konto usunięte

Temat: text-to-speech?

Czy ktoś zna jakieś syntezatory mowy, godne polecenia, którymi można wygenerować plik mp3? albo w jakiś inny sposób zastosować na stronie?

Oczywiście kwestia licencji jest tu istotna. Na chwilę obecną IVONA WebReader 2 wydaje się być najlepszym i najbardziej kompleksowym rozwiązaniem. Jednak na moje potrzeby trochę za dużo.

http://www.goldenline.pl/forum/1980046/text-to-speech

konto usunięte

O jaką dokładnie licencję, chodzi? Darmowy, płatny?
Adam Bąk

Adam Bąk Programista

Kiedyś używałem SynTalk'a ale nie wiem czy będzie spełniał Twoje oczekiwania. Dawno go nie używałem, może są lepsze wersje dostępne.

konto usunięte

Paweł Cyrklaf:
O jaką dokładnie licencję, chodzi? Darmowy, płatny?

Darmowa, ale może być płatna, żeby uwzględniała wykorzystanie wygenerowanego pliku na blogu.
Piotr Ż.

Piotr Ż. Director of UX EMEA

Dariusz Licznerski:
Czy ktoś zna jakieś syntezatory mowy, godne polecenia, którymi można wygenerować plik mp3? albo w jakiś inny sposób zastosować na stronie?

Oczywiście kwestia licencji jest tu istotna. Na chwilę obecną IVONA WebReader 2 wydaje się być najlepszym i najbardziej kompleksowym rozwiązaniem. Jednak na moje potrzeby trochę za dużo.

http://www.goldenline.pl/forum/1980046/text-to-speech

Jaki jezyk? - Polski? tylko Ivona ma dobra wymowe - reszta to sorki ale zabawki.

Angielski - sporo tego jest jak mas zdostep do Adobe Captivate 1 lub 2 - bardzo dobry syntezator jest tam wbudowany - jezyki amerykanski angielski brytyjski angielski i pare innych zaleznei od wersji

konto usunięte

Piotr Żebrowski:
Jaki jezyk? - Polski? tylko Ivona ma dobra wymowe - reszta to sorki ale zabawki.

Tak język polski. Do angielskiego widziałem wtyczkę do wordpressa Odiogo Listen Button.

Widziałem też: IVONA Reader z jednym polskim głosem za 119 złotych, który pozwala na wygenerowanie pliku mp3, ale nie mam pewności jakiego rodzaju licencja powinna być w przypadku bloga.Dariusz Licznerski edytował(a) ten post dnia 21.10.10 o godzinie 16:48

konto usunięte

To też jest dobre: loquendo Zosia ;)
Grzegorz Jasiński

Grzegorz Jasiński Mdukuo kuko, said
the note

jest pare fajnych open source'owych projektów, np festival . plusem jest to, że jeśli posiadasz własny serwer i dobrego kodera może Ci wygenerować jakąś fajną wtyczkę, która komunikuje się z serwerem syntezatora i zwraca materiał odpowiednio sformatowany na stronkę :) ogólnie to sprawdź w google tą frazę:
"open source speech synthesiser"

pozdr.

konto usunięte

Grzegorz Jasiński:
jeśli posiadasz własny serwer i dobrego kodera może Ci wygenerować jakąś fajną wtyczkę, która komunikuje się z serwerem syntezatora i zwraca materiał odpowiednio sformatowany na stronkę :)

Nie potrzeba żadnego serwera na moje potrzeby, technicznie wrzucić plik i dorzucić jakąś wtyczkę z mp3 playerem nie ma problemu.

Problemem jest raczej licencja z tego co zdążyłem się zorientować. W większości przypadków wersja do prywatnego użytku zabrania publicznego odtwarzania (www.expressivo.com, www.linguatec.net).

W tym celu można kupić sobie pakiety zależne często od ilości odsłuchań (IVONA WebReader 2), albo nagrać nagrania w zależności od ilości znaków, co wychodzi dość drogo.Dariusz Licznerski edytował(a) ten post dnia 21.10.10 o godzinie 23:43
Grzegorz Jasiński

the note

Darek potrzebny Ci taki program, który skonwertuje Ci na lokalnym kompie całe e-booki /ziny do mp3 do statycznego ściągnięcia później przez www i chcesz mieć pewność że masz później pełne prawa do nagrań tak?

Gdybym ja potrzebował czegoś takiego i teksty miałbym po angielsku/niemiecku to bym napisał do autorów MARY: http://mary.dfki.de . Program jest na licenji GPL, czyli dla niekomercyjnego użytku - free, a z wynikowymi plików to już najlepiej uzgodnić z autorami. Być może w zamian za link / adnotację w pliku audio zgodzą się na rozpowszechnianie mpjek wygenerowanych ich programem za free.

Z tym, że MARY nie ma obsługi polskiego języka standardowo: można za to dograć obsługę polskiego. To jednak czasochłonne i trzeba mieć fazę na mówienie do majka i czytanie dokumentacji.

Szkoda, że Ivona jest taka droga jeśli chodzi o rozpowszechnianie nagrań mp3.

Syntezator w każdym razie słabo zastąpi przy ebookach człowieka - przynajmniej ja tego nie lubię. Może lepiej byłoby poprosić kogoś o przeczytanie ;)

konto usunięte

Grzegorz Jasiński:
Szkoda, że Ivona jest taka droga jeśli chodzi o rozpowszechnianie nagrań mp3.

Szkoda 1 znak od 0,04 złotych, ale licencja pozwala na dowolne wykorzystanie takiego nagrania.

Do celów komercyjnych, żeby zrobić e-booka i sprzedawać to może być opłacalne. Ale do celów prywatnych i na bloga to wychodzi drogo. Jeden artykuł jakieś 300 złotych.

konto usunięte

Grzegorz Jasiński:
Syntezator w każdym razie słabo zastąpi przy ebookach człowieka - przynajmniej ja tego nie lubię. Może lepiej byłoby poprosić kogoś o przeczytanie ;)

Zauważyłem, że problem też jest przy wtrąceniach w języku angielskim w tekście w języku polskim.
Grzegorz Jasiński:
jest pare fajnych open source'owych projektów, np festival

Jest do tego język polski? http://www.festvox.org/voicedemos.html
Grzegorz Jasiński

the note

a jest ;)

brzmi jak Stephen Hawking! tyle powiem - jest oldschoolowo dobry

http://festvox.org/voices/polish/
Michał Sznurawa

Michał Sznurawa Scala Developer

Dariusz Licznerski:
Szkoda 1 znak od 0,04 złotych ...

student pewnie wyjdzie taniej;)

konto usunięte

Michał Sznurawa:
student pewnie wyjdzie taniej;)

studentka albo znajoma do przeczytania pewnie tak ;) Jak będę miał openSUSE włączony to przetestuje jeszcze open sourcowe rozwiązania ;)

konto usunięte

Strona przemówiła ;)
Grzegorz Jasiński

the note

yeah :)

konto usunięte

Dariusz Licznerski:
Strona przemówiła ;)
Na FF nie działa, znaczy - przycisku nie ma :)

konto usunięte

Andrzej Ośmiałowski:
Na FF nie działa, znaczy - przycisku nie ma :)

Co to FF? używam FireFoxa 3.6.12 pod Widnowsem i działa, może odśwież stronę. Pod OpenSUSE jeszcze nie sprawdzałem ;) Jak będę miał uruchomionego Linuxa to też sprawdzę ;)

EDIT: Czasami trzeba trochę poczekać zanim się pojawi ten nad postem. Łączy się z ivona.com więc może dlatego.Dariusz Licznerski edytował(a) ten post dnia 08.11.10 o godzinie 18:03

konto usunięte

Darku, posłałem Ci PW.

Następna dyskusja:

PHPLIB i wstawianie {text} ...

Wyślij zaproszenie do