powrotu do dawnych zajęć.

konto usunięte

Tak naprawdę to nie denerwuje mnie sam fakt oddania budynku kościołowi, nawet nie denerwuje mnie aż tak bardzo ta bonifikata bo przecież będzie tam muzeum (teoretycznie bo jak nie to już...) natomiast strasznie denerwuje mnie wysokość tej bonifikaty. Zrozumiałbym 5% albo nawet 10% bo to wspomaga starania "kulturalne" Torunia, ale 99%?

Do tego jeszcze ten fragment:

"Makowski przypomina, że przed dyskusją na temat sprzedaży kamienicy rajcy omawiali możliwość przywrócenia uczniom toruńskich szkół specjalnych bezpłatnych biletów sieciowych. W trakcie debaty zaproponował, by zagwarantować nieograniczone przejazdy komunikacją miejską dzieciom niepełnosprawnym, a ich opiekunom na trasie dom - szkoła i szkoła - dom. - Prezydent straszył radnych, że takie rozwiązanie może kosztować miasto nawet 1,2 mln zł rocznie, a za chwilę zaproponował, abyśmy podarowali kurii ponad 1,4 mln zł - mówi radny."

Pomiędzy niepełnosprawnymi dziećmi a Kurią diecezjalną ja wiem kogo bym wybrał, a jak sądzicie jaki byłby wynik gdyby poddać to referendum w mieście?
Rafał Z.

Rafał Z. Co-founder of Mobay
Software

Zaleski musi odejść ;) Czas na nowego gospodarza.

Jedrzej M.:
Pomiędzy niepełnosprawnymi dziećmi a Kurią diecezjalną ja wiem kogo bym wybrał, a jak sądzicie jaki byłby wynik gdyby poddać to referendum w mieście?

Przypominam Ci że żyjemy w Watykanie II. Myślę, że wynik byłby za oddaniem klerowi nieruchomości, a dzieci moga chodzić do szkoły pieszo (jechać na wózku) bo to dla zdrowia lepiej.

konto usunięte

Krzysztof Kondziella:
Przypominam Ci że żyjemy w Watykanie II. Myślę, że wynik byłby za oddaniem klerowi nieruchomości, a dzieci moga chodzić do szkoły pieszo (jechać na wózku) bo to dla zdrowia lepiej.

No dobrze to może inaczej: Jak może urzędnik miasta wycenić potrzeby niezależnej organizacji wyżej od potrzeb mieszkańców i podatników tego miasta? W firmie to się nazywa co najmniej niegospodarność jeśli nie od razu karalne działanie na szkodę firmy.

No i drugie pytanie które też mnie bardzo zastanawia apropo standardów naszych urzędników, dlaczego urzędnik pozwala sobie na rozdawanie mienia miasta i to na taką skalę?

Bo ma władzę, a władza odbiera rozsądek? (o ile był przed objęciem stołka)

Krzysztof Kondziella:
Alicja Dylewska:

A na co będe miał widok podczas wiecznego spoczywania?

Jak zdecyduję gdzie będzie stał kominek, to Ci powiem :)

konto usunięte

A mnie ta cała sytuacja nie dziwi.
Przecież Zaleski otrzymał w nadchodzących wyborach poparcie zarówno Ojca Dyrektora, SLD oraz Stronnictwa Demokratycznego. To jest człowiek, który naprawdę łączy ludzi (sic!). Dlatego 1,4 mln zł warto dla tak szczytnego celu poświęcić. Nawet kosztem niepełnosprawnych dzieci. On jest po prostu chory na władzę.
Jeszcze jedna uwaga: za taką bonifikatą opowiedziało się również dwóch rajców z PO, natomiast kandydat na prezydenta z ramienia tej partii Pan Przybyszewski wstrzymał się od głosu.
Niestety, ale żyjemy w coraz bardziej klerykalnym państwie, w którym to czarna mafia rządzi, a byli esbecy pomagają klerowi nas okradać (patrz Komisja Majątkowa).

Coś czuję, że jak Palikot znajdzie trochę więcej oszołomów w swoim nurcie antyklerykalnym, to w Polsce rozpoczną się prześladowania tych co chcą państwa kościelnego z Polski. Zapłoną mohery, krzyże, a potem w odwecie Polska Święta Inkwizycja, palenia na stosie, polowania na czarownice.

Zapraszamy do Polski, u nas średniowiecze na żywo :)
Krzysztof Kaczyński

Krzysztof Kaczyński Proofreader w firmie
Helion

Krzysztof Kondziella:
Zapraszamy do Polski, u nas średniowiecze na żywo :)
Tylko jeszcze trzeba znaleźć słowa w których da się to przyjezdnym wytłumaczyć... bo sytuacji z "gdzie jest krzyż" opisać się po prostu nie da :)

Wyślij zaproszenie do