Temat: wyjeżdżasz do Albanii -udzielę praktycznych wskazówek
Witajcie,
ja leciałem do Albanii samolotem ,do Tirany z przesiadką w Wiedniu, a z powrotem z przesiadką w Lublianie .Inna możliwa opcja-z przesiadką w Budapeszcie.Miałem dość podróży / 32 godz. / autokarem z Czarnogóry w poprzednim roku.
Wynajęcie samochodu / są podobno tylko 2 wypożyczalnie w Tiranie/ to majątek.
Byłem w jednej z nich ,mieszczącej się w hotelu Tirana na placu Skanderberga.
Ja zwiedziłem prawie całą Albanię ...stopem i było REWELACYJNIE.Po Albanii jeżdżą busy / i autobusy/ - wychodzisz na drogą ,w tym autostradę ,machasz ręką i każdy autobus zatrzymuje się.Zaznaczam iż w Albanii nie ma biletów ,dlatego należy zorientować sie ile kilometrów jedziesz i ile to powinno kosztować gdyż można zapłacić więcej.30 km kosztuje 200 leków przy dłuższych dystansach oczywiści taniej.
Im dalej na południe tym drożej-jednakże tzw Riwiera albańska jest piękna i koniecznie trzeba ją zobaczyć -w tym Sarandę.Ponadto mają tu czyste plaże - a znalezienie w niektórych rejonach czystej plaży graniczy z cudem !!!
Ja mieszkałem w Durres-Plaża - dzielnicy z kilkuset hotelami. Środek Albanii ,znakomite miejsce wypadowe ,30 km od lotniska.
Potwierdzam to co napisał Michał , we wrześniu z miejscami nie powinno być problemów i w innych miesiącach w zależności od regionu.
Korzystałem z przewodnika "Albania ",wydawnictwa Księży Młyn.Oceniam go bardzo dobrze.W przewodniku jest też mini słownik.
Albańczycy są wyjątkowo życzliwymi ludźmi ,jeżeli i Ty jesteś pozytywnie nastawiona i nie ma problemu z porozumiewaniem się .
Najważniejsze słowa : tak ,nie ,lewa ,prawa , prosto i
-sa kuszton - ile kosztuje.Tu zdradzę moje odkrycie.Jeżeli pytasz ile kosztuje dany towar tzn zależy Ci na cenie. Jeżeli nie pytasz tzn nie zależy Ci i zwykle usłyszysz większą cenę !!!
Ceny są niższe lub porównywalne do polskich.Warto kupować na bazarach /poznawanie kultury + targowanie się / i nie kupować od razu gdyż obok może być to samo 20 % tańsze.
Ze sobą należy wziąć euro i koniecznie wymienić na leki,najkorzystniej w sklepach spożywczych.
Po raz pierwszy po podróży czyli do Albanii ,zostały nam pieniądze!!!
Pozdrawiam
i może będę jeszcze w czymś pomocny....
Janusz