Janusz Moczydłowski

Janusz Moczydłowski Lubię
ludzi....psychoterap
euta , psycholog ,
doradca zaw...

Temat: wyjeżdżasz do Albanii -udzielę praktycznych wskazówek

W sierpniu i początku września 2010 r.przebywałem w Albanii,a założyłem tę grupę by posiąść praktyczne wskazówki o tym / częściowo egzotycznym dla Polaków / kraju.
Chetnie ,teraz ja , podzielę się spostrzeżeniami ...i zapraszam innych do pytań i odpowiedzi.Janusz Moczydłowski edytował(a) ten post dnia 06.10.10 o godzinie 15:36
Karolina Łukaszewicz

Karolina Łukaszewicz
www.centrum-odmladza
nia.pl

ja rowniez pomoge wlasnie przybywam w 2gi miesiac Albanii, a bede jeszcze 7, wiec na bieżaco moge co nieco powiedziec

http://peregrynacje.blox.pl
Janusz Moczydłowski

ludzi....psychoterap
euta , psycholog ,
doradca zaw...

Napisz proszę co powoduje Twoje, tak długie przebywanie w Albanii.
I proszę oczywiście o " wrzucenie " kilku aktualnych informacji ,ciekawostek...
Paulina Flandorfer

Paulina Flandorfer Finance &
Administration
Manager, SFA Polska

Ja planuję właśnie wyjazd wakacyjny do Albanii w przyszłym roku. Trzeba wszystko zorganizować z wyprzedzeniem, a nie wiem od czego zacząć:) Mało jest informacji na necie.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Janusz Moczydłowski

ludzi....psychoterap
euta , psycholog ,
doradca zaw...

Napisz coś bliżej o Twoim wyjeżdzie
- jedziesz indywidualnie czy z biurem podróży,
- co chcesz organizować
czyli uściślij tematy.
Jako psychologowi:) nasuwa mi się powiedzenie iż " mogę podac ci wskazówki JAK dojść jezeli WIESZ DOKĄD chcesz dojść..."
Pozdrawiam serdecznie
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

Dzięki za odzew!

Chcielibyśmy z mężem sami zorganizować sobie wyjazd, zdecydowanie bez udziału biura podróży. I nie chcemy jechać autem z Polski, tylko dostać się na miejsce samolotem, a ewentualnie na miejscu wynająć samochód (choć z tego co się zorientowaliśmy, akurat w Albanii jest to dość duży wydatek).
Czy może faktycznie prościej jest jechać swoim autem? - takie znalazłam opinie.

Odnośnie noclegów, to początkowo chceliśmy zabukować hotel online i mieć zaklepane miejsce, ale troszkę poczytaliśmy i zastanawiamy się czy nie lepiej nie przywiązywać się na 2 tygodnie do jednego miejsca i robić z niego wypady, ale mieć możliwość przeniesienia się w inne miejsce po 3-4 dniach przykładowo. Pytanie czy nie będzie problemu ze znalezieniem od ręki pokoju z łazienką na kilka nocy - tego niestety nie wiem.

A co chcę organizować? Chodzi mi o ustalenie planu pobytu, tak żeby efektywnie wykorzystać czas na miejscu. Co warto zobaczyć, gdzie pojechać? Na pewno nie chcemy ograniczyć się do leżakowania na plaży w jednym miejscu, tylko zwiedzić jak najwięcej, ale ze szczególnym nastawieniem na góry (jeśli się da!). W co się zaopatrzyć na wyjazd? Ile zabrać gotówki? Jakie najlepiej kupić przewodniki, żeby dowiedzieć się trochę o kulturze, zwyczajach, jedzeniu, itp.

Cel mam taki (sprawdził się podczas ostatniego wyjazdu), żeby wyruszyć z wiedzą o kraju, która ułatwi korzystanie z jego uroków i z listą miejsc, które na pewno chcemy zobaczyć i wskazówkami, które ułatwią nam np wynając samochód czy dostać się w góry:)

Zatem:) będę wdzięczna za podpowiedzi.

konto usunięte

Dzień dobry,

Poniżej parę moich spostrzeżeń. Może będą przydatne ... :)

Zgadzam się z opinią prościej będzie zorganizować podróż samochodem z Polski. Są możliwe loty do Tirany, czy być może do okolicznych miast greckich. Później jednak może być kłopot z komunikacją na miejscu. Nie interesowałem się tym zbytnio, ale chyba bym nie stawiał na wypożyczanie tam samochodu. Sami jechaliśmy do Sarandy przez Ioaninę, dzięki czemu dużą część podróży obywa się autostradami. Jazda przez samą Albanię jest dosyć męcząca i woleliśmy to zrobić w drodze powrotnej do Czarnogóry i Chorwacji. Było pięknie :):)

Jeśli chodzi o nocleg to zależy dużo od terminu i miejsca. W Sarandzie, która jest bardzo fajnym miejscem wypadowym, ale też największym albańskim "kurortem" w lipcu i sierpniu jest ponoć lokalne oblężenie i bardzo ciężko z miejscami. Ale już we wrześniu udało nam się znaleźć hotel z ulicy na dużo lepszych warunkach niż bukowany z Polski.

Niedaleko Sarandy są Butrint i Gijokaster, które koniecznie trzeba odwiedzić. Jest też oczywiście wiele innych przepięknych miejsc ale te dwa to flagowe punkty na mapie turystycznej Albanii. Myślę, że przed podróżą warto się skontaktować z ekipą z http://nurkowaniealbania.pl, oprócz tego, że można pomyśleć o obejrzeniu z nimi kawałka podwodnej Albanii (mają bazę w Sarandzie) to również mają dużo wiedzy na temat kraju. Jeśli zaś chodzi o góry .... to tam wszędzie jest pod górę, więc na pewno nie będziecie zawiedzeni ;)

pozdrawiam, M.Michał M. edytował(a) ten post dnia 12.01.11 o godzinie 11:03
Janusz Moczydłowski

ludzi....psychoterap
euta , psycholog ,
doradca zaw...

Witajcie,
ja leciałem do Albanii samolotem ,do Tirany z przesiadką w Wiedniu, a z powrotem z przesiadką w Lublianie .Inna możliwa opcja-z przesiadką w Budapeszcie.Miałem dość podróży / 32 godz. / autokarem z Czarnogóry w poprzednim roku.
Wynajęcie samochodu / są podobno tylko 2 wypożyczalnie w Tiranie/ to majątek.
Byłem w jednej z nich ,mieszczącej się w hotelu Tirana na placu Skanderberga.

Ja zwiedziłem prawie całą Albanię ...stopem i było REWELACYJNIE.Po Albanii jeżdżą busy / i autobusy/ - wychodzisz na drogą ,w tym autostradę ,machasz ręką i każdy autobus zatrzymuje się.Zaznaczam iż w Albanii nie ma biletów ,dlatego należy zorientować sie ile kilometrów jedziesz i ile to powinno kosztować gdyż można zapłacić więcej.30 km kosztuje 200 leków przy dłuższych dystansach oczywiści taniej.
Im dalej na południe tym drożej-jednakże tzw Riwiera albańska jest piękna i koniecznie trzeba ją zobaczyć -w tym Sarandę.Ponadto mają tu czyste plaże - a znalezienie w niektórych rejonach czystej plaży graniczy z cudem !!!
Ja mieszkałem w Durres-Plaża - dzielnicy z kilkuset hotelami. Środek Albanii ,znakomite miejsce wypadowe ,30 km od lotniska.
Potwierdzam to co napisał Michał , we wrześniu z miejscami nie powinno być problemów i w innych miesiącach w zależności od regionu.
Korzystałem z przewodnika "Albania ",wydawnictwa Księży Młyn.Oceniam go bardzo dobrze.W przewodniku jest też mini słownik.
Albańczycy są wyjątkowo życzliwymi ludźmi ,jeżeli i Ty jesteś pozytywnie nastawiona i nie ma problemu z porozumiewaniem się .
Najważniejsze słowa : tak ,nie ,lewa ,prawa , prosto i
-sa kuszton - ile kosztuje.Tu zdradzę moje odkrycie.Jeżeli pytasz ile kosztuje dany towar tzn zależy Ci na cenie. Jeżeli nie pytasz tzn nie zależy Ci i zwykle usłyszysz większą cenę !!!
Ceny są niższe lub porównywalne do polskich.Warto kupować na bazarach /poznawanie kultury + targowanie się / i nie kupować od razu gdyż obok może być to samo 20 % tańsze.
Ze sobą należy wziąć euro i koniecznie wymienić na leki,najkorzystniej w sklepach spożywczych.
Po raz pierwszy po podróży czyli do Albanii ,zostały nam pieniądze!!!
Pozdrawiam
i może będę jeszcze w czymś pomocny....
Janusz
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

Super, że napisaliście:)
opcja samochód / samolot jeszcze do rozważenia, ale skłaniamy się do swoich czterech kółek ostatecznie. Pytanie czy nie ma problemów ze stacjami benzynowymi? Pytam, bo w zeszłym roku byliśmy na Maderze i tam faktycznie na północy wyspy nie ma stacji, więc jak ktoś z południa wybrał się na wycieczkę z niepełnym bakiem, miał problemy - spotkaliśmy takich pechowców..

No i chyba faktycznie wybierzemy się we wrześniu, nie chciałabym trafić na tłumy turystów;) chcę się nacieszyć nowym miejscem:)

Michał, co do gór;) hehe, chodziło mi bardziej o buty trekkingowe i pochodzenie po szlakach (o ile są?).

Punkty kluczowe do odwiedzenia zapisuję;) co jeszcze MUSIMY zobaczyć?

Janusz, wielkie dzięki za info o przewodniku i praktyczne wskazówki! Gdyby coś jeszcze przyszło Ci do głowy, będę wdzięczna! Pozytywne nastawienie na takich wyprawach to podstawa;) więc myślę, że jakoś się dogadamy z Albańczykami.

Dzięki!
Paula

konto usunięte

Punkty kluczowe do odwiedzenia zapisuję;) co jeszcze MUSIMY zobaczyć?

może jeszcze ..... http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Eye,_Albania

:)
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

pięknie! dzięki:)

Paulina Flandorfer:
Ja planuję właśnie wyjazd wakacyjny do Albanii w przyszłym roku.
... Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Zdecydowanie lepiej pojechać własnym samochodem. Tak jest taniej i wygodniej.
Dojazd w najczęściej odwiedzane góry zajmuje sporo czasu więc wypady z jednego miejsca raczej nie wchodzą w grę. W górskich dolinach na pewno znajdziecie nocleg. W górach pasterze też na pewno zaproponują Wam nocleg Tak nakazuje odwieczna tradycja gościnności. Ale w bacówce jest jedna prycza, więc lepiej zabrać namiot. W odległych górskich wioskach często nie ma sklepów więc trzeba zabrać prowiant.

Mali i Korabit (najwyższy szczyt Albanii) jest stosunkowo łatwą górą.
Jeżeli zamierzacie jechać w Bjeshket e Namuna / Prokletije to zacznijcie od strony czarnogórskiej. To są góry bardzo trudne orientacyjnie. Po stronie czarnogórskiej są szlaki turystyczne, chociaż ich oznakowanie nie jest takie jak u nas i dobra mapa jest niezbędna.

Nieco już na ten temat pisałem w grupie Bałkany , więc żeby się nie powtarzać podaję linki do ważniejszych:
O przewodnikach i noclegach
O drogach, opłatach ( nie wszystkie są aktualne) i tym co polecają przewodniki
Jeszcze raz obszerniej o przewodnikach
Kilka uwag ogólnych
Trochę informacji o górach - zwróć uwagę na link do forum cro.pl .
Nie całkiem na temat, ale wspomniałem tu o albańskich górach
Mam nadzieję że moje wcześniejsze wypowiedzi trochę Ci pomogą.
W razie wątpliwości pytaj o szczegóły.

Edit: Zapraszam na spotkanie w KatowicachRacibor D. edytował(a) ten post dnia 15.01.11 o godzinie 10:03

konto usunięte

Witajcie w Albanii bywam kilka razy w roku od 7 lat, mam tam swój drugi dom:)
Jak macie jakieś pytania a ja znam na nie odpowiedź to chętnie pomogę i jeszcze jedno zapraszam:

http://albaniashqiperia.blox.pl/html
Mirosław W.

Mirosław W. Kierownik sortowni
DR, DHL Express
(Poland) Sp. z o. o.

Witajcie
Zdecydowanie polecam Albanię jako miejsce wypoczynku dla rodzin z dziećmi. Spędziłem tam urlop w sierpniu 2010. Podróżowaliśmy własnymi autami - w sumie 4 osoby dorosłe i 4 dzieci. Niezapomniane wrażenia. Kraj piękny a ludzie bardzo gościnni. Wspaniałe górskie widoki, piękne wybrzeże w południowej części. Ceny podobne do naszych. Dodatkową atrakcją jest podróż do i z Albanii. Zwiedziliśmy wszystkie kraje byłej Jugosławii łącznie z Kosowem, gdzie można tanio zatankować i uzupełnić zapasy. Szczególnie piękna Bośnia i Hercegowina oraz Macedonia. Jak ktoś ma ochotę to w linku znajdziecie fotki:
http://picasaweb.google.com/102798506882543352792/BAKA...

Pozdrawiam
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

Dodatkową atrakcją jest podróż do i z Albanii. Zwiedziliśmy wszystkie kraje byłej Jugosławii łącznie z Kosowem, gdzie można tanio zatankować i uzupełnić zapasy. Szczególnie piękna Bośnia i Hercegowina oraz Macedonia. Jak ktoś ma ochotę to w linku znajdziecie fotki:
http://picasaweb.google.com/102798506882543352792/BAKA...

po radach na GL zdecydowaliśmy się na wyprawę samochodem:) i mam dwa pytania:
1. jaką trasę do i z Albanii polecacie jako najbardziej ciekawą widokowo i wartą zobaczenia?
2. gdzie nocowaliście po drodze i czy to były raczej jakies kwatery czy namiot gdzieś?
Mirosław W.

Mirosław W. Kierownik sortowni
DR, DHL Express
(Poland) Sp. z o. o.

Witaj
Wyjechalismy ok 23:00 z Chorzowa. Przez SK i Esztergom do Budapesztu, następnie Subotica - Belgrad (nocleg w namiotach za miastem) - Kragujevac- granica z Kosowem (obowiązkowa opłata 40 E za ubezpieczenie na 2 tygodnie)- Kosowska Mitrovica - Prisztina - Ferizaj (nocleg w opuszczonym gospodarstwie za miastem) - Baza Bondsteel - Kaczanik - granica z Macedonią Skopje - Ochrid (nocleg koło Sv. Naum na kempingu) - granica z AL - Pgradec - Korcza - Leskovik (nocleg w górach nad rzeką) - Vlore - Przełęcz Llogara - kilkudniowy pobyt na plaży poniżej przełęczy. W miedzyczasie wypad do Sarandy przez Porto Palermo. Powrót: Vlore-Durres-Tirana (nocleg) - Kruja - Szkodra - granica z CG - Bar - (nocleg nad zatoką koło Buljaricy) Sv. Stefan - Kotor - wjazd do Chorwacji (nocleg jak poprzednio nad brzegiem morza na pn od Dubrownika) - Dubrownik - Metkovici - Mostar - (nocleg na przedmieściach Sarajewa) - Sarajewo - (nocleg pod Zagrzebiem) - Postojna (zwiedzanie jaskinii) - Maribor - Wiedeń - Mikulov - Brno - ok 8:00 powrót do domu. Tempo spokojne, na granicach bez kolejek. Oprócz jednego przypadku (Tirana) wszystkie pozostałe noclegi w namiotach. Całość ok 4700 km. Podsumowując - Albania górzysta wspaniała i dzika, wybrzeże zaśmiecone ale piękne zwłaszcza w południowej części warte kilkudniowego pobytu. Ludzie, łącznie z policjantami wszyscy mili i niesamowicie gościnni. Jeżeli chodzi o kraje tranzytowe: wspaniałym miejscem na wypoczynek okazała się południowa część Jeziora Ochrydzkiego ponadto Kotor (moim zdaniem ciekawszy i bardziej klimatyczny od pobliskiego Dubrownika). Ponadto Mostar warty min. kilkugodzinnego postoju.
Paliwo najtańsze w Kosowie, generalnie ceny tam są zachęcające i warto po drodze rozważyć zrobienia zakupów w tym kraju. Wszędzie spokojnie i bezpiecznie, żadnych problemów z zaopatrzeniem. Uwaga: stacje paliw w AL czesto mają naklejki kart płatniczych ale na żadnej nie udało się skorzystać z płatności elektronicznych. Na szczęście nie ma problemów z bankomatami. Pozdrawiam

Paulina Flandorfer:
... wybierzemy się we wrześniu,
... co do gór;) hehe, chodziło mi bardziej o buty trekkingowe
i pochodzenie po szlakach (o ile są?).
Wrzesień nie jest najlepszym miesiącem na wypad w tamtejsze góry. Dzień jest krótki, pogoda niepewna, śnieg zlodowaciały - w Prokletiju w wyższych partiach konieczni trzeba mieć raki i czekan.
Na Maja e Korabit zdołacie wejść i zejść w jeden dzień ale na Maja e Jezercës na pewno nie.
po radach na GL zdecydowaliśmy się na wyprawę samochodem:) i mam dwa pytania:
1. jaką trasę do i z Albanii polecacie jako najbardziej ciekawą widokowo i wartą zobaczenia?
Wszystkie są ciekawe, ale czas urlopu jest ograniczony. Dlatego ja zwykle decyduję się na szybki dojazd, by mieć więcej czasu na miejscu. Najczęściej Cieszyn (lub Leszna G.) - Žilina - Bratislava - Budapeszt - Belgrad - Čačak - Kraljevo - Novi Pazar - Rožaje - Berane - Plav - Gusinije. To najszybszy dojazd w moje ulubione Góry Przeklęte (Bjeshket e Namuna / Prokletije). Przejazd (z Žiliny do Belgradu autostradami) zajmuje kilkanaście godzin i jeżeli będziecie się zmieniać za kierownicą to, robiąc sobie kilkugodzinną drzemkę na parkingu przy autostradzie, po 20 godzinach będziecie na miejscu.
Na nocleg polecam dolinę Grbaja/Grebaja na południowy zachód od Gusinije. Są tam kwatery i schronisko przy którym można rozbić namiot. Jest to doskonały punkt wyjścia w okoliczne góry.

Obrazek

W Gusinije jest przejście graniczne z którego do Shkodër jest tylko 100 km ale pierwsze 50 km przez góry to trasa dla osób o silnych nerwach.

Obrazek

Wracać można przez Macedonię (omijając Kosowo z powodu problemów na granicy) i Serbię lub przez Czarnogórę, Chorwację, Słoweńską Lendavę (bez drogich autostrad), Węgry i Słowację.
Przejazd przez góry Słowacji na Węgry i przez Bośnię i Hercegowinę jest ciekawy ale zajmuje znacznie więcej czasu.
2. gdzie nocowaliście po drodze i czy to były raczej jakies kwatery czy namiot gdzieś?
Namiot zawsze warto wrzucić do bagażnika samochodu.
Z noclegiem po drodze i w Albanii też nie powinno być problemów.
Mirosław Waćkowski:
Uwaga: stacje paliw w AL czesto mają naklejki kart płatniczych ale na żadnej nie udało się skorzystać z płatności elektronicznych.
To prawda. Trzeba też uważać na jakość paliwa. Benzyna bezołowiowa niekoniecznie musi mieć liczbę oktanową 95 a jazda na 91 oktanowej w górskim terenie (3/4 powierzchni Albanii) nie należy do przyjemnych. Również olej napędowy występuje w dwóch odmianach: tak zwanej "euro" i tańszej nadającej się jedynie do starszych silników.
Na szczęście nie ma problemów z bankomatami.
W głębi Albanii może być z tym problem, ale w każdym banku można wymienić euro na leki. Zapłatę w euro też prawie każdy przyjmuje, ale nie zawsze przelicznik jest korzystny.
Janusz Moczydłowski

ludzi....psychoterap
euta , psycholog ,
doradca zaw...

Witajcie,
na kolejną wyprawę do Albanii wybieramy się na okres 28.08 - 10.09.2011 , tym razem na Riwierę Albańską i będziemy mieszkać w Sarandzie .Jedziemy samochodem do Wenecji / autostradami / tam przesiadamy się na prom i po 24 godz. jesteśmy w Igumenica w Grecji ,przy granicy Albańskiej.
Noclegi zamówiliśmy w http://witours.pl - mili ludzie i mają dobre ceny.
Zapraszamy osoby, które może trochę obawiają się Albanii do dołączenia do naszej ewentualnej karawany samochodowej - chętnie we wszystkim pomożemy.

PS.
Wczoraj wróciliśmy z węgierskiego Miszkolca - ciepłe źródła w prawdziwych jaskiniach - widokowa bajka !!!
Justyna Kozioł

Justyna Kozioł Yoga Teacher

Wybieram się do Albanii z końcem maja. Wjazd z Macedonii, z kierunku Jeziora Ochrydzkiego przez Pogradec, Korce, Leskovik, Tepeleno do Gjirokaster. Czy ktoś z Was jechał tą drogą i czy mam spodziewać się emocjonujących niespodzianek w postaci np. wąskich i przepaścistych odcinków? ViaMichelin sugeruje okrężną trasę przez Grecję, ale nie chciałabym pozbawiać się widoku albańskich gór. Zdjęcia znalezione przez Google Earth wyglądają uspokajająco, ale mile widziane dodatkowe informacje. Jedziemy Fordem Focus.

Justyna K.:
Jechałem tam w 2006r. Na całej trasie był dobrej jakości asfalt. Droga wiedzie wśród gór, więc miejscami jest dość kręta, ale nie jest to droga górska tak trudna jak opisywana trzy posty wyżej. Corsa nie miała problemów.
Okoliczne góry piękne.
Obrazek

Wyślij zaproszenie do