Justyna Bonat

Justyna Bonat Groomer,
salon-royal.pl

Temat: nożyczki i ostrza

Zakładam temat, który zapewne się przyda.

Osobiście mam do Was następujące zapytanie:

Czy nożyczki dla groomerów różnią się czymkolwiek od zwykłych, fryzjerskich nożyczek? Z tego co się zorientowałam produkty firm, które produkują nożyczki dla groomerów są również dostępne w sklepach fryzjerskich. Jak więc to jest na prawdę? Istnieje jakaś istotna różnica?
Agnieszka S.

Agnieszka S. Groomer,Handlowiec.

Justyna Bonat:
Zakładam temat, który zapewne się przyda.

Osobiście mam do Was następujące zapytanie:

Czy nożyczki dla groomerów różnią się czymkolwiek od zwykłych, fryzjerskich nożyczek? Z tego co się zorientowałam produkty firm, które produkują nożyczki dla groomerów są również dostępne w sklepach fryzjerskich. Jak więc to jest na prawdę? Istnieje jakaś istotna różnica?

Wydaje mi sie ze niczym sie nie różnia ja np kupuje w hurtowni fryzjerskiej Silog i jestem bardzo zadowolona (2 razy mi pozadnie upadły i tna bez zarzutów:)aha własnie ja tez mam pytanko co do tego tematu:)))Co ile ostrzycie nozyczki?
Dorota Górna

Dorota Górna właściciel, Własna
działalność
gospodarcza

Typowo fryzjerskie różnią się od goomerskich. Mam troszkę doświadczenia i z jednymi i drugimi:).Np. groomerskie w zależności czy mówimy tu o tytanowych, czy satynowych są dodatkowo zaopatrzone w mikro ząbki (przynajmniej te które posiadam). Oprócz tego krótka cześć od śruby do opieraka powoduje duże rozwarcie nożyczek przy małym ruchu palców, akurat to jest zbędne w pracy fryzjera a nam bardzo ją ułatwia. Generalnie nikt nie zabroni używać nożyczek fryzjerskich do psiaczków. Będą obcinały i z pewnością sporo służyły.
Justyna Bonat

Justyna Bonat Groomer,
salon-royal.pl

Aga nożyczki trzeba naostrzyć jak są tępe. To zależy od tego ile psów zrobisz i czy są bardzo brudne oraz od konserwacji sprzętu. Moje nożyczki ostatnimi czasy mocno dostały bo przychodziły brudne psiaki a pora roku wiadomo jaka - mokro, błotko itd.

Dorota ja też mam nożyczki z mikroszlifem ale wydawało mi się, że widziałam takie również u jednego znajomego fryzjera. Pytałam o różnice bo nożyczki zamawiałam dotąd przez internet a tam mimo, że taniej to trzeba zapłacić dodatkowo za transport. Zamiast tego mogłabym iść do sklepu fryzjerskiego i kupić w podobnej cenie a mieć je od razu.

Skoro się temat rozkręcił to mam jeszcze jedno pytanie. Czy macie doświadczenie z używaniem nasadek dystansujących do ostrzy maszynek? Jak to się sprawdza i czy w ogóle się sprawdza? Taniej byłoby kupić kilka krótkich ostrzy na zmianę i dodatkowo używać do nich nasadek dystansujących żeby móc ciąć maszynką różne długości.
Krzysztof Różycki

Krzysztof Różycki Student,
Politechnika
Warszawska

Nożyczki fryzjerskie występują również często z mikroszlifem. Sporo groomerów kupuje w naszej hurtowni takie nożyczki - zazwyczaj te najdłuższe czyli 6" lub 6,5". Koszt takiego sprzętu to około 80zł. Zajmujemy się również ostrzeniem.

Link do naszego sklepu Internetowego:
http://www.czf.pl/index.php?manufacturers_id=13

konto usunięte

Justyna Bonat:
Skoro się temat rozkręcił to mam jeszcze jedno pytanie. Czy macie doświadczenie z używaniem nasadek dystansujących do ostrzy maszynek? Jak to się sprawdza i czy w ogóle się sprawdza? Taniej byłoby kupić kilka krótkich ostrzy na zmianę i dodatkowo używać do nich nasadek dystansujących żeby móc ciąć maszynką różne długości.
Ja często używam nasadek dystansujących, gdy pies ma mieć nieco dłuższą sierść (powyżej 1,5 cm)i bardzo je sobie chwalę (mam zestaw Wahl 8 szt.-od 3 mm do 2,5 cm). Warunek jest jeden: pies musi być dobrze rozczesany, bo przez kołtuny nasadka nie przejdzie, albo nawet spadnie z ostrza. Jednak jeśli psiak ma być ogolony na krótko (do 1 cm), używam odpowiedniego ostrza, bo lepiej się nim manewruje w trudniej dostępnych miejscach niż ostrzem z nasadką. Ważna uwaga: lepiej kupić nasadki z metalowymi zębami, bo plastikowe szybko się wyrabiają w miejscu styku z ostrzem i potem co chwilę spadają.
Monika Anitowska

Monika Anitowska pielęgnacja psów
www.saloniluzja.pl

Witam może odpisuję po czasie, ale może chociaż osoby czytające post skorzystają.
Pani Justyno jeżeli mam mówic o swoich doświadczeniach to rzadziej używam nasadek jednak wole ostrza,choc zdarza się taki włos przy którym używam tylko nasadki i poprawiam degażówkami
Więc niestety czasem nie da się przyoszczędzic na wydatkach:)

Dziewczyny, nie wiem czy dobrze zrozumialam, moje pytanie jest: czy wy strzyzecie psy bez uprzedniej kompieli????
Pracuje jako groomer od roku, i jedna z pierwszych zasad jaka sie nauczylam jest nigdy nieuzywaj nozyczek na brudnej siersci, nozyczki robia sie tempe 10razy szybciej. Nie wyobrazam sobie pracy na brudnym psie.

Ja uzywam nakladki praktycznie codziennie jezeli pies ma miec zachowana dluzsza siersc. Siersc powinna byc czusta i rozczesana bez zadnych koltunow, inaczej maszynka nie przejdzie.

konto usunięte

W moim przypadku (strzyżenie w domu klienta) jest tak, że to właściciel kąpie psa dzień przed strzyżeniem, więc nawet jeśli pies jest czysty, to często mocno skołtuniony, a nawet sfilcowany, bo "nie lubi się czesać", stąd moja uwaga, że przed użyciem nasadek trzeba psa rozczesać, bo inaczej strzyżenie z nasadką będzie niemożliwe. Jeśli właściciel nie upiera się przy dłuższym włosie, to nie męczę psa rozczesywaniem, tylko golę na krótko ostrzem 6 lub 9 mm (w zależności od tego, jak blisko skóry jest warstwa sfilcowanej sierści).

Newt nie wiem ile razy przeklinalam w duchu wlascicieli ktorzy nie czesza swoich psow. Niedawno spedzilam prawie trzy godziny rozczesujac Labradoodle(nie wiem jak sie dokladnie tlumaczy). Wykanczajaca praca na brudnym psie, ale u mnie w pracy nie mozna umyc psa jezeli jest niewyczesany, albo potem sam musisz walczyc z jeszcze gorszym problemem jak zbite koltuny po kapieli i wysuszeniu....grrrrr...
Agnieszka Kiełbik

Agnieszka Kiełbik hotel prawie gotowy
;-))

Iwona Siemionowska:
W moim przypadku (strzyżenie w domu klienta) jest tak, że to właściciel kąpie psa dzień przed strzyżeniem, więc nawet jeśli pies jest czysty, to często mocno skołtuniony, a nawet sfilcowany, bo "nie lubi się czesać", stąd moja uwaga, że przed użyciem nasadek trzeba psa rozczesać, bo inaczej strzyżenie z nasadką będzie niemożliwe. Jeśli właściciel nie upiera się przy dłuższym włosie, to nie męczę psa rozczesywaniem, tylko golę na krótko ostrzem 6 lub 9 mm (w zależności od tego, jak blisko skóry jest warstwa sfilcowanej sierści).

No i tu jest kłopot bo właścicielez całym szacunkiem nie umieją kąpać swoich pupili. Albo za mało szamponu, albo za dużo odżywki, brudne uszy i pupy też nie dotkną. Już lepiej jest samemu u klienta wykąpać. Szkoda sprzętu. Choć ja się z tego procederu powoli wycofuję, bo tak to można tylko zdrowie stracić. Nie regulowany stół i jakieś dziwne pozycje trzeba przyjmować a potem rehabilitacja. Więc nie polecam. I do kotów trzeba często ostrzyc ostrza bo kotów właściciele nie kąpią a jeżeli już przychodzą to jest istna masakra i takiego kołtuna kąpać sie nie da. Pozostaje golenie na brudaska ;-))

Myślę, że na pewno warto - https://www.pro-sprzet.pl/blog/nozyczki-z-grawerem-idea... Sporo jakości, konkretne rozwiązanie, powinniście być zadowoleni, tylko postarajcie się każdy element dopasować z głową.

Jeżeli chodzi o narzędzia fryzjerskie takie jak nożyczki to moim zdaniem warto zajrzeć na salonova https://salonova.pl/nozyczki-fryzjerskie Są tutaj degażówki do strzyżenia obustronnie ząbkowane, jednostronnie oraz jednostronnie ząbkowane z nieregularnie i rzadko rozstawionymi ząbkami.

Następna dyskusja:

nożyczki

Wyślij zaproszenie do