konto usunięte

Temat: Egzamin na maklera w marcu 2011

Karol Zoller:
Łukasz Miłek:
Za zadanie anulowane wszyscy dostaja pkt czy tylko ci, ktorzy zaznaczyli jakas odpowiedz?

Co do odwołań i anulowania pytań najlepiej odnieść się do źródła

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20091871452

Wszyscy dostają punkty za zadanie gdy jest ono anulowane przez komisję, ale do końca nie wiadomo ile tych pytań jest anulowanych w momencie pisania odwołania bo komisja wrzuci test dopiero za miesiąc (a jak wiemy z poprzedniego testu i tak zostało jedno zadanie ewidentnie złe). Dodatkowo informacja że po ogłoszeniu wyników można napisać maila do komisji i oni przyślą nam nasz arkusz odpowiedzi i na podstawie tego wiemy z czego się odwoływać. Dodatkowo wyniki były ostatnio ogłaszane również w internecie we wtorek o 16 wiec nie trzeba być osobiście.

A teraz mam pytanie co do zadania:
Jeżeli inwestor odkładałby przez kolejne 5 lat, na koniec każdego miesiąca po 1000zł na swoje konto oprocentowane przez cały okres na poziomie 12% w skali roku, to ile pieniędzy uzbierałby on na koncie?

A. 6 352,8 zł
B. 44 955,0 zł
C. 81 669,7 zł
D. 7 471 641,1 zł

Ewidentnie brakuje wzmianki o kapitalizacji na tym koncie. Czyli trzeba przyjąć że jest standardowa roczna??

Tak nawet na studiach tak miałem, że jak nikt nic nie mówi to się zawsze roczną przyjmuje
Łukasz Miłek

Łukasz Miłek Student, Uniwersytet
Wrocławski

W kodeksie cywilnym jest zdaje sie wzmianka, ze jesli nie jest okreslone inaczej to odsetki naliczane sa w skali roku.

Czyli sytuacja wyglada tak, ze jak nie dalem odp na bledne pytanie to pkt dostane tylko i wylacznie wtedy gdy zadanie zostanie oficjalnie odwolane?

Egzamin byl oczywiscie trudniejszy niz historyczne testy, natomiast imho latwiejszy niz listopadowy. Pytania z ustawy o gieldach towarowych to cios troche ponizej pasa...Łukasz Miłek edytował(a) ten post dnia 28.03.11 o godzinie 06:28

Tomasz OoO:
Krzysztof Marek Mazurski:
wg mnie na pierwszy rzut oka do anulowania nadaja sie 3 zadania:
animator [nie moze handlowac sam ze soba, wolumen moze byc zawsze w gore] czyli byly 2 niebledne ;) odpowiedzi
tam z tym wskaznikiem wyplaty dywidendy [wychodzilo mi 80% nie bylo niestety takiej odpowiedzi]
i oczywiscie kowariancja 0,03 a nie 0,3

wg mnie egzamin od listopada coraz bardziej "nie wiadomo z czego" tzn rozstrzal pytan na niekorzysc zdajacego..

ps sory za brak polskich znakow - jestem za bardzo zmeczony
ps2 zglasza sie jakis czlowiek dobrej woli do spisania rejestrow we wtorek ? [bo komisja dziala na zasadzie wziac pieniadze a dalej to juz...vide wyniki w srode i pewnie tradycyjnie niemoznosc dodzwonienia sie/otrzymania karty odpowiedzi na mail]
pozdrawiam
ps3 naprawde konkretne olowki - brawo !Krzysztof Marek Mazurski edytował(a) ten post dnia 27.03.11 o godzinie 21:07

zgadzam się z Tobą dla mnie to właśnie te 3 zadania zresztą podczas egzaminu już je zgłosiłem komisji i tyle się dowiedziałem, że jeśli ktoś nie zaznaczył odpowiedzi to nie dostanie punktów (chyba, że nie zdał i niewiele mu brakuje to może się odwołać od tego) a ci co zaznaczyli nie ważne co po anulowaniu tych pytań dostaną 2 pkt za zadanie. A z tym animatorem to nie spotkałem się z czymś takim jeszcze jak dla mnie to ewidentnie 2 odpowiedzi są dobre. A egzamin myślę, że dość trudny szczególnie część z d.i.
Tak to jest, jak młodziki się dorwały do komisji. Żenujące.

konto usunięte

Tomasz OoO:
Karol Zoller:
Łukasz Miłek:
Za zadanie anulowane wszyscy dostaja pkt czy tylko ci, ktorzy zaznaczyli jakas odpowiedz?

Wszyscy dostają punkty za zadanie gdy jest ono anulowane przez komisję, ale do końca nie wiadomo ile tych pytań jest anulowanych w momencie pisania odwołania bo komisja wrzuci test dopiero za miesiąc (a jak wiemy z poprzedniego testu i tak zostało jedno zadanie ewidentnie złe). Dodatkowo informacja że po ogłoszeniu wyników można napisać maila do komisji i oni przyślą nam nasz arkusz odpowiedzi i na podstawie tego wiemy z czego się odwoływać. Dodatkowo wyniki były ostatnio ogłaszane również w internecie we wtorek o 16 wiec nie trzeba być osobiście.

Jeżeli inwestor odkładałby przez kolejne 5 lat, na koniec każdego miesiąca po 1000zł na swoje konto oprocentowane przez cały okres na poziomie 12% w skali roku, to ile pieniędzy uzbierałby on na koncie?

A. 6 352,8 zł
B. 44 955,0 zł
C. 81 669,7 zł
D. 7 471 641,1 zł

Ewidentnie brakuje wzmianki o kapitalizacji na tym koncie. Czyli trzeba przyjąć że jest standardowa roczna??

Tak nawet na studiach tak miałem, że jak nikt nic nie mówi to się zawsze roczną przyjmuje
też się nad tym zastanawiałem, ale jak bierzesz co miesiąc rente to wychodzi to o co chodziło szanownej komisji :)

Karol Zoller:
Łukasz Miłek:

A. 6 352,8 zł
B. 44 955,0 zł
C. 81 669,7 zł
D. 7 471 641,1 zł

Powinno wyjść C? Bo już mnie zamotaliście.

Tomasz Choromański:
Janek Kowalski:
Tomasz Choromański:
### pytania do odwolania ### marzec 2011 ###

>A o tym animatorze zadanie? To też do odwołania chyba. Oba >wolumeny można zwiększyć przecież (?)

>tak, ale... kurs odniesienia to 5,05 a wiec zwiekszenie >wolumenu blizsze temu kursowi jest sluszniejsze.

Animator stoi po obu stronach po 500 5,05 - 5,10 500

A. zmiana lim S na 5,05 - nie moze, bo sam sie uderzy na bidzie
B. wol 500->600 - ok, polepszy wol swojej oferty
C. wol 500->600 - to samo jw
D. zmian lim K z 5,05 na 4,99 - nie moze, bo pogorszy swój bid.

,,zwiekszenie wolumenu blizsze temu kursowi jest sluszniejsze.'' - jest taki zapis w szogu czy reg gpw???
Dokładnie tak. Wybrałem słuszniejszą odpowiedź, ale nie ma takiego czegoś jak słuszniejsza :)

W takim razie nieistotne jest to co wybrales, bo w pytaniu nie bylo podanej prawidlowej kombinacji odpowiedzi tj B i C.

co do odp A to Par 83 REG Gieldy mowi o tym ze animator nie moze dilowac sam ze soba. Jakby ktos mogl podac art/par gdzie jest mowa o tym podwyzszaniu limitow i wolumenow zlecen przez animatora to bylbym wdzieczny.Tomasz Choromański edytował(a) ten post dnia 27.03.11 o godzinie 21:02

to była dogrywka czy interwencja? bo nie widzę całego pytania a dużo to wyjaśni

konto usunięte

Kamil Witkowski:
Tomasz Choromański:
Janek Kowalski:
Tomasz Choromański:

>A o tym animatorze zadanie? To też do odwołania chyba. Oba >wolumeny można zwiększyć przecież (?)

>tak, ale... kurs odniesienia to 5,05 a wiec zwiekszenie >wolumenu blizsze temu kursowi jest sluszniejsze.

,,zwiekszenie wolumenu blizsze temu kursowi jest sluszniejsze.'' - jest taki zapis w szogu czy reg gpw???
Dokładnie tak. Wybrałem słuszniejszą odpowiedź, ale nie ma takiego czegoś jak słuszniejsza :)

W takim razie nieistotne jest to co wybrales, bo w pytaniu nie bylo podanej prawidlowej kombinacji odpowiedzi tj B i C.

co do odp A to Par 83 REG Gieldy mowi o tym ze animator nie moze dilowac sam ze soba. Jakby ktos mogl podac art/par gdzie jest mowa o tym podwyzszaniu limitow i wolumenow zlecen przez animatora to bylbym wdzieczny.

dogrywka
btw. to nic nie wyjaśni, szukałem zadanie wygląda na źle ułożonePatryk E. edytował(a) ten post dnia 28.03.11 o godzinie 08:32
Łukasz Miłek

Łukasz Miłek Student, Uniwersytet
Wrocławski

Przeciez to by byla kompletna porazka komisji, gdyby pkt za bledne zadania dostali tylko ci co zaznaczyli. Na moje to osoba zaznaczajaca bledna odpowiedz predzej powinna dostac ujemne pkt...

Pisze ktos juz odwolanie?

Łukasz Miłek:
Przeciez to by byla kompletna porazka komisji, gdyby pkt za bledne zadania dostali tylko ci co zaznaczyli. Na moje to osoba zaznaczajaca bledna odpowiedz predzej powinna dostac ujemne pkt...

Pisze ktos juz odwolanie?
Jak nie będę miał 160 to napiszę. Nie podzielam zdania "młodej siły" z komisji, iż lepiej odpowiedzieć źle, niż wcale. Nie spotkałem się z takim zapiskiem w rozporządzeniu.

Patryk E.:
Kamil Witkowski:
Tomasz Choromański:
Janek Kowalski:
Tomasz Choromański:

co do odp A to Par 83 REG Gieldy mowi o tym ze animator nie moze dilowac sam ze soba. Jakby ktos mogl podac art/par gdzie jest mowa o tym podwyzszaniu limitow i wolumenow zlecen przez animatora to bylbym wdzieczny.

dogrywka
btw. to nic nie wyjaśni, szukałem zadanie wygląda na źle ułożonePatryk E. edytował(a) ten post dnia 28.03.11 o godzinie 08:32

Skoro dogrywka to moze zwiekszyc po kursie odniesienia (kursie na zamkniecie), przy ktorej odpowiedzi bylo 5,05? ta bedzie poprawna

konto usunięte

Przecież zawsze było tak, że jak anulują pytania to wszyscy dostają 2 pkt a nie, że tylko Ci co zaznaczali. Coś się zmieniło?

Tak jak ktoś wyżej pisał. 3 zadania były nie do rozwiązania i nic nie zaznaczałem bo od razu wiedziałem, że jest źle. To będzie prawdziwa porażka jeżeli nie dostanę za to punktów.

Nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej. Sam nie zaznaczałem odpowiedzi na "dziwne" pytania.
Mariusz Śliwiński

Mariusz Śliwiński Właściciel
Maklers.pl, CIIA,
Doradca
Inwestycyjny,
Makler...

Moim zdaniem 2 zadania:
- z kowariancją
- udziałem dywidendy
nie miały dobrej odpowiedzi w ABCD i mają na 100% błąd - czyli nadają się do anulowania.
Wszyscy co na nie nieodpowiedzieli powinni dostać +4pkt. Nie wyobrażam sobie by było inaczej.
Sam zmarnowałem na próbę rozwiązania tych zadań łącznie ok. 10 minut, pozostawiając te zadania bez odpowiedzi. Sądzę, że absurdem zatem jest niedodanie ty osobom co nie odpowiedziały punktów, a dodanie tym co odpowiedzieli źle, lub co tak samo źle myśleli jak członowie komisji układający te zadania.

Co do zadania z animatorem to sądzę, że większość jest w błędzie - z logicznego punktu widzenia. Nie wiem jak do końca ma się to do zapisów z szog.

Otóż w dogrywce jak wiemy można składać zlecenia tylko i wyłącznie po kursie ustalonym - jednolitym. Tak samo logicznym zatem wydaje się, by animator mógł tylko zmienić zlecenie, które zostało złożone po kursie ustalonym dla dogrywki. Czyli wg mnie nie ma właściwszej odpowiedzi, odpowiedź jest jedna i właściwa.
W dogrywce można tylko zanulować stare zlecenie i wystawić nowe po kursie ustalonym dla dogrywki, zatem podniesienie wolumenu dla zlecenia z innym limitem ceny wydaje mi się niedopuszczalne.

Jakkolwiek możliwe, że uznają ewentualne odwołanie, dla animatora.

Dla mnie pojawiło się też trochę nieścisłości związanych ze stopami procentowymi - np. w zadaniach brakowało określenia czy chodzi o nominalną roczną, czy efektywną roczną, a była informacja tylko o stopie rocznej, albo brakowało tej informacji.

Podobnie mam wrażanie, że niektóre pytania z teorii mogły wykraczać poza zakres przygotowań do MPW, podany na oficjalnej stronie KNF.

I kolejne zadania do podważenia to te, których nie dało się wyliczyć w 1,5 minuty. Trochę ich było. To też może być podstawą do ubiegania się o anulowanie jeśli nie samego zadania to wyniku.

Mam prośbę do osób/osoby z Warszawy, która będzie się jutro o 16:00 wybierała by odczytać wyniki, by zrobiła zdjęcie i wrzuciła te wyniki gdzieś do internetu. Sam bym to zrobił, ale jestem spoza Warszawy i nie mam takiej fizycznej możliwości.

Janek Kowalski:
Karol Zoller:
Łukasz Miłek:

A. 6 352,8 zł
B. 44 955,0 zł
C. 81 669,7 zł
D. 7 471 641,1 zł

Powinno wyjść C? Bo już mnie zamotaliście.

hehe, jeżeli to jest cała treść zadania, to widzę trzeba umieć czytać w myślach komisji przy rozwiązywaniu ;]

konto usunięte

Kamil Witkowski:
Patryk E.:
Kamil Witkowski:
Tomasz Choromański:
Janek Kowalski:
Tomasz Choromański:

dogrywka

Skoro dogrywka to moze zwiekszyc po kursie odniesienia (kursie na zamkniecie), przy ktorej odpowiedzi bylo 5,05? ta bedzie poprawna
ale wtedy zlecenia animatora sie zmatchuja.
Co do stop procentowych to prawda, trzeba czytac w ich myslach ;)

konto usunięte

Mam nadzieję, że te dwa zadania przynajmniej anulują. Co do tego animatora to można sie odwoływać. Moim zdaniem było tak, że ktoś tam sie pomylił robiąc to zadanie, a nie, że ono jest aż tak podchwytliwe.

Uważam, że zadania o zarządzanie portfelem chyba wykraczają poza wymaganą wiedzę.

konto usunięte

"Jeżeli inwestor odkładałby przez kolejne 5 lat, na koniec każdego miesiąca po 1000zł na swoje konto oprocentowane przez cały okres na poziomie 12% w skali roku, to ile pieniędzy uzbierałby on na koncie?

A. 6 352,8 zł
B. 44 955,0 zł
C. 81 669,7 zł
D. 7 471 641,1 zł

Ewidentnie brakuje wzmianki o kapitalizacji na tym koncie. Czyli trzeba przyjąć że jest standardowa roczna?"

Powiem tak - w zadaniu jest błąd, faktycznie i można się do tego odwoływać. Komisji chodziło o wynik C, ja zresztą taki zaznaczyłem, bo innego nie można było z logicznego punktu widzenia, bo tego zadania liczyć nawet nie trzeba było. Skoro wpłacamy 60 razy po 1000 zł, bo gdyby stopy procentowe = 0% to będziemy mieli po 5 latach 60 000 tysięcy. Automate odpowiedzi A,B odpadają. Potem patrzę na odpowiedź D, widzę że jest 100 razy ponad większa niż to co włoże nominalnie, więc zostaje tylko C.

Jednakże, gdyby to liczyć to trzeba przyjąć, iż występuje kapitalizacja miesięczna, wtedy ----> Rm = 12%/12 i można podstawić do wzoru na rentę : Fv= 1000 * MnożnikFVrenty(60,1%). Inaczej się policzyć nie da. Gdyby założyc kapitalizację roczną to trzeba by liczyć stopę równoważną: Rrówn= (1 + 0,12)^ (1/12) co przy naszych tablicach i kalkulatorach chyba nie jest możliwe...

konto usunięte

Zadanie z kowariancja i dywidenda to pewniaki do odwolania, sam nic nie zaznaczylem, bo nie widzialem prawidlowej odpowiedzi i nie powiem, tez pare minut stracilem na te zadania.

Ostatnio przyznali od razu za WACC po 2 ptk i to bylo moim zdaniem super rozwiazanie, bo ludzie ktorzy mieli po 158/159 ptk przed dodaniem punktow z WACC musieliby sie odwolywac bez sensu i stresowac, a Komisja i tak by potem wiadomo, ze by odwolala te zadania...

Dlatego mam nadzieje, ze skoro juz pare osob im zglosilo bledy w zadaniach to od razu dolicza kazdemu po 4 ptk i tyle. A nie, ze wlasnie ktos ma od 156-159 ptk i musi pisac podanie, choc wiadomo, ze i tak mu dadza te 4 ptk :/

Moim zdaniem poziom porównywalny z listopadem, znowu bylo pare pytan z teorii z kosmosu, przeciz nie bede czytal calosci 10 ksiazek, ktore oni zamieszczaja na liscie, nie przesadzajmy...

Generalnie widac jedna tendencje - nie da rady przewidziec co wymysla nastepnym razem :D
Tomasz Choromański

Tomasz Choromański MPW 2644,
www.blogobligacje.pl

Mariusz Śliwiński:
Moim zdaniem 2 zadania:
- z kowariancją
- udziałem dywidendy
nie miały dobrej odpowiedzi w ABCD i mają na 100% błąd - czyli nadają się do anulowania.
Wszyscy co na nie nieodpowiedzieli powinni dostać +4pkt. Nie wyobrażam sobie by było inaczej.
Sam zmarnowałem na próbę rozwiązania tych zadań łącznie ok. 10 minut, pozostawiając te zadania bez odpowiedzi. Sądzę, że absurdem zatem jest niedodanie ty osobom co nie odpowiedziały punktów, a dodanie tym co odpowiedzieli źle, lub co tak samo źle myśleli jak członowie komisji układający te zadania.

Co do zadania z animatorem to sądzę, że większość jest w błędzie - z logicznego punktu widzenia. Nie wiem jak do końca ma się to do zapisów z szog.

Otóż w dogrywce jak wiemy można składać zlecenia tylko i wyłącznie po kursie ustalonym - jednolitym. Tak samo logicznym zatem wydaje się, by animator mógł tylko zmienić zlecenie, które zostało złożone po kursie ustalonym dla dogrywki. Czyli wg mnie nie ma właściwszej odpowiedzi, odpowiedź jest jedna i właściwa.
W dogrywce można tylko zanulować stare zlecenie i wystawić nowe po kursie ustalonym dla dogrywki, zatem podniesienie wolumenu dla zlecenia z innym limitem ceny wydaje mi się niedopuszczalne.

Jakkolwiek możliwe, że uznają ewentualne odwołanie, dla animatora.

Dla mnie pojawiło się też trochę nieścisłości związanych ze stopami procentowymi - np. w zadaniach brakowało określenia czy chodzi o nominalną roczną, czy efektywną roczną, a była informacja tylko o stopie rocznej, albo brakowało tej informacji.

Podobnie mam wrażanie, że niektóre pytania z teorii mogły wykraczać poza zakres przygotowań do MPW, podany na oficjalnej stronie KNF.

I kolejne zadania do podważenia to te, których nie dało się wyliczyć w 1,5 minuty. Trochę ich było. To też może być podstawą do ubiegania się o anulowanie jeśli nie samego zadania to wyniku.

Mam prośbę do osób/osoby z Warszawy, która będzie się jutro o 16:00 wybierała by odczytać wyniki, by zrobiła zdjęcie i wrzuciła te wyniki gdzieś do internetu. Sam bym to zrobił, ale jestem spoza Warszawy i nie mam takiej fizycznej możliwości.

>>> (...) zatem podniesienie wolumenu dla zlecenia z innym limitem ceny wydaje mi się niedopuszczalne. <<<

Dokladnie tak jest, i jest to zgodne z SZOGiem i Regulaminem Gieldy.
To pytanie jest (jednak) poprawnie ulozone - choc nieco wprowadza w blad, bo mogli dodac wyrazy typu ,,bez zmiany limitu zlecenia'' czy cos podobnego zeby na 100% uścislić modyfikację.

Jan Kasperowicz:
"Jeżeli inwestor odkładałby przez kolejne 5 lat, na koniec każdego miesiąca po 1000zł na swoje konto oprocentowane przez cały okres na poziomie 12% w skali roku, to ile pieniędzy uzbierałby on na koncie?

A. 6 352,8 zł
B. 44 955,0 zł
C. 81 669,7 zł
D. 7 471 641,1 zł

Ewidentnie brakuje wzmianki o kapitalizacji na tym koncie. Czyli trzeba przyjąć że jest standardowa roczna?"

Powiem tak - w zadaniu jest błąd, faktycznie i można się do tego odwoływać. Komisji chodziło o wynik C, ja zresztą taki zaznaczyłem, bo innego nie można było z logicznego punktu widzenia, bo tego zadania liczyć nawet nie trzeba było. Skoro wpłacamy 60 razy po 1000 zł, bo gdyby stopy procentowe = 0% to będziemy mieli po 5 latach 60 000 tysięcy. Automate odpowiedzi A,B odpadają. Potem patrzę na odpowiedź D, widzę że jest 100 razy ponad większa niż to co włoże nominalnie, więc zostaje tylko C.

Jednakże, gdyby to liczyć to trzeba przyjąć, iż występuje kapitalizacja miesięczna, wtedy ----> Rm = 12%/12 i można podstawić do wzoru na rentę : Fv= 1000 * MnożnikFVrenty(60,1%). Inaczej się policzyć nie da. Gdyby założyc kapitalizację roczną to trzeba by liczyć stopę równoważną: Rrówn= (1 + 0,12)^ (1/12) co przy naszych tablicach i kalkulatorach chyba nie jest możliwe...
Też już doszedłem do tego wniosku, że tylko to możliwe tak czy siak. A mam pytanie do opcji rzeczywistych- chodziło o te wysoko rozwojowe spółki?
I jeszcze z kosztem kapitąłu własnego (liczonym z EV z FCFF): wychodziło 20,50 % czy 19,75% ?

P.S. Wygląda na to, że upodabnia się egzamin w jakimś stopniu do doradcy patrząc na te zadania z analizy portfelowej.

Wyślij zaproszenie do