konto usunięte
- 1
- 2
konto usunięte
Temat: Aktualności
Ostatnie akwizycje IBM:http://bi.pl/publications/news/10
http://bi.pl/publications/news/21
konto usunięte
Szanowni Państwo,QlikView 10 został oficjalnie opublikowany. Strona poświęcona 10-emu wydaniu QlikView dostępna jest tu: http://www.qlikview.com/us/landing/qv10
Zapraszam do pobierania w pełni funkcjonalnej i nieograniczonej czasowo QlikView Personal Edition. Link do pliku instalacyjnego znajduje się tu: http://businessintelligence.pl/index.php/download.
W przypadku pytań dotyczących QlikView zachęcam do kontaktu.
Przemysław Żukowski
przemyslaw.zukowski@hogart.com.pl
Hogart Business Systems Sp. z o.o.
konto usunięte
Zapraszam do rejestracji na webinarium poświęcone wdrożeniu QlikView (Business Intelligence) w Kraft Foods. Link poniżej:http://www.goldenline.pl/spotkanie/wdrozenie-qlikview-...
Przemysław Żukowski
przemyslaw.zukowski@hogart.com.pl
http://www.businessintelligence.pl
konto usunięte
Polska publikacja o Business Intelligence dostępna również za granicą!http://bi.pl/publications/news/71-polska-publikacja-o-...
Wojciech Gardziński
konto usunięte
Tak, to prawda że ostatnio było mało publikacji. Osobiście byłem tak zajęty innymi projektami, że nie było kiedy taczek ładować, a nasz developer pracował również nad innym projektem.Kilka materiałów czeka w kolejce, więc proszę się nie martwić, portal żyje :-)
Wojciech Gardziński
konto usunięte
To nie była reakcja, bo przypadkowo napisał Pan w dniu, kiedy po dłuższej przerwie pojawiły się nowe materiały.Na wszelkie materiały od QV należy patrzeć przez pryzmat ich strategii marketingowej, która jest skierowana "do ludzi", a nie do freaków BI'owych, więc na tym poziomie osobiście nawet nie wchodzę w polemikę :)
Wojciech Gardziński
konto usunięte
Wojciech Gardziński:Na wszelkie materiały od QV należy patrzeć przez pryzmat ich strategii marketingowej, która jest skierowana "do ludzi", a nie do freaków BI'owych, więc na tym poziomie osobiście nawet nie wchodzę w polemikę :)A tego właśnie Czytelnicy oczekują od Pana jako REDAKTORA...
Z tym się akurat nie zgodzę. Jako czytelnik od 'prasy' oczekuję przekazywania informacji, a nie ich kreowania, czy selekcjonowania, jak to ma miejsce w mediach zależnych od polityki. Od poszczególnych autorów za to oczekuję zarówno przekazywania ich wiedzy, jak i opinii. Wziął mnie Pan pod włos, ale nie z tej strony, co trzeba :)
Jako autor znowu, wolę się wypowiadać w ramach materiałów, które starannie przygotowuję. Jeżeli chodzi o GL, to ostatnio prawie tu nie zaglądam, ze względu na niedobór godzin w dobie i nie ma sensu pisanie czegoś, byleby napisać, bez głębszego przemyślenia...
Wojciech Gardziński
konto usunięte
Wojciech Gardziński:
Oczywiście że biorę pana pod włos, bo wtedy jest dyskusja.
Pamiętam ile pytań mi Pan zadawał, czy nie jestem aby koniem, zanim Pan mnie przyjął do grona ekspertów - szkoda że nie polecanych ;( - szukał Pan wtedy usilnie contentu na start i się załapałem.
Stosuje Pan cenzurę, tak czy tak - każdy ją stosuje jakoś.
Okienko "Polecani eksperci" zastąpiło stare okienko z ekspertami, które się bardzo rozrosło i nie mieściło na stronie głównej. Jeżeli chodzi o kryterium, kto się w nim pojawia - proszę przeanalizować najnowsze artykuły na portalu, ich autorów i poszukać korelacji z osobami w okienku :0)
QV nie ma najmniejszych problemów z sieczką reklamową, a ja nie mogłem się Pana doprosić o publikację informacji, że AFIN, jako JEDYNY chyba program na świecie (znaczy ja nie znam, chętnie poznam i odszczekam) tworzy kostki OLAPowe w Excelu 2007 i 2010. Pan się rozpisuje o BI, o OLAPIE, a taka fundamentalna informacja Panu jakoś dziwnie przecieka.
QV zadaje sobie ten trud, że tworzy treści, które można opublikować. Wywiad, mimo że okraszony sowicie marketingiem, był jak na QV mało marketingowy i został opublikowany. Co do informacji, o której Pan pisze, to nie pamiętam abyśmy cokolwiek otrzymali od AFIN, co nie zostało opublikowane. Jeżeli się mylę, to proszę podesłać swoje informacje prasowe ponownie. Jedyne informacje jakie do nas docierają, które do tej pory ocenzurowaliśmy, to np. newsy o nowych zabezpieczeniach w IE9 od Microsoftu...
OK. Nie redaktorzy tworzą informacje, ale redaktorzy mają obowiązek filtrować ją nie ze względu na autora tylko ze względu na TREŚĆ. A Pan tego nie robi.
Jak już wcześniej wspomniałem, nic u nas nie było nigdy merytorycznie filtrowane i to prawie dosłownie nic, poza wyjątkami typu newsy IE9. Czasem prosiliśmy też niektórych autorów o usunięcie zbytniego marketingu, ale nie było z tym problemów, bo materiały merytoryczne mają być takie z definicji.
Nie znaczy to, że opublikujemy wszystko z BI w tekście, ale do tej pory wszystkie nadsyłane materiały spełniały pewne minimalne kryteria.
Chcę Panu dać do zrozumienia, że "duży może więcej" trochę dzięki Panu.
Portal jest niezależny, a firma, którą niezależnie od portalu prowadzę, nie jest związana z żadnym vendorem. Jak by Pan nie szukał, nie znajdzie Pan dowodów na tą teorię spiskową.
To przez takie właśnie filtry, BI jest tym, czym jest, czyli sieczką, z którą, jak Pan już się zapewne domyślił, walczę.
A to inna sprawa. Po szkoleniu, które ostatnio prowadziłem, jeden z uczestników, którego odwiedziło wcześniej 10 vendorów z prezentacjami, stwierdził, że dopiero zaczyna rozumieć o co chodzi w BI. Z sieczką się jak najbardziej zgadzam. Jeżeli chodzi o jej uporządkowanie, to pewnie wprowadzam trochę inny porządek niż Pan.
Przepraszam, jeśli uraziłem.
Jak to mówią bracia zza oceanu "Nat tejken..."...gorzej, że znowu się wdałem w dyskusję i kwant czasu uciekł bezpowrotnie...
Wojciech Gardziński
konto usunięte
No i dalej jedzie Pan pod włos...Pytanie za 100 pkt. Czym różni się przygotowany przez Pana "news" (nie wątpię, że z wielką starannością) od darmowej reklamy, tudzież whitepapera?
Inni (więksi) potrafią się wysilić i wykazać odrobiną sprytu, np. poprzez publikację informacji o jakimś wdrożeniu, a przy okazji dodają kilka marketingowych stwierdzeń, a'la to, co Pan spreparował. Wymagając od innych, trzeba zacząć od siebie... tak łatwo, to nie będzie :0)
Co do wymagań, to kolejne pytanie za 100 pkt. (do zdobycia mamy już 200) - jaki jest impact i potencjalne zainteresowanie technologią używaną przez 100 użytkowników, a taką używaną przez kilka milionów?
I jeszcze jedno, tym razem za 50 pkt. - jaki jest cel upubliczniania takich dyskusji, zamiast załatwienia tego mailowo? Odnoszę wrażenie, że swoim działaniem odnosi Pan skutek odwrotny do zamierzonego.
PS. "Podzakładka Excel" a raczej kanał Exceljest w swój sposób nadrzędny w stosunku do kanału "Dostawcy i narzędzia" - wszystko co jest w kanale Excel, jest również w kanale "Dostawcy i narzędzia", ale nie odwrotnie.
Wojciech Gardziński
konto usunięte
Wojciech Gardziński:
Informacja o unikalnej w skali świata cesze produktu nie jest reklamą tylko pierwszorzędnym niusem.
Dodatkowo fakt, że jest to funkcjonalność całkowicie darmowa i ogólnodostępna, czyni Pana zarzuty, delikatnie mówiąc, bezpodstawnymi.
Proszę, z łaski swojej, spróbować zanegować meritum, a nie formę.
Chyba, że całe to BI to tylko forma - z tym to nawet bym się i zgodził.
Forma jest jak najbardziej ważna. To co Pan zaproponował, to wg. mnie czysta reklama. Czym jest reklama, jak nie m. in. informowaniem o unikalnych cechach produktu?
Jeżeli znajdzie Pan na portalu jakikolwiek materiał, analogiczny do tego, który Pan zaproponował, to nie będę więcej wymagał.
Dodatkowo każde dziecko wie, że nie ma nic za darmo...
Zgadza się. Inni, więksi, wysilają się i wykazują wiele sprytu, żeby Pana wykiwać, a Pan się ślicznie daje. Ja nie mam zamiaru Pana kiwać.
Nikt nikogo tutaj nie kiwa. Są pewne przyjęte konwencje i jeżeli nie robimy czegoś przełomowego na skalę światową, to warto się ich trzymać.
UWAGA, UWAGA, UWAGA! Excel 2007 i 2010 nie jest używany przez miliony użytkowników!
Gratuluję trafności spostrzeżeń!
O ile dobrze mnie nauczyli czytać w podstawówce, to pisał Pan o pluginie (osobnym produkcie) do Excela, a nie o samym Excelu.
Taki, że, czasami, pewne informacje po prostu nie docierają, jeśli nie użyje się trochę siły.
Jak to mawiał mój znajomy macher samochodowy: "Nic na siłę, lekko młotkiem..."
Lekko młotkiem, to nie to samo, co młotem pneumatycznym...
PS. "Podzakładka Excel" a raczej kanał Exceljest w swój sposób nadrzędny w stosunku do kanału "Dostawcy i narzędzia"Panie Marcinie!
Może mi Pan wmawiać, że jestem zły, niedobry i w ogóle. Ale proszę, bardzo proszę, niech Pan mi nie wmawia, że jestem ślepy!
Nie mam czasu wykładać tutaj teorii zbiorów. Łopatologicznie - materiał w kanale "Dostawcy i narzędzia" nie pojawi się w kanale "Excel", który jest bardziej specyficzną opcją kanału "D i N". Materiał w kanale "Excel" pojawi się zarówno w kanale "D i N", jak i "Excel".
Wojciech Gardziński
konto usunięte
Wojciech Gardziński:
No wreszcie, szefuniu...
ILE KOSZTUJE TAKI WYWIADZIK? A ILE OSOBNA ZAKŁADKA?
Póki co wystarczy mieć odpowiedni udział w rynku.
Nikt nikogo tutaj nie kiwa.To dobrze że Pan tego nie widzi, bo by się Pan zdenerwował.
Przydało by się Panu trochę dystansu do niektórych spraw.
Wojciech Gardziński
- 1
- 2